POLITIK

Szerző Ripost

3 napja

Szánthó Miklós: Az EP egy bolondok háza

Amit az ápoltak veuetnek?

Az Európai Parlament egy bolondok háza, ahol az ápoltak átvették a hatalmat, például Daniel Freund is megpróbálja magát ápolóként feltüntetni – mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója a Nézőpont Intézet Lesz-e fordulat az Európai Unióban? című rendezvényén tartott kerekasztal-beszélgetésen. Kijelentette, jelenleg a globalista tábor van többségben az Európai Parlamentben, de lényeges, hogy egy jól látható jobboldali európai alternatíva rajzolódjon ki az EP-választásokon. 

Szerinte 2010 nyara óta azért folyamatos a golyózápor Brüsszelből hazánk felé, mert félnek attól, hogy a magyar politikai tudás elterjed Európában és sikerre tudja vezetni a még hatalmon nem lévő szuverenista erőket. Magyarország egy sikeres, demokratikus legitimációval bíró politikai rendszer, Európában pedig az érdekvezérelt politikacsinálást átvette az érzelmi alapú politizálás, nem az európai érdeket követik az európainak nevezett döntéshozók, hanem külső hatalmak és az NGO-k érdekét.

 Ha a woke, a gender és a szivárvány elmebaja valósággá válik, akkor egy nap szivárványos karszalaggal kell majd a képviselőknek az Európai Parlamentbe menni 

– fogalmazott. 

Az orosz–ukrán háború kapcsán Szánthó Miklós azt állította: az európai elit nem az európai gazdaság érdekét veszi figyelembe, hanem Zelenszkij-imádatba esett. Az Alapjogokért Központ kutatásai szerint a béke szó minimálisan fordult elő az európai politikai kommunikációban – ismertette. 

Arról is beszélt, hogy a jobboldalnak nem kell félnie attól, hogy a balliberálisoktól tanuljon. Ők nagyon profik a hálózatosodásban, ebben nagy a jobboldal versenyhátránya, és ez a nemzetközi politikai színtéren óriási előnyt biztosít a baloldalnak.

A főigazgató szerint hatalmas siker a nemzetközi jobboldali hálózat beindulása, amelyre bizonyíték az MCC és a CPAC Hungary sikere is. 

– Ma már nyugodtan lehet beszélni nemzetközi jobboldalról, amelynek a sikeres módszereket el kell tanulnia, csak a liberálisokkal ellentétben a jobboldal jó célra fogja használni a saját hálózatát – zárta gondolatait Szánthó Miklós.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány tanácsadója szerint komoly személyiségek és komoly erők is mozognak az unió föderalista erői mögött. A nemzet a megoldás, nem pedig a probléma – idézte Roger Scruton konzervatív filozófust. A tanácsadó kijelentette: bízik abban, hogy a szuverenista uniós államok vétószövetsége megvalósul, ez fogja garantálni a sokszínűséget és az Európai Unió megmaradását. 

A fő gondot nem az euroszkeptikusok jelentik, hanem az, hogy az EU elvesztette önállóságát és kiszolgáltatta magát külföldi gazdasági érdekcsoportoknak, akik átvették az intézmény felett a hatalmat. 

A lobbiszabályokat kidolgozók nem képviselik az EU vezetéséhez szükséges tisztességet – állította. Kitért arra is, hogy ma már a baloldalon terjedő antiszemitizmusról lehet beszélni, a jobboldal magáévá tette az antiszemitizmus elleni zéró toleranciát.

G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója arról beszélt, hogy a kutatások szerint az európai polgárok többsége egyetért azzal az agendával, amit általában a magyar kormány napirendre tűz. A Fidesz sikerének „az emberek az intézmények ellen felfogás” a titka.

Az Európai Parlament olyan, mint a Star Wars-ban az űrkocsma – fogalmazott. 

Szerinte a Fidesz Európa leginnovatívabb pártja, ami az európai megoldásoknál hasznos lehet. A jövő évi EP-választásról úgy vélekedett, hogy az elsősorban belpolitikai kérdés, másodsorban pedig az európai porondon a kötélhúzás folytatódik a hatalom és a lázadók között A Fidesz sikere egy lázadás a választók nevében az intézmények ellen – emelte ki.

A jövő évi EP-választásokon a politikai verseny hasonló lesz, mint 2019-ben, egyedül a Mi Hazánk népszerűsége változott meg, illetve az MSZP két százalékra eshet vissza hét százalékról – jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet Kutató Központ igazgatója. Úgy folytatta, 

mandátumok tekintetében a Fidesznek 2019-ben 13 mandátuma volt, ennyi maradhat 2024-ben is, az MSZP helyett pedig a Mi Hazánk nyerhet egy mandátumot, minden más változatlan maradhat. 

Az igazgató ismertette: egy matematikai modell alapján megvizsgálták az Európai Parlament összetételét, ami jó eséllyel 2024-ben is a mostanihoz hasonló összetételű lesz. 

Az Európai Konzervatívok nyolc százalékról 12 százalékra növelhetik a befolyásukat, a Daniel Freund nevével fémjelzett Zöldek pedig tíz százalékról hét százalékra zuhanhatnak vissza. 

Jó esély van Lengyelországban a konzervatív kormány újraválasztására, de reális a kilátás Szlovákiában és Spanyolországban is a szuverenista fordulatra, így lehetségessé válhat a vétószövetség az Európai Tanácsban, ez pedig a föderalisták érdekérvényesítését meg tudja akadályozni – fejtette ki.

Mráz Ágoston Sámuel szerint több meglepést rejt a megerősített minősített többségi eljárás, amikor az Európai Bizottság elnökéről szavaznak, mert bár a tanács jelöl, a parlamentnek kell megválasztania az elnököt. A föderalisták elleni vétószövetséghez a lengyelek, a csehek, a spanyolok, az olaszok és a magyarok együttműködése szükséges, ami Szlovákia csatlakozásával működőképes lesz. Nagyon fontos választás lesz jövőre, de minimális erőviszony-változás várható az előrejelzések alapján – összegzett az igazgató.

Nem osztottak lapot az Európai Parlamentnek az uniós magyar elnökség kérdésében – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Nézőpont Intézet Lesz-e fordulat az Európai Unióban? című rendezvényén. Hozzátette, az elnökség nem csak jog, hanem kötelezettség is, áskálódásával az ellenzék sem fog elérni semmit, de hatalmas károkat okozhatnak. 

Lesz-e fordulat az Európai Unióban konferencia Varga Judit
Fotó: Mirkó István

A legfontosabbnak nevezte azt, hogy a jobboldal el tudja hinni magáról: még nagyobb tömeget tud megszólítani, és egységesen, fontos jelszavakkal, egy zászló alatt induljon neki a kampánynak. Az uniós politikában kősziklaként fognak ellenállni mindenféle globális hullámnak – szögezte le, hozzátéve: nagyon szurkolnak a külföldi szuverenista erőknek. – Nemcsak azért kell kiállnunk, mert erkölcstelen, amit ellenünk folytatnak, hanem azért is, mert más országok szintén ugyanolyan vegzálásra számíthatnak. Az európai ellenszél ennél erősebben már talán nem is tudna fújni, a viharba nem csak esőkabáttal állunk bele, hanem sok tapasztalattal – fogalmazott.

 

Senki nem vezeti Európát

Varga Judit azt állította: senki nem meri és nem tudja vezetni Európát. 

Nincs politikai vezetése az Európai Uniónak, főleg az Európai Bizottságnak. Ma már az NGO-k és a FinTech cégek mondják meg, mi történjen, a politikusoknak ezt kell kiszolgálni.

Mint mondta, alapvetően egy aszimmetrikus okból eredő bizalmi válság alakult ki, mert nekünk oly sok mindent ígértek már, ami nem következett be. A magyar kormány mindig azt mondja, amit gondol és azt teszi, amit mond, az uniós intézmények viszont nem így cselekednek. – Ezzel szemben kell kitartóan hinni a tisztességben és folyamatosan a magyar választók érdekeit képviselni, az európai hazudozást és tisztességtelenséget kezelni kell – hívta fel a figyelmet az igazságügyi miniszter. 

 

Bevándorlási válság van

Úgy vélekedett, a bevándorlás egy továbbra is velünk élő válsághelyzet, ami a magyar költségvetésnek továbbra is súlyos forintokba kerül. 

– A magyar sors az, hogy jó tett helyébe pofont várj

– utalt a miniszter arra, hogy Brüsszel a határvédelmi költségeink mindössze egy százalékát térítette meg eddig. Szerinte az unió elégtelenre vizsgázott, a védekezési versenyt elbukta a Covid-járvány ügyében, mi sokkal hamarabb tudtuk a lakosságot átoltani és a gazdaságot helyreállítani. Mint mondta, az unió a hatékony védekezés megszervezése helyett bizonyos sms-ekkel volt elfoglalva (Ursula von der Leyen váltott üzenetet a Pfizer vezetésével), amelyekről még kérdezni sem szabad – mutatott rá Varga Judit.

Az orosz–ukrán háborúra is rossz válaszokat adtak a vezetők, Brüsszel saját magát lövi lábon a szankciós inflációval. Már nem tényező, hanem játékszer a világpolitikában az Európai Unió. Káros a nemzetek sokszínűségére az a folyamat, ami elindult a kontinensen, de ki kell tartanunk a zivatarban, ki kell várni, hogy a magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz – emelte ki.

 

Az igazságügyi miniszter kitért arra is, hogy Magyarország teljesítette az uniós elvárásokat, a források érkezésének megakadályozásában a magyar baloldal visz kulcsszerepet Brüsszelben. Minden adott ahhoz, hogy a források egy részét elkezdjék lehívni, mert itt az idő, hogy a tanárok és a kkv-k megkapják, ami jár nekik. 

 

Kijelentette: ebből a küzdelemből, mint kagylóból az igazgyöngy, nagyon szép győzelem születhet. 

– A válaszaink és az érveink egy irracionális térben mérettetnek meg, ki kell várnunk a folyamatok végét, a gyermekvédelem és a migráció kérdésében is bebizonyosodott, hogy a magyar álláspont az egyedüli jó a kontinens jövője szempontjából. A magyar választók demokratikusan kialakított akaratának a védelme ugyanolyan európai érték, mint bármi más – zárta gondolatait Varga Judit.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gólt lőtt, majd meghalt a magyar focista

origo.hu

Súlyos döntést kell meghoznia Opitz Barbi édesapjának

borsonline.hu

Halálos busztragédia történt az M3-as autópályán

magyarnemzet.hu

Mbappé bejelentette, melyik csapatnál játszik a következő idényben

ripost.hu

Ne dobd ki a használt teafiltert, nyáron életmentő lehet

hirtv.hu

Radar - Pünkösd a nagyvilágban

origo.hu

Botrányt okozott Selena Gomez Beyoncé párizsi koncertjén - videó

mindmegette.hu

5 hiba, amit rakott ételek készítésénél elkövethetsz

ripost.hu

Döbbenetes részletek Suhajda Szilárd kereséséről: a végsőkig küzdött

ripost.hu

Lebuktatták a rajongók Nótár Mary-éket

ripost.hu

Titokzatos fekete szépséggel kapták lencsevégre Bereczki Zoltánt

ripost.hu

Az anya sikolya törte meg a kórházi folyosó csendjét: fia a szeme láttára halt meg

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Karácsony belesodorna minket a háborúba

POLITIK

Elképesztő! Eva Kaili visszaül az Európai Parlamentbe

POLITIK

Karácsony egyértelműen elkötelezte magát a háború mellett

POLITIK

Itt a videóbizonyíték: Baloldali politikusok rontottak a rendőrökre

POLITIK

Mécses szorult egy süni fejére a csömöri temetőben - fotó

POLITIK

Amerika elkerülheti a pénzügyi csődöt

POLITIK

Londoni orosz nagykövet: Moszkva békét akar

POLITIK

Kinyitott a Balaton, kezdődik a szezon: ne lepődj meg, ha ilyen árakat látsz - videó