Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2023.05.16.
Módosítva: 2023.05.16.

Karácsony mindenben követi Gyurcsány utasításait

Egyre engedelmesebb...

Karácsony Gergely mindenben megfelel Gyurcsány Ferenc elvárásának azóta, hogy a bukott miniszterelnök felrótta a főpolgármesternek: nem elég határozottan száll szembe a kormánnyal. Az úgynevezett budapesti lakógyűlésen például komoly megbízás jutott a DK udvari beszállítójának, a Crevocorp Kft.-nek. Mindeközben a Republikon Intézet legfrissebb pártpreferencia-kutatása szerint csökkenni kezdett a DK támogatottsága, a Fidesz–KDNP támogatottsága azonban továbbra is stabil.

Karácsony Gergely főpolgármester újabb gesztust tett Gyurcsány Ferenc DK-elnöknek azzal, hogy a budapesti lakógyűlés nevű politikai akciójának lebonyolításába bevonta a DK-közeli Crevocorp Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t – adta hírül a Magyar Nemzet.

Karácsony Gergely főpolgármester és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Erre azért lehetett szüksége a főpolgármesternek, mert Gyurcsány Ferenc nemrég egy interjúban kilátásba helyezte: a jövő évi önkormányzati választáson nem támogatják Karácsonyt, hanem saját jelöltet indítanak. Mint arról a hirado.hu is beszámolt: a Spirit FM márciusi műsorában a DK elnöke azt hangoztatta, hogy majd tárgyalásos úton döntenek a főpolgármester-jelöltjük személyéről, azonban Karácsony nevén kívül a párt politikai tarsolya más neveket is tartalmaz. Akárhogy is döntenek, a DK az ellenzék legnagyobb támogatottságú pártja, így döntő szava lesz abban, hogy ki legyen az aspiráns a 2024-es helyhatósági választáson.

A jelek szerint Karácsony Gergely nem engedte el a füle mellett ezt a figyelmeztetést. Azóta egyre élesebb hangnemben támadja a kabinetet. Ilyen volt például a Lánchíd ügye, ahol Karácsony jelezte: nem engedné vissza az autóforgalmat a hídra, enélkül azonban – egy korábbi megállapodás alapján – a kormány nem utalhatja át a felújításra szánt állami pénzeket.

Karácsony Gergely főpolgármester a Lánchíd felújított útpályájának megnyitóján 2022. december 16-án. A közúti átkelőn azóta csak a Budapesti Közlekedési Központ járművei, valamint a taxik, a segédmotoros kerékpárok, a motorosok, a kerékpárosok, valamint a mikroközlekedési eszközöket használók hajthatnak át (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Beszámoltunk arról is: a főpolgármester nemrég Varga Mihály pénzügyminiszterrel vitázott arról, hogy mennyi forrása volt a fővárosnak 2019-ben, miután Tarlós Istvántól átvették Budapest vezetését. A csütörtöki Kormányinfón pedig ismét a Lánchíd került előtérbe, amely kapcsán Karácsony Gergely most Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel folytatott csörtét.

A konfliktus erőteljesebb felvállalása mellett úgy tűnik, hogy Karácsony más gesztusokat is kénytelen tenni Gyurcsány Ferencnek azért, hogy elnyerje a szimpátiáját. A Magyar Nemzet tudósítása szerint ebbe a sorba illeszkedik a már említett Crevocorp Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. felkérése a budapesti lakógyűlés lebonyolításába.

Az Opten cégadatbázisban található adatokból ugyanis az látszik, hogy a cégnek jellemzően a választási évek környékén fut fel a forgalma. Így kiemelkedő üzleti év volt számukra 2019 – az önkormányzati választások éve –, valamint 2021 is – az országgyűlési választásokat megelőző év –, amelynek nyarától már gőzerővel kampányolt a baloldal. Ekkor a Crevocorp nettó árbevétele például 116 százalékkal nőtt az előző évihez képest, míg az adózás előtti eredménye 242 százalékkal volt magasabb. Fő tevékenységi körükbe nyomdai szolgáltatások és reklámügynöki tevékenység tartozik.

A cég az elsők között kapott megrendelést a Demokratikus Koalíció pártalapítványától – az Új Köztársaságért Alapítványtól – annak 2015-ös megalakulása után, amikor úgynevezett roll upot szállított a pártnak. (Ezek talpakon álló, feltekerhető molinók, jellemzően a párt vagy az alapítvány logójával.)

A Crevocorp a baloldal 2019-es budapesti választási győzelmei után kapott komolyabb megrendeléseket is a DK által vezetett kerületektől. Így például hétmillió forintért szerződtek a László Imre DK-s polgármester által vezetett újbudai önkormányzattal nyomdai feladatokra, de a Niedermüller Péter által vezetett VII. kerület is több szerződést kötött a vállalkozással. A baloldali vezetésű II. kerületben szintén 7,2 milliós megbízást kaptak, de a Crevocorp készítette Márki-Zay Péter szórólapjait, valamint a reklámanyagainak egy részét is az országgyűlési választások alkalmával.

Karácsony Gergely (Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

A gazdasági társaság számos további megbízással is büszkélkedhet, a cég a baloldal udvari beszállítójává vált az elmúlt években.

A teljesség igénye nélkül:

  • a Crevocorp készítette a Friedrich Ebert Stiftung és a Párbeszédhez kötődő Megújuló Magyarországért Alapítvány közös kiadványát, amely lakhatási kérdésekkel foglalkozik;
  • a társaság nyomtatta a Demokratikus Koalíció ingyenes kiadványát, az Európai Magyarokat, amelyben Dobrev Klára és a DK képviselőjelöltjeinek programját mutatták be;
  • a XV. kerület számára dolgoztak az Óvodai Hívogató nevű újság megjelenésén;
  • a cég neve szerepel az Európai Szocialisták és Demokraták európai parlamenti képviselőcsoport szerződéslistáján, tőlük két megbízásért közel 71 ezer eurót kapott.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Karácsony Gergely által kitalált budapesti lakógyűlés kapcsán végzett „borítékolást” mennyiért vállalta a DK-hoz köthető gazdasági társaság.

A Crevocorp tulajdonosa Gerő-Gurka Boglárka, aki érdekelt még a gödi székhelyű PLEXprint Kft.-ben is. A budapesti lakógyűlés lebonyolításába ezt a céget is bevonták, ám közvetetten: a címzett levélküldemények legyártásának feladatát a Magic Digital Kft. kapta meg. Ennek a cégnek az egyik tulajdonosa a PLEXprint Kft., így Gerő-Gurka Boglárka több munkafolyamatból is profitál.

Érdekesség, hogy Gerő-Gurka neve rendszeresen feltűnik a Tarján Neked salgótarjáni helyi kiadvány impresszumában, amit a REMEK Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ad ki, valamint a Magic Group Kft. végzi a nyomdai munkálatait. Az impresszum alapján ez utóbbi cégnek az „ügyvezetője” Gerő-Gurka Boglárka 2021 decembere óta, ám ennek nyoma sincs az Opten cégadatbázisában. Ezt az időszakot megelőzően 2020 márciusáig visszamