Létrehozva: 2023.06.08.

Német tankokkal támadnak az ukránok

Mit szólnak ehhez az oroszok?

Elsőként szerdán jelentek meg olyan felvételek a Telegramon, amelyeken az ukrán hadsereg német Leopard 2-es harckocsijai láthatók bevetés közben – számolt be az Ukrajnában és Oroszországban elterjedt üzenetküldő szolgáltatáson terjedő felvételekre hivatkozva a német Bild.

A lap online felületén közölt drónfelvételek alapján arra lehet következtetni, hogy az ukrán harckocsis egységek Oricsiv városától délre (az ország délkeleti részén, Zaporizzsja és Mariupol között) lévő frontra tartanak. Az egység élén két Leopard 2A4 harckocsi halad, de brit és amerikai harcjárművek is vannak a hadoszlopban – írja a Bild.

A lap szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a német Leopard harckocsik alapvető eszközei lesznek a közelgő ukrán offenzívának.

Az ukrán fegyveres erők mintegy 1500 katonával és 150 páncélozott járművel megkísérelték áttörni az orosz fegyveres erők védelmét Zaporizzsja irányában, de kudarcot vallottak – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter csütörtökön a tárca Telegram-csatornáján.

Sojgu szerint az ukrán 47. gépesített dandár közép-európai idő szerint hajnali fél egykor indította a támadást. Mint mondta, az orosz erők ezt időben észlelték, és megelőző csapást mértek a másik félre tüzérségi, légi és páncéltörő fegyverekkel, és mind a négy irányban megállították az ellenséget.

A beszámoló szerint az ukrán hadsereg 30 harckocsi, 11 gyalogsági harcjármű és mintegy 350 ember elvesztése után visszavonult. Sojgu hangsúlyozta, hogy a kifejezetten az áttörésre kiképzett ukrán tartalékok nem teljesítették a feladatukat.

Az orosz miniszter szerint az ukrán fegyveres erők szerdán 945 embert, valamint egyebek között 33 harckocsit, 28 gyalogsági harcjárművet, 38 páncélozott harcjárművet és három lengyel Krab önjáró löveget veszítettek.

Az orosz erők ágyútűz alá vették csütörtökön az árvíz sújtotta Herszon városát – közölte Olekszandr Prokugyin, a herszoni régió kormányzója a Telegramon.

A tisztségviselő szavai szerint a megyeszékhely parlamenti és központi részeit lövik az oroszok. További részleteket egyelőre nem hozott nyilvánosságra. Szerhij Sajhet, a Herszonnal szomszédos Mikolajiv megye rendőrfőnöke arról adott hírt, hogy egy polgári személy életét vesztette az áradások következtében a régióban.

Az 53 éves férfit előző nap akarták evakuálni, de nem volt hajlandó elhagyni az otthonát. Az Ukrajinszka Pravda hírportál arra emlékeztetett, hogy szerdán három ember halt meg az áradás miatt a Herszon megyei, orosz megszállás alatt levő Oleski városban.

A kahovkai vízerőmű felrobbanása következtében a Dnyeper (Dnyipro) folyó hosszú ideig nem lesz hajózható Zaporizzsja alatt

– jelentette ki Jevhen Ihnatenko, az ukrán hajózási igazgatóság vezetője.

Az Oroszországi Föderáció terrorcselekménye katasztrofális következményekkel jár majd a térség egészére, különösen a hajózásra. A területek elárasztása miatt a régióban található kikötők és terminálok infrastruktúrája megsemmisült, vagy súlyosan megrongálódott, sok hajó elsüllyedt” – fejtette ki.

Ihnatenko közlése szerint a kahovkai volt a Dnyeper utolsó zsilipje, ahonnan az összes hajó a nyílt tenger felé vehette az irányt. „Valójában az ukrán export kapuit elzárták előttünk” – mondta.

A kahovkai tározó vízszintje óránként tíz centiméterrel csökken. Ha a zaporizzsjai zsilip folyásirányában a vízszint a megengedett szint alá esik, nem lesz behajózható” – jelentette ki, hozzátéve, hogy most még a kahovkai tározóban rekedt polgári hajókat Zaporizzsjébe telepítik át, hogy ne maradjanak zátonyon.

Az adminisztráció már második napja aktívan együttműködik azokkal a hajótulajdonosokkal, akiknek hajói jelenleg a kahovkai tározó vízterületén vannak. Ez körülbelül ötven hajó. A mi feladatunk, hogy biztosítsuk a hajók akadálytalan áttelepítését a zaporizzsjai zsilipen keresztül” – közölte Ihnatenko.

A kahovkai vízerőművet üzemeltető Ukrhidroenergo állami vállalat közleményében arról tájékoztatott, hogy az elmúlt nap folyamán csaknem egy méterrel csökkent a vízszint a kahovkai tározóban.

A Herszon megyei kormányzó arról számolt be, hogy csütörtök reggel az árvíz átlagos szintje 5,61 méter volt. A régió 600 négyzetkilométere volt víz alatt, ennek 32 százaléka a Dnyeper folyó ukrán ellenőrzés alatti jobb partján, 68 százaléka pedig az orosz megszállás alatt lévő bal partján.

Hozzátette, hogy Herszon megyében az emberek fáradtak, de most már minden szükségessel el tudják látják őket, az evakuálás folytatódik,

de sok lakos nem hajlandó elhagyni a régiót. Olekszandr Szenkevics, Mikolajiv polgármestere arról számolt be, hogy reggelre a megyeszékhelyű város árterületén 97 centiméterrel emelkedett a víz.

Az Ukrajinszka Pravda helyi kormányzók által készített összefoglalójában arról számolt be, hogy az elmúlt nap során három civil vesztette életét, és nyolc sérült meg az ország különböző régióit ért orosz támadások következtében. Egy 39 éves, humanitárius misszió tagjaként Ukrajnába érkezett amerikai állampolgárságú férfi aknára lépett, és meghalt Harkiv megyében.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 730-cal 212 760 főre nőtt. Az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett 18 harckocsit, 28 tüzérségi rendszert és 15 drónt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az árvíz sújtotta herszoni régióba látogatott csütörtökön, hogy személyesen tájékozódjon az élet- és kármentési munkálatok állásáról a kahovkai vízerőmű gátjának lerombolása miatt elárasztott területen.

Az ukrán elnök Telegram-csatornáján azt írta, hogy a helyszínen megvitatta az illetékesekkel a gát felrobbantása miatt kialakult vészhelyzet felszámolására – a veszélyeztetett zónák lakosságának evakuálására és létszükségleinek biztosítására, valamint a környezeti károk enyhítésére – irányuló erőfeszítéseket, egyszersmind felmérték a katasztrófa területén kialakult katonai helyzetet is.

Fontos, hogy kiszámítsuk a károk mértékét, és forrásokat különítsünk el a katasztrófa által érintett lakosok kártalanítására, valamint programot dolgozzunk ki a veszteségek kompenzálására vagy a vállalkozások áttelepítésére a herszoni régióban” – fűzte hozzá Zelenszkij.

Az ukrán elnök szerdán kijelentette, hogy több százezer ember maradt elérhető ivóvízellátás nélkül a duzzasztógátat ért támadás nyomán.

A dél-ukrajnai Herszoni területen lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátján kedden reggel történt robbanás, a gátszakadás következtében kialakult árhullám tetőzését pedig szerdára várták a hatóságok.

A Herszoni terület kormányzójának csütörtöki közlése szerint jelenleg a régió mintegy 600 négyzetkilométernyi területe áll víz alatt, javarészt a Dnyeper folyó oroszok által megszállt oldalán.

A frontvonal részévé vált területről eddig összesen legalább négyezer ember evakuálását jelentették az orosz és az ukrán hatóságok.

Magyarország mind a saját területén, mind Ukrajnában igyekszik megadni azt a segítséget, amire az ukrán nép rászorul ebben a nehéz helyzetben – jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a magyar-ukrán határ mellett fekvő Tiszasalamonban, ahol átadta az ukrán partnereknek azt a 34 helyközi autóbuszt, amelyet a Volánbusz Zrt. ajánlott fel a háborús károkat elszenvedett régiók számára.

Hozzátette, hogy Magyarország természetesen Kárpátalján van jelen a leginkább, de az utóbbi hónapokban jelenléte Ukrajna távolabbi vidékein is fokozódott.

Szavai szerint a háború napról napra újabb borzalmakat produkál, most pedig a gátszakadás miatt humanitárius katasztrófa állt elő.

Az ukrán nép barátjaként folyamatosan készen kell állnunk arra, hogy mindig a legrugalmasabban, a leghatékonyabban és gyorsan tudjunk reagálni – jelentette ki Magyar Levente.

Közölte, hogy ukrán partnerei, Julija Hrisina kormánypárti parlamenti képviselő, az ukrán Legfelsőbb Tanács Oktatási, Tudományos és Innovációs Bizottság felsőoktatási albizottságának elnöke és Viktor Mikita, Kárpátalja megye katonai közigazgatásának elnöke korábban jelezték, hogy a háborús károkat elszenvedett térségekben autóbuszokra van a legnagyobb szükség, ami a Herszon környéki gátszakadás miatt azóta még inkább fokozódott.

A magyar államtitkár azt kívánta Ukrajnának és az ukrán népnek, hogy „minél hamarabb olyan ügyekkel tudjunk foglalkozni, amelyek már nem a háborúhoz kapcsolódnak”, de amíg tart a háború, természetesen a segítségre fókuszálunk – húzta alá.

Hozzátette, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter azonnal reagált a felmerült igényre, és így a Volánbusz Zrt. közreműködésével rövid időn belül összeállt a most átadott támogatás.

A kahovkai vízerőmű gátjának lerombolása miatt kialakult ökológiai katasztrófa következményeinek elhárításába azonnal bekapcsolódott a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. Lehel László elnök-igazgató elmondta, hogy az első húsztonnás segélyszállítmány már eljutott a térségbe, Az első napokban 50 millió forint értékben szállítanak humanitárius segélyt, amelynek tartalmát egyeztetik a helyi hatóságokkal.

Viktor Mikita megköszönte Magyarország újabb adományát, és aláhúzta, hogy a harcok által érintett területeken komoly károkat szenvedett a közlekedési infrastruktúra, azonban most Herszonra irányul a fő figyelem, ahol az áradás miatt több tízezer embert kell evakuálni. A térségbe eredetileg négy járművet irányítottak volna, de a gátszakadás miatt át kell csoportosítani a buszokat.

Csütörtökön hajnalban Orbán Viktor miniszterelnök összehívta a Védelmi Tanácsot az ukrán-orosz háborúban fokozódó harcok miatt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor a Karmelita kolostorban megtartott ülésen hangsúlyozta: bár a tűzszünet és a béke lenne a legfontosabb, az ukrán-orosz háborúban ma éjszakától fokozódó harcok zajlanak. Nekünk továbbra is Magyarország biztonsága az első – szögezte le a miniszterelnök.

A Védelmi Tanács ülésén részt vett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Böröndi Gábor vezérkari főnök, Tajti Norbert dandártábornok, Kovács József államtitkár, nemzetbiztonsági főtanácsadó és Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár – ismertette Havasi Bertalan.

Volodimir Csubirko, Kárpátalja megye tanácsának elnöke emlékeztetett arra, hogy Magyarország a háború első napjától segíti Ukrajnát. A jelenlegi nehéz helyzet ellenére Kárpátalján folytatódnak a közös fejlesztések, ezen belül befejezéséhez közeledik a makkosjánosi hulladékfeldolgozó üzem építése – emelte ki.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Kitálalt az uralkodó bizalmasa: ilyen volt valójában II. Erzsébet királynő

hirtv.hu

Magyar Péter barátnőjének elszólása miatt vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal

metropol.hu

Dárdai fiának súlyos döntést kell meghoznia: mi lesz a magyar válogatott új sztárjával?

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek bőséget hoz a Bika hava

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt