Létrehozva: 2023.07.30.

Ferenc pápa kérte a fekete-tengeri gabonaszállítás megindítását

" A gabona Isten ajándéka"

A háború mindent elpusztít, a gabonát is – hangoztatta Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében, mellyel Oroszországtól a gabonaszállítás helyreállítását szorgalmazta a Fekete-tengeren keresztül.

Ferenc pápa az Úrangyala-imádság utáni beszédében ismét az általa mártírnak nevezett Ukrajnáért imádkozott. Kijelentette, a háború mindent elpusztít, a gabonát is, ami „Isten elleni súlyos sértés, mivel a gabona Isten ajándéka az emberiség éhségének csillapítására”.

A katolikus egyházfő hozzátette, a gabona nélkül éhező több millió férfi és nő kiáltása elér egészen a mennyekig.

Ferenc pápa azt mondta, az Oroszországi Föderáció hatóságaihoz fordul annak érdekében, hogy álljon helyre a fekete-tengeri kezdeményezés, vagyis a korábbi gabonamegállapodás, és a gabona szállítása biztonságos legyen. Oroszország júliusban nem hosszabbította meg a lejáró megállapodást, amely a fekete-tengeri gabonaszállítmányok biztosítására vonatkozott.

Oroszország továbbra is megbízható élelmiszer-szállítója marad Afrikának – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Szentpéterváron zajló második Oroszország-Afrika-csúcstalálkozón, amelyet részben az orosz állami televízió is közvetített.

Musza Faki Mahamat, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti háború részben súlyosbítja az élelmiszerválságot.

Oroszország nem hosszabbította meg a múlt héten lejárt, a fekete-tengeri gabonaszállításáról kötött megállapodást, ami nyugtalanságot okozott a globális élelmiszerpiacokon. Ukrajna egyebek mellett fontos kukorica- és búzaexportőr.

Putyin a csúcstalálkozón azt mondta, hogy Oroszországban rekord gabonatermésre számítanak, és kész kiváltani az Afrikába irányuló ukrán gabonaexportot kereskedelmi és segélyezési szempontból is.

Mint hozzátette, a következő 3-4 hónapban Burkina Fasónak, Zimbabwének, Malinak, Szomáliának, a Közép-afrikai Köztársaságnak és Eritreának egyenként 25-50 ezer tonna gabonát tudna biztosítani ingyenesen.

Putyin ismét megismételte azt az állítást, hogy az ukrán gabonaexport több mint 70 százaléka az időközben érvényét vesztett megállapodásnak köszönhetően magas vagy átlag feletti jövedelmű országokba ment, a többi között az Európai Unióba, és az olyan szegény országok, mint például Szudán, csak a szállítmányok alig három százalékát kapták.

Az orosz elnök megemlítette, hogy Oroszország és az afrikai országok kereskedelme az év első felében 35 százalékkal nőtt a szankciók dacára.

Azali Assoumani, a Comore-szigetek elnöke, az Afrikai Unió soros vezetője a találkozón hangsúlyozta, hogy Oroszország mindig Afrika mellett állt, minden nehézség ellenére támogatta az afrikai országok függetlenségi harcát, és az afrikai országok fontos partnere.

Elfogadhatatlan lenne Ukrajna számára, ha szeptember 15. után is meghosszabbítanák az ukrán gabona behozatalára vonatkozó európai uniós tilalmat – szögezte le Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram közösségi oldalon közzétett bejegyzésében.

Hangsúlyozta egyúttal:

Ukrajna „hisz az Európai Bizottsággal kötött megállapodásokban”, de – mint írta – felkészül az ukrán gabonaexporttal kapcsolatos minden fejleményre.

„Álláspontunk egyértelmű: a szárazföldi export blokkolása szeptember 15. után, amikor a vonatkozó korlátozások megszűnnek, semmilyen formában sem fogadható el. Minden érdeklődővel tartjuk a kapcsolatot, hogy mindenki számára megfelelő megoldást találjunk” – tette hozzá.

Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia közösen fordult az EU-hoz azzal a kéréssel, hogy szeptember 15. után hosszabbítsák meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat. A múlt héten Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy a határidő lejártával sem nyitja meg a lengyel-ukrán határt a gabonatermékek előtt. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök ezt a tervet „barátságtalan és populista” lépésnek nevezte.

 

origo.hu

Oroszország világháborús üzenetet küldött a briteknek

origo.hu

Legendás fenekét mutogatta Jennifer Lopez

borsonline.hu

„Jön a gyerek” – óriási örömhírt jelentett be Tóth Gabi szerelme, Papp Máté Bence

vg.hu

Nagyobb lett a vártnál a legújabb Tesla Model Y hatótávja, Elon Musk ki is fizettetné

ripost.hu

Kőkemény kvíz: akár 160 is lehet az IQ-d, ha ebből 6-ot eltalálsz

magyarnemzet.hu

Gulyás Gergely újabb részleteket osztott meg Magyar Péterrel közös múltjáról

origo.hu

Félmeztelenül fotózták a Miss Balaton győztesét

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. május 6-12.: a Bika újhold a konkrét lépéseknek kedvez

ripost.hu

Ki a jobb? Egymásnak ugrottak a drukkerek Szoboszlai miatt

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Magyar Péter trükkje pofonegyszerű: kaméleon módjára változtatja saját álláspontját

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

A gazdasági együttműködés fokozása, ezért jön a kínai elnök

POLITIK

Itt a teljes névsor: Ők indulnak Budapesten a polgármesteri címekért

POLITIK

Zelenszkij elleni merényletet hiúsítottak meg?

POLITIK

Gyurcsány emberei Karácsony csapatában