Létrehozva: 2023.06.06.
Módosítva: 2023.06.06.

Felrobbantották az ukrán gátat

Veszélybe került a Krím félsziget vízellátása.

Találat érte a Nova Kahovka-i vízierőmű gátját Dél-Ukrajna orosz ellenőrzés alatt álló részén, ami áradásokhoz vezetett a térségben. A háborús felek egymást vádolják, a területen megkezdték az evakuálást. A település polgármestere szerint a víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erőműnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében.

A közösségi médiában közzétett, nem hitelesített videókon heves robbanások sorozata volt látható a kakhovkai gát környékén. További felvételeken a gát maradványain keresztül hömpölygő víz látható.

 

A 30 méter magas és 3,2 km hosszú gátat, amely többek közt a 2014-ben Oroszország által annektált Krím félsziget és a szintén orosz fennhatóság alatt álló zaporizzsjai atomerőmű vízellátását biztosítja, 1956-ban építették a Dnyipro folyón, a Kakhovka vízerőmű részeként.

Orosz tisztviselők szerint a lerombolt gát egyelőre nem jelent veszélyt Európa legnagyobb atomerőművére. A létesítmény a víztározóból kapja a hűtővizet.

A gát felrobbantásával a háborús felek egymást vádolják.

„A Kahovka gátat az orosz megszálló erők robbantották fel” – közölte az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága kedden a Facebook-oldalán.

Orosz hírügynökségek azt jelentették, a gát átszakadt és a víz elöntötte a környéket.

Huszonkétezer ember lehet veszélyben

Az első hírek még arról szólta, hogy 22 ezer embert fenyegetett árvízveszély, ezért a gát közelében megkezdték az evakuálást.

Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere a Szolovjov Live médiacsatornának nyilatkozva később cáfolta, hogy kritikus lenne a helyzet. Vlagyimir Leontyjev közölte, a vízerőművet ellátó víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erőműnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében.

Leontyjev elmondta, hogy a vízerőmű felső része belövések következtében megsemmisült. A polgármester úgy ítélte meg, hogy a városban nincs szükség evakuálásra.

Hajnali kettőkor több találat érte a vízerőmű felső részét, ahol a zsilipek vannak, ahol közvetlenül a kapucsapok vannak, az a rész megsemmisült” – mondta Leonytjev a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Andrej Alekszejenko, Herszon megye orosz ellenőrzés alatt álló részének kormányfője a Telegramon azt írta, hogy a Dnyeper folyó part menti területein a helyzetet a hatóságok kézben tartják. Leszögezte, hogy az emberek életét nem fenyegeti veszély, a rendkívüli helyzetek minisztériumának munkatársai ellenőrzik a folyó vízszintjét. Hozzátette, hogy szükség esetén a hatóságok készen állnak a folyóparti falvak lakóinak evakuálására, és buszokat készítettek elő.

Zelenszkij összehívta a védelmi tanácsot

Volodimir Zelenszkij korábbi állítása szerint akár 80 települést is veszélyben lehet. A történtek következtében az ukrán elnök rendkívüli ülésre hívta össze a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot.

Orosz terroristák. A Nova Kahovka-i vízerőmű gátjának lerombolása csak megerősíti az egész világ számára, hogy ki kell űzni őket az ukrán föld minden szegletéből” – írta az ukrán elnök a közösségi média oldalán.

A károkról készült felvételeket megosztva hozzátette: „Egyetlen métert sem szabad nekik hagyni, mert minden métert a terrorra használnak. Csak Ukrajna győzelme fogja visszaadni a biztonságot. És ez a győzelem el fog jönni. A terroristák nem fogják tudni megállítani Ukrajnát sem vízzel, sem rakétákkal, sem mással”.

A Nova Kahovka-i vízerőművet ellátó víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erőműnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében – jelentette ki Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere kedden a Szolovjov Live médiacsatornán.

Leontyjev elmondta, hogy a vízerőmű felső része belövések következtében megsemmisült.

A polgármester úgy ítélte meg, hogy a városban nincs szükség evakuálásra.

