Létrehozva: 2023.07.11.

Egy bukott miniszterelnök botrány-krónikája

Le akarta térdeltetni Magyarországot...

Összeszámolni is lehetetlen, hogy mennyi botrány kötődik Mark Rutte 13 éves kormányzásához.- írta az Origo.

A holland kormányfő hétfőn jelentette be, hogy nem indul többet a választásokon, negyedik kabinetje a múlt héten bukott meg. Rutte korábban arról beszélt, hogy Magyarországot térdre kell kényszeríteni a gyermekvédelmi törvény miatt, míg most neki kellett lemondania a teljes káoszba fulladó kormányzása következtében. Rutte egyébként még ifjúsági vezetőként az állatokkal való szexuális kapcsolatokat és a pedofiliát legalizálta volna. Kormányfőként többek között oltási botrányba, iszlamista terroristák finanszírozásába és nyílt színi hazudozásba is keveredett a liberálisok ikonja. Rutte távozásával a politikai káosz évei jöhetne Hollandiában. 

Távozik a miniszterelnöki posztjáról Mark Rutte. A holland kormányfő Orbán Viktor magyarországi kormányalakítása után nem sokkal, 2010 októberében került országa élére, és több választáson, kormányalakításon és kormányválságon keresztül vezette mostanáig Hollandiát – ő lett időközben a valaha volt leghosszabb ideig kormányzó holland vezető.

Rutte 1967-ben született Hágában, atyja kései gyermekeként: Izaäk Rutte még 1909-ben született, és kereskedőként dolgozott az egykori holland kelet-indiai gyarmaton, a mai Indonéziában is. Fiatalemberként lépett be a politikába, a Szabadság és Demokrácia jobboldali-liberális párt (VVD) ifjúsági tagozatának vezetője is volt.

 

RUTTE EGYÉBKÉNT NŐTLEN MARADT, GYERMEKE NINCS, EGYIKE VOLT A NEMRÉG MÉG MEGLEHETŐSEN NAGYSZÁMÚ, GYERMEKTELEN EURÓPAI VEZETŐKNEK.

13 éves botrányos kormányzás után távozik Mark Rutte

FORRÁS: AFP/REMKO DE WAAL

Négy kormányt alakított

2006-ban lett a VVD párt vezetője, 2010-ben pedig első helyre vezette pártját a parlamenti választáson. Ezt követően tudta első kormányát megalakítani, amit további három követett mostanáig. Negyedik kormányát már igen nehezen tudta összehozni a 2021-es választás után, de végül ismét összeállt a jobboldali liberális VVD, a kereszténydemokrata CDA és a CU, valamint a balliberális D66 négyesfogata. Ugyan Hollandiában hagyomány a sokpárti, táborokon átívelő koalíció, az utolsó Rutte-kormány már csak döcögve tudott működni, egyre több volt a kormányon belüli vita, miközben Hollandiában egyre nagyobbra nőtt a Ruttéval szembeni elégedetlenség.

Július 7-én érkezett aztán a hír: a holland kormánykoalíció összeomlott, miután 

NEM SIKERÜLT MEGEGYEZNIÜK A HOLLANDIÁBA ÉRKEZŐ MIGRÁNSOK SZÁMÁNAK KEZELÉSÉRŐL.

Mark Rutte kabinetjének kulcsemberei többnapos tárgyalást követően sem tudtak kompromisszumra jutni. Különösen a migránsokat szolgáló befogadóközpontok zsúfoltsága miatt voltak nézeteltérések kormányon belül, de a pártok nem tudtak dűlőre jutni a kérdésben.

Negyedik kormánya bukása után Mark Rutte hétfőn bejelentette: nem indul újra a kormányfői posztért, a novemberi választások után pedig visszavonul a közélettől. „Tegnap reggel meghoztam a döntést, hogy nem állok ismét rendelkezésre a VVD vezetőjeként. Amint a választások után megalakul az új kabinet, távozom a politikából" – jelentette be.

Letérdeltette volna Magyarországot, végül ő térdelt le

Mark Rutte történelmi hosszúságú kormányfősége elképesztő mennyiségű botrányt hozott. Mindezek mellett az Orbán-kormány egyik leghevesebb bírálója volt, most mégis ő bukott meg és nem legfőbb ellenfele. Éppen ezért most felidézzük

 egyik legemlékezetesebb kijelentését, amit még 2021. júniusában mondott.

Rutte a brüsszeli uniós csúcsra érkezve beszélt a magyarországi gyermekvédelmi törvényről, amely kimondja, hogy az iskolai szexuális felvilágosító foglalkozások nem irányulhatnak a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére. Rutte szerint

ez a törvény ellentétes minden értékünkkel. Magyarországnak vissza kell vonnia ezt a törvényt és térdre kell ereszkednie. 

A holland miniszterelnök véleménye szerint Magyarországnak nincs keresnivalója az Európai Unióban. 

A pedofíliát és a zoofíliát akarta korábban legalizálni a miniszterelnök

Ha pedig már a magyar gyermekvédelmi törvény szóba került, akkor azt is érdemes felidézni, hogy Rutte még a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért nevű liberális párt, ifjúsági tagozatának elnökeként

VETETTE FEL A SZEXUÁLIS DEVIANCIÁK, TEHÁT A PEDOFÍLIA ÉS A ZOOFÍLIA TÖRVÉNYESÍTÉSÉT, AMIT EGY KORABELI ÚJSÁGCIKK IS BIZONYÍT

TÖRVÉNYESÍTÉSÉT, AMIT EGY KORABELI ÚJSÁGCIKK IS BIZONYÍT.

FORRÁS: ORIGO

A holland közvélemény egyébként sokat találgat miniszterelnökük magánéletéről.MARK RUTTÉNEK NINCS FELESÉGE, SE ÉLETTÁRSA, SŐT EGY INTERJÚBAN ARRÓL IS BESZÉLT, HOGY SOSEM VOLT BARÁTNŐJE, MERT NEM VOLT RÁ IDEJE. EGY MÁSIK INTERJÚBAN FONTOSNAK TARTOTTA LESZÖGEZNI AZT IS, HOGY Ő NEM HOMOSZEXUÁLIS.

FORRÁS: ORIGO

Marácz Lászlónak Mark Rutteről a következő volt a véleménye:Ismerjük az ő személyes hátterét, azt tudjuk azonban, hogy ő mint ifjú liberális politikus síkra szállt a bestialitás, a pedofília, meg egyéb ilyen perverz dolgokat hirdetett, erről tudomásom szerint nem határolódott el.

A Hollandiában élő magyar egyetemi tanár végezetül hozzáfűzte:És nyilván ennek az volt a célja, hogy a keresztény hagyományos családi modellt kellett megtörni.

Nyilvánosan hazudott

Most pedig nézzük, mik voltak Rutte legfőbb botrányai az elmúlt 13 éves kormányzása során.

Még 2021 áprilisában a holland sajtó nyílt hazugságon kapta a holland miniszterelnököt, ugyanis a kormányfő hazudott a kormányalakítási tárgyalásokon elhangzottakról, Pieter Omtzigt kereszténydemokrata politikus jövőbeli pozíciójáról. Ezért Geert Wilders, a bevándorlásellenes Szabadságpárt elnöke bizalmatlansági indítványt kezdeményezett Rutte ellen, melyet ugyan a politikus túlélt,

DE A PARLAMENT MEGRÓTTA RUTTÉT, AMIÉRT NEM MONDOTT IGAZAT.  

Rutte harmadik kabinetje egyébként azért mondott le 2021 januárjában, mert bebizonyosodott: 2012 óta családok ezreit minősítették adócsalónak, megvonták tőlük a gyermekgondozási támogatást, és esetenként több tízezer euró visszafizetésére kényszerítették őket. Ez főleg kettős állampolgárságú családoknál történt, s az ügy rasszista hátterét a holland sajtó sem nagyon palástolta. Mindezek ellenre 2021 tavaszán Rutte meg tudta nyerni a választásokat. 

Oltási botrány

2021 március végén foglalta össze az NLTimes portál, hogy Rutte 2020 áprilisában levelet kapott az Oxford Egyetem kutatóitól, melyben arra kérték a holland miniszterelnököt: járuljon hozzá a leideni Halix vakcinagyártó központ kapacitásának bővítéséhez, mely 10 millió eurót igényelt volna. Az egyetem kutatói figyelmeztették a miniszterelnököt: szükség lesz a bővített gyártási lehetőségekre. Az ügyben 2020 április végén tárgyalásra is sor került Rutte hivatalában. Nem sokkal később a svéd-angol AstraZeneca és az Oxford Egyetem bejelentette, hogy a gyógyszergyártó cég megállapodott az egyetem oltásának fejlesztéséről, vagyis a verseny szoros volt és Hollandia alulmaradt.

Az NLTimes értelmezésébenA LEIDENI VAKCINAGYÁRTÁSI KAPACITÁS NEM NÖVELÉSE AZ EU-NAK IS ÁRTOTT, HISZEN HA RUTTE IDŐBEN REAGÁL A MEGKERESÉSRE, AKKOR ELKERÜLHETŐ LETT VOLNA A VITA AZ EU ÉS AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG KÖZÖTT:mint ismert, az AstraZeneca nyilatkozatai szerint csak a vállalt vakcinamennyiség töredékét lesz képes leszállítani az Európai Gazdasági Övezetnek, mivel a cég először az Egyesült Királyság irányába tett vállalását teljesíti. A cikk szerint ebbe beletartoznak azok a vakcinák is, melyeket a leideni telepen gyártanak, és a holland befektetés, ha megvalósul, nagyobb hozzáférést adott volna az egész EU-nak a Covid-19 vakcinákhoz - írta a Mandiner.

Nem volt hiány botrányokban Rutte kormányzása alattFORRÁS: AFP/REMKO DE WAAL

Bombázás és dzsihádfinanszírozás

2020 májusában a holland sajtó címlapjaira került Ank Bijleveld holland védelmi miniszter, mikor kiderült: 2015-ben egy holland gép civileket bombázott le és ölt meg Hawijában, Irakban. Az akkori védelmi miniszter, Jeanine Hennis erről tájékoztatva volt. A miniszter hazudott és azt írta a parlamentnek, hogy „a legjobb tudomásunk szerint" nem voltak civil áldozatok.

Valójában 74 civil halt meg – emlékeztetett az azóta elhunyt Manfred Gerstenfeld cikkében. 2019-ben az új védelmi miniszter, Bijleveld éppen, hogy túlélt egy bizalmatlansági szavazást az ügyben, majd 2020 májusában újabb bizalmatlansági szavazást élt túl.

Hasonló botrányhős Rutte koalíciós partnerének, a D66 pártnak elnöke Sigrid Kaag. Kaag korábban, 2017 óta külkereskedelmi és fejlesztési együttműködési miniszter volt a Rutte-kormányban, botrányai elsősorban karrierjének ezen időszakát érintik. A teljes listát felsorolni is nehéz, de említendő, hogy 2018 tavaszán felmerült, hogy Kaag minisztériumának alkalmazottjai a Hamász egyik európai ügynökével találkozhattak.

Az év novemberében kiderült, hogy Kaag minisztériuma 218 ezer dollárnak megfelelő összeggel támogatott egy ellentmondásos, sokak által Izrael-ellenesnek tartott NGO-t. 2019-ben Kaag minisztériuma felfüggesztette támogatását az UNRWA és a Palesztin Hatóság irányába, mivel felmerült a gyanú, hogy a holland adófizetőktől származó pénzekből terroristákat vagy terroristák családtagjait fizették – ez indirekt beismerése volt annak, hogy

LASSAN KÉT ÉVE JUTHATTAK HOLLAND KÖZPÉNZEK HASONLÓ CÉLOKRA.
Egy évvel később a palesztin Mezőgazdasági Közösségek Egyesületétől vágta meg a forrásokat Kaag, miután kiderült, hogy a pénz olyan tagokhoz juthatott, akik felelősek lehetnek Rina Shnerb, egy 19 éves izraeli civil 2019 augusztusi felrobbantásáért. Az egyesület 2010 óta 23 millió dollárt kapott a holland kormánytól, ebből három év alatt Kaag volt a támogató minisztérium feje. Az utóbbi támogatási botrány kapcsán a holland Szabadságpárt egy képviselője feljelentette Kaagot. 

Terrorizmus

A dzsiháddal Hollandiának otthon is meggyűlt a baja, Rutte kormányzása alatt a terrorizmus markánsan felütötte a fejét Hollandiában. Egy 2018-as cikk szerint ötszáz ismert dzsihádista és több ezer szimpatizáns tartózkodik Hollandiában, a szám azóta nem változott érdemben. Bár ez nem jelent meg hangsúlyosan az országgal kapcsolatos elemzésekben, Rutte miniszterelnöksége alatt több merénylet és terrortámadás is történt (a 2017-es amszterdami gázolást és a 2019-es hágai késelést nem nyilvánították ugyan terrortámadásnak, de a 2018-as amszterdami késelés és a 2019-es utrechti lövöldözés az volt), emellett számos terrortámadási kísérlet hiúsult meg (például nyilvánosságra került egy Amszterdam–Párizs-vonaton végrehajtandó tömegmészárlásnak, illetve a Schiphol repülőtér felrobbantásának a terve).

A történtekre reagálva megerősítették a mecsetek védelmét, hiszen az iszlamista szélsőségek mellett a neonácik is erősödnek, a hatóságok láthatóan attól félnek, hogy egy iszlamista támadás a muszlimokkal szembeni ellentámadást válthat ki. Az Igazság- és Biztonságügyi Minisztérium Biztonsági és Terrorelhárítási Nemzeti Koordinációs Irodája (NCTV) 2020 májusi és novemberi nyilvános beszámolói szerint

A DZSIHÁDISTA FENYEGETÉS NEM SZŰNT MEG, CSUPÁN LAPPANG,
és a szélsőjobboldali támadások fenyegetése is valós.

A Momentumot is pénzelték Ruttéék 

Az iszlamista terroristák támogatása mellett az is kiderült Rutte pártjáról, hogy több millió forinttal támogatta Gyurcsány ifjúsági tagozatát, a Momentumot.Az Indítsuk be Magyarországot 2019-es beszámolójából kiderül, hogy az ÁSZ-szal folytatott jogvita után a pártalapítvány több mint 81 millió támogatást kapott a központi költségvetésből. Ami azonban érdekesebb, hogy az alapítványt ebben az évben 2,5 millió forinttal finanszírozta a De HAYA van Somerenstichting holland civil szervezet is.

Ez a civil szervezet Haya van Somerenről, a holland VVD (Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért), tehát a jelenlegi holland kormánypárt fiatalon elhunyt elnöknőjéről elnevezett alapítvány. 

Az alapítványt ebben az évben 2,5 millió forinttal finanszírozta a De HAYA van Somerenstichting holland civil szervezetFORRÁS: KONTRA

A HOLLAND KORMÁNYPÁRTHOZ KÖTHETŐ ALAPÍTVÁNY KIMONDOTT CÉLJA, HOGY A DEMOKRATIKUS ÁTMENET ALATTI ORSZÁGOK LIBERÁLIS PÁRTJAIVAL TÖREKSZIK A KAPCSOLATAIT FEJLESZTENI.

Az alapítvány az Európai Liberális Fórumnak (EUROPEAN LIBERAL FORUM) is tagja, amely az európai liberálisokat, így a Momentumot is tömörítő ALDE alapítványa. Az ALDE kapcsán egy pillanatra érdemes megemlékezni Guy Verhofstadtról is, aki az ALDE korábbi frakcióvezetője volt. A képen egy közismert önzetlen filantróppal látható.

Soros György és Guy VerhofstadtFORRÁS: AFP/BENOIT DOPPAGNE

Az Európai Liberális Fórumban a fenti holland szervezettel csapattárs a Republikon Intézet és a Szabadságért Alapítvány is. Sőt, az Európai Liberális Fórum alelnöke volt a közelmúltig a magyar Tóth Csaba, a Republikon Intézet igazgatója. A Republikon kuratóriumi elnöke Horn Gábor, akinek szintén szoros kapcsolatai vannak az öreg spekulánshoz, hiszen öt éven keresztül vezette és koordinálta a Soros Alapítvány oktatási programját. A fentiek ismeretében nem lepődünk meg azon sem, hogy a Momentum két vezéralakja, Soproni Tamás és Fekete-Győr András próbálta kimosdatni a holland miniszterelnök lekicsinylő, gyarmattartókhoz méltó hozzászólását.

Horn Gábornak is szoros kapcsolatai vannak Soros GyörggyelFOTÓ: POLYÁK ATTILA - ORIGO

Emlékezetpolitika

Rutte 2020 júliusában harcos nyilatkozatot tett: a holland kormány nem tervez bocsánatot kérni az ország rabszolgatartó múltja miatt, mivel az fokozná a holland társadalom megosztottságát.

MINDEZ KÜLÖNÖSEN ELLENTMONDÁSOSNAK TŰNIK, HA FELELEVENÍTJÜK HOLLANDIA GYARMATTARTÓ MÚLTJÁT.

Egyesek szerint átszámolva vagyonát, a Holland Kelet-Indiai Társaság többet ért, mint ma a Facebook, a Google és az Apple együttvéve, valószínűleg nem kell részletezni, hogy profitjukat kevéssé a konszenzusos szabadkereskedelemből termelték.

A szakirodalom szerint 1609 és 1621 között a Banda-szigetek meghódítása során mintegy 15 ezer embert öltek meg, 1623-ban a mai indonéziai Ambon szigetén kínoztak halálra őslakosokat, 1636-ban a ma tajvani Liuqiu szigetének lakosságát mészárolták le, 1740-ben pedig a mai Dzsakartában 10 ezer főt mészároltak le; az iménti atrocitásokban mind részt vett a társaság hadserege.

Ezek ugyan akár a messzi múltba ködébe is süllyedhetnének, azonban 2016-ban tárta fel Rémy Limpach kutató az Indonéziában – akkor még Holland Kelet-India – elkövetett 1947–'48-as holland gyarmati bűnöket, amiket egyszerűen „rendőrségi akcióknak" neveztek. A holland erők ekkor elnyomták a helyi felkelést, ennek során gyermekeket öltek meg, nőket és kislányokat erőszakoltak meg. Raymond Westerling holland katonai vezető évekkel később egy interjúban bevallotta, hogy 350 rabot statáriálisan kivégeztetett. A holland hatóságok semmit sem tettek ellene. Westerling egy másik interjújában utalt is rá, hogy semmi sem történhet vele, mert a hatóságok már tudnak a történtekről.

A HOLLAND KORMÁNY EZÉRT MÁIG NEM KÉRT BOCSÁNATOT, PEDIG ITT MÁR A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ UTÁN ELKÖVETETT ATROCITÁSOKRÓL VAN SZÓ. 

Rutte után totális politikai káosz jöhet Hollandiában

FORRÁS: AFP/LEX VAN LIESHOUT

Gazdatüntetések, majd választási bukás

Rutte mostani bukásában kulcsszerepe volt a holland gazdáknak is. Tavaly nyáron a megélhetésüket féltő holland gazdák országszerte blokádokkal válaszoltak a Mark Rutte vezette liberális kormány húsbavágó intézkedésére, amelynek következtében az állattartók 30 százaléka lesz kénytelen más megélhetés után nézni. A gazdákhoz helyi halászok is csatlakoztak, akik a hajóikkal lezártak egy kikötőt. A holland gazdák békés jellegű tiltakozó mozgalmáról megrázó felvételek láttak napvilágot, a rendőrök éles lőszerrel tüzeltek egy traktorra.

A gazdák hatalmas elégedetlensége vezetett el ahhoz, hogy az idén márciusban tartott tartományi választásokat egy teljesen újonnan alapított párt a BBB fölényesen nyerte. A BBB azóta is az ország legnépszerűbb pártja, és jó esélyük van arra, hogy megnyerjék az előrehozott parlamenti választást is.

RUTTE TÁVOZÁSÁVAL EGYÉBKÉNT INKÁBB A KÁOSZ FELÉ HALADHAT A HOLLAND POLITIKA, MIVEL A LEGUTOLSÓ KUTATÁS SZERINT 18 PÁRT SZEREZHET PARLAMENTI MANDÁTUMOT.Mind a baloldal, mind a jobboldal rendkívül megosztott, és egyelőre nem sok esélye van arra, hogy bármelyik blokk képes lesz 76 mandátumot összeszedni egy stabil kormányhoz.    


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmasan sikertelen lett Magyar Péter akciója, alig néhány százan tüntikéztek

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 27.: a Rák egy kapcsolata váratlan fordulatot vesz, a Bak szerencsés

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása

POLITIK

Hatmilliárd dollár értékű új fegyver érkezik most Ukrajnába

POLITIK

Ezt a védelmi szövetséget Ausztria hívta életre