Létrehozva: 2023.05.05.
Módosítva: 2023.05.05.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban: Nem hagyjuk magunkat belepréselni a háborúba

Ez egy olyan háború lesz, amelynek csak vesztesei vannak.

Orbán Viktor kormányfő a szokásos pénteki  rádióinterjú elején azt mondta, hogy már a háború kirobbanásakor is az volt a magyar álláspont, hogy ennek a háborúnak csak vesztesei lesznek. Oroszország beleütközik egy falba, miszerint a NATO fegyverrel és pénzzel látja el Ukrajnát. Nagyon nehéz a nyugati fegyverrendszereket legyőzni. Másrészt Oroszország 140 milliós ország és a világ legnagyobb atomfegyver arzenálja náluk van, nehéz elképzelni, hogy az oroszok ölbe tett kézzel nézik, hogy legyőzik őket - mondta a kormányfő. Ez egy olyan háború lesz, amelynek csak vesztesei lesznek - tette hozzá. 

Nem fogunk belesodródni a háborúba

Ukrajnában lassan már megtelnek a temetők, számon tartjuk a magyar áldozatokat. Ennek nem lesznek győztesei. Orbán Viktor szólt arról is, hogy Amerika háborúpárti kampányt folytat Magyarországon, de ennek ellenére nem fogunk belesodródni a konfliktusba. Nehéz hetek elé nézünk - tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy valakik csak azért, mert háború van, máris óriási profithoz jutottak, rengeteg üzleti érdek kapcsolódik ide. Soros György is mindig arról álmodozott, hogy hozzájut Oroszország természeti erőforrásaihoz, és ez már az 1990-es években is így volt - tette hozzá. Felidézte, hogy Putyin lökte ki a nyugati pozíciókat Oroszországból, és ez máig ható sérelem.

Orbán Viktor úgy fogalmazott:

Hiába a nagy fogadkozások, ennek a háborúnak csak vesztesei lesznek. Iszonyatos pusztítás, árvák, halottak, megrokkant emberek – napról napra nő a számuk, lassan megtelnek a temetők. Kárpátalján besorozott magyarok is meghaltak a háborúban – emelte ki a miniszterelnök.

Megjegyezte, örüljünk, hogy itt nincs háború, hanem béke van; örüljünk, hogy vagyunk olyan erősek, hogy nem engedjük magunkat belesodorni.

Az USA ugyanis háborús propagandát folytat Magyarországon.

Most mindenki arra vár, hogy erősödni fog a konfliktus, ukrán offenzíváról beszélnek – emlékeztetett a kormányfő. A várható ukrán támadásról elmondta: ez az utolsó lehetőségük az ukránoknak, és ha már túl leszünk ezen a hadműveleten, letisztul majd a kép.

Ennek a háborúnak nem lesznek győztesei. 

A Vatikán elszánta magát arra, hogy megpróbál gátat vetni a vérontásnak

Orbán Viktor a pápai látogatásról azt mondta, nem emlékszik olyan jókedvű három napra, ami a pápalátogatás alatt volt. Az összes magyar politikai vita zárójelbe került. 

A Vatikán elszánta magát arra, hogy megpróbál gátat vetni a vérontásnak, és ebben számítanak ránk - mondta a kormányfő. Sokan akarnak békét Európában, de az amerikai befolyás nem hagy teret a béke hangjának - tette hozzá. 

Orbán Viktor: Az európai emberek békét akarnak

A kormányfő szerint az európai emberek nem állnak a háborús propaganda mögött, de ez nem látszik az amerikai befolyás miatt. A fősodratú média összehangoltan háborúpárti, de a pápa tudja, hogy nem ez az európai emberek hangja. Egyedül Magyarország áll ki nyíltan a békepárti álláspont mellett - tette hozzá. Orbán Viktor szólt arról is, hogy az ukrán ellentámadás után letisztul a helyzet.

Mi vagyunk leginkább érdekeltek a békében

Orbán Viktor elmondta, hogy a békében leginkább mi vagyunk érdekeltek, mert Ukrajna a szomszédunk. Magyarország vonzerejét is lecsökkenti, hogy háború van a szomszédban, mert az önérdekünk, hogy legyen egy sikeres Ukrajna.

Másodsorban Ukrajna egy része ősi magyar föld, ahol őshonos közösség a magyarság egy része.

Mi magyarok legalább kétszeresen is motiváltak vagyunk abban, hogy béke legyen Ukrajnában - tette hozzá.

Ha a közép-európaiak összefognak, akkor el tudjuk érni a céljainkat

Tanulságos eset az ukrán gabonaimport ügye - mondta a kormányfő. Tudhattuk volna, hogy ez lesz a vége, de mivel mi segíteni akartunk, ezért engedtünk. Bár rengeteg ügyben átvert minket a bizottság, mégis elhittük, hogy Afrikába kerül az éhezőkhöz a gabona. Ezzel szemben a spekulánsokhoz került a gabona, ha a lengyelek nem indítják el a bizottság elleni felkelést, akkor most is még a gazdák tönkretétele menne. A lengyelek Közép-Európa élére álltak, és kiharcolták, hogy ezt szüntessék meg - mondta Orbán. A bizottságnak meg kellett állapodnia, és ha a közép-európaiak összefognak, akkor el tudjuk érni a céljainkat - tette hozzá.

A kormány még mindig képes a rezsicsökkentett árak fenntartására

Orbán Viktor szerint Brüsszelben nem fogjék figyelembe venni a magyarok érdekét, hanem ezért ki kell állni. Az egész háború gazdasági következményei egyfajta önálló tudományággá váltak - tette hozzá. Óvatosan kell az ukrán uniós tagsággal bánni, mert az nem segítség, ha közben tönkretesszük magunkat -mondta. A háború előtt Magyarország 7 milliárd eurót fizetett az energiáért, míg tavaly 17 milliárd eurót fizettünk. A baloldal azt követelte, hogy emeljük fel az árakat, tehát a magyar családok havi szinten 181 ezer forinttal fizettek volna többet - mondta a kormányfő.

A kormány még mindig képes a rezsicsökkentett árak fenntartására, így az átlagfogyasztásig rezsivédett sávban magyar családok.

Így sokat tudnak spórolni az emberek

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy a kis-és középvállalkozások körében is jelentősen csökkentek a rezsiköltségek. Mindezek mellett a vármegyei bérletek révén is sokat tudnak spórolni az emberek - tette hozzá. A vármegye bérlet azt jelenti, hogy a vidékiek ugyanakkora támogatást kapnak, mint a budapestiek. Miközben háborús költségvetést kell futtatni, mégis próbáljuk a családvédelmi intézkedéseket fenntartani - tette hozzá. Az oroszoktól érkező energiára ott van egy csúszóhatás, mivel a tőzsdei árakhoz van kötve, és az árak változása két hónappal később érződik csak - ismertette a kormányfő. Tartani kell attól, hogy a fűtési szezon közeledtével nőni fog az energiaár, és egyáltalán nem biztos, hogy Európában lesz elég gáz. 

Eltörölnék a nemzeteket Nyugaton

A miniszterelnök elmondta, ma vagy holnap hozzák nyilvánosságra azt a kezdeményezét, miszerint a jövőben az uniós tagállamoknak ne legyen önálló külpolitikája. Eddig teljes egyhangúság kellett. Az egész nyugati világban megpróbálják a nemzetek önállóságát korlátozni, és minél több ügyet elvenni tőlük - ismertette a kormányfő. Mi a nemzetek Európájában hiszünk, ez a nyugati versenyelőny alapja - tette hozzá.

Most pedig a globális erők ezeket a nemzeteket akarják felszámolni, mert az az érdekük, hogy a nemzetek gyengék legyenek.

Azok találkoztak Pesten most a CPAC konferencián, akik ebben egyetértenek - zárta a kormányfő.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kizárták a futamgyőztest, a McLaren pilótájának adták az első helyet

origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

borsonline.hu

Ők a 7 leggondoskodóbb csillagjegyek! Te köztük vagy ?

mandiner.hu

Csak Szlovákia maradt Magyarország mellett – fontos szövetséges fordított hátat

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert