Létrehozva: 2023.06.22.

Brüsszel egyre inkább erőlteti a migrációt

Azonnal fel kellene hagynia ezzel.

Brüsszelnek azonnal fel kellene hagynia erőszakos migrációpárti politikájával, az ugyanis az európai és az észak-afrikai országokat is rendkívül nehéz helyzetbe hozza - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, a magyar-tunéziai gazdasági vegyes bizottság ülését követően.

A tárcavezető a tunéziai kollégájával, Nabil Ammarral közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy ma Európa két súlyos biztonsági kihívással néz szembe egyszerre: a keleten dúló háborúval és a dél felől érkező migrációs hullámokkal. 

Nabil Ammar és Szijjártó Péter

FORRÁS: MARTON_KIRALY

A béketábor hangját fel kell csavarni

"Minden egyes nap, ami háborúval telik, sajnos újabb halottakat jelent, sőt egyre több halottat, hiszen a háború egyre brutálisabb, ezért itt az ideje, hogy a béketábor hangját végre felcsavarjuk" - mondta.Ha ez nem sikerül, akkor a háborúpártiak lesznek továbbra is hangosabbak, és úgy tűnik, mintha ők lennének többségben, holott ez nincs így"- tette hozzá.

Érintette az élelmiszerárak drámai növekedését, a súlyos gabonaellátási válságot Tunéziában és a világ számos más pontján. És ennek kapcsán figyelmeztetett, hogy az ukrajnai fegyveres konfliktus kihatásai destabilizálhatják az amúgy is törékeny helyzetben lévő térségeket, ami újabb biztonsági kihívásokat eredményezhet.

"Nem csoda, hogy ha kitekintünk ebből az európai vagy transzatlanti buborékból, akkor azt látjuk, hogy az országok döntő többsége a világon békét akar minél előbb. És mi örülünk annak, hogy olyan ország külügyminiszterét láthatjuk ma itt vendégül, amely ország szintén a globális békepárti többség tagja, hasonlóan Magyarországhoz" - fogalmazott.

SZIJJÁRTÓ PÉTER HANGSÚLYOZTA, HOGY HAZÁNK FÖLDRAJZI HELYZETÉBŐL FAKADÓAN SPECIÁLIS HELYZETBEN VAN, MERT KETTŐS NYOMÁS ALATT ÁLL, KELETRŐL A HÁBORÚ, DÉLRŐL A BEVÁNDORLÁSI HULLÁMOK MIATT.

 

A kötelező letelepítési kvóta meghívást jelent a migránsoknak

"Sajnos azt kell látnunk, hogy a migráció most újabb lendületet kap, hiszen az a brüsszeli döntés, amely ráerőszakolja Európára a kötelező letelepítési kvótát, gyakorlatilag meghívást jelent a migránsoknak" - vélekedett.

Migránsok csoportját fogják el határőrök és rendőrök Ásotthalom külterületén, a Makkoshetesi erdő magyar oldalán

FOTÓ: SZABÓ GÁBOR - ORIGO

Kiemelte, hogy ez nem csak az európai, hanem a migrációs útvonalakon fekvő, észak-afrikai országokat is rendkívül nehéz helyzetbe hozzá, amelyeknek azzal a veszéllyel kell szembesülniük, hogy "lerohanják őket" bevándorlók, "nem ismerve tiszteletet a szuverenitásuk, a jogszabályaik iránt".
Éppen ezért mi arra szólítjuk fel Brüsszelt, az Európai Bizottságot, hogy azonnal hagyjon fel ezzel az erőszakos migrációpárti politikával"- közölte.

Majd a Tunéziának nyújtott támogatás fokozását is sürgette az ország határainak védelme érdekében, és kifejtette, hogy amennyiben szükséges, akkor ennek megadására a magyar kormány kész kétoldalú keretekben is.

A magyar cégekre nagy lehetőségek várnak Tunéziában

A miniszter ezután rátért a gazdasági kérdésekre, s arról számolt be, hogy a kereskedelmi forgalom 260 millió euróval tavaly rekordot döntött, és a lendület töretlen, idén is 22 százalékos a növekedés eddig. Aláhúzta: a magyar cégekre nagy lehetőségek várnak Tunéziában, termékeik keresettek mások mellett a mezőgazdasági és élelmiszeripar, az orvosi eszközök, a vízgazdálkodás területén, és a délutáni üzleti fórumon hetvenkilenc vállalat képviselői tárgyal majd az esetleges együttműködésről.

Végül bejelentette, hogy a jövő tanévtől az eddigi 200-ról évi 250-re emelik a tunéziai diákok számára adható ösztöndíjak számát a magyarországi egyetemeken, miután óriási az érdeklődés a program iránt.
"A politikai együttműködést megkönnyíti az is, hogy két, szuverenitására érzékeny országról beszélünk, két olyan országról, amely megadja a többieknek a tiszteletet, de el is várja, két olyan országról, amely a demokráciát valóban definíciószerűen érti, tehát hogy az a népakarat végrehajtását jelenti" - közölte.

Minden egyes ember kiszabadulása a hadifogságból egy jó hír

Szijjártó Péter a korábban az ukrán hadseregben szolgált magyar katonák kiszabadulásával kapcsolatos újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a kormány nem ellenezte a kapcsolatfelvételt a Máltai Szeretetszolgálat és az Orosz Ortodox Egyház között.

Miért elleneztük volna? Szerintünk minden egyes ember kiszabadulása a hadifogságból, az jó hír (.) Őszintén reméljük, hogy az elkövetkezendő napokban, hetekben még sok hadifogoly mindkét oldalon visszanyeri a szabadságát"- jelentette ki.

"Természetesen megtörtént az ukrán hatóságok értesítése, holott erre nekünk semmilyen jogi kötelezettségünk nem volt, de a partnerség, a normális együttműködés keretében jeleztük, hogy ez a tizenegy volt hadifogoly Magyarországra érkezett egyházi együttműködés keretében" - tette hozzá.
Majd tudatta: az érintettek hazánkban szabad mozognak, azt csinálnak, amit akarnak, ha kapcsolatba akarnak lépni az ukrán hatóságokkal, akkor kapcsolatba lépnek, ha meg nem akarnak, akkor a magyar szervek nem kényszerítik őket erre.

A kormány pártolja Svédország NATO-csatlakozását

A miniszter a svéd NATO-csatlakozás ratifikációját illetően ezúttal sem tudott időpontot mondani. "Azt sem tudom megmondani, hogy a parlamenti többség hajlandó-e még a nyári ülésszakban napirendre tűzni ezt a kérdést" - emelte ki.

MAJD HOZZÁFŰZTE, HOGY BÁR A KORMÁNY PÁRTOLJA A JÓVÁHAGYÁST, AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐK SZEMPONTJAI IS MÉLTÁNYLANDÓK.

Magyarországnak jogosan járnak az uniós források

Az Európai Bizottság új költségvetési javaslatáról szólva felvetette, hogy mielőtt újabb 50 milliárd eurót kérnek egy harmadik ország számára, tisztázni kellene, hogy mikor fizetik végre ki a tagállamok számára a nekik járó pénzt.

Magyarországnak meg kell kapni az európai uniós forrásokat, mert az a mienk, az jár nekünk. Az nem a brüsszeli bürokraták pénze, hanem a magyar embereké"- szögezte le.

Illetve feltette a kérdést, hogy helyes-e, hogy jelen helyzetben az Ukrajnának juttatandó újabb források körülbelül tízszeresét jelentenék az EU gazdasági versenyképességének fejlesztésére szánt pénzeknek.

Ujhelyi István, bukott baloldali európai parlamenti képviselő nem érti, mi baja van a kormánynak a kötelező brüsszeli migránskvótával, mert szerinte ez jó és különben is, nem is olyan sok a migránsonként 20 ezer eurós (fejenként majdnem 8 millió forintos, összesen akár évi 250 milliárdos) büntetés. Orbán Viktor miniszterelnök korábban hangsúlyozta, kockázatos ez a kísérlet; számos bajt hoz az a helyzet, amikor nagy tömegekben érkeznek, ráadásul illegálisan migránsok egy másik kultúrából, Magyarország nem akarja vállalni ezt a kockázatot. 

Mi nem vagyunk ilyen típusú befogadásra kész állam, éppen ezért találta ki azt a lehetőséget az Európai Unió, hogy akkor szolidaritásból azok az országok, akik nem akarnak befogadni, azok járuljanak hozzá a közös határvédelemhez és a közös migrációs politikához, őszintén megmondom, nem értem, hogy ezzel mi a baja a kormányzatnak, hiszen ez a magyar érdek, és ez a közös európai érdek
- minderről a baloldali EP-képviselő Ujhelyi István beszélt a Klubrádióban. Ezt követően az európai parlamenti képviselő a műsorvezető Bolgár Györggyel megállapította, hogy a 20 ezer euró (amit a be nem telepített migránsok után fejenként kellene fizetni) nem is nagy összeg a magyar költségvetésnek. 

Ujhelyi István, baloldali európai parlamenti képviselő nem érti, mi baja van a kormányzatnak a migránskvótával

FOTÓ: POLYÁK ATTILA - ORIGO

Brüsszel újra elővette a kötelező migránskvótát és még durvább módon rá akarja kényszeríteni a tagállamokra, mert így akarnak szabadulni a Nyugat-Európába engedett több millió migránstól.BRÜSSZEL ÚJRA VISSZAÉL A HATALMÁVAL, MERT A NEMZETEK ÉS AZ EMBEREK FEJE FÖLÖTT AKAR ORSZÁGOKBÓL BEVÁNDORLÓORSZÁGOT CSINÁLNI.Ráadásul Brüsszel meg akarja büntetni azokat az országokat, amelyek nem fogadnak be migránsokat, minden be nem telepített migráns után 20 ezer eurót kellene fizetni.

Felháborító a brüsszeli migránskvóta

Felháborító, hogy Brüsszel migránskvótát akar - minderről Nagy János beszélt legújabb videójában. A Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár közölte, Magyarország nem kíván bevándorlóországgá válni. 

Orbán Viktor kormányfő legutóbbi rádióinterjújában többek között arról beszélt, hogyegyszer csak most jön egy döntés, elég puccsszerűen és gyorsan, amely azt mondja, hogy amelyik ország nem enged be migránst, arra erőnek erejével rájuk fogják őket kényszeríteni.Olyan szabályokat alkotnak, amelyek fenntartják Brüsszelnek azt a jogot, hogy ő mondja meg, mennyi migránst oszt szét - fűzte hozzá.

Kitért arra: "itthon a baloldal azt is letagadta, hogy van ilyen szándék egyébként Brüsszelben".Van összefüggés aközött, hogy éppen a napokban adta át Soros György a birodalmának irányítását a fia számára, aki meg is mondta, hogy ő sokkal direktebben akar politikát csinálni Amerikában is, meg Európában is, és most a Soros-birodalom lendült itt ellentámadásba - fogalmazott. Hozzátette: a "Soros-birodalom visszavágott, és egy puccsszerű, nagyon gyors döntéssel lenyomták az európaiak többségének a torkán ezt a kötelező migránskvótát".

Magyarország szerint kockázatos kísérlet az illegális migráció támogatása (Képünk illusztráció)

FORRÁS: HANS LUCAS VIA AFP/JÉRÉMIE LUSSEAU / HANS LUCAS/JEREMIE LUSSEAU

Magyarország szerint kockázatos ez a kísérlet; számos bajt hoz az a helyzet, amikor nagy tömegekben érkeznek, ráadásul illegálisan migránsok egy másik kultúrából, és nem akarjuk vállalni ezt a kockázatot- jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő azt is mondta: csak azt kérjük a brüsszeliektől, hogy ne akarják megmondani Magyarországnak, hogy mi itt, magyarok kikkel élünk együtt, ne akarják megmondani, hogy milyen legyen a migrációs politikánk, mert ez Magyarország belügye.

Több tízezer illegális bevándorlóról lehet szó

Brüsszel döntését a migránskvótáról elfogadhatatlannak és kifejezetten veszélyesnek nevezte Gulyás Gergely, mondván, ismét egy olyan brüsszeli hatalommal való visszaélésről van szó, amely ellen minden eszközzel és minden formában fel kell lépni. A Miniszterelnökség vezetője közölte: lehet,hogy most még csak 30 ezer migránsról beszélnek, de ennek a többszörösét is megállapíthatja az Európai Bizottság, erre a szabályozás bármikor lehetőséget ad.

origo.hu

Fejbe rúgta a fia Tápai Szabinát

ripost.hu

A tudósok is kővé dermedtek attól, ami az óceán mélyéről előkerült

borsonline.hu

Így csókolja milliárdos üzletember párját Galambos Lajcsi lánya

magyarnemzet.hu

Ádám Martin esete felháborította a finneket, régi sérelem állhat a háttérben

ripost.hu

Kiderült Marco Rossi félelmetes elgondolása: vadállatként készül a válogatott a németek ellen

vg.hu

Üzemanyag: extrém drágulás a magyar benzinkutakon – már keddtől emelik a benzin és a dízel árát

ripost.hu

Most érkezett: mentőhelikopter szállt le az M5-ösön, roncsok mindenütt

mindmegette.hu

Most szedd a zöld diót, szuperegészséges, likőrnek is tökéletes

ripost.hu

Tápai Szabinát otthonában érte baleset, hihetetlen dolog történt

ripost.hu

Brutális tömegkarambol az M0-áson: ezekben a percekben mentenek, nagy a dugó

ripost.hu

Az ég is egymásnak teremtette őket: ez a négy csillagjegy tökéletesen passzol egymáshoz

ripost.hu

Egykori testőre kitálal Angelina Jolie piszkos húzásairól

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Amerikai vadászgépeket kap Ukrajna

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

Több ország nem írta alá a svájci békedokumentumot Ukrajnáról

POLITIK

Putyin komoly segítséget ígért Észak Koreának

POLITIK

A Kreml szerint a NATO folyamatosan növeli a feszültséget

POLITIK

Zűrzavar Budapesten, Karácsony összevissza kavar