Létrehozva: 2023.07.30.

Ferenc pápa kérte a fekete-tengeri gabonaszállítás megindítását

" A gabona Isten ajándéka"

A háború mindent elpusztít, a gabonát is – hangoztatta Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében, mellyel Oroszországtól a gabonaszállítás helyreállítását szorgalmazta a Fekete-tengeren keresztül.

Ferenc pápa az Úrangyala-imádság utáni beszédében ismét az általa mártírnak nevezett Ukrajnáért imádkozott. Kijelentette, a háború mindent elpusztít, a gabonát is, ami „Isten elleni súlyos sértés, mivel a gabona Isten ajándéka az emberiség éhségének csillapítására”.

A katolikus egyházfő hozzátette, a gabona nélkül éhező több millió férfi és nő kiáltása elér egészen a mennyekig.

Ferenc pápa azt mondta, az Oroszországi Föderáció hatóságaihoz fordul annak érdekében, hogy álljon helyre a fekete-tengeri kezdeményezés, vagyis a korábbi gabonamegállapodás, és a gabona szállítása biztonságos legyen. Oroszország júliusban nem hosszabbította meg a lejáró megállapodást, amely a fekete-tengeri gabonaszállítmányok biztosítására vonatkozott.

Oroszország továbbra is megbízható élelmiszer-szállítója marad Afrikának – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Szentpéterváron zajló második Oroszország-Afrika-csúcstalálkozón, amelyet részben az orosz állami televízió is közvetített.

Musza Faki Mahamat, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti háború részben súlyosbítja az élelmiszerválságot.

Oroszország nem hosszabbította meg a múlt héten lejárt, a fekete-tengeri gabonaszállításáról kötött megállapodást, ami nyugtalanságot okozott a globális élelmiszerpiacokon. Ukrajna egyebek mellett fontos kukorica- és búzaexportőr.

Putyin a csúcstalálkozón azt mondta, hogy Oroszországban rekord gabonatermésre számítanak, és kész kiváltani az Afrikába irányuló ukrán gabonaexportot kereskedelmi és segélyezési szempontból is.

Mint hozzátette, a következő 3-4 hónapban Burkina Fasónak, Zimbabwének, Malinak, Szomáliának, a Közép-afrikai Köztársaságnak és Eritreának egyenként 25-50 ezer tonna gabonát tudna biztosítani ingyenesen.

Putyin ismét megismételte azt az állítást, hogy az ukrán gabonaexport több mint 70 százaléka az időközben érvényét vesztett megállapodásnak köszönhetően magas vagy átlag feletti jövedelmű országokba ment, a többi között az Európai Unióba, és az olyan szegény országok, mint például Szudán, csak a szállítmányok alig három százalékát kapták.

Az orosz elnök megemlítette, hogy Oroszország és az afrikai országok kereskedelme az év első felében 35 százalékkal nőtt a szankciók dacára.

Azali Assoumani, a Comore-szigetek elnöke, az Afrikai Unió soros vezetője a találkozón hangsúlyozta, hogy Oroszország mindig Afrika mellett állt, minden nehézség ellenére támogatta az afrikai országok függetlenségi harcát, és az afrikai országok fontos partnere.

Elfogadhatatlan lenne Ukrajna számára, ha szeptember 15. után is meghosszabbítanák az ukrán gabona behozatalára vonatkozó európai uniós tilalmat – szögezte le Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram közösségi oldalon közzétett bejegyzésében.

Hangsúlyozta egyúttal:

Ukrajna „hisz az Európai Bizottsággal kötött megállapodásokban”, de – mint írta – felkészül az ukrán gabonaexporttal kapcsolatos minden fejleményre.

„Álláspontunk egyértelmű: a szárazföldi export blokkolása szeptember 15. után, amikor a vonatkozó korlátozások megszűnnek, semmilyen formában sem fogadható el. Minden érdeklődővel tartjuk a kapcsolatot, hogy mindenki számára megfelelő megoldást találjunk” – tette hozzá.

Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia közösen fordult az EU-hoz azzal a kéréssel, hogy szeptember 15. után hosszabbítsák meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat. A múlt héten Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy a határidő lejártával sem nyitja meg a lengyel-ukrán határt a gabonatermékek előtt. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök ezt a tervet „barátságtalan és populista” lépésnek nevezte.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

vg.hu

Benzinárstop: az olcsó üzemanyag jöhet, az üres töltőállomás nem

metropol.hu

Bodrogi Gyula párja: "Ez a mai napig szerelem!"

vg.hu

Talgo-ügy: csak nem talál jobb vevőt a spanyol kormány, nyerhetnek a magyarok

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Meg ne próbáld! Ha ezt a számod hívod, milliókkal fognak átverni

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Drasztikus megszorítások várhatók Németországban

POLITIK

Orbán Viktor: A magyar jövőt tehetséges fiatalok írják

POLITIK

Hídpénzbotrány: Így juthatott vissza a pénz a Városházára

POLITIK

Karácsony elismerte, hogy sok kérdésben kamuzott