Létrehozva: 2023.05.09.
Módosítva: 2023.05.09.

Moszkvában a győzelem napját, Kijevben az Európa-napot ünneplik ma

Ursula von der Leyen Kievbe érkezett.

Az orosz fővárosban idén is megrendezik a katonai parádét. A Kreml elleni dróntámadásra hivatkozva azonban több más városban lefújták a hasonló felvonulásokat.

Idén a szokásosnál visszafogottabban ünneplik a Szovjetunió náci Németország felett aratott második világháborús győzelmének évfordulóját.

Eközben Kijevben az Európa-napot fogják ünnepelni. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn rendeletet adott ki, amelynek értelmében Ukrajnában – a nyugati országokhoz hasonlóan – május 9-én ezentúl az Európa-napot fogják ünnepelni az eddigi győzelem napja helyett.

Ennek alkalmából az ukrán fővárosba látogatott Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy megbeszélést folytasson Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Kijevbe érkezett kedden reggel az Európai Bizottság elnöke, hogy tárgyalásokat folytasson Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Ursula von der Leyen az Ukrajna ellen indított orosz hadművelet tavaly februári kezdete óta ötödik alkalommal látogat Kijevbe. Legutóbb februárban járt ott Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével együtt. Most is Lengyelországból érkezett vonattal az ukrán fővárosba. A korábbiaktól eltérően utazását ezúttal előre bejelentették.

Von der Leyen jelképes napon érkezett Kijevbe. Az Európai Unió (EU) május 9-én ünnepli az Európa-napot: 1950-ben ezen a napon jelentette be Robert Schuman korábbi francia külügyminiszter és miniszterelnök az Európai Szén- és Acélközösség létrehozásának tervét, amely a mai Európai Unió elődje lett.

Oroszország május 9-én a náci Németország felett aratott győzelmére emlékezik, hagyományosan a moszkvai Vörös téren rendezett díszszemlével.

Zelenszkij a szovjet múlttal való szakítás újabb lépéseként hétfőn kezdeményezte, hogy a nácizmus feletti győzelemről május 8-án emlékezzenek meg, míg a rákövetkező napon ezentúl – a nyugat-európai országokhoz hasonlóan – az Európa-napot ünnepeljék. Von der Leyen érkezésekor üdvözölte ezt a döntést.

Ukrajnát tavaly hivatalosan is EU-tagjelölt országgá minősítették, Kijev a bizottság értékelésére vár a hivatalos csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez.

Von der Leyen most sem szólt arról, hogy Ukrajna mikor válhat az unió tagjává, de kijelentette: „Ukrajna európai családunk része”, és mostani megbeszélései is a „csatlakozási tárgyalások megkezdésének előkészítését szolgálják”. Ezenkívül, mint mondta, a tárgyalásokon terítékre kerülnek az Ukrajnának szánt fegyverszállítások és jelentős pénzügyi támogatás, valamint Oroszország felelősségre vonása „az agresszióval elkövetett bűneiért”. Az EU az Oroszországra gyakorolt nyomás fokozására, a szankciók teljes körű végrehajtásának biztosítására és a megkerülésüket szolgáló kiskapuk bezárására koncentrál – hangsúlyozta.

Brüsszel eddig 67 milliárd euró értékben nyújtott katonai, pénzügyi és humanitárius támogatást Kijevnek, és folyamatban van újabb gazdasági szankciócsomag előkészítése Oroszországgal szemben.

A civilizáció ma ismét fordulóponthoz érkezett, Oroszország ellen újra háború folyik, de az ország képes szavatolni biztonságát – jelentette ki Vlagyimir Putyin kedden, a győzelem napja alkalmából rendezett díszszemlén a moszkvai Vörös téren.

Oroszország ellenfeleinek az a céljuk, hogy elérjék az ország összeomlását és megsemmisülését, eltöröljék a második világháború eredményeit, véglegesen megtörjék a globális biztonság és a nemzetközi jog rendszerét, megfojtsanak minden szuverén fejlődési központot” – hangoztatta az orosz elnök.

Több ezer katona előtt elmondott beszédében Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország jövője az Ukrajnában harcoló katonáktól függ.

Oroszország kedd hajnalban 15 manőverező robotrepülőgéppel támadta Kijevet, de a légvédelemnek mindet sikerült megsemmisítenie – közölte a kijevi katonai vezetés.

Kedd reggel a főváros mellett Ukrajna mintegy kétharmadában megszólalt a légiriadó.

Annyi civilt próbálnak megölni, amennyit csak tudnak ezen a napon” – fogalmazott Szerhij Popko, a kijevi katonai körzet vezetője a Telegramon arra utalva, hogy május 9. az egyik legnagyobb állami ünnep Oroszországban, a nácik felett aratott második világháborús győzelem napja. Popko szerint a manőverező robotrepülőgépek a Kaszpi-tenger térségéből indultak.

A keddi támadásnak egyetlen áldozata sincs.

Mindeközben Jevgenyij Prigozsin, a Bahmut ostromában részt vevő Wagner katonai magánvállalat vezetője ismét arra panaszkodott: semmi jelét nem látja annak, hogy emberei megkapnák a Moszkva által ígért lőszereket. A múlt héten azzal fenyegetőzött, hogy lőszer híján a Wagner e hét szerdán elvonul Bahmuttól, mert a katonák értelmetlen halálra lennének kárhoztatva.

Akiknek teljesíteniük kellett volna a szállítási rendeletet, azok még nem tették meg ezt” – fogalmazott Prigozsin a Telegramon. Előző nap arról beszélt, hogy az előzetes adatok alapján megkezdődtek a lőszerszállítások, de „a gyakorlatban ez még nem látható”.


Kijevi polgármester: Legalább öt sérültje van a fővárost ért támadásoknak

Ukrán hivatalos források szerint legalább öt ember megsérült a Kijevet ért orosz légicsapásokban.

Hárman a Kijev Szolomjanszkij kerületében történt dróntámadás során sérültek meg, két másik ember pedig a Szvjatosin kerületben, egy kétszintes lakóépületre zuhant drón roncsaitól – írta Vitalij Klicsko polgármester a Telegramon.

A Reuters szemtanúkra hivatkozva számos robbanásról számolt be Kijevből. A helyi hatóságok szerint az ukrán légvédelem nagyrészt elhárította a támadásokat.

Az ukrán erők „provokációi” esetére felfüggesztették a zaporizzsjai atomerőmű működését – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség a megye Kreml-barát közigazgatásának vezetőjére hivatkozva.

Láttuk, hogy a vízszint (a közeli Kakhovka víztározóban) 17,8 méterre emelkedett. Tisztában vagyunk vele, hogy ez manipuláció eredménye. Az atomreaktorokat felfüggesztettük” – idézte Jevgenyij Balickijt a TASZSZ.

Oroszország a tavalyi ukrajnai inváziójának első napjaiban foglalta el Európa legnagyobb erőművét. Ukrajna azonban várhatóan hamarosan megkezdi régóta lebegtetett ellentámadását az oroszok által felügyelt területek visszafoglalására, az offenzívának pedig jó eséllyel része lehet a zaporizzsjai régió is, ezért az orosz hatóságok megkezdték az emberek evakuálását – számolt be a Sky News.

Balickij hétfői közlése szerint eddig több mint 1600 embert, köztük 660 gyermeket menekítettek ki.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

mandiner.hu

Kifulladt a „Willkommenskultur”: egyre több nyugati országnak van elege a migrációból

life.hu

Láttad már Nicole Kidman húgát? Így nézne ki a színésznő, ha nem plasztikáztatott volna: fotók

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak