Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2023.05.29.

Totális kudarc lett a törököknél (is) a baloldali összefogás

Nagy tanulság.

Recep Tayyip Erdogan további 5 évig irányíthatja elnökként Törökországot, újraválasztása a stabilitás győzelme – olvasható az Alapjogokért Központ közösségi oldalának hétfői bejegyzésében.

Az államfő vezetése alatt Törökország gazdasági és politikai középhatalommá erősödött, és a Közel-Kelet összes konfliktusának utolsó védfalaként milliónyi migránst lát el. Destabilizációja pusztító hatást gyakorolhatott volna Európára, ezért a kontinens hálás lehet a török választóknak, hogy a zűrzavar és káosz helyett a kiszámítható stabilitás mellett tették le a voksukat – írták.

Erdogan győzelme kulcsfontosságú pillanatban szavatolhatja azt is, hogy az orosz-ukrán háború ne terjedjen ki, ahogy azt a nyugati szélsőbal erőlteti – tették hozzá. Az Alapjogokért Központ szerint a török baloldali ellenzék ugyanazzal a „katyvasz-koalícióval” próbálkozott, mint tavaly Magyarországon Orbán Viktor ellen.

Az „állítólagos jobboldaltól a baloldalon át a kurd kisebbségig érő koalíció ugyanaz a politikai franchise”, mint ami a magyarországi közéletből is ismert. Erdogan győzelme jó hír minden békepárti, migrációt elutasító európai számára

– áll a bejegyzésben.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőre virradó éjszaka Ankarában az elnökválasztás második fordulójának csaknem végleges eredménye alapján bejelentett győzelmére utalva azt mondta, újraválasztásával Törökország, a nemzet minden része, a demokrácia és az ország teljes 85 milliós népessége is nyert.

Erdogan pontban vasárnap éjfélkor szólalt fel az őt ünneplő, hivatalos adatok szerint mintegy 320 ezres tömeg előtt az államfői palota bejáratánál.

Beszédében rámutatott:

azzal, hogy az elnökválasztás első fordulójával párhuzamosan tartott május 14-i parlamenti választáson a szavazók a kormányoldali pártszövetségnek többséget biztosítottak a törvényhozásban, Törökországban az államfő kezében összpontosuló végrehajtó hatalmat illetően is kifejezték már szándékukat.

Hangsúlyozta, immár félre kell tenni a választási kampány minden vitáját, civakodását, és „ideje a nemzeti célok, a nemzeti álmok érdekében egyesülni”.

Az elkövetkező napok legsürgetőbb ügye az infláció okozta problémák kiküszöbölése – húzta alá.

Az országában élő nagyjából négymillió menekülttel kapcsolatban Erdogan kiemelte, az ő önkéntes hazatérésük is része a politikájának. Elmondta, eddig csaknem 600 ezer szíriai tért vissza országába, terveik szerint pedig néhány éven belül további egymillió menekült hazatérését fogják biztosítani.

(Fotó: EPA/Necati Sava)

Erdogan a beszédében egy másik kérdést érintve leszögezte:

az ő vezetése alatt nem lehetséges annak a Selahattin Demirtasnak, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) volt társelnökének a szabadon engedése, aki terrorvádak miatt 2016 novembere óta ül előzetes letartóztatásban.

A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) közel végleges, 99,43 százalékos feldolgozottságú adatai szerint Erdogan nyerte az elnökválasztás második fordulóját, és így magát az elnökválasztást, a még fel nem dolgozott szavazatok ugyanis a kialakult eredményen nem változtatnak.

Erdogan 52,14 százalékkal áll az élen, míg az ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu e részeredmény szerint a voksok 47,86 százalékát kapta meg.

Az elnökválasztás második fordulója azért vált szükségessé, mert a május 14-i első fordulóban egyik indulónak sem sikerült abszolút többséget szereznie. A köztársasági elnök felhatalmazása öt évre szól.

Erdogan 2003 és 2014 között Törökország miniszterelnöke volt, 2014-től államfő.

Kilicdaroglu 2010 óta a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke.

Félre kell tenni a kampány alatti vitákat és a célokra kell koncentrálni – mondta győzelmi beszédében az újraválasztott török elnök. RecepTayyip Erdoğan a szvazatok 52 százalékával nyerte meg az elnökválasztás második fordulóját. Az ellenzék jelöltje elismerte vereségét. Elemzők szerint Törökországban, ugyanúgy mint Magyarországon, totális kudarc a teljes ellenzéki összefogás, együtt kevesebb szavazatot kaptak, mint külön-külön.Nagyon szeretjük Törökországot!” – így köszöntötte híveit RecepTayyip Erdoğan vasárnap este Ankarában. Az államfő az elnökválasztás második fordulójában a szavazatok 52 százalékát szerezte meg, ezzel újabb öt évig marad hivatalában.

„Ma senki nem veszített, hanem mind a 85 millióan győztünk. A néptől kapott felhatalmazás nem enged meg sértettséget vagy haragot senki iránt. Itt az idő, hogy minden vitánkat félretéve közösen lépjünk fel nemzetünk céljaiért”

– mondta az újraválasztott államfő.

Elemzők szerint Törökországban, ugyanúgy mint Magyarországon, totális kudarc a teljes ellenzéki összefogás

A hatpárti ellenzék elnökjelöltje elismerte a vereséget. „Arra kérem az engem támogató 25 millió nemzettársamat, hogy hozzánk hasonlóan tartsanak ki és folytassuk együtt a küzdelmet” – fogalmazott Kemal Kılıçdaroğlu.

Elemzők szerint Törökországban, ugyanúgy mint Magyarországon, totális kudarc a teljes ellenzéki összefogás, együtt kevesebb szavazatot kaptak, mint külön-külön.

„Totális kudarcnak bizonyult az ellenzéki összefogás, ugyanúgy, mint Magyarországon” – nyilatkozta az M1-nek ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A Századvég jogi tanácsadója azt mondta, a török államfő már az első fordulóban bebiztosította a kormányzati többséget, a másodikban pedig a közvetve jelen lévő európai és nemzetközi baloldal erőfeszítése is kudarcot vallott.

Az elnök vezette Népi Szövetségnek az első fordulóban sikerült többséget szereznie a nemzetgyűlésben, így elemzők szerint Recep Tayyip Erdoğan győzelme stabil kormányzást hozhat a következő ötéves ciklusban.

Orbán Viktor miniszterelnök az elsők között reagált Recep Tayyip Erdoğan sikerére.

A kormányfő Twitter-oldalán úgy fogalmazott: „Gratulálok a megkérdőjelezhetetlen győzelemhez”

Novák Katalin köztársasági elnök szintén a közösségi médiában gratulált török kollégája újraválasztásához. Az államfő kiemelte:

„Törökország stabilitása fontos az ukrajnai békéhez”.

Több vezető politikus is gratulált a török államfő győzelméhez

Joe Biden amerikai elnök a két ország NATO szövetségét emelte ki, és hangsúlyozta, hogy partnerként tekint Törökországra a globális kihívások megoldásában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulációját a Kreml hivatalos telegram csatornáján osztották meg.

Az orosz államfő az orosz-török baráti kapcsolatok fontosságát emelte ki.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szintén mint korábbi és jövőbeli stratégiai partnerként gratulált török kollégájának. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is a jövőbeli együttműködés fontosságát emelte ki bejegyzésében.

 


 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bezárta a lakásba Varga Juditot a tomboló Magyar Péter

borsonline.hu

Gyászol a magyar TV2: súlyos halálhír rendítette meg ma a sztárokat

hirtv.hu

Bayer vlog - A III. világháború küszöbén

mindmegette.hu

Luxus lesz a fagyi nyáron? Ennyibe kerül majd egy gombóc jeges finomság

vg.hu

Térképen az M9-es: megépül Magyarország leghosszabb autópályája – kiválasztották, ki tervezi az új szakaszt

origo.hu

Leleplező vallomások: Zelenszkij teljesen megőrült, kirobbanthatja a III. világháborút

mindmegette.hu

Így lesz gyönyörű és tekervényes a foszlós, ünnepi kakaós kalács

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Megsúgták az égiek, 3 csillagjegy végre készen áll egy kapcsolatra!

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

magyarnemzet.hu

Ha a második világháborúban megőrizzük a szuverenitásunkat, kevesebbet szenvedett volna hazánk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Hány évet kaphat, mivel vádolhatják meg Osváth Zsoltot?

POLITIK

Gyermekpornográfia: Osváth Zsolt megint próbálja elkenni az ügyet

POLITIK

A nyugat-európai gazdák úgy látják, elveszítették a csatát

POLITIK

Brüsszel egy feladatnak tekinti a migrációt

POLITIK

Magyarország továbbra sem vesz részt az ukrajnai fegyverszállításban

POLITIK

A NATO bevetése Ukrajnában súlyos következményekkel járhat