Ma van az egymillió találkozás napja. Orbán Viktor bárkihez bekopoghat

POLITIK
Létrehozva: 2023.06.25.

A Wagner-főnök Fehéroroszországba távozik

Vége a konfliktusnak?

Nem vonják felelősségre fegyveres felkelés szervezése miatt Jevgenyij Prigozsint, a Wagner-csoport vezetőjét, aki az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel kötött megállapodás értelmében Fehéroroszországba fog távozni – jelentette be szombaton késő este a Kreml.

A Wagner szombaton ellenőrzése alá vont több oroszországi katonai létesítményt, és 200 kilométerre megközelítette az orosz fővárost. Ez azt követően történt, hogy Jevgenyij Prigozsin azzal vádolta meg az orosz védelmi minisztériumot, hogy csapást rendelt el magánhadserege táborai ellen, és közölte: 25 ezer embere elindult, hogy „tisztázza” az ügyet. Prigozsin állítását a tárca valótlannak nevezte, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig hátbatámadásnak minősítette a lázadást, és kilátásba helyezte elfojtását.

Lukasenka szombat este jelentette be, hogy sikerült megegyezésre jutnia Jevgenyij Prigozsinnal arról, hogy állítsák le a Moszkva felé tartó zsoldosokat. Nem sokkal később maga Prigozsin tett közzé egy hangüzenetet, amelyben közölte: visszahívta Moszkva felé vonuló katonáit annak érdekében, hogy elkerüljék a vérontást.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megerősítette, hogy a moszkvai vezetésnek sikerült a szombati nap végére megállapodásra jutnia a lázadást szervező Wagner-vezérrel. Megjegyezte, hogy a vérontás elkerülése érdekében egyeztek meg Prigozsinnal. A lázadás leállításáért cserébe Moszkva sem a Wagner vezetőjét, sem a magánhadsereg harcosait nem vonja büntetőjogi felelősségre – közölte Peszkov.

A szóvivő elmondta azt is, hogy Lukasenka maga ajánlkozott, hogy – Putyin elnök jóváhagyásával – közvetít a moszkvai vezetés és Prigozsin között, akit mintegy 20 éve személyesen ismer.

Vlagyimir Putyin hálás Lukasenka elnöknek a közvetítő szerepéért, amelynek köszönhetően újabb veszteségek nélkül sikerült megoldást találni – emelte ki Peszkov, megjegyezve, hogy a két államfő szombat este „nagyon hosszú és igazán szívélyes” telefonbeszélgetést folytatott egymással.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője bejelentette szombat este, hogy visszahívta Moszkva felé vonuló katonáit, annak érdekében, hogy elkerüljék a vérontást.

Prigozsin a Telegramon közzétett hangüzenetében azt közölte: elrendelte, hogy emberei, akik 200 kilométerre megközelítették az orosz fővárost, forduljanak meg, és térjenek vissza bázisaikra.

A Wagner szombatra virradóra ellenőrzése alá vette Rosztov-na-Donut, beleértve az orosz déli katonai körzet vezetési pontját. Ez azt követően történt, hogy a csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin megvádolta az orosz védelmi minisztériumot, hogy csapást rendelt el magánhadserege táborai ellen, és közölte: 25 ezer embere elindult, hogy „tisztázza” az ügyet. Prigozsin állítását a tárca valótlannak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig hátbatámadásnak minősítette a lázadást, és kilátásba helyezte elfojtását.

A Wagner-csoport vezetője hangüzenetében azt mondta: „fel akarták számolni a Wagner magánhadsereget. Június 23-án ezért elindultunk igazságot tenni, és 24 óra alatt 200 kilométerre megközelítettük Moszkvát. Ez idő alatt egyetlen harcosunknak sem esett bántódása”.

„Viszont eljött a pillanat, amikor már vér folyhat” – folytatta, hozzátéve:„megértve annak felelősségét, hogy itt oroszok vére folyhat, a hadoszlopok visszafordulnak és visszatérnek a bázisokra”.

Nem sokkal korábban Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök jelentette be, hogy sikerült megegyezésre jutnia Jevgenyij Prigozsinnal arról, hogy állítsák le a Moszkva felé tartó zsoldosokat. A fehérorosz elnöki hivatal Telegramon közzétett bejegyzése szerint Lukasenka az orosz elnökkel történt egyeztetést követően vette fel a kapcsolatot Prigozsinnal, aki beleegyezett abba, hogy deeszkalálja a konfliktust.

Az amerikai külügyminiszter a G7-országok külügyminisztereivel és az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével tárgyalt telefonon az Oroszországban kialakult helyzetről – közölte az amerikai külügyminisztérium szombaton.

Antony Blinken megerősítette, hogy az Egyesült Államok változatlanul támogatja Ukrajnát. Washington szorosan egyeztet szövetségeseivel és partnereivel a további oroszországi fejleményekről – áll a közleményben.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője előzőleg arról számolt be, hogy Joe Biden elnököt pénteken tájékoztatták az oroszországi fejleményekről, és szorosan nyomon követik a helyzetet. Adam Hodge szintén azt hangoztatta, hogy országa szövetségeseivel és partnereivel egyeztet a Wagner-csoport által okozott orosz belpolitikai bizonytalanságról.

Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke lemondta az eredetileg szombaton kezdődő közel-keleti látogatását tekintettel az oroszországi helyzetre – közölte Milley szóvivője.

A sajtóban nyilatkozó amerikai illetékesek arról beszéltek a CNN hírtelevízió szombati tudósítása szerint, hogy a kormányzat januárban már észlelte az orosz belső hatalmi harc jeleit a Wagner-csoport és az orosz kormány között, és azóta folyamatosan gyűjti az információkat és értékeli a képlékeny helyzetet.

A washingtoni Háborús Tanulmányok Intézetének elemzése arra mutatott rá, hogy ha a Wagner-csoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak sikerülne megbuktatnia az orosz hadsereg Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz lojális vezetőit – Szergej Sojgu védelmi minisztert, Valerij Geraszimov vezérkari főnököt – az „helyrehozhatatlan károkat okozna azon a látszaton, hogy Putyin szilárdan kezében tartja hatalmát”.

Elhagyták a Wagner-katonák a Don menti Rosztov városát, amit szombat hajnalban vontak ellenőrzésük alá.

Sok helyi az út mentén tapsolva és éljenezve búcsúzott el a katonáktól. Maga Jevgenyij Prigozsin, a zsoldossereg vezetője is elhagyta a várost. A hírek szerint alkut kötött Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel: nem vonul be Moszkvába, hogy elkerülje a vérfürdőt, és visszahívja csapatait, cserébe ejtenek ellene minden vádat és szabadon távozhat az országból – közölte az M1 Híradó.

Állítólag Fehéroroszországba megy. Azt nem tudni, hány fegyverese tart vele. A Kreml felszólította a bérkatonákat: csatlakozzanak az orosz reguláris hadsereghez. A Wagner-csoport szombat hajnalban vonult be Oroszországba, miután állítólag orosz légicsapás érte ukrajnai harcállásaikat.

Feloldották az útlezárást

Feloldották a korábban elrendelt útlezárásokat az oroszországi főútvonalakon – közölte vasárnap hajnalban a TASZSZ hírügynökség az orosz Szövetségi Közúti Hivatalra hivatkozva.

Ugyanakkor érvényben maradtak a forgalomkorlátozások az M4-es autópályán Moszkva és Tula régióban – írta a hivatal a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Oroszország gyengesége nyilvánvalóvá vált – reagált szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra, hogy nyílt fegyveres konfliktus alakult ki a Wagner katonai magánvállalat és az orosz hadvezetés között.

A Telegram üzenetküldő szolgáltatáson közzétett üzenetében az ukrán elnök azt írta: ez totális gyengeség.

Minél tovább tartja Oroszország katonáit és zsoldosait a mi földünkön, annál nagyobb káoszt és fájdalmat és annál több problémát okoz magának később” – írta az ukrán elnök.

Az oroszországi eseményekhez fűzött első reagálásában Volodimir Zelenszkij Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva megjegyezte, hogy önmagát pusztítja el, aki a gonosz útját választja. Putyin szerinte emberei százezreit küldi a háborúba, hogy végül elbarikádozza magát Moszkva térségében, hogy megvédje magát azoktól, akiket saját maga fegyverzett fel.

Oroszország gyengesége nyilvánvaló. Totális gyengeség” – vélte az ukrán elnök a közösségi portálokon közzétett üzenetében. „Ugyanúgy nyilvánvaló, hogy Ukrajna képes megvédelmezni Európát az orosz gonosztól és káosztól” – tette hozzá.

Oroszország a propagandát használta gyengesége és kormánya ostobasága leplezésére. Most már akkora a káosz, hogy senki sem tud hazudni a kérdésben” – tette hozzá Volodimir Zelenszkij.

A Vlagyimir Putyin beszédében az 1917. évi bolsevik forradalomra tett megjegyzésre utalva az ukrán elnök leszögezte: az Oroszországi Föderáció jelenlegi irányvonala kizárólag hasonló kilátásokhoz vezethet, mint a bolsevik forradalom.

Megőrizzük az erőnket, az egységünket” – zárta üzenetét Volodimir Zelenszkij.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felszólította szombaton a nemzetközi közösséget, hogy hagyjon fel a Moszkvával szembeni “hamis semlegességgel”, és szállítson annyi fegyvert Kijevnek, amennyivel ki tudja űzni az orosz katonákat Ukrajna területéről.

„Azok, akik azt mondták, hogy Oroszország túl erős ahhoz, hogy veszítsen, most nézzék, mi történik” – írta a Twitteren a külügyminiszter. „Ideje felhagyni az álságos semlegességgel és az eszkalációtól való félelemmel, adják meg Ukrajnának a szükséges fegyvereket, felejtsék el az Oroszországgal fenntartott barátságot vagy üzletet”.

„Oroszország a saját pusztulásához vezető folyamatot indította el Ukrajna lerohanásával” – vélte szombaton az ukrán védelmiminiszter-helyettes, aki szerint a Wagner-csoport lázadása „lehetőség” országa számára.

„Harcolnak, de önmagukat pusztítják” – vélte a Telegram üzenetküldő alkalmazásban közzétett üzenetében Hanna Maljar. „Mit jelent ez a mi számunkra? Lehetőséget” – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij tanácsadója úgy vélte, hogy a következő 48 órában dől el Oroszország sorsa. Mihajlo Podoljak szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg alapítójának fegyveres lázadása tükrében rövidesen eldől Vlagyimir Putyin sorsa.

„Vagy valódi polgárháború, vagy tárgyalásos hatalomátadás, vagy átmeneti haladék a Putyin-rezsim bukásának következő szakasza előtt” – írta az ukrán elnöki tanácsadó.

origo.hu

Most törhet ki a világháború: Putyin bejelentette, hogy a poklot zúdítja Európára

ripost.hu

Tizennégy vármegyére adtak ki riasztást, brutális hőség és zivatarok jönnek

mindmegette.hu

86 kilótól szabadult meg Barbara, akit Kovács Kati motivált a fogyásban

mandiner.hu

A Momentum eszének esete a több millió magyar fiatallal – mi kérünk elnézést, de komolyan

ripost.hu

Titokzatos férfi oldalán tűnt fel a TV2 sztárja, lesifotó készült róluk

mandiner.hu

Fényes nappal, a nyílt utcán verték meg Dánia miniszterelnökét

ripost.hu

Károly királynál és Kamilla királynénál is eltört a mécses, könnyekben törtek ki

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. június 9.: A Bika céltudatos, a Rák boldog vasárnap

ripost.hu

Bajban a népszerű magyar zenekar, a rendőrség már nyomoz

ripost.hu

Kőkemény kvíz: nagyanyáink még tudták, ma már szinte senki sem ismeri ezeket a szavakat

ripost.hu

„Eladó a paripa!” – 90 millióért árulja a kocsiját T. Danny

ripost.hu

Elbúcsúzott az ország Tompos Kátyától – Fotók!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Macron a leállított Mirage-okkal erősíti Ukrajna légvédelmét

POLITIK

Ma van az egymillió találkozás napja. Orbán Viktor bárkihez bekopoghat

POLITIK

Élelmiszer-rekvirálás, hadigazdálkodás: ez vár a németekre háború esetén

POLITIK

Vitézy Dávid a legnépszerűbb főpolgármester-jelölt

POLITIK

Macron már szervezi a nyugati háborús koalíciót

POLITIK

Egyértelmű, a Nyugat nem akar békét, érdekük a háború

POLITIK

Orbán Viktor: Ma ott vagyunk minden faluban és minden városban

POLITIK

Csak egy lépés az atomháborútól a nukleáris fenyegetés