Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2023.06.03.
Módosítva: 2023.06.03.

Németh Szilárd: A rezsicsökkentés működik

A kormány megvédi.

Szeretném megköszönni a kormányzati és önkormányzati intézmények dolgozóinak, hogy télen példát mutatva jelentősen csökkentették a fűtés energiafelhasználását. Szeretném megköszönni a lakosoknak is, hogy önmaguktól is csökkentették a gázfogyasztásukat. Nemcsak saját magukon, hanem az országon is segíteni akartak - mondta el az Origónak adott interjúban Németh Szilárd kormánybiztos, országgyűlési képviselő, Fidesz-alelnök. Németh Szilárd arról is beszélt, hogy a rezsicsökkentés legfontosabb célja továbbra is az Orbán Viktor miniszterelnök által meghatározottak: a magyar emberek, családok, nyugdíjasok biztonságos energiaellátása, tehát legyen megfizethető gáz, áram, távhő. Az intézkedés minden magyar családnak havi átlagban 181 ezer forintos megtakarítást jelent. Hozzátette: a rezsivédelemnek köszönhető, hogy az uniós tagállamok közül Magyarországon jutnak a legolcsóbban áramhoz és gázhoz a háztartások. A 2024-es költségvetésben is az egyik legfontosabb cél, hogy háborús időben is megvédjük a rezsicsökkentést. A kormánybiztos az Origónak azt is elárulta, hogy hamarosan egy új törvényjavaslatot fog benyújtani az Országgyűlésnek, amely újabb szabályozást fog hozni a rezsicsökkentésben.

Az elmúlt egy évben jelentősen átalakult a mindennapi élet az orosz-ukrán háború miatt, és így az energiához való hozzáállás is megváltozott. Miért fontos, hogy a magyar fogyasztók érdekében a kormány továbbra is fenntartja a rezsicsökkentést, és ilyen módon is védi a magyar családokat, a magyar embereket a háború hatásaitól?

A 2013. január elsejével bevezetett rezsicsökkentés az azóta eltelt évek alatt folyamatosan bővült és átalakult, de a célja az volt, hogy védje a magyar családokat, a magyar embereket, és felszámolja azt az áldatlan állapotot, amelybe 2002 és 2010 között a baloldali kormányok taszították őket. Arra is érdemes emlékezni, hogy 1994 és 1998 között a Horn-kormány gyakorlatilag minden energiaszolgáltatással kapcsolatos céget olcsón eladott nyugati cégeknek.

 

GYURCSÁNYÉK PEDIG FOLYTATTÁK A KIÁRUSÍTÁST, ÉS HAGYTÁK, HOGY A KÜLFÖLDI MULTIK A MAGYAR CSALÁDOKON NYERÉSZKEDJENEK. EZEK AZÉRT FONTOSAK, MERT NEM MINDEGY, HONNAN INDULT EZ A FOLYAMAT, ÉS HOL TARTUNK MOST.

2002 ÉS 2010 KÖZÖTT A HÁZTARTÁSOKNAK JUTTATOTT GÁZ ÁRA 206 SZÁZALÉKKAL A HÁROMSZOROSÁRA, A VILLANYÉ PEDIG 97 SZÁZALÉKKAL NŐTT AZ ADDIGI ÁR KÉTSZERESÉRE. A BALOLDALI KORMÁNYOK NYOLC ÉVE ALATT SOROZATOSAK VOLTAK A MEGSZORÍTÁSOK, 15-SZÖR EMELTÉK MEG A KÉT LEGFONTOSABB ENERGIAHORDOZÓ ÁRÁT, AMI ODA VEZETETT, HOGY A MAGYAR HÁZTARTÁSOK JELENTŐS RÉSZE EGY HOSSZÚ ÉVEKEN ÁT TARTÓ SÁRGACSEKK-TARTOZÁSBA SODRÓDOTT. ENNEK AZ ÖSSZEGE A REZSICSÖKKENTÉS ELINDÍTÁSAKOR 52 MILLIÁRD FORINTOT TETT KI.

Emellett pedig olyan aljas magatartást vett fel a baloldali kormány, hogy elkezdték terjeszteni a magyar emberekről, hogy nem akarnak fizetni, és a magyar nép elhasználja az energiát, de nem akar fizetni érte. Voltak olyan települések, ahol valóban nem tudtak fizetni az emberek a nehéz körülményeik miatt, de ennek ellenére tovább terhelték őket, majd az általuk be nem fizetett összegek okozta hiányt azzal pótolták ezek a nyugati szolgáltatók, hogy ráterhelték a többi magyar fogyasztóra. A Gyurcsány-Bajnai-korszakban az akkori Magyar Energia Hivatal (a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elődje) az igazságtalan és aránytalan áremelés ellen nem tett semmit, és megengedte, hogy ezeket az összegeket beépítsék az árakba, tehát nyolc év alatt 15-ször legyen áremelés.

Manapság Brüsszel már a tizenegyedik szankciós csomagot erőlteti

FOTÓ: MAJOR KATA - ORIGO

 

GYURCSÁNYÉK MINDENT, EZT A MÉRTÉK NÉLKÜLI REZSIEMELÉST IS A MAGYAR CSALÁDOK NYAKÁBA VARRTÁK. SŐT, BAJNAI MÉG AZ IMF-HITELÉRT CSERÉBE A SZOCIÁLIS GÁZÁRTÁMOGATÁST IS ELVETTE A LEGSZEGÉNYEBBEKTŐL, A LEGINKÁBB RÁSZORULÓKTÓL.

Azt is fontos megemlíteni, hogy ebben az időszakban a kumulált infláció 58 százalék volt, tehát a baloldal infláció felett és inflációt gerjesztő módon emelte a magyar családok rezsiterheit, a háztartási villamosenergia és gáz árát a sokszorosára. Tudunk sok-sok olyan családról, ahol a havi megélhetési költségek 35-40 százalékát költötték el energiaszámlákra a szocialista kormányok idején. Ez a mutató ma egy számjegyű itthon, és Európában így nagyon jó helyen állunk. Szóval innen kellett a Fidesz-kormánynak megszüntetni a kilátástalan helyzetet.

És ekkor kérte fel Önt Orbán Viktor miniszterelnök arra, hogy álljon ennek a folyamatnak az élére.

Így van, valóban. Akkor elmondta nekem, hogy azt szeretné elérni, hogy a magyar családok biztonságban megkapják a nekik szükséges energiát. Tehát úgy csináljuk meg a rezsicsökkentést, hogy véletlenül se legyen fennakadás a gáz- vagy villamosenergia- és a távhőszolgáltatásban. Ez volt az elején, majd két év alatt eljutottunk odáig, hogy a többi közszolgáltatásban is megtörtént a rezsicsökkentés: a víz, a csatorna, a kéményseprés és a palackos PB-gáz esetében is, ráadásul Tarlós István főpolgármestersége idején Budapesten a BKV-bérletek árát is csökkentettük 10 százalékkal.

 

2014-BEN NEM VOLT VÉLETLEN, HOGY A VÁLASZTÁSOKON ISMÉT KÉTHARMADOS GYŐZELMET ARATOTT A FIDESZ-KDNP SZÖVETSÉG, HISZEN AZ EMBEREK A SAJÁT BŐRÜKÖN ÉREZTÉK, HOGY ARRA VAN SZÜKSÉGÜK, AMIT EZ A KORMÁNY NYÚJT NEKIK: A MAGYAR CSALÁDOK ÉRDEKEIT KÉPVISELJÜK, NEM KÜLFÖLDRŐL DIKTÁLNAK A NEMZETI KORMÁNYNAK.

2018-ban is kétharmadot kaptunk, hiszen látták, hogy megtartjuk, amit megígértünk nekik, 2022-ben pedig ismét ez történt. Nem emelkedtek az árak, de akkor kitört a háború, és mindannyian megéreztük, hogy valami megváltozott.

Németh Szilárd kormánybiztos a rezsicsökkentés fontosságáról beszélt

FORRÁS: CSUDAI SÁNDOR/ORIGO

Miben más most ez a helyzet a korábbi, válságokkal teli időkhöz képest?

A krími háború idején szerencséje volt Európának, mert akkor még Angela Merkel volt a német kancellár, és nem engedte, hogy az energiát szankciókkal sújtják. Manapság Brüsszel ebben látja a megoldást, sőt már a tizenegyedik szankciós csomagot erőltetik.

BIZONYOS ENERGIAPIACI SZEREPLŐKNEK, AMERIKAI ÉS MÁS ENERGIAVÁLLALATOKNAK AZ OROSZ ENERGIA TELJES KISZORÍTÁSA A CÉLJA, MÉG AKKOR IS, HA EZ ENERGIAHIÁNYT ÉS ELSZÁLLÓ ENERGIAÁRAKAT JELENT. A BRÜSSZELI BÜROKRÁCIA TELJES EGÉSZÉBEN ÜZLETI, POLITIKAI ÉS IDEOLÓGIAI BEFOLYÁS ALATT ÁLL, NEM AZ EMBEREK ÉRDEKÉBEN CSELEKSZIK.

 

Azt is mondhatjuk, hogy Soros György kitartottjai ők, mert külföldi utasításra gyakorlatilag minden parancsot végrehajtanak, és nem nézik azt, valójában mi Európa érdeke. A szankciós csomagok semmit nem értek, Oroszország szinte meg sem érezte azok hatásait, sőt! Most már Oroszország ott tart, hogy 3-4 százalékos GDP-növekedést jósolnak nekik jövőre.

Hová vezet mindez?

A szankciós és embargós csomagok belerángatták Európát egy olyan helyzetbe, amely nagyon sok kárt okozott már eddig is. Mindenféle kifogást kerestek azért, hogy be lehessen ezeket vezetni. Egyedül Magyarország tudta azt keresztülvinni, hogy ahogyan csak lehet, kimarad ebből.

Az Északi Áramlat elleni merénylet

FORRÁS: ORIGO

Azt a sikeres taktikát választotta miniszterelnök úr, hogy mentességet kértünk és kényszerítettünk ki, így a vezetékes kőolajnál ez működik, és a szlovákok és a csehek is mentesültek végül. Ehhez az kellett, hogy a magyar kormány felvállalta, hogy az orosz energiától való függést nem lehet figyelmen kívül hagyni.

AZ ENERGIA NEM IDEOLÓGIA ÉS PÁRTPOLITIKA, HANEM ELLÁTÁSBIZTONSÁGI FELELŐSSÉG KÉRDÉSE, HISZEN AZ IPARNAK ÉS AZ EMBEREKNEK IS SZÜKSÉGE VAN RÁ. HA NINCS ENERGIA, NINCS GÁZ, AKKOR HOGYAN FOGNAK TÉLEN FŰTENI ÉS FŐZNI AZ EMBEREK? ERRE BRÜSSZELBEN VAJON GONDOLNAK A BÜROKRATÁK?

Ezért támadnak minket, és ezért akarnak minket belerángatni a háborúba mindenáron. A háborúpárti, ideológiai logika nem a magyar érdeket szolgálja, és mi nem akarunk részt venni ebben a háborúban, de azt sem akarjuk, hogy belesodorjanak minket.

Jól látható, hogy ezeket a szankciókat most már az atomenergiára is ki akarják terjeszteni. Nálunk, ha nem lenne a Paksi Atomerőmű, akkor rendkívül kiszolgáltatott helyzetben lennénk a villamos energia terén. Fontos az energiaszuverenitás, és hogy biztonsággal el tudjuk látni a magyar embereket, háztartásokat. Így is körülbelül 30 százaléknyi villamos energiát importálunk jelenleg, de a nagyobb részt saját forrásból le tudjuk fedni. A Paks által biztosított energia miatt tud a kormány olcsó villamos energiát biztosítani. Paks a rezsicsökkentés fenntartásának kulcsa.

Európa túlélte az elmúlt telet, de mi lesz idén? Mire számíthatunk?

A magyar kormánynak tavaly nyáron be kellett avatkoznia azért, hogy ne szálljanak el még jobban az árak. Akkoriban a rotterdami tőzsdén 350 euró is volt megawattóránként a gáz ára, úgy, hogy az előtte való évben ugyanez még 21 euróba került. A kormány tehát újabb komoly feladattal nézett szembe, és a miniszterelnök kérésére összehívtunk egy operatív törzset az energiaválsággal kapcsolatban, ahol minden érintettet meghallgattunk: a piaci szereplőket, a nyugdíjasokat, az embereket, a politikusokat. Az Országgyűlésben is állandósult a téma. Kikértük a magyar emberek véleményét nemzeti konzultáció keretében, és egyértelművé vált, hogy a rezsicsökkentést fenn kell tartanunk, mert az a sarokköve annak a szociális piacgazdaságnak, amelynek a középpontjában a magyar családok állnak. Az adórendszerünk, az, hogy legyen mindenkinek munkája, és segítsük a megélhetést, a rezsicsökkentés is beletartozik. Ennek fenntartásához az ársapkák bevezetésére is szükség volt, amit mostantól a húsz termékcsoportra bevezetett kötelező árcsökkentési akciók egészítenek ki.

A REZSICSÖKKENTÉS LEGFONTOSABB CÉLJA TOVÁBBRA IS AZ ORBÁN VIKTOR ÁLTAL MEGHATÁROZOTTAK, A MAGYAR EMBEREK, CSALÁDOK, NYUGDÍJASOK BIZTONSÁGOS ENERGIAELLÁTÁSA, TEHÁT LEGYEN MEGFIZETHETŐ GÁZ, ÁRAM, TÁVHŐ.

Láthattuk tavaly ősszel és télen, hogy az európai baloldali politikusok olyan képtelen ötletekkel sokkoltak, hogy szellőztessük ki a ruhánkat mosás helyett, hogy mécsesekkel fűtsünk vagy vegyünk fel több pulóvert. Ehhez, azt gondolom, hogy kell egyfajta álszentség, mert azok, akik a többmilliós fizetésükkel a zsebükben meg akarják mondani az embereknek, hogyan spóroljanak, arcátlanul viselkednek.

Iszonyatos teher a távhő, brutális drágulás lett volna, de a kormány most a rezsivédelmi alapból fedezi ezt, mert az albetétek nincsenek leválasztva, így nem mérhető külön, ki-ki mennyit fogyaszt

FORRÁS: MTI/BALATON JÓZSEF

A magyarok rendkívül okosak és leleményesek, mert sok mindent túléltek már: háborút, tatárt, törököt, németet, oroszt, Trianont, nácikat, komcsikat, '56-ot. Az emberek maguktól tudják, hogy mit kell tenniük. Hiába vált modernebbé a fűtés az elmúlt évtizedekben, most sokan elővették a nehezebb időkre eltett régi kályhákat, szilárd tüzelésű kazánokat. Nemcsak vidéken, hanem Budapesten is, viszont a panellakásokban nem lehet ezeket használni. Azonban iszonyatos teher a távhő, brutális drágulás lett volna, de a kormány most a rezsivédelmi alapból fedezi ezt, mert az albetétek nincsenek leválasztva, így nem mérhető külön, ki-ki mennyit fogyaszt.

MIVEL AZ EMBEREK OTT NEM TUDJÁK MAGUK SZABÁLYOZNI A FOGYASZTÁSUKAT, ÍGY A KORMÁNY FELVÁLLALTA, HOGY FINANSZÍROZZA EZT, ÍGY EHHEZ NEM NYÚLTUNK HOZZÁ, FEL MERTÜK VÁLLALNI, ÉS EZ TÖBB SZÁZMILLIÁRD FORINTOT JELENT ÉVENTE A KÖLTSÉGVETÉSNEK. NEM VÉLETLEN, HOGY A NAGY LAKÓTELEPEK VILÁGÁBAN A HÁBORÚ IDEJÉN SEM NŐTTEK A REZSIKÖLTSÉGEK.

2022. augusztus 1-jétől már csak az átlagfogyasztásig tart a rezsivédelem, a felett a piaci ár fizetendő. Miért kellett meghúznia ezt a határt a kormánynak? Meddig tartható fenn a rezsicsökkentés?

Magyarországon a túlnyomó többség azt képviselte, hogy a háborús időkben is meg kell őrizni a rezsicsökkentést, így amellett döntöttünk, hogy a súlyozott átlagfogyasztás mértékéig a rezsicsökkentett árat fizethetik a fogyasztók.

Amikor a baloldal támadja ezt az intézkedést, érdemes tisztában lenni azzal, hogy van Magyarországon 500 ezer háztartás, amely a fogyasztás rendszerének része, de ők havonta 10 köbméter alatt fogyasztottak, így őket nem vettük bele az átlagba. Így alakult ki az évi 1729 köbméter a gáz és 2523 kilowattóra a villany esetében.

Efelett is segíteni szerettünk volna, így háztartási piaci árat is létrehoztunk. Érdemes leszögezni, hogy most 103 forint a gáz rezsicsökkentett ára az átlagfogyasztás mértékéig, afelett 747 Ft, egyébként 1030 Ft volt a valós piaci ára. Ugyanez mondható el az áramról. Most 36 Ft kilowattóránként az átlagfogyasztásig, és 70 Ft felette, de akkor a valós piaci ár 268 Ft volt.

Mennyit spóroltak a családok a rezsicsökkentéssel, és mennyit kellene fizetniük, ha ez az intézkedés megszűnne?

A rezsicsökkentés egy olyan vívmány, amelyet a kormány közösen valósított meg a magyar emberekkel.

AZ INTÉZKEDÉS MINDEN MAGYAR CSALÁDNAK HAVI ÁTLAGBAN 181 EZER FORINTOS MEGTAKARÍTÁST JELENT. A REZSIVÉDELEMNEK KÖSZÖNHETŐ, HOGY AZ UNIÓS TAGÁLLAMOK KÖZÜL MAGYARORSZÁGON JUTNAK A LEGOLCSÓBBAN ÁRAMHOZ ÉS GÁZHOZ A HÁZTARTÁSOK.

A kormány tudta, hogy ez csak akkor megvalósítható, ha a költségvetést hozzáigazítjuk, és abban létrehozunk alapokat. A 2023-ast egyenesen a rezsivédelem költségvetésének minősítette a kormány, amit 2024-ben is fenn kíván tartani – az Európai Bizottság örökös ellenkezése és mostani „iránymutatása" dacára. Tovább működik a Rezsivédelmi Alap is, amelybe az idei évre a költségvetés eredetileg 680 milliárd forintot irányzott volna elő, de főleg a háború hatásaira hivatkozva megemelte az összeget 2630 milliárdra, a jövő évi előirányzat pedig 1361 milliárd forint.

A 2024-ES KÖLTSÉGVETÉSBEN IS AZ EGYIK LEGFONTOSABB CÉL, HOGY HÁBORÚS IDŐBEN IS MEGVÉDJÜK A REZSICSÖKKENTÉST. MAGYARORSZÁGNAK EZ AZ EGÉSZ ÁREMELKEDÉS CSAK TAVALY 4000 MILLIÁRD FORINTJÁBA KERÜLT. AZ ORSZÁG ÉVES ENERGIASZÁMLÁJA ELŐZŐLEG KB. 7 MILLIÁRD EURÓ VOLT ÉVENTE, MOST 17 MILLIÁRD EURÓRA NÖVEKEDETT.

Szerencsére jelenleg csökken az energia ára, de továbbra is fel kell készülnünk minden eshetőségre, mert a háború- és szankciópárti európai és hazai baloldal nem fér a bőrébe, kiszámíthatatlan a helyzet, pláne, ha a háború elhúzódik.

Németh Szilárd kormánybiztos

FORRÁS: CSUDAI SÁNDOR/ORIGO

Ez mit jelent a gyakorlatban?

Minden gáztárolót feltöltünk, ami azért is nagy dolog, mert most hazai kézben vannak a tárolóink, 2010-ben még nem volt így. A baloldal természetesen ezt a döntést is támadta.

ÉRDEMES EMLÉKEZNI ARRA, HOGY A MOL-RÉSZVÉNYEK 21 SZÁZALÉKA IS AZ OROSZOKÉ VOLT, AMELYET GYURCSÁNYÉK ADTAK EL NEKIK.

Stratégiailag fontos, hogy diverzifikáljuk a gázszállításokat, ezért most már hat irányból van interkonnektorunk, így amikor az Északi Áramlattal gond volt (felrobbantották, leállították), nekünk akkor is jött a gáz.

Előrelátó, felkészült és hatékony a kormány az ország energia-ellátásbiztonsága érdekében. Nem véletlenül lett az Energiaügyi Minisztérium egy ezen a piacon jártas szakemberre, Lantos Csabára bízva, és az sem véletlen, hogy Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter csúcsot döntött az energiaszállításokkal kapcsolatos szerződések megkötésében. Nekünk, ahogy a múlt télen, úgy idén télen is lesz elegendő gázunk. Kemény tél esetén is van elegendő energiánk.

SZERETNÉM MEGKÖSZÖNNI A KORMÁNYZATI ÉS ÖNKORMÁNYZATI INTÉZMÉNYEK DOLGOZÓINAK, HOGY TÉLEN PÉLDÁT MUTATVA JELENTŐSEN CSÖKKENTETTÉK A FŰTÉS ENERGIAFELHASZNÁLÁSÁT. SZERETNÉM MEGKÖSZÖNNI A LAKOSOKNAK IS, HOGY ÖNMAGUKTÓL IS CSÖKKENTETTÉK A GÁZFOGYASZTÁSUKAT. NEMCSAK SAJÁT MAGUKON, HANEM AZ ORSZÁGON IS SEGÍTENI AKARTAK.

A kardoskúti földgáztároló

FOTÓ: POLYÁK ATTILA - ORIGO

Magyarországon tavaly mintegy 17 százalékkal csökkent ennek köszönhetően a gázfogyasztás. Az emberek önmaguktól is rájöttek, hogy érdemes spórolni, és ez a nagyszerű a nemzeti konzultációban: hogy tud egy olyan közösséget létrehozni, amely egy irányba tart. Látszódott már a pandémia idején is, hogy az emberek önvédelmi képessége erősödött, és mindannyian egy célért tettünk. Ezt úgy szoktuk mondani, hogy nekünk Magyarország, a magyar emberek érdeke az első!

A rezsicsökkentés befejezését is előirányozta legfrissebb javaslatcsomagjában az Európai Bizottság. „A tagállamoknak fel kell számolniuk a hatályban lévő energiatámogatási intézkedéseket 2023 végéig" – mondta Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos, ami Magyarország esetében a rezsicsökkentés felszámolását jelenti. Megteheti ezt a Bizottság?

Az üzenet egyértelmű: Brüsszel megszorításokat akar, a rezsicsökkentés eltörlését akarja. A baloldal meg megint azt fújja, mint Brüsszel.

A BALOLDAL MÁR TAVALY IS AZZAL JÖTT A KAMPÁNYBAN, HOGY EL KELL TÖRÖLNI A REZSICSÖKKENTÉST. HA ŐK KERÜLTEK VOLNA HATALOMRA, MEG IS TETTÉK VOLNA, ÉS RÁSZABADÍTOTTÁK VOLNA A HÁBORÚS ENERGIAÁRAKAT A MAGYAR CSALÁDOKRA.

Ne feledjük, hogy a baloldalt külföldről fizetik, és a guruló dollárokért cserébe nemcsak háborúba sodornák Magyarországot, hanem az energiapiacon is lemondanának a nemzeti érdekekről.

MAGYARORSZÁG TOVÁBBRA IS MEG FOGJA ŐRIZNI A REZSICSÖKKENTÉS VÍVMÁNYAIT.

A hatályos rezsicsökkentési törvényben, amelyet jómagam nyújtottam be annak idején az Országgyűlésnek, benne van, miért hoztuk létre ezt az intézkedést. Olyan magasak voltak az árak, hogy a rezsicsökkentést háromszor kellett előterjeszteni másfél év alatt, így lett a végén az eredetihez képest egy 24-25 százalékos csökkenés.

Az, hogy a baloldal támadja a rezsicsökkentést, nem újdonság, mert a bevezetése óta ütik-verik, gyalázzák, már akkor is külföldi érdekeket szolgáltak. Ha az atomenergiát nézzük, akkor látható, hogy Németország ágyékon lőtte magát és a saját vesztébe rohan. A németek ugyanis lekapcsolták az atomerőműveiket, pótolni nem, vagy brutális áron tudják, és olcsó energia nélkül a német ipar félkarú óriás.

Ugyanez a helyzet egész Európát tekintve: az ideológiai és az amerikai érdeket szolgáló szankciós döntések tönkreteszik az európai versenyképességet, legatyásítják Európát, elszegényítik az európai polgárokat.

Mire számít, mit vár az elkövetkező időszaktól?

A magyar kormány békepárti. Ha létrejönne a fegyverszünet és a felek tárgyalóasztalhoz ülnének, elindulna a békefolyamat, akkor a piac erre rögtön reagálna, csökkenne az infláció. Most a háborúban hektikus az energia ára, és azért esett vissza, mert a kereslet csökkent, hiszen egyre jobb az időjárás, de ha Brüsszel a 11. szankciós csomagot is tovább erőlteti, akkor az még inkább befolyásolni fogja a helyzetet.

BRÜSSZEL LÁTHATÓAN NYOMJA BELE A HÁBORÚBA EURÓPÁT; A MAGYAR KORMÁNY EZZEL ELLENTÉTES ÁLLÁSPONTOT KÉPVISEL, HISZEN EZ NEM A MI HÁBORÚNK, ÉS NEM AKARJUK EZT TELJES EGÉSZÉBEN MEGSZENVEDNI.

A magyarok 85 százaléka támogatja a békét. A háború és az elhibázott szankciók hatása alól viszont nem tudjuk magunkat teljes egészében kivonni. A magyar kormány azon dolgozik továbbra is, hogy megvédje a magyar családokat.

A rezsicsökkentés nem pártpolitikai, nem ideológiai kérdés, hanem a magyar érdek képviseleteFORRÁS: PHOTOALTO/SIGRID OLSSON

A magyar érdek a béke, hogy működőképes legyen a gazdaság, és a magyar családok ne fázzanak télen sem. A meglévő energiafelhasználás, energiabiztonság, rezsicsökkentés érdekében továbbra is fenn kell tartanunk a beszerzéseket az oroszoktól. Az energia-veszélyhelyzeti operatív törzsben, amely kéthetente ülésezik, mindemellett energiadiverzifikációval, a fejlődő magyar ipar energiaellátásának jövőjével, klímavédelmi kérdésekkel, alternatív energiatermeléssel is foglalkozunk. Ha iparfejlesztésben gondolkozunk, akkor az a célunk, hogy Közép-Kelet-Európa ipari központjává váljunk, és ehhez még több energiára van szükség.

Nagy küzdelmek várnak ránk, ezért kérjük a magyar emberek támogatását. A magyar kormány továbbra is azt fogja csinálni, amit megígért. A rezsicsökkentés nem pártpolitikai, nem ideológiai kérdés, hanem a magyar érdek képviselete. Meg tudjuk-e védeni a családokat, meg akarjuk-e védeni Magyarországot. A mi válaszunk az, hogy igen!

FORRÁS: MTI/H. SZABÓ SÁNDOR

Törvényjavaslatot fog benyújtani az Országgyűlésnek

Németh Szilárd az interjúban azt is kifejtette az Origónak, hogy sok olyan település van Magyarországon, ahová nem jut el a vezetékes gáz, így ott elsősorban palackos, tartályos vagy ún. falugázt használnak a fogyasztók.

A FIDESZ-KDNP KÉPVISELŐI FELHÍVTÁK ARRA A FIGYELMET, HOGY GYAKRAN NINCS ELÉG PALACK, ÉS KIALAKULT EGY OLYAN GYAKORLAT, HOGY A 11,5 KG TÖLTŐTÖMEG HELYETT CSAK 10,9 KG-OSAT ÁRULNAK, AMI ÍGY NEM REZSIVÉDETT.

Demeter Zoltán, Borsod 2-es választókerületének képviselője még az Országgyűlésben is felszólalt: Kazincbarcika környékén nagy mennyiségű a PB-gázfelhasználás, de ennek ellenére komoly hiány is fellép időnként, ezért nem folyamatos és nem megfelelő az ellátásbiztonság. A hazai töltők-forgalmazók – a Mol, a Flaga és a Príma Energia – pedig a rendkívül megdrágult beszerzési árak és a megnövekedett szállítási költségek miatt a hazai PB-gázpiacról való teljes kivonulásukat is belengették. Egyik sem megengedhető, hiszen évente 500 ezer magyar ember használ mintegy négy és fél millió PB-gázpalackot, ezen felül még ott van a szintén probán-bután összetételű tartályos és az ún. falugáz is. Nekik mindképpen biztosítani kell, hogy tudjanak fűteni, főzni, termelni; ha úgy tetszik, energiabiztonságban élni.

FORRÁS: PRÍMA ENERGIA

Ezért készül Németh Szilárd egy olyan önálló törvényjavaslatot benyújtani – a kormány, a Fidesz-KDNP-frakció és a szolgáltatók által is támogatottan –, ami rendezi ezt a helyzetet.

VISSZA KELL TÉRNI A 11,5 KG-OS TÖLTŐTÖMEGRE, AMINEK NEM LEHET MAGASABB AZ ÁRA, MINT A 10,9 KG-OSÉ (EZ MA EURÓPA HARMADIK LEGOLCSÓBB KERESKEDELMI ÁRA), ÉS MINDENHOVÁ, AHOL ERRE SZÜKSÉG VAN, EL KELL JUTNIA A PB-NEK. EGYSZERRE KELL FENNTARTANI AZ ELLÁTÁSBIZTONSÁGOT ÉS A MEGFIZETHETŐSÉGET.  

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj: a németek közölték, Oroszország hamarosan megtámadja a NATO-t

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

magyarnemzet.hu

Klopp egy játékost emleget, ő lehetett volna a siker kulcsa?

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

hirtv.hu

Olyan történetet idézett fel Orbán Viktor, amitől ledöbbent a hallgatósága + videó

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra

POLITIK

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot