Létrehozva: 2023.07.19.

Ismét Odesszát támadta az orosz légierő

Válaszcsapás?

Ismét Odesszát támadta az orosz légierő, szerda hajnalban. A légicsapások súlyosan megrongálták a gabonaszállításban fontos szerepet játszó fekete-tengeri kikötő infrastruktúráját. Kijevben is megszólaltak a légvédelmi szirénák. Közben tűz ütött ki egy krími orosz katonai támaszponton. Kijevben cáfolják, hogy az ukrán haderő hajtotta volna végre a támadást.

Több mint háromezer négyzetméteren lángolt egy kereskedelmi raktár Odessza külvárosában, szerda hajnalban, az újabb orosz légitámadások után. A helyi hatóságok szerint a fekete-tengeri kikötő egyik gabonaterminálja súlyosan megrongálódott, a rakodóterületen egy olajtartályba csapódó drón okozott tüzet.

A légicsapások a belvárost sem kímélték. Ukrán források szerint több civil megsérült, amikor az egyik lakótelepen csapódott be egy orosz drón. Az épületeken alig maradt ép ablak.

„Szerencsére még nem aludtam. Egy vörös villanást láttam, majd hatalmas robaj rázta meg a házat, miközben a földre vetettem magam. Záporoztak az üvegcserepek, a lépcsőházban füst gomolygott, az emberek pánikban szaladtak kifelé” – mesélte az egyik lakó.

Kijevben is megszólaltak a légvédelmi szirénák. Az ukrán hadvezetés közölte, hogy az éjszaka folyamán a légvédelem 23 orosz harci drónt és 14 rakétát semmisített meg, főként az ország déli régiójában.

Hatalmas lángok csaptak fel hajnalban az Oroszország által 2014-ben elfoglalt Krím-félsziget kirovszki katonai támaszpontján is.

„A tűz okát egyelőre vizsgáljuk. Közben elrendeltem a bázis környékén lévő négy település ideiglenes kiürítését. Nagyjából 2200 emberről van szó. A félszigeten áthaladó autópálya érintett szakaszát lezártuk” – közölte a Moszkva által kinevezett krími kormányzó.

Napközben több hírportál is az ukrán katonai hírszerzés egyik vezetőjét idézve az állította, hogy az incidens az ukrán hadsereg műve. Kijev ezt cáfolja, és hamisítványnak nevezte az idézett nyilatkozatot.

Az ukrán elnök szerint ugyanakkor az elmúlt napok támadásaival Oroszország a globális élelmiszer-biztonságot is fenyegeti. Volodomir Zelenszkij erről Kijevben beszélt, miután Leo Varadkar ír miniszterelnökkel tárgyalt.

„Az elmúlt éjszaka orosz rakéták vették célba az odesszai kikötő infrastruktúráját, amelynek fontos szerepe van az ukrán mezőgazdasági termékek exportjában. Az ilyen terrorista akciókkal nemcsak a mi országunkat, hanem a globális biztonságot is támadják” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij.

A Guardian című lap értesülései szerint az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy csütörtöktől kezdve az Ukrajna fekete-tengeri kikötőibe tartó hajókat potenciális fegyverszállítónak tekinti. Kijev ugyanis az orosz biztonsági garanciák nélkül is kész folytatni a gabona szállítását az isztambuli kikötőbe. Moszkva hétfőn jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg a fekete-tengeri gabonaegyezményt, mivel a külföldi szankciók továbbra is megnehezítik az orosz agrártermékek exportját.

Közben eldőlt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök mégsem vesz részt személyesen a BRICS találkozóján, Johannesburgban. Ezt a dél-afrikai elnök jelentette be, aki pár napja engedélyt kért a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságtól, hogy ne kelljen letartóztatnia az országába érkező orosz elnököt. A testület ugyanis elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen, a dél-afrikai kormány szerint azonban az őrizetbe vételt Moszkva hadüzenetnek tekintené.

„Mindenki számára világos, hogy egy ilyen támadás az orosz államfő ellen mit jelentene, szóval nincs mit megmagyaráznunk” – fogalmazott szerdán a Kreml szóvivője, hozzátéve, hogy az orosz elnök videokapcsolaton keresztül vesz majd részt az augusztusi csúcstalálkozón.

Több mint kétezer embert kell kimenekíteni ideiglenesen a kelet-krími, kirovszki katonai bázissal szomszédos területről, miután tűz ütött ki a támaszpont gyakorlóterén – közölte szerdán Szergej Akszjonov, az Oroszország által 2014-ben egyoldalúan elcsatolt Krími Köztársaság vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Négy település lakóit, több mint kétezer embert, ideiglenesen evakuálni kell” – mondta Akszjonov. Hozzátette: a tűz miatt le kellett zárni a közeli Tavrida autópályát.

Két ideiglenes szállásközpont fogadja az evakuáltakat – közölte Telegram-csatornáján szerdán a krími rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A Tavrida 250,7 km hosszú, első műszaki kategóriájú autópálya, a félsziget új úthálózatának alapja. A Kercs és Szevasztopol közötti négysávos út építése 2017-ben kezdődött, hat szakasza a Krími Köztársaság területén halad át, kettő Szevasztopol közigazgatási határain belül.

Két ideiglenes szállásközpont fogadja az evakuáltakat – közölte Telegram-csatornáján szerdán a krími rendkívüli helyzetek minisztériuma.

Nyikolaj Lukasenko krími közlekedési miniszter arról számolt be, hogy

a krími kompátkelő rendben működik, és a vasúti közlekedésben sincs fennakadás. A tűz okáról nem szólnak a hivatalos nyilatkozatok.

A tűz okáról nem szólnak az orosz hivatalos nyilatkozatok. A tűz helyszínén továbbra is robbanások hallatszanak – közölte Vlagyimir Konsztantyinov, a Krími Államtanács elnöke az „Oroszország-24” tévécsatorna adásában.

Kirill Budanov, az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatóságának (GUR) vezetője szerint a gyakorlótéren keletkezett tűz az ukrán hírszerzés és az ukrán fegyveres erők műveletének eredménye.

„Egy (…) műveletet hajtottak végre”

– idézte az RBC-Ukraina hírügynökség Budanov kommentárját a krími tűzvészről.

Több szemtanú is hatalmas támadásról számolt be a tegnap esti odesszai bombázásokról – írja a Sky News.

Egy lakos szerint ez volt „a legerősebb támadás a háború kezdete óta” – és ezt Olekszij Goncsarenko ukrán parlamenti képviselő is megerősítette, aki szerint ez volt „a legnagyobb rakéta- és dróntámadás a közel 18 hónappal ezelőtti teljes körű invázió kezdete óta”.

Az orosz erők keddre virradó éjjel hat Kalibr típusú robotrepülőgéppel és 36 Sahíd önmegsemmisítő drónnal támadtak délről, a légvédelem az összes rakétát, továbbá 31 támadó és egy felderítő drónt semmisített meg – közölte az ukrán légierő sajtószolgálata.

A Kalibr rakétákat a légierő előzetes információi szerint az Admiral Essen orosz fregattról, a drónokat pedig a megszállt Krím félszigeten található egyik kísérleti telepről indították.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a Telegramon megerősítette, hogy az orosz hadsereg a Harkiv megyei Kupjanszk felé összpontosította fő erőit, de az ukrán katonák tartják a vonalat, a donyecki régióban lévő Bahmuthoz pedig az oroszok tartalékokat helyeztek át. „Az ukrán erők továbbra is keleti irányban hajtanak végre feladatokat. A helyzet súlyos, de ellenőrzött” – jegyezte meg a parancsnok. A BBC-nek nyilatkozva – amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett – Szirszkij elmondta, hogy az amerikai kazettás lőszerek már megérkeztek Ukrajnába, és néhány napon belül készen állnak a bevetésre. A hírportál hozzátette, hogy sajtóértesülések szerint Bahmutnál tervezik bevetni őket.

A Bahmutnál tartózkodó Olekszandr Bakulin ezredes, az ukrán 57. gépesített dandár parancsnoka szintén a BBC-nek elmondta, hogy az ukrán katonák könnyebben tudnak ellenállni az orosz reguláris csapatoknak, mint a Wagner-zsoldosoknak. Szavai szerint nem becsüli alá ellenfeleit, de a reguláris orosz csapatok, amelyekkel most szembenéznek, nem hasonlítanak Jevgenyij Prigozsin Wagner-zsoldosaihoz, akik a gyilkolás kedvéért gyilkoltak. Szerinte az ukrán erők megkísérlik Bahmutot körülzárni. Kiemelte, hogy a támadóműveletek során kevesebb veszteséget szenvednek el, mint amikor egysége egy helyben állva védte a várost. Szavai szerint az előrehaladás bár lassú, mégis hozzájárult a morál javulásához, így a veszteségeket könnyebb elviselni.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, keddi becslése szerint az orosz hadsereg Ukrajnában már több mint 239 ezer katonát veszített el, ebből az elmúlt napon 710-et.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

magyarnemzet.hu

Letaglózó hír az Eb előtt, Marco Rossi fontos játékosát műteni kell

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak