Létrehozva: 2023.06.15.

Urán tartalmú lőszereket ad az USA Ukrajnának

Nukleáris veszély a közvetlen közelünkben.

A Biden-adminisztráció várhatóan a közeljövőben hozzájárul ahhoz, hogy szegényített uránt tartalmazó lőszereket adjon át az ukrán erőknek. Ezek az eszközök nem radioaktívak, de rendkívül komoly páncélzatot is képesek áttörni.

A Biden-kormányzat várhatóan szegényített uránt tartalmazó lövedékekkel látja el Ukrajnát, miután hetekig tartó vita folyt arról, hogy hogyan szereljék fel az Egyesült Államok által Kijevnek adott Abrams harckocsikat − közölték hétfőn amerikai tisztviselők.

Egy magas rangú kormányzati tisztviselő a The Wall Street Journalnak elmondta, hogy úgy tűnik, nincs komoly akadálya a lőszerek átadása jóváhagyásának.

A Pentagon szorgalmazta, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának biztosított Abrams harckocsikat szegényített uránból készült lövedékekkel szereljék fel, amelyeket az amerikai hadsereg rendszeresen használ, és amelyek igen hatékonyak az orosz harckocsik ellen. A nagy sebességgel kilőtt lövedékek képesek távolról is áthatolni egy orosz harckocsi homlokpáncélzatán.

Ez a lövedék úgy csapódik be, mint egy tehervonat. Nagyon hosszú és nagyon nagy a sűrűsége. Így nagy mennyiségű kinetikus energiát juttat az ellenséges páncélzat egy adott pontjára

− mondta Scott Boston, a Rand Corporation védelmi elemzője, a hadsereg korábbi tüzérségi tisztje.

A javaslatot megvitatták a Fehér Házban, ahol egyes tisztviselők aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a lövedékek átadása miatt Washingtont olyan kritikák érhetik, hogy olyan fegyvert biztosít, amely egészségügyi és környezeti kockázatokkal járhat.

A Biden-kormányzat vezető tisztségviselői szerint az Egyesült Államok célja, hogy Ukrajna a lehető legnagyobb előrelépést érje el a harctéren, hogy Kijev erős tárgyalási pozícióba kerüljön, ha végül béketárgyalásokra kerül sor. Azonban az adminisztráción belül is nézeteltérés alakult ki arról, hogy miként lehetne a legjobban támogatni az ukrán erőket, beleértve a kazettás bombák szállítását is. 

Nagy-Britannia szegényített urántartalmú lövedékekkel és Challenger 2 harckocsikkal támogatja Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban – jelentette be a Annabel Goldie brit védelmiminiszter-helyettes kedden. A páncélolvasztó lőszer rendkívül hatékony a modern páncélozott járművekkel szemben is.

Az ukrán Telegraf értesülései szerint Nagy-Britannia szegényített urántartalmú lőszerekkel támogatja Ukrajnát. A lőszerek rendkívül hatékonyak a modern páncélozott járművek ellen. Nagy-Britannia ugyan nem kívánja egyelőre harci repülőgépekkel támogatni Kijevet, de alternatív segítségnyújtási megoldásképp kész Challenger 2 szegényített urántartalmú lőszereket szállítani Ukrajnának.

Annabel Goldie brit védelmiminiszter-helyettes kedden jelentette be a támogatást, megjegyezve, hogy az ilyen típusú lőszerek elég magas hatásfokkal rendelkeznek a legújabb tankok és más páncélozott járművek megsemmisítéséhez.

Amellett, hogy egy század Challenger 2 harckocsit biztosítunk Ukrajnának, lőszereket is küldünk, köztük páncéltörő lövedékeket, amelyek szegényített uránt tartalmaznak

– mondta a brit védelmi minisztérium képviselője.

QP | Quality Placement

 

Mire képes?

Aszódi Attila egyetemi docens A szegényített uránlövedékek működése és hatása címet viselő tanulmányából kiderül, hogy a lövedék alkalmazásának népszerűsége abból ered, hogy jelentős romboló képessége mellett a szegényített urán igazán jó éghetőséggel rendelkezik, ezáltal kiváló páncéltörő képessége van.

Emiatt képes arra, hogy a legmodernebb kompozit acél-kevlár páncélt, valamint az urántartalmú páncélt is átfúrja. Az ennek következtében kitörő tűz teszi harcképtelenné az adott harci járművet vagy objektumot. Amint arra a tanulmány felhívja a figyelmet, a lövedékek ép állapotban veszélytelenek, és komolyabb veszélyt nem jelentenek azokra nézve, akik olyan területen tartózkodnak, ahol ilyen lövedéket használtak.

Figyelmeztetett Vlagyimir Putyin

Oroszország kénytelen lesz reagálni, ha a kollektív Nyugat nukleáris összetevőt tartalmazó fegyvereket vetne be

– figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök a kínai hivatali partnerével a Kremlben megtartott eszmecseréjét követő sajtónyilatkozatában, amelyet a Mandiner vett észre.

El kell vágni az orosz rakétagyártás külföldi szállítási útvonalait – ezt sürgette az ukrán elnök, miután az elmúlt napokban ismét több halálos áldozata is volt az orosz légicsapásoknak. Közben Kijev szerint csapataik legkevesebb hét települést több négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza Kelet-Ukrajnában. A moszkva védelmi minisztérium szerint azonban sikertelen az ellentámadás, és az ukránok több ezer katonát vesztettek – hangzott el az M1 Híradójában.

Oroszország csütörtök hajnalban drónokkal támadta Ukrajna déli részét, miközben Ukrajna a Moszkva által annektált Krím félsziget ellen intézett dróntámadásokat.

Orosz légitámadás ért több ipari létesítményt a Dnyipropetrovszk megyében található Krivij Rihben, ahol három manőverező robotrepülőgép csapódott be – közölte az ukrán légierő. A légicsapásban egy 38 éves férfi megsérült. A várost többször támadták már az orosz erők.

A déli Zaporizzsja megyében tizenhét települést ért orosz légitámadás, és egy 58 éves nő életét vesztette – közölte a regionális közigazgatás csütörtökön a Telegramon. A légierő arról tájékoztatott, hogy az ukrán légvédelem megsemmisítette a legtöbb támadóeszközt, köztük húsz drónt és egy manőverező robotrepülőgépet. Csak a Fekete-tenger partján fekvő Odesszában több mint tizenhárom drónt lőttek le.

Eközben a Krím félszigeten ukrán dróntámadások zajlottak reggel. A kilenc drón többségét megsemmisítették, és senki sem sérült meg – mondta el Szergej Akszjonov krími vezető.

A Krímben és a többi megszállt területen megszaporodtak az ukrán dróntámadások, mióta Ukrajna ellentámadásba kezdett. Az offenzíva célja az oroszok kiszorítása. Az ukrán hatóságok bejelentették, hogy minden, Moszkva által annektált ukrajnai területet vissza akarnak foglalni, beleértve a Krímet is.

A kijevi vezérkar csütörtökön közölte, hogy az ukrán ellentámadás jelenleg a Donyeck megyei Bahmut térségére, illetve a Zaporizzsja megyei Bergyanszk környékére összpontosít. Az ukrán haderő nemrég több falut felszabadított az orosz megszállás alól

A törvényhozásban továbbra is erős a politikai támogatás Ukrajnának, de egyes képviselők szerint ez csökkenhet, ha Kijev ellentámadása kudarcot vall, és a Fehér Háznak jobban kellene támogatnia az ország kéréseit. 

A lőszerekről szóló történet egészen januárig nyúlik vissza, amikor a Fehér Ház beleegyezett abba, hogy 31 darab Abrams harckocsit ad Ukrajnának egy szélesebb körű megállapodás részeként, amelyben Berlin és más európai fővárosok beleegyeztek a német gyártmányú Leopard 2 harckocsik küldésébe.

Az Egyesült Államok először új M1A2 Abrams harckocsik vásárlását tervezte. A szállítási idő lerövidítése érdekében azonban a kormányzat úgy döntött, hogy az amerikai állományban már meglévő M1A1 harckocsikat újítja fel és adja Ukrajnának. Az ukrán személyzetet jelenleg Németországban képzik ki az Abramsok üzemeltetésére és karbantartására, amelyeket a Pentagon szerint őszre szállítanak le. 

Így maradt a kérdés, hogy hogyan fegyverzik fel a harckocsikat. Miközben az Egyesült Államok mérlegelte a lehetőségeit, Nagy-Britannia Challenger harckocsikat szállított Ukrajnának, hozzájuk tartozó szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékekkel.

A nemrég megkezdett ukrán ellentámadás mutatja, hogy Kijev képes visszafoglalni területeket, ami azt bizonyítja, hogy a szövetségesek katonai támogatása változást hoz a harctéren – jelentette ki a NATO főtitkára csütörtökön Brüsszelben.

Jens Stoltenberg a NATO-tagországok védelmi minisztereinek csütörtökön kezdődő kétnapos tanácskozására érkezve azt mondta, noha nem látható, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a békére, vagy a béketárgyalásokra készülne, tudnia kell, hogy nem győzhet a harctéren.

„Ha azt akarjuk, hogy Ukrajna majd eredményesen vegyen részt a béketárgyalásokon, további területeket kell visszaszereznie, ahhoz pedig fegyverekre van szüksége” – fogalmazott.

Kijelentette: Oroszország nukleáris retorikája felelőtlen és veszélyes,

emellett új nukleáris „képességekbe fektetett”, a fegyverek egy részét a szövetséges országok közelébe, a NATO keleti szárnyának határára telepítették. Mindez nem indokolja, hogy a NATO változtasson nukleáris berendezkedésén – húzta alá.

Kérdésre válaszolva üdvözölte azon országok erőfeszítéseit, amelyek képzést biztosítanak az ukrán pilóták számára. Külön üdvözölte a légvédelmi rakéták mellett a harci repülőgépek átadásáról szóló felajánlásokat.

Közölte, a kétnapos találkozó során a védelmi miniszterek áttekintik majd az NATO védelmi iparának a gyártásra vonatkozó új cselekvési tervét a lőszerek rendelkezésre állásának felgyorsítása és a készletek feltöltése érdekében. Ez a szövetségesek védelmi képességének erősítése mellett fokozza Ukrajna támogatását – emelte ki.

Tájékoztatása szerint a miniszterek emellett az Egyesült Királyságban működő tengerészeti parancsnokságon belül új központ létrehozásáról egyezhetnek meg a tenger alatti létfontosságú infrastruktúra védelme érdekében.

Elmondta, nemrégiben Recep Tayyip Erdogan török elnökkel előremutató beszélgetéseket folytatott

Ankarában Svédország NATO-csatlakozási kérelme ratifikálásának folyamatáról. Svédország a tagság minden feltételének megfelel, teljesítette a török kéréseket, köztük megerősítette a terrorizmusellenes szabályozásait, ami lehetővé teszi, hogy mihamarabb lezárulhasson a csatlakozási folyamat – tette hozzá Stoltenberg.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter köszöntőjében azt hangoztatta: Oroszország tévedett, amikor azt gondolta, hogy könnyen legyőzheti Ukrajnát. Lelkesítőnek nevezte az ukrán nép ellenállását, kitartását és elszántságát, amellyel – szavai szerint – szembeszáll az orosz hadsereggel és felszabadítja területeit.

„Ukrajnának joga van önálló és független államként, szabadságban léteznie” – fogalmazott.

Az Egyesült Államok büszke arra, hogy azon országok közé tartozik, amelyek katonai felszereléssel és képzéssel segítik az ukrán hadsereg győzelmét a harctéren – mondta Austin, majd hozzátette: Washington folytatja támogatását Ukrajnának rakéták, rakétarendszerek, lőszer és harci repülőgépek biztosításával.

Szavatolni akarjuk, hogy Ukrajna a jövőben is képes legyen megvédeni állampolgárait, területét, ellen tudjon állni mindenfajta agressziónak, egy esetleges újabb orosz támadásnak is” – tette hozzá az amerikai védelmi miniszter.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben: Fű alatt kaphat engedély Ukrajna, hogy nyugati fegyverrel orosz területekre mérjen csapást + videó

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

travelo.hu

Matuzsálemi korú hajót újítottak fel a Balatonon, hogy újra felülhessünk rá

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak