Létrehozva: 2023.07.31.

Intenzív orosz rakétatámadások Ukrajnában

Lőtték Zelenszkij szülővárosát is.

Támadás érte hétfőn Krivij Rihet, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szülővárosát. Egy lakóépületbe és egy oktatási intézménybe is rakéta csapódott, a helyi hatóságok szerint sok a halott és a sebesült. Közben ukrán rakétatámadás érte az orosz ellenőrzés alatt álló Donyecket is. Moszkvai jelentések szerint négyen haltak meg, és többen megsérültek. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, intenzíven támadni fogják azokat az ukrán célpontokat, ahonnan Ukrajna támadásokat indít oroszországi célpontokra.

füst száll fel Krivij Rih egyik lakóházából az ukrán elnök hivatalos közösségi oldalán közzétett felvételen. Az ukrán hatóságok közlése szerint orosz rakétatámadás érte az épületet, sokan életüket vesztették. Többen a megrogyott emeletes ház romjai alá szorultak, őket a tűzoltók csak flexszel tudták kiszabadítani. A beszámoló szerint egy másik rakéta egy alacsonyabb épületbe csapódott, úgy tudni, ez egy oktatási intézmény.

Az Ukrajna déli részén fekvő város Volodimir Zelenszkij szülővárosa. Az oroszok már több hullámban támadták, most két ballisztikus rakétát lőttek ki rá, és a helyi hatóságok szerint mindkettő civil célpontokat talált el.

Hétfőre virradóra Harkivot is orosz támadás érte.

„Az oroszok több rakétát lőttek ki Belgorod térségéből, Harkivban egy kereskedelmi célokra használt raktárat találtak el. Egy ember megsebesült, a becsapódás helyszínén nagy tűz keletkezett. Hétfő hajnalban egy másik raktárat is találat ért”

hangsúlyozta Dmitro Csubenko, a harkivi területi ügyészség szóvivője.

Az Ukrajna déli részén fekvő Herszonban egy ember meghalt, amikor orosz rakétatámadás érte a várost. Az áldozat – egy 60 éves férfi – a helyi köztisztasági vállalatnál dolgozott, és épp az utcát söpörte, amikor egy repesz eltalálta.

Az orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy

a mostani intenzív csapásokat az Oroszország területén végrehajtott, hétvégi ukrán támadásokra adott válaszként hajtották végre.

Szergej Sojgu eredményesnek nevezte az elmúlt hónapban véghez vitt műveleteket is. Elmondása szerint számos nyugati gyártmányú fegyvert semmisítettek meg, így többek között Leopard tankokat és amerikai Bradely gyalogsági szállító járműveket is.

„Most már látszik, hogy a nyugati fegyverek segítségével sem lett sikeres a kijevi rezsim ellenoffenzívája, csak a harcok tartanak még tovább. Az is látszik, hogy a nyugati fegyverekkel most terrorista támadásokat hajtanak végre az Orosz Föderáció területén” – mondta az orosz védelmi miniszter.

Szergej Sojgu bejelentette: elsődlegesen azokat az ukrán célpontokat támadja majd az elkövetkező időben az orosz hadsereg, ahonnan Oroszország irányába indítanak támadásokat.

Moszkvai források szerint az orosz ellenőrzés alatt lévő Donyeckben négy ember meghalt és legkevesebb 11-en pedig megsérültek, amikor hétfőn ukrán rakétatámadás érte a várost. Gyenyisz Pusilin donyecki kormányzó azt mondta, hogy az áldozatok közül többen egy autóbusz utasai voltak, amelyet eltalált egy lövedék. Donyeck 2014 óta orosz erők ellenőrzése alatt áll, de a város környékén ukrán csapatok állomásoznak, és a város rendszeresen tüzérségi tűz alá kerül.

Az ukrán parlament csütörtöki ülésén elfogadta a hadiállapot és az általános mozgósítás meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatokat – közölte Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A hadiállapotot és az általános mozgósítást újabb kilencven nappal, 2023. november 15-ig hosszabbították meg. A vonatkozó határozatokra 347, illetve 334 képviselő szavazott a 450 fős törvényhozásban.

A következő parlamenti választásokat októberben kellene megtartani. A törvény szerint azonban hadiállapot idején nem tarthatók választások.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán nyújtotta be a parlament mandátumának meghosszabbítására vonatkozó javaslatokat a törvényhozásnak – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A parlament az Ukrajna ellen indított orosz háború kezdetén, tavaly február 24-én vezette be a hadiállapotot és az általános mozgósítást, ez a nyolcadik hosszabbítás.

Az ukrán erők folytatták  a támadó hadműveleteket a délkeleti országrészben lévő Zaporizzsja megyében, Melitopol és Bergyanszk kikötőváros irányában, megszilárdították állásaikat az elért vonalakon – számolt be az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében.

