Létrehozva: 2023.05.08.
Módosítva: 2023.05.08.

Oroszország átfogó légitámadást indított Kijev és az ország más területei ellen

Kiterjedt légitámadás-sorozatot indult Kijev és több más ukrajnai terület ellen.

Oroszország hétfőre virradó éjjel kiterjedt légitámadás-sorozatot indított Kijev és több más ukrajnai terület ellen – közölték hétfőn reggel ukrán tisztségviselők.Három ember megsérült a kijevi Szolomjanszkij kerületben történt robbanásokban, két másik pedig Szvjatosin kerületben a lezuhanó dróndaraboktól – közölte Vitalij Klicsko polgármester a Telegramon. Sevcsenko kerületben dróndarabok csapódtak egy kétszintes épületbe, károkat okozva – tette hozzá.

Összesen 30 pilóta nélküli légi járművet észleltek és lőttek le a főváros légterében.

Drón darabjai hullottak az ukrán főváros egyik polgári repülőtere, a Zsuljani légikikötő kifutópályájára is.

Ukrajna legfelsőbb katonai parancsnoksága azt közölte, hogy megsemmisítették mind a 35 Sahed típusú, iráni gyártmányú drónt, amelyeket Oroszország az éjszaka folyamán indított különböző célpontok ellen az ország különböző részein.

Az orosz erők fokozták a kelet-ukrajnai Bahmut ágyúzását

– közölte az ostromlott város védelméért felelős ukrán tábornok.

Tizenhat rakétacsapást regisztráltak az éjjel, elsősorban Harkiv, Herszon, Mikolajiv és Odessza megyékben fekvő városok ellen – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara. „Sajnos vannak halott és sebesült civilek, továbbá magas épületek, magánházak és más polgári infrastruktúra sérült meg” – áll a jelentésben.

Szerhij Bratcsuk, az odesszai katonai közigazgatás szóvivője Telegram-csatornáján fényképeket tett közzé egy nagyméretű lángoló épületről, amelyben közlése szerint többek között egy élelmiszerraktár volt.

Ellenséges akciónak minősítette pénteken az orosz külügyminiszter a Kreml elleni dróntámadást, melyre, mint mondta, Moszkva „kézzelfogható választ fog adni”.

„Világos, hogy a kijevi terroristák nem hajthatták ezt végre a gazdáik tudta nélkül” – fogalmazott újságíróknak Szergej Lavrov, aki a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóján vesz részt az indiai Goában.

„Tisztában vagyunk ukrán és nyugati barátaink hazudozási szokásaival”

– tette hozzá.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő előző nap azt közölte, Moszkva szerint Washington áll a szerdai dróntámadás mögött, amelynek célja Vlagyimir Putyin elnök megölése volt.

A Fehér Ház az állítást hazugságnak minősítette, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig azt közölte, Ukrajna nem intézett támadást sem Moszkva, sem Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

„Az ukrajnai konfliktus megoldása nem korlátozódik a demarkációs vonalakra; az okok globálisak”

– szögezte le pénteken Lavrov, és azt vetette a nyugati országok szemére, hogy teljes hegemóniára törekszenek a térségben.

Lavrov továbbá felszólalt Afganisztán ügyében is, csatlakozva indiai és pakisztáni kollegái felszólításához, melyben a nők jogainak tiszteletben tartására hívták fel a kabuli tálib vezetést. Az orosz tárcavezető továbbá leszögezte: az afganisztáni emberi jogi helyzet mellett figyelemmel kísérik a kábítószer-csempészet elleni küzdelmet is.

Az orosz erők vasárnap rakétacsapást mértek a Harkiv megyei Balaklija településre, ahol eltaláltak egy autóparkolót, aminek következtében öt civil sérült meg – közölte Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója a Telegramon.

A tisztségviselő hozzátette, hogy hivatala információi szerint Sz-300-as rakéta csapódott be a parkoló területén. Vitalij Kim, a dél-ukrajnai Mikolajiv megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy vasárnapra virradó éjjel orosz repülőgépek öt H-22-es rakétát lőttek ki a megyeszékhely környékére. Megrongálódott egy ipari vállalat épülete, de személyi sérülés nem történt.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzói hivatalok közléseire hivatkozva azt írta, hogy szombaton a déli Herszon megyét 51 orosz támadás érte, ebből négy a megyeszékhelyt, Herszon városát. Lövedékek csapódtak be lakott területeken, aminek következtében hat helyi lakos életét vesztette, négy pedig megsérült. A kelet-ukrajnai Donyeck megyében az elmúlt napon öt civil sérült meg az orosz támadásokban.

Az ukrán vezérkar vasárnap reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt napban mintegy 660-nal megközelítőleg 194 430-ra nőtt az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett hat harckocsit és 18 tüzérségi rendszert.

Az orosz védelmi minisztérium a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy az éjszaka folyamán 22 ukrán csapásmérő, pilóta nélküli légi járművet észleltek a Fekete-tenger felett a légvédelmi eszközeik.

Hozzátették: légvédelmi rakétarendszerekkel, illetve elektronikai zavaró-lefogó gépekkel az összes ukrán drónt megsemmisítették.

A közlés szerint további 10 drónt lőttek le Kelet-Ukrajna különböző területein.

Az orosz hatóságok 1679 embert, köztük 660 gyereket telepítettek ki az ukrajnai Zaporizzsja megyében található atomerőmű környékéről – közölték helyi orosz illetékesek vasárnap éjszaka.

„Az evakuáltak már a frontvonal közelében élők számára kialakított ideiglenes szállásokon vannak a zaporizzsjai Bergyanszkban” – tudatta a Telegramon Jevgenyij Balickij, a megye megszállt területeinek élére kinevezett orosz kormányzó. Bergyanszkot még a háború első időszakában foglalták el az orosz erők.

A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója „potenciális veszélyhelyzetnek” nevezte a Zaporizzsja megye egyes települései lakóinak kitelepítését, amely Enerhodar városára, az atomerőmű dolgozóinak lakhelyére is vonatkozik.

Rafael Gross az ügynökség honlapján közölte,

„a zaporizzsjai atomerőmű térségében az általános helyzet egyre kiszámíthatatlanabbá és potenciálisan veszélyessé válik”.

„Mélységesen aggódom a tényleges nukleáris biztonság és a létesítményre leselkedő biztonsági kockázatok miatt. Most kell cselekednünk, hogy megakadályozzunk egy súlyos atombalesetnek, illetve annak a környezetet és a lakosságot sújtó következményeinek veszélyét” – mondta.

Jevgenyij Balickij, a 80 százalékban orosz kézen lévő megye Moszkva által kinevezett közigazgatási vezetője a kitelepítésről pénteken hozott döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt napokban erősödtek az ukrán erők tüzérségi támadásai a térségben. Vasárnap az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte, hogy a tizennyolc Zaporizzsja megyei település lakosait az Azov-tenger partján fekvő Bergyanszkba és Primorszkba telepítik ki.

Szevasztopol Moszkva által kinevezett kormányzója ugyancsak vasárnap hajnalban azt közölte, hogy Ukrajna több mint tíz pilóta nélküli repülő szerkezettel támadta a Krím félszigetet, háromnak közülük a szevasztopoli kikötő volt a célpontja.

„Szevasztopolban egyetlen objektum sem rongálódott meg” – közölte Mihail Razvozsajev a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

Egy Telegram-csatornákat figyelő ukrán szolgáltatás szerint Szevasztopolban és Szakiban voltak robbanások – ez utóbbi településen orosz légitámaszpont működik -, valamint néhány más helyen.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bugyiban is fotózták A sógun gyönyörű színésznőjét - itt vannak a legjobb privát képei

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

metropol.hu

Szoboszlai üvöltött: "Szálljatok le rólam!" – Kitálalt a Liverpool magyar válogatott sztárja

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 1.: a Szűz hallgasson a megérzéseire, a Bak kapcsolódjon ki

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság