Létrehozva: 2023.07.11.

Az ukránok pajzsként hajtják maguk előtt az orosz foglyokat

Ezt állítja egy orosz önkéntes.

A Sputnik egy orosz önkéntes beszámolója alapján arról ír, hogy az ukránok arra kényszerítik az orosz hadifoglyokat, hogy vonuljanak előttük az aknamezőkön Zaporizzsja felé. Az önkéntes elmondta: az ukrán erők Donyeck térségében fogták el, folyamatosan megalázták, megverték és árkok ásására kényszerítették.

Elmeséli: „Hajnali háromkor ébresztettek egy társammal együtt. Egy ukrán csapattal kellett vonulnunk, hogy előttük meneteljünk az aknamezőkön. 

Ha rálépnék egy aknára, mi robbannánk fel az ukránok helyett” 

– mondta.

Az önkéntes beszámolója szerint a hadifoglyoknak páncélzat nélkül kellett nagyjából nyolc méterrel az ukrán gyalogság előtt haladni.

„Az ukrán cél az volt, hogy minél közelebb kerüljenek az orosz állásokhoz, majd megvárják az erősítést, közben azonban tűzharc alakult ki, így a hadifoglyoknak sikerült elmenekülniük” – mondja.

Az ukrán hadsereg és a védelmi minisztérium az ország keleti részén fekvő Bahmutnál és a frontvonal déli részén is előrelépésről számolt be, az orosz hadijelentésekben arról írtak, hogy az orosz erők keleten és délen is feltartóztattak vagy visszavertek támadásokat.

Olekszandr Szirszkij tábornok, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka hétfőn bejelentette: csapdába ejtették az orosz erőket Bahmutnál. Olekszandr Tarnavszkij tábornok, a térségben harcoló ukrán hadműveleti-stratégiai csapat parancsnoka pedig arról írt a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson, hogy az ukrán haderő a frontvonal déli részén is mozgásban van.

Az ukrán védelmi tárca szerint az elmúlt héten az ukrán haderő 10,2 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza az orosz megszállóktól délen és négy négyzetkilométert keleten.

Az orosz védelmi minisztérium ezzel szemben azt jelentette, hogy az orosz csapatok Donyeck megye három pontján is visszaverték az ukrán támadást, köztük a Bahmut közelében fekvő Kliscsijivkában. A tárca arról is beszámolt, hogy az orosz erők meghiúsították az ukrán támadásokat délen, többek között Rivnopil falu közelében, amelyről két hete azt állította az ukrán védelmi minisztérium, hogy visszafoglalták.

Oroszország kedden a kora reggeli órákban légicsapást mért Kijevre – közölte az ukrán hadsereg.

Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője a Telegramon közzétett bejegyzésében azt írta: „Az ellenség ebben a hónapban másodszor támadta Kijevet a levegőből”.

Az előzetes információk szerint Ukrajna légvédelmi rendszerei lelőtték az oroszok által indított összes, iráni gyártmányú, Sahed típusú drónt, mielőtt azok elérték volna célpontjukat – tette hozzá.

Károkról vagy áldozatokról nem érkezett információ. Az ukrán légierő szerint Kijev felett egy órán át, Ukrajna más keleti vidékein pedig hosszabb ideig volt érvényben légiriadó.

A kijevi vezetés megerősítette a terrorista módszerek melletti elkötelezettségét azzal, hogy elismerte felelősségét a Krími híd elleni tavaly októberi támadásban – közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium.

„A kijevi rezsim nemrég hivatalosan is vállalta a felelősséget a 2022. október 8-án elkövetett terrortámadásért a hídon, aminek következtében civilek vesztették életüket, megerősítve ezzel elkötelezettségét a terrorista módszerek mellett, és megmutatta, hogy semmiben sem különbözik a legvisszataszítóbb neonáci formációktól” – olvasható az orosz diplomácia állásfoglalásában.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy felelősségre fogják vonni a bűnösöket, és az orosz erők válasza sem marad el, „a különleges katonai művelet keretében el fogják hárítani azokat a veszélyeket, amelyek ukrán területről fenyegetik Oroszország és az orosz állampolgárok biztonságát”.

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes vasárnap azt írta a Telegramon: 273 nap telt el azóta, hogy Ukrajna támadást hajtott végre a Krími híd ellen, aminek az volt a célja, hogy zavart keltsenek az oroszok hadtáputánpótlásában.

Tavaly október 8-án egy teherautót robbantottak fel az Oroszországból a félszigetre vezető Krími hídon. Az incidensben négy ember meghalt, és bár súlyos károk keletkeztek, a vonat és gépjárműforgalom közlekedés helyreállítása a hídon viszonylag gyorsan megtörtént.

Az orosz tárca szót ejtett arról is, hogy az ukrán hadsereg vasárnap csapásmérő változatra átalakított, Sz-200 típusú légvédelmi rakétákkal támadta a Kercsi-szorosban lévő közlekedési átkelőt és a morozovszki repülőteret. Moszkva szerint a támadó rakétákat légvédelmi eszközökkel megsemmisítették, a repeszek azonban károkat okoztak a környező épületekben.

A minisztérium kiemelte, hogy a kijevi próbálkozások az ilyen „terrorcselekmények” elkövetésére nem volnának lehetségesek az Egyesült Államok vezette nyugati koalíció pénzügyi, műszaki és logisztikai közreműködése nélkül.

Az ukrán csapatok kulcsfontosságú magaslatokat foglaltak el Bahmutnál – közölte hétfőn Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes a Telegram-csatornáján.

„Bahmutnál védőink több napja tűz alatt tartják a be- és kijáratokat, valamint akadályozzák az ellenséges csapatmozgásokat a városban” – írta a helyettes tárcavezető mikroblogján.

„Az ellenség csapdába esett” – hangoztatta Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka.

Az egykor több mint 70 ezer lakosú donyecki várost májusban foglalták el az orosz csapatok hónapokig tartó küzdelem árán.

Maljar szerint az ukrán hadsereg az ellenoffenzíva kezdete óta mintegy 24 négyzetkilométer területet foglalt vissza Kelet-Ukrajnában, míg a déli régióban 169 négyzetkilométert. Hozzátette, hogy csak a múlt héten 14 négyzetkilométernyi terület került ismét ukrán ellenőrzés alá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az amerikai ABC hírtelevíziónak nyilatkozva azt állította, hogy csapataik az ország délkeleti részén megragadták a kezdeményezést. „Haladunk előre, nem torpantunk meg” – jelentette ki.

Az orosz erők megsemmisítették az ukrán „Herszon” harccsoport és az ukrán 56. gépesített lövészdandár hadianyagraktárait Nyikolajiv és Kramatorszk városok határában – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint a zaporizzsjai Orehiv mellett megsemmisítették a 47. ukrán gépesített lövészzászlóalj parancsnoki pontját is.

Beszámolt arról, hogy az orosz légi- és rakétaerők, valamint tüzérségi egységek csapást mértek 63 ukrán tüzérségi állásra, illetve ukrán csapatokra és harcjárművekre 89 körzetben.

Az elmúlt nap folyamán a fronton elszenvedett ukrán embervesztséget mintegy 605 főre tette, akik közül 275-en Donyeck környékén estek el.

Közölte azt is, hogy az orosz légvédelem elfogott öt ukrán, Sz-200-as típusú, automatizált légvédelmi rakétát, valamint nyolc ellenséges drónt.

Az ukrán hadsereg vasárnap SZ–200 típusú rakétákkal támadta a Krími hidat és térségét – közölte Viktor Afzalov, az orosz légierő vezérkari főnöke Valerij Geraszimovnak, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökének adott jelentésében.

„A Kercsi-szorosban lévő közlekedési átkelőt és a morozovszki repülőteret támadó rakétákat légvédelmi eszközökkel megsemmisítették. Nem voltak se áldozatok, se károk” – derült ki az orosz védelmi tárca hétfői beszámolójából, amely szerint a támadásnak Rosztov és Kaluga régiókban lévő létesítmények is célpontjai voltak. Két SZ-200-as rakétát az orosz légvédelem megsemmisített, további kettőt pedig rádióelektronikus eszközökkel tettek harcképtelenné.

Valerij Geraszimov hadseregtábornok, vezérkari főnök utasította az egyesített csoport parancsnokságát, hogy szervezzék meg az SZ-200-as rakéták és más ellenséges csapásmérő fegyverek tárolási helyeinek, valamint kilövőállásainak azonosítását, és a megelőzés céljával tervezzék meg a támadásukat.

A védelmi tárca Telegram üzenetküldő alkalmazásán egy fénykép is megjelent, amelyen jelentést tesznek Geraszimov tábornoknak. A Reuters brit hírügynökség megemlíti, hogy ez az első alkalom, hogy az orosz vezérkari főnök megjelent a nyilvánosság előtt a Wagner orosz magánhadsereg és alapítója, Jevgenyij Prigozsin június 24-i zendülése óta.

origo.hu

Hackerek vitték el a lottó főnyereményét

origo.hu

Így készül a NATO a világháborúra - drámai képek

borsonline.hu

Ennyi volt: 18 év után válik a sztárpár, mindenkit sokkolt a bejelentés

vg.hu

Üzemanyag: döntöttek az új magyarországi árakról – véget ért egy nagy sorozat

ripost.hu

Szoboszlai miatt egymásnak ugrottak; könnyek szöktek Klopp szemébe

hirtv.hu

Élő tévéadásban vettek őrizetbe egy rendszerkritikus ügyvédet

origo.hu

Egy 100 éves férfi baltával levágta a felesége fejét (18+)

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. május 13-19.: Pünkösdre jókedvet hoz a Mérleg Hold

ripost.hu

„Jobban hiányzik, mint azt szavakkal ki lehetne fejezni” – Rövid küzdelem után elhunyt a 28 éves szupermodell

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Nyugati katonák Ukrajnában? Megszólalt a NATO-főtitkár és az orosz kémfőnök

POLITIK

8 éves rekordszinten a bűncselekmények száma Németországban

POLITIK

Ijesztő közelségben az atomháború

POLITIK

Putyin egy gazdasági szakembert állít a hadügy élére

POLITIK

Lakónegyedek lőnek az ukránok és az oroszok is