Hajnali kettőkor több találat érte a vízerőmű felső részét, ahol a zsilipek vannak, ahol közvetlenül a kapucsapok vannak, az a rész megsemmisült” – mondta Leonytjev a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

A létesítmény megsérülése orosz hírügynökségek szerint fennakadásokat okozhat a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget vízellátásában és a zaporizzsjai nukleáris erőmű működésében.

Andrej Alekszejenko, Herszon megye orosz ellenőrzés alatt álló részének kormányfője a Telegramon azt írta, hogy a Dnyeper folyó part menti területein a helyzetet a hatóságok kézben tartják. Leszögezte, hogy az emberek életét nem fenyegeti veszély, a rendkívüli helyzetek minisztériumának munkatársai ellenőrzik a folyó vízszintjét. Hozzátette, hogy szükség esetén a hatóságok készen állnak a folyóparti falvak lakóinak evakuálására, és buszokat készítettek elő.

A kahovkai a többlépcsős Dnyeper vízerőmű-rendszer hatodik, alsó és utolsó foka. Az erőmű Nova Kahovkától 5 kilométerre található. Az RBK orosz gazdasági lap szerint május 7-én a erőműnél ellenőrzött vízlebocsátásba kezdtek, hogy elkerüljék a gátszakadást. A víztározó Herszon és Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került részén, valamint az ukrán ellenőrzés alatt maradt Dnyipropetrovszk megye területén található.

Nagyszabású offenzívát indítottak az ukrán fegyveres erők öt frontszakaszon a donyecki régió déli részén vasárnap reggel, amely nem járt sikerrel – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőre virradóra.

A tábornok szerint az ukrán fél stratégiai tartalékának 23. és 31. gépesített dandárját vetette be, más katonai egységek és alegységek támogatásával. Mint mondta, a támadásban összesen hat gépesített és két harckocsizászlóalj vett részt. Beszámolója szerint az ukrán hadsereg célja az volt, hogy áttörje az orosz védelmet a front Kijev szerint legsebezhetőbb szakaszán.

„Az ellenség nem érte el a céljait, nem járt sikerrel” – hangoztatta Konasenkov.

A szóvivő éjszakai közlése szerint az orosz Kelet csapatcsoport fellépésének eredményeként az ukrán veszteségek több mint 250 katonát, 16 harckocsit, 3 gyalogsági harcjárművet, 21 páncélozott harcjárművet tettek ki.

A délután kiadott hadijelentésben Konasenkov azt mondta, hogy

az ukrán fegyveres erők a donyecki régió déli részén mintegy 300 katonát, 16 harckocsit és 26 páncélozott harcjárművet vesztettek.

Valerij Geraszimov, az egyesített csapatcsoport parancsnoka, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke a beszámoló szerint ebben az időszakban az egyik előretolt ellenőrző ponton tartózkodott „ebben az irányban”.

A Belgorod megye határán vasárnap kitört harcokkal kapcsolatban a katonai szóvivő azt mondta, hogy Novaja Tavolzsanka közelében az orosz hadsereg és határőrség meghiúsította ukrán „terroristák” két csoportjának behatolási kísérletét. Beszámolója szerint a támadók közép-európai idő szerint 12 óra körül polgári létesítményekre leadott intenzív tüzérségi tűz fedezékében megpróbáltak átkelni a Sziverszkij Donyec folyón.

Konasenkov szerint

„a kijevi rezsim terrorista alakulata” megsemmisült, tíz fegyverest, két csónakot és egy páncélozott járművet veszítve.

Ezenkívül az orosz ütegelhárítás kiiktatott öt ukrán aknavetős szakaszt, egy Grad sorozatvetőt a Harkiv megyei Volcsanszk város közelében, valamint két lengyel gyártmányú Krab önjáró tüzérségi löveget.

A szóvivő szerint az ukrán erők a front egyéb részein az elmúlt nap folyamán további több mint ötszáz embert veszítettek, közülük mintegy 425-öt a Donyeck körzetében vívott harcokban. Beszámolt egy Szu-27-es repülőgép lelövéséről és két lőszerraktár megsemmisítéséről is.


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

magyarnemzet.hu

Orosz–ukrán háború: Moszkva ütemet vált az ukrán fronton

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

hirtv.hu

A Ruszwurm Kft. szerint folyamatosan fizetik az I. kerületi önkormányzatnak a használati díjat + videó

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság