Létrehozva: 2023.07.12.

Ezek a bizonyítékok, hogy Karácsony Gergely nem mond igazat

Pontokba összegyűjtve...

Egyre több olyan fejlemény, adat és nyilatkozat lát napvilágot a 99 Mozgalom finanszírozása körül kirobbant botrányban, amely porig rombolja Karácsony Gergelyék hivatalos magyarázkodását, és arra utal, hogy akár súlyos szabálytalanságok is történhettek. A Magyar Nemzet összeállításában négy pont segítségével világítanak rá, hogy az eddig nyilvánosságra került információk alapján miért vetődik fel az adományozás szabályainak megsértése, illetve hogy a történések mennyiben cáfolhatják a főpolgármester állításait.

 

Újabb fejlemények erősítik a gyanút, hogy a Karácsony Gergely nevével fémjelzett 99 Mozgalom számlájára több mint félmilliárd forintnak megfelelő, többségében euróban és angol fontban befizetett pénz eredetéről a főpolgármester valótlanságokat állít. Az egyik ilyen körülmény az adománygyűjtésre vonatkozó magyarázkodás. Mielőtt a részleteket kifejtenénk, érdemes idézni a civil szervezetek gazdálkodása, az adománygyűjtés és a közhasznúság egyes kérdéseiről szóló 350/2011. kormányrendeletet, amely tartalmazza az adománygyűjtésre vonatkozó részletes szabályokat.

1. Ládák és jegyzőkönyvek

Az adománygyűjtésre vonatkozó passzus szó szerint a következő: „Pénzbeli, illetve természetbeni adománygyűjtés gyűjtőláda útján is megvalósítható. Az adománygyűjtés célját szolgáló gyűjtőláda zárt, oly módon, hogy az adomány elhelyezhető benne, ugyanakkor az elhelyezett készpénz vagy más adomány felnyitás nélkül nem vehető ki. A gyűjtőládán fel van tüntetve az adománygyűjtő szervezet neve, elérhetősége. 

A gyűjtőláda felnyitásakor az adománygyűjtő szervezet erre feljogosított legalább kettő képviselője jelen van. A felnyitáskor a képviselők jegyzőkönyvet vesznek fel a gyűjtőláda állapotáról, az abban talált adomány mennyiségéről (címletek szerint vagy leltár szerint), ezt követően gondoskodnak az adományozott szervezet könyveibe történő bejegyzéséről.”

Ebből következik, hogy ha igaz, amit Karácsonyék állítanak, vagyis hogy különböző kampányrendezvényeken, adománygyűjtő ládákban kalapozták össze a félmilliárd forintos summát, akkor rendelkezniük kell azokkal a jegyzőkönyvekkel, amelyek a dobozok felnyitásakor készültek. 

Ezeknek a hivatalos dokumentumoknak pedig részletesen tartalmazniuk kell az éppen abban a gyűjtőládában landolt pénzösszegek mennyiségét is. Eddig azonban ilyen jegyzőkönyvet nem mutattak be, gyűjtőládát sem igen láttunk, sem a botrány kirobbanása óta, sem az előválasztási kampány idején. 

Mindez tovább erősíti a gyanút, hogy Karácsony Gergely hazudik, amikor azt állítja, hogy az 506 millió forint adománygyűjtő rendezvényeken jött össze, erre rendszeresített ládákban, gazdag magyar vagy külföldi magánszemélyektől.

2. Éves beszámolók

Az adománygyűjtésről szóló magyarázat valóságtartalmát erősen megkérdőjelezik egyéb tények is, például azok az adatok, amelyeket maga a 99 Mozgalom rögzített az éves beszámolóiban. Karácsonyék a bírósági honlapon megtalálható, 2022. május 30-án közzétett, 2021-re vonatkozó elszámolásban a bevételek között „támogatásként” 263 millió forintot vallottak be. 

 

Itt tehát már van egy lényeges különbség, hiszen Karácsony folyamatosan adományokról beszél, ami a bírósági dokumentumban is külön rovatban szerepel, azaz nem szinonimája a támogatásnak. Az, hogy mégis támogatásként tüntették fel a 263 millió forintot, arra utalhat, hogy 2021-ben valójában nem is adománygyűjtésből szerezték a pénzt.

 

Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, a Perjés Gábor törökbálinti lakcímére bejegyzett egyesület bevételi oldalán szereplő összeg nagyjából megegyezik azzal, ami a Nemzeti Információs Központ által (NIK) készített jelentésben szerepel. A NIK szerint a 99 Mozgalom számlájára történt 2021. évi befizetések összege 262,5 millió forint volt. Karácsonyék beszámolójából nem derül ki, hogy a támogatás honnan érkezett, mikor, hány alkalommal, mindenesetre a mozgalom ennyi pénzhez jutott fél év alatt, 2021. júniu­si alapítása és az év vége között.

Az idén június 6-án közzétett újabb pénzügyi beszámoló szerint az egyesület 2022-ben 390 millió forintnyi bevételhez jutott, amit már adományként tüntettek fel. Külön érdekesség, hogy itt már a 2021-es mintegy 263 millió forintot is adományként jegyzik, noha egy évvel korábban a támogatások rovatban szerepelt a tetemes összeg. 

Mindenesetre 2022-ben a Perjés Gábor nevére bejegyzett egyesület kiadásként 367 millió forintot írt a dokumentumba, így elvileg az „adománygyűjtő dobozokban” 22,6 millió forint maradt. Ha összevetjük a 99 Mozgalom pénzügyi beszámolóját a NIK jelentésével, akkor további százmillió forint eredete és sorsa vész homályba.

A NIK-féle dokumentum szerint ugyanis Perjés Gábor 2022-ben összesen 243,5 millió forintot fizetett ki Karácsony kampányára. A beszámoló szerint azonban 367,3 millió forintnyi „anyagi ráfordítás” történt, ami 123,8 millió forintnyi kérdést vet fel. Ha ebből levonjuk azt a 22,6 milliót, amit az egyesület tárgyévi eredményként feltüntetett, 101 millió forint sorsa továbbra is kérdéses. A pénzügyi beszámolók és az abban lévő érdekes számszaki eltérések miatt a Magyar Nemzet megkereste mind Karácsony Gergelyt, mind Perjés Gábort, de eddig nem érkezett válasz a kérdésekre.

3. A naptár

A bevallott, illetve a valós bevételek és kiadások között feszülő számszaki ellentmondásokon túllépve az bizonyosan kijelenthető, hogy Karácsonyék saját hivatalos beszámolói szerint a félmilliárdos támogatásuk nagyobb részét nem a 2021-ben lezajlott előválasztási kampány idején, hanem jóval később, 2022-ben kapták a rejtélyes szponzoraiktól. 

 

Ezzel tehát saját maguk cáfolják mindazt, amit Karácsony napok óta előad a sajtóban, hogy a teljes összeget – szerinte 506 millió forintot – a 2021 őszén lebonyolított előválasztási kampányára kapták adománygyűjtő rendezvényeken. 

 

A NIK által közölt befizetések is ezt igazolják, hiszen Perjés Gábor 19 banki befizetésének a nagyobb része a 2021. október elején lezárult előválasztás után történt, még 2022 szeptemberében is helyezett el jelentős összegeket a mozgalom bankszámláján.

A közadakozásra vonatkozó magyarázat a fentiek fényében ezer sebből vérzik, még egyes baloldali politikusok és vezető sajtóorgánumok sem hisznek Karácsony Gergelynek, ez a meseszerű verzió gyakorlatilag kizárható. De mi lehet a valóság, honnan, kitől érkezhetett a mozgalomhoz ilyen mennyiségű támogatás, ráadásul euróban és angol fontban?

4. Korányi Dávid felbukkanása

Talán közelebb kerülünk a megoldáshoz, ha felidézzük a dollárbaloldal tavaly kirobbant külföldi finanszírozási botrányából megismert kulcsszereplő tevékenységét, aki a főpolgármesterhez is közel áll. Korányi Dávid egészen tavaly év végéig Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója volt, de miután ideje nagy részét New Yorkban töltötte, a főpolgármester megszüntette a megbízatását. 

Más kérdés, hogy a váltásban jelentős szerepet játszhatott az, hogy Korányi reflektorfénybe került a guruló dollárok miatt, hiszen mint tavaly nyár végén kiderült, az általa alapított amerikai Action for Democracy (AfD) nevű szervezeten keresztül érkezett a baloldalhoz több mint hárommilliárd forint, amelyből a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz, a baloldal kampányát lebonyolító Bajnai Gordon-féle DatAdat-csoporthoz és a Páva Zoltán érdekeltségébe tartozó EzaLényeget kiadó Oraculum 2020 Kft.-hez is óriási összegek jutottak.

Karácsonyékhoz hasonlóan Korányi Dávidék is mikroadományokról beszéltek eleinte, de egy internetes mentésnek köszönhetően teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy az AfD számára összesen tizenegy személy adta össze a magyar számlákra utalt hárommilliárd forintot. Az is bebizonyosodott, hogy a támogatóknak nem kellett megadniuk az útlevélszámot a felajánlások befizetéséhez, és már az sem vitás, hogy a pénzt az Orbán-kormány leváltásához, a baloldal kampányára szánták. A milliárdok forrása pedig egyértelműen Soros György körénél keresendő, a spekuláns ugyanis hatalmas erőkkel próbálta meg befolyásolni a 2022-es országgyűlési választásokat.

Bár Karácsony Gergely tagadja, hogy Korányi és az AfD a 99 Mozgalomnak is gyűjtött volna pénzt, ez sokkal hihetőbb és életszerűbb magyarázat lenne a félmilliárdos támogatás eredetére, mint az adománygyűjtő ládákról szóló, ellentmondásokkal terhelt magyarázkodás. 

Éppen a napokban került nyilvánosságra a Mediaworks egyik korábbi felvétele, amely Karácsony előválasztási kampányában készült. „Kezdődjön a változás!” – ezzel a címmel tartott rendezvényt a főpolgármester 2021. szeptember 17-én , ahol a 99 Mozgalom arculati elemei köszöntek vissza. 

A felvételeken jól látható, hogy amíg Karácsony Gergely a színpadon beszélt, a háttérből nem más, mint Korányi Dávid figyelte az eseményeket. Felvetődik a kérdés: mit keresett Korányi a 99 Mozgalom 2021. szeptemberi rendezvényén, s miért hallgatta úgy Karácsony színpadi szövegét, mint egy kampányember az előválasztás kezdete előtti napon?

 

Korábban az is kiderült, hogy az Action for Democracy honlapján egy ideig Karácsony Gergely mozgalma is szerepelt a támogatottak között, majd tévedésre hivatkozva levették onnan. Karácsony akkori zavaros magyarázkodása szerint lehetséges, hogy Korányiék összekeverték a szakmai és a pénzügyi támogatást, ezért szerepelhetett a mozgalom neve az AfD honlapján.

 

Csak fedősztori?

Számos jel utal arra, hogy a 99 Mozgalom rejtélyes félmilliárd forintja mögött ugyanazt a támogató kört kell keresni, amely a dollárbaloldal egészét is finanszírozta. 

Karácsony Gergely előválasztási kampánya csak a fedősztori lehet, valójában ez a félmilliárd forint is része annak a támogatásnak, amire korábban már fény derült, és amelynek során a dollárbaloldal hatalmas támogatást kapott, döntően a tengerentúlról.

De mindenképpen tisztázásra vár sok gyanús körülmény a 99 Mozgalom 506 milliós kampánypénzével kapcsolatban is, hiszen többek között a pénzmosás gyanúját is felvetik a történtek. A Magyar Nemzet nemrég arról értesült, hogy az ügyben eljárást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, miután Tényi István feljelentést tett költségvetési csalás gyanújával.

– Mivel Karácsony Gergely főpolgármester nem tud és nem akar a 99 Mozgalom adománygyűjtő ládája kapcsán megfogalmazott kérdésekre válaszolni, ezért a Fidesz a mozgalom alapítóihoz fordul – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában. Hollik István jelezte, hogy miután a baloldal kampányfinanszírozási ügyéről szóló titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra került, Karácsony Gergely azzal állt elő, hogy a miniszterelnök-jelöltségét támogató 99 Mozgalomhoz zárt adománygyűjtő ládákon keresztül jutott el az az 506 millió forint, amit párttársa, Perjés Gábor fizetett be a mozgalom számlájára készpénzben, nagyrészt külföldi valutában.

A kormánypárti politikus emlékeztetett, hogy az egyesület azért jött létre, hogy a főpolgármester előválasztási kampányát támogassa, és Karácsony Gergelynek azóta sem sikerült érdemi magyarázatot adni arról a pénzmosási botrányról, amibe belekeveredett. Hozzátette, hogy egy interjúban a főpolgármester nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy miért azután érkezett az egyesület számlájára több mint 450 millió forint, hogy ő már visszalépett az előválasztáson, a riporter kérdésére pedig csak annyit mondott: „hát azt nem tudom, hogy ez időben hogyan néz ki”.

– Tehát teljesen világos, hogy Karácsony Gergely nem tud és nem akar arra az egyszerű kérdésre választ adni, hogyan lehetséges az, hogy 450 millió forintot azután fizetnek be, hogy ő már visszalépett. Felháborító, hogy mennyire hülyének nézi a dollárbaloldal a magyarokat 

– emelte ki Hollik István. 

– Ezért a 99 Mozgalom alapítóit – Alföldi Róbert színészt, Balázs Péter közgazdászt, Bod Péter Ákost, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnökét, Hajós András szociológust, Mellár Tamás közgazdászt, országgyűlési képviselőt és Wittinghoff Tamást, Budaörs polgármesterét – szeretné megkérdezni a Fidesz, hogy tudtak-e arról, hogy több száz millió forint készpénz vándorolt az egyesület számlájára, illetve, hogy ezek a pénzek mind a Gyurcsány–Bajnaihoz köthető DatAdat céghez kerültek-e, és tudnak-e valamit arról, hogy ezek a pénzek honnan származnak – fogalmazott a Fidesz politikusa.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

mandiner.hu

Már megint a magyarok?! Olaszországban attól félnek, hogy a történelem megismétli önmagát

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak