Létrehozva: 2023.07.02.
Módosítva: 2023.07.02.

43 000 rendőr a francia utcákon: MIGRÁNSLÁZADÁS!

1300 letartóztatás.

Párizs külvárosában, Nanterre-ben eltemették azt a 17 éves fiatalt, akinek a halála miatt országszerte súlyos zavargások robbantak ki. A randalírozó csoportok kedd óta több ezer járművet felgyújtottak, épületeket rongáltak meg és boltok százait fosztották ki. Gérald Darmanin francia belügyminiszter szombaton újságíróknak azt mondta: a pénteki egy „viszonylag nyugodt éjszaka” volt, miután a rendőrök és a csendőrök több mint 1300 randalírozót vettek őrizetbe.

Már napnyugta előtt rendfenntartók ezrei lepték el az észak-franciaországi nagyváros, Lille központját, pénteken. Gérald Darmanin belügyminiszter közölte, hogy a szombat éjszaka „döntő fontosságú” lehet a kedd óta tartó zavargások megfékezésében, ezért országszerte 45 ezer rendőrt és csendőrt vezényelt az utcákra.

Párizsban is fokozott készültséget rendeltek el. A Bastille tér környékén a rohamrendőrök igazoltatták a csoportosan közlekedő fiatalokat. A zavargások kiindulópontjának számító Nanterre utcáin kilométeres sorokban álltak a rendőrségi járművek.

De így sem sikerült elejét venni a rombolásnak: éjfél körül már számos francia nagyvárosban lángoltak az autók, a szemeteskukák és dúlt a csata a rendbontók és a rohamrendőrök között.

Jóllehet az előző éjszakákhoz képest némiképp csökkent a zavargások intenzitása, országszerte több, mint 1300 embert vettek őrizetbe. A hatóságok szerint az előállítottak átlagéletkora 17 év.

Marseille központjában a randalírozó fiatalok tucatnyi üzletet kifosztottak, még egy fegyverboltba is betörtek a Le Parisien című lap értesülései szerint. Legalább öt vadászfegyvert elloptak, de lőszert nem sikerült szerezniük, mert a rendfenntartók megfékezték őket.

A dél-franciorzsági kikötőváros lakóit megdöbbentette a féktelen rombolás.

„Kész katasztrófa, életemben nem láttam ilyesmit. Erre nincsenek szavak. Nekem is van családom, de most fogalmam sincs, hogyan tovább, miből fogunk élni” – mondta könnyeivel küszködve az egyik kifoszott kereskedő.

A hétvégére tervezett nyilvános rendezvényeket országszerte elhalasztották. Lyon polgármestere további erősítést kért a rendőrségtől. Közben egyre több településen rendelnek el éjszakai kijárási tilalmat a 18 évesnél fiatalabbak számára.

Nanterre-ben szombaton eltemették azt a 17 éves fiút, akinek a halála kirobbantotta a zavargásokat.

A rendőrök kedden, egy közúti ellenőrzésen, autójában lőtték le az algériai-marokkói származású Nahel M.-et. Az incidensről készült videofelvétel megerősítette, hogy a jármű mellett álló motoros járőr közvetlen közelről nyitott tüzet a sofőrre, amikor az megpróbált továbbhajtani. Az ügyészség emberölés gyanúja miatt emelt vádat a 37 éves rendőrjárőr ellen.

A nanterre-i temető környékén délután gyászolók százai gyülekeztek. A fiú családja arra kérte a sajtót, hogy ne készítsenek felvételeket a búcsúztatásról.

Az elmúlt napokban nemcsak a kormány, hanem a helyi önkormányzatok, szurkolói klubok,

de még 3972 a francia futballválogatott népszerű csapatakapitánya, Kylian Mbappé is a rombolás és a fosztogatás beszüntetésére szólította fel a fiatalokat.

„A tragikus haláleset miatti harag érthető, de az erőszak semmit sem old meg” – írta közelményében Mbappé, aki „önpusztító folyamatnak” nevezte a zavargásokat.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Emmanuel Macron francia államfő elhalasztotta háromnapos németországi útját. Vasárnap érkezett volna Berlinbe, ahol 23 éve nem járt francia elnök hivatalos állami látogatáson.

A június 27-e óta tartó franciaországi zavargások során június 30-án, az esti órákban súlyosan megsebesítettek két szolgálaton kívüli rendőrt Marseille-ben. Az egyiküket életveszélyes állapotban szállították kórházba. „Vad hordákkal állunk szemben” – írta az esetről Twitter-bejegyzésében az egyik rendőri szakszervezet polgárháborút idéző nyilatkozatában.

Húsz fős csoport rohanta meg azt a két, szolgálaton kívüli rendőrt, akik egy személyautóval hazafelé tartottak Marseille-ben.

A rendőrök útját egy lángoló szemetes keresztezte

a kikötőváros 1. kerületében. Az egyikük kiszállt a járműből, hogy szabaddá tegye az utat – számol be a Le Figaro. A

zavargók egy csoportja ekkor felismerte

a két szolgálaton kívüli rendőrt, akiket mintegy húsz személy megtámadott és erőszakosan bántalmazott – közölte egy rendőrségi forrás.

Bottal ütik a húsz lincselő nyomát

Gérald Darmanin belügyminiszter, aki a TF1 francia köztelevízió híradójának vendége volt, péntek este az esetről elmondta: „zaklatták és a még földön fekve is verték őket, mint a kutyákat, erre nincsenek más szavak!”

Az egyik rendőrnek eltört az állkapcsa, a másodikat pedig több késszúrás is érte. Egyikük hosszú percekig eszméletlen maradt – idézi a 20minutes.fr Dominique Laurens marseille-i ügyész sajtóközleményét. Ennek a rendőrnek „a szemürege is eltört, és a csuklóján szúrt sebet találtak”, miután az áldozatokat kórházba szállították.

Az egyik rendőrön életmentő beavatkozást kellett végrehajtani.

A támadókat még keresik. Egyelőre nem történt az ügyben letartóztatás – közölte szombaton a Le Figaro. Az ügyben köztisztviselő meggyilkolásának kísérlete miatt indult nyomozás Marseille-ben.

Rendőrszakszervezet: „háborúban állunk”

„Vademberek lincselték meg őket” – a nicematin.com és a 20minutes.fr szerint így fogalmaz az Alliance, az egyik legnagyobb rendőrszakszervezet a Twitteren közzétett bejegyzésében. A rendőrbiztosok szakszervezete, az SCPN támogatását fejezte ki a Twitteren, kiemelve, hogy „egyikük akár az életét is veszíthette volna”.

Az Allaince Facebook-odalán megtalálható közleményében nem tér ki a konkrét esetre.) Az elkeseredett hangú nyilatkozat ugyanakkor az eset kapcsán kijelenti, hogy

határozott fellépés szükséges a „vad hordákkal” szemben, mivel a kérés, felszólítás nem hat rájuk.

A polgárháborús hangvételű dokumentum kijelenti: a rendőrség harcban áll a „kártevőkkel”, és azt is kijelentik:

„háborúban állunk”. Ha a kormányzat tovább késlekedik, holnap már „ellenállásba” szorulunk

– figyelmeztet a szakszervezet.

Tűzoltók egy kifosztott cipőboltnál Marseille-ben 2023. július 1-jén, a nanterre-i incidens után négy nappal.  Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier

 

Több Twitter-hozzászóló is „lázadásnak” minősítette a szakszervezet nyilatkozatát. A rendőrökkel eközben mind a szakszervezet honlapján, mind a közösségi oldalakon

százával fejezik ki szolidaritásukat, támogatásukat a franciák.

Válságtanácskozásra hívta össze a kormányt a francia államfő a harmadik napja tartó zavargások miatt. Az erőszakos megmozdulások még kedden kezdődtek Párizsban, és azóta több franciaországi nagyvárosra, sőt most már Brüsszelre is átterjedtek. Az indulatok azután szabadultak el, hogy egy közúti ellenőrzés közben egy rendőr közvetlen közelről lelőtt egy 17 éves arab származású fiatalt. A rendőr ellen vádat emeltek, de a tüntetők attól tartanak, meg fogja úszni a számonkérést. Péntekre virradóra csaknem 700 rendbontót vettek őrizetbe a francia hatóságok.

Hatalmas lánggal égett egy építési terület Párizs egyik külvárosában csütörtök éjjel, ahol egy úszómedencét alakítanak ki a 2024-es olimpiára. Ezzel egy időben a francia főváros központjában egy sportruházati üzlet kirakatát törte be a feldühödött tömeg. Sajtóértesülések szerint több boltot is kifosztottak a zavargások alatt.

Párizs Nanterre nevű külvárosát pedig harmadik éjszaka világították meg a tűzijátékok és az égő autók fényei. Bár a francia fővárosi régióban leállították a felszíni tömegközlekedést, és

országszerte negyvenezer rendőrt vezényeltek ki az utcákra, így sem sikerült elkerülni a zavargásokat.

A rendbontók gyújtogattak és összecsaptak a hatóságokkal is. Összesen csaknem 700 embert vettek őrizetbe. A francia belügyminisztérium szerint csak csütörtök este mintegy 250 rendőr sérült meg az utcai harcokban.

„Ez nem normális. Mindezért mi fizetünk, mert egy ideig nem lesz buszunk. Van más módja is annak, hogy hallassák a hangjukat, mint hogy buszokat gyújtsanak fel” – panaszolta egy nő, miután a szomszédságában 12 jármű égett le péntekre virradóra.

A francia fővárosban kedd óta folyamatosak a zavargások, amikor a francia rendőrök egy közúti ellenőrzés közben lelőttek egy 17 éves algériai–marokkói származású fiatalt. Az első nyilatkozatok szerint a járőrök önvédelemből nyitottak tüzet, mivel a tinédzser autójával megpróbálta elütni őket.

Az esetről azonban videófelvétel készült, amely ellentmond a rendőrség állításainak:

a jármű sofőrje a felszólítás ellenére valóban megpróbált továbbhajtani, ám ekkor a mellette álló motoros járőr közvetlen közelről mellkason lőtte őt.

A halálos lövést leadó rendőrt ezért előzetes letartóztatásba helyezték, az ügyészség pedig emberölés gyanúja miatt vádemelést kezdeményez ellene.

Azonban ez sem csillapította az indulatokat. Nanterre-ben a csütörtöki zavargásért felelős csoportok egy délutáni tüntetésből váltak ki, amelyet a lelőtt fiú édesanyja szervezett. Az akkor még békés megmozduláson ezrek tiltakoztak, mert szerintük a rendfenntartó erőket nem vonják megfelelően felelősségre.

„Azt hiszem, a rendőrségünk fáradt, képzésre és több emberre van szüksége, kimerültek, és ezért még inkább kicsúszik a kezükből az irányítás. És ugyanezen a rendőrségen belül van rasszizmus is, ami ellen feltétlenül harcolnunk kell. És amíg ezeket a kérdéseket nem veszik komolyan, addig természetesen nem fognak jól működni a dolgok a munkásnegyedekben” – vélekedett egy tüntető.

A francia elnök csütörtökön megmagyarázhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezet a fiú halálát, ugyanakkor élesen elítélte a rombolást és az erőszakot.

Emmanuel Macron péntek délutánra újabb rendkívüli kormányülést hívott össze a zavargások miatt, amelyek közben átterjedtek Belgiumra is. A randalírozók autókat gyújtottak fel és utcakövekkel dobálták meg a buszokat. A belga főváros tömegközlekedése a belső kerületben leállt, miután egy metrószerelvényt megrongáltak a rendbontók. A hatóságok szerint a főként fiatalokból álló csoportok a kiérkező rendőrökre is rátámadtak, több embert őrizetbe vettek.

Kifosztott üzletek, felgyújtott rendőrautók – írta a franciaországi káoszt hazája békéjével összehasonlító Twitter-bejegyzésében Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, aki egy videóval is érzékeltette: miért ellenzi az illegális bevándorlást.

A Nahel nevű fiú halálát követő,

franciaországi káoszjeleneteket és a lengyel városok nyugalma, békéje közötti kontrasztot

emelte ki egy Twitteren megosztott videójában Mateusz Morawiecki – számol be a Le Figaro.

Nem akarnak így élni

Európai szomszédaink is figyelemmel kísérik a káoszt, amely a 17 éves Nahel halálát követően uralkodott el – fogalmaz a francia konzervatív lap online kiadása. A lap emlékeztet: az anarchia azután szabadult el, hogy „a fiút lelőtte egy rendőr, amikor megtagadta az együttműködést”. Az algériai származású tinédzser egy Mercedes típusú autót vezetett jogosítvány nélkül, amikor a rendőrök megállították egy közúti elelnőrzés során, ő inkább elhajtott. Ekkor használta az egyik rendőr a fegyverét halálos sebet ejtve a fiatalon. A nanterre-i ügyésztől lehet tudni, hogy a rendőr azt mondta, azért lőtt, mert attól félt, hogy a fiú elgázol valakit az autóval. Jelenleg hivatalos vizsgálat folyik ellene.

A legerősebb nyilatkozatok az európai államok közül eddig Lengyelországból érkeztek. Péntek este Mateusz Morawiecki miniszterelnök, aki határozott álláspontot képvisel a migrációval kapcsolatban, egyértelműen

összefüggést állapított meg a franciaországi zavargások és a megengedő európai bevándorláspolitika között

– írja a lap.

Kifosztott üzletek, felgyújtott rendőrautók, barikádok az utcákon – ez történik most Párizs központjában és sok más francia városban” – sorolta a lengyel miniszterelnök a Twitteren. „Nem akarunk ilyen jeleneteket a lengyel utcákon. Nem akarunk ilyen jeleneteket Európa egyetlen városában sem!

Éles különbségek

Állításai alátámasztására Morawiecki egy videót tett közzé, amelyen feltűnően kontrasztos képek, felvételek láthatók – írja a lap, felsorolva, hogy a videón „Párizs, Nanterre, Strasbourg, június 29.” felirattal

kiégett buszok és kifosztott üzletek láthatók, míg ezt ellenpontozzák a békés jelenetek, melyek lengyel családokat és utcajeleneteket ábrázolnak,

harmonikus, csöndes környezetben.

A lengyel kormányfő, aki már 2021-ben fal építését szorgalmazta országa Fehéroroszországgal közös határán, megismételte, hogy „biztonságos” Európát szeretne – írja a lap.

Ismert: 2021-ben rendkívül erőszakos, fiatal férfiakból álló, félkatonai alakulatokra emlékeztető csoportok vették ostrom alá Lengyelország államhatárát az említett szakaszon, illegálisan és tömegesen betörve és összecsapva a kivezényelt rendőri és katonai egységekkel.

„Állítsuk meg az illegális migrációt. A biztonság az első” – tette hozzá tweetjében, amelyet Emmanuel Macron francia elnökkel és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel közös fotókkal illusztrált, aki szintén prioritásként kezeli a migráció témáját.

Lengyel-magyar összetartás

A mi tervünk a biztonságos határok Európája – biztonság és közrend – ezek azok az értékek, amelyekből minden más kiindul!” – húzza alá a lengyel kormányfő.

A francia lap nem közli, ám érdemes megjegyezni, hogy a Twitter-bejegyzés közvetlenül azt követően került fel, hogy Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki az EU-tagállamok állam- és kormányfőinek tanácskozásán

együtt akadályozták meg a migrációval kapcsolatos közös álláspont és közlemény kiadását,

amíg nem foglalkoznak a két ország migrációval kapcsolatos aggodalmaival.

Mint azt a Politico című brüsszeli lap is megírta, Lengyelország és Magyarország azért akadályozta meg a közös közlemény kiadását, mert tiltakoznak a belügyminiszterek korábbi többségi elvű – a magyarok és a lengyelek ellenkezésével szemben megszületett – megállapodása ellen, amely értelmében újra a migránsok szétosztására tennének kísérletet.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

Immár bizonyos: jön a fizetős Google – ennyibe kerül majd havonta

magyarnemzet.hu

Milák Kristóf csúcsa megdőlt, erre senki sem számított

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

mandiner.hu

Kövessék a pénzt! – a CIA egykori specialistája kitálalt az Északi Áramlat felrobbantásáról

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Marics Peti randizási szokásairól

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.