A dokumentumban a kijevi katonai vezetés kiemelte, hogy az orosz erők a nap folyamán rakéta- és légicsapást indítottak a déli, odesszai régió kikötői infrastruktúrája ellen: két Kalibr típusú rakétát indítottak és nyolc Sahid csapásmérő drónt, utóbbiakat az ukrán légierő mind megsemmisítette. Összességében az orosz erők csütörtökön 27 légicsapást intéztek, és több mint harmincszor nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és ukrajnai településekre. A támadásokban civilek haltak, illetve sebesültek meg, de számukat a vezérkar nem hozta nyilvánosságra. Kiemelte, hogy Ukrajna déli részén kikötői létesítmények és a lakóépületek semmisültek, illetve rongálódtak meg.

A kijevi közlés szerint a nap folyamán harminc összecsapás volt az ukrán és az orosz erők között.

A vezérkar kitért arra, hogy az elmúlt nap alatt az ukrán légierő hat csapást mért orosz katonai összpontosulásokra, egyet légvédelmi rakétarendszerekre és szintén egyet egy parancsnoki állásra. A rakéta- és tüzérségi egységek pedig egy orosz parancsnoki állást, egy koncentrációs területet, egy üzemanyagraktárt, egy elektronikus hadviselési állomást és öt tüzérségi fegyvert találtak el lőállásban.

Komoly orosz erősítés érkezhet az ukrajnai frontra


A közösségi médiában közzétett felvételen látható, hogy egy vonatszerelvény vélhetően több tucat orosz harckocsit szállít, melyeknek csupán egy részét sikerült lencsevégre kapni a mellette haladó gépjárműből. A páncélosok nagy része régi, felújított T–62M harckocsi, de látható közöttük három modern, T–90M típusú harcjármű is.

Arról, hogy a tankok pontosan melyik frontszakaszra tartanak, nincsenek pontos információk. A videó leírásában csupán annyi olvasható, hogy az „ukrán határra” mennek.

Oroszország eddig 2187, Ukrajna 592 harckocsit vesztett a háború kezdete óta, dokumentáltan. A valós veszteség valószínűleg mindkét oldalon súlyosabb – emlékeztet a lap.

A Portfolio által kiszúrt, a közösségi médiában közzétett felvételen látható, hogy egy vonatszerelvény vélhetően több tucat orosz harckocsit szállít, melyeknek csupán egy részét sikerült lencsevégre kapni a mellette haladó gépjárműből. A páncélosok nagy része régi, felújított T–62M harckocsi, de látható közöttük három modern, T–90M típusú harcjármű is.

Arról, hogy a tankok pontosan melyik frontszakaszra tartanak, nincsenek pontos információk. A videó leírásában csupán annyi olvasható, hogy az „ukrán határra” mennek.

Oroszország eddig 2187, Ukrajna 592 harckocsit vesztett a háború kezdete óta, dokumentáltan. A valós veszteség valószínűleg mindkét oldalon súlyosabb – emlékeztet a lap.

Ketten meghaltak a dél-ukrajnai Krivij Rih belvárosát ért kettős orosz rakétatámadásban hétfőn, öt-hét ember pedig a romok alatt rekedt – közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter az állami televízióban hétfőn.

Az ukrán főügyészség tájékoztatása szerint a támadásban 25 ember megsérült, köztük négy gyerek.

Egy kilencemeletes épület oldalában keletkezett lyukból füst gomolygott, miközben egy másik, négyemeletes épületet szinte a földdel tettek egyenlővé a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által közzétett videófelvétel szerint.

Az ukrán államfő az acélkohászatáról is ismert városban nőtt fel, amelynek a háború előtt több mint 600 ezer lakosa volt. Zelenszkij szerint a csapás az egyik egyetemi épületet és egy lakóházat talált el.

Ez a fajta terror sem rémít vagy tör meg bennünket. Tovább dolgozunk és megvédjük a népünket” – fogalmazott az ukrán elnök a Telegramon közzétett videójában.

Az ukrán belügyminisztérium szerint a találatot kapott kilencemeletes épület egy lakóház, a négyemeletes pedig egyetemi épület volt.

A tűzoltók már oltják a tüzet, a katasztrófavédelem pedig átvizsgálja a romokat és a törmeléket” – fogalmazott a belügyi tárca közleménye.

Egy másik orosz rakétatámadásban a dél-ukrajnai Herszonban egy ember meghalt, másik kettő pedig megsérült hétfőn hajnalban – jelentette be Olekszandr Prokugyin Herszon megyei kormányzó a Telegrammon.




 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Friss képek az orosz-ukrán háborúról

origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

borsonline.hu

Földi pokol: közel jár az összeomláshoz a rákbeteg Katalin hercegné

hirtv.hu

Oroszország úgy veszi, hogy a NATO hadgyakorlata egyértelmű jele annak, hogy az észak-atlanti hadsereg beszáll a háborúba + videó

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

hirtv.hu

A DK-sok megküldték a Gyurcsány-féle lófejet Magyar Péternek + videó

origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. május 4-10.: a szerdai újholdnál megtalálhatjuk a közös nevezőt

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart

POLITIK

A konzervatív erők felkészüléséről szólt a CPAC HUNGARY

POLITIK

Eszkalálódhat a háború Ukrajnában, Európát veszély fenyegeti

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött