POLITIK

Szerző Ripost

3 hónapja

Varsó ellenzi az EU új tervét a kötelező migránselosztási mechanizmusra

Ismét nem egyeztettek senkivel.

Varsó határozottan ellenzi az Európai Unión belüli kötelező migránselosztási mechanizmusra vonatkozó új tervet – hangsúlyozta Piotr Müller lengyel kormányszóvivő pénteken.

Varsó ellenzi az EU új tervét a kötelező migránselosztási mechanizmusra

Képünk illusztráció

Fotó: AFP/Mahmud Turkia

A szóvivő sajtóértekezleten válaszolt az Európai Bizottság tervét illető újságírói kérdésre.

„Kormányunk álláspontja ez ügyben változatlan. Szerintünk a kényszerű áttelepítés semmilyen mechanizmusára nem kerülhet sor, ez ügyben határozottan tiltakozni fogunk” – fogalmazott Müller.

Az új uniós menekültügyi és migrációs reform tervének fő tételeit pénteken Anitta Hipper, az Európai Bizottság szóvivője erősítette meg a PAP brüsszeli tudósítójának nyilatkozva.

A PAP hírügynökség szerdán Andrzej Sadost, Lengyelország Európai Unió (EU) melletti állandó képviseletének vezetőjét idézte, aki brüsszeli tárgyalásai során kifogásolta, hogy a migránsok elosztásáról szóló új tervezet szerint azoknak az országoknak, amelyek nem fogadnak be kvóta szerint meghatározott számú, Európába délről és keletről érkező migránst, 22 ezer eurót kellene fizetniük minden egyes bevándorló elutasítása fejében. Sados azzal érvelt, hogy Lengyelországban egymillió ukrán menekült él, akikre az EU eddig összesen 200 millió euró támogatást adott. Egy ukrán menekültre így Brüsszel 200 eurót szánt – mutatott rá a nagykövet, aki „kirívó aránytalanságnak” nevezte a déli és keleti irányból érkezőkre, valamint az ukrajnai menekültekre jutó összeg közötti különbséget.

A tervezetet csütörtökön a lengyel belügyminiszter is bírálta. „Elutasítjuk és el fogjuk utasítani a migránsok kötelező áttelepítését Lengyelországba” – írta Mariusz Kaminski a Twitteren.

Szymon Szynkowski vel Sek lengyel Európa-ügyi miniszter pedig szerda esti Twitter-bejegyzésében felidézte: Lengyelország a korábbi uniós migránselosztási mechanizmusokat is ellenezte. „Igazunk volt, azok a javaslatok ártalmasnak és hatástalannak bizonyultak” – húzta alá Szynkowski vel Sek. Hozzátette: „Varsó következetesen és határozottan ellenezni fogja azokat a próbálkozásokat, amelyek visszatérnének az ilyen ötletekhez."

Az Európai Unió migrációs és menekültügyi paktuma reformjának tervezetében az Európai Bizottság nem a migránsok kötelező tagországok közötti elosztását, hanem a migráció frontországai számára a többi tagország részéről kötelező szolidaritásvállalást javasol – közölte Anitta Hipper, az Európai Bizottság illetékes szóvivője pénteken.

 

 

Az EU új migrációs paktuma nem írná elő migránsok kötelező elosztását

A tervezet lényege, hogy a tagállamok segítsék azokat az uniós országokat, amelyek területére, és ezzel az EU területére is a migránsok érkeznek

Fotó: AFP/Federico Scoppa

Az uniós szóvivő a brüsszeli testület szokásos napi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte, az Európai Bizottság javaslatai alapján a tagállamok jelenleg a kötelező szolidaritás formáiról tárgyalnak.

„A migráció uniós frontországainak szüksége van erre a támogatásra” – fogalmazott Hipper, majd hozzátette: a tárgyalás alatt álló tervezet a többi tagország számára lehetőséget biztosít arra, hogy válasszanak a szolidaritás különböző formái közül.
Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa „nagyon világosan kijelentette, hogy kötelező szolidaritásról van szó, és ezt mondjuk mi is” – mondta a szóvivő, aki megerősítette: a szolidaritás formáiról még zajlik a vita.

A tervezet nem a migránsok tagállamok közötti kötelező elosztása mechanizmusának bevezetéséről, hanem a szolidaritás kötelező vállalásáról szól – tette hozzá.

Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője a sajtótájékoztatón közölte, az uniós migrációs és menekültügyi paktum reformtervezetében az olvasható, hogy az unió milyen eszközökkel támogatja a migráció frontvonalában található tagországokat a kihívások kezelésében. A tervezet lényege, hogy a tagállamok segítsék azokat az uniós országokat, melyek területére, és ezzel az EU területére a migránsok megérkeznek – tette hozzá Mamer.

Az EU új migrációs és menekültügyi paktumának részleteit ismerő uniós források szerint az új jogszabály előírná, hogy azok a tagországok, amelyek nem fogadnak be kvóta szerint meghatározott számú, Európába délről és keletről érkező migránst, 22 ezer eurót kellene fizetniük minden egyes bevándorló elutasítása fejében.

Rekordot döntött tavaly a Nagy-Britanniában letelepedő bevándorlók száma. A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtöki ismertetése szerint ugyanakkor több EU-állampolgár távozott 2022-ben, mint ahányan az európai uniós országokból tartós letelepedés céljából érkeztek.

 

 

Rekordszámú bevándorló érkezett tavaly Nagy-Britanniába

A tengeren felvett migránsok a brit határőrség hajóján a La Manche-csatornán, a doveri kikötőbe belépve

Fotó: Ben Stansall / AFP

Az ONS beszámolója szerint a decemberrel zárult tavalyi naptári évben nettó 606 ezren telepedtek le Nagy-Britanniában, 118 ezerrel többen, mint egy évvel korábban.

Tizenkét havi időszakra számolva még soha nem ért el ilyen magas szintet a nettó bevándorlás.

A statisztikai hivatal adatai szerint 2022-ben 1,16 millióan telepedtek át külföldről Nagy-Britanniába, tartós kivándorlás céljából ugyanakkor 557 ezren távoztak.

Az ONS kimutatta azt is, hogy az új bevándorlók közül 151 ezren az Európai Unióból érkeztek, 202 ezer EU-állampolgár viszont távozott, így nettó 51 ezerrel csökkent tavaly a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok száma.

Idén már meghaladta az ötvenezret az Olaszországba érkező migránsok száma

A nyár beálltával és a jobb időjárási viszonyokra tekintettel a hatóságok attól tartanak, hogy ismét magasabb lehet az érkezők száma

Az idén már meghaladta az ötvenezret az Olaszországba érkező migránsok száma – ismertette a belügyminisztérium Rómában.

Idén már meghaladta az ötvenezret az Olaszországba érkező migránsok száma

Idén már meghaladta az ötvenezret az Olaszországba érkező migránsok száma

Fotó: AFP/Anadolu Agency/Stringer

A tárca adatai szerint 2023 januárjától májusig bezáróan 50 405 illegális bevándorló érte el Olaszország partjait. Összehasonlításul: ez több mint kétszerese a tavalyi év azonos időszakában regisztrált 19 692 menedékkérőnek. Idén ezzel átlagban napi 334 migráns érkezett az olasz partokra.

Statisztikai bontásban május végéig 25 937 tunéziai menedékkérőt regisztráltak, ami csaknem hétszerese a tavalyi számnak (3818). Májusban mindemellett a rossz időjárási körülmények és a tunéziai hatóságok embercsempészekkel szembeni fellépésének köszönhetően kevesebben érkeztek. Az utóbbi harminc napban 7492 illegális bevándorlót regisztráltak Dél-Olaszországban, összehasonlítva a tavalyi év májusával, amikor 8720 migráns érkezését jegyezték fel.

Tunézia egyes partszakaszai mindössze 150 kilométerre vannak a dél-olaszországi Lampedusa szigettől.

A nyár beálltával és a jobb időjárási viszonyokra tekintettel az olasz hatóságok attól tartanak, hogy ismét magasabb lehet az érkezők száma.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szakított G.w.M és Kulcsár Edina?

origo.hu

Ötmillió forintért vett kutyát a TV2 sztárja

metropol.hu

„Ő volt a családja büszkesége” – 27 éves korában meghalt a sztárfocista

hirtv.hu

Kanada a következő években újabb 650 millió kanadai dollár értékű katonai segítséget nyújt Ukrajnának

ripost.hu

Darabok hullottak le az arcáról: megszólalt a robbanásban megsérült férfi menyasszonya

origo.hu

A műtőasztalon fekszik Horváth Gréta

travelo.hu

Nemsokára megnyílik a világ egyik legnagyobb reptéri terminálja

vg.hu

Az élelmiszer-infláció letöréséhez nem elég a 6 árharcos multi élelmiszerlánc(x)

she.life.hu

Miért velem hozatja el a főnököm a ruháit a tisztítóból?(x)

ripost.hu

"Meg van ijedve..." – Kutyatámadás érte Tóth Andiékat

life.hu

Folyton fáradt vagy? A depresszió egyik tünete is lehet(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Járdán parkolás? Buszsáv? Mozgássérült parkoló? Karácsony Gergelyt nem érdekli a KRESZ

POLITIK

Felrobbant egy ház Esztergomban, egy TEK-es meghalt...

POLITIK

Az OTP feljelentette Karácsony Gergelyt és mozgalmát

POLITIK

Brüsszel az amerikai befektetők érdekét védi a magyar gazdákkal szemben

POLITIK

Orbán Viktor: a polgári körök nélkül Magyarország nem lenne ilyen sikeres és erős

POLITIK

Hatalmas veszteség: 100 évesen elhunyt Dávid Katalin

POLITIK

Több ország elbizonytalanodott Ukrajna támogatását illetően

POLITIK

Kövér László: Európa végzetes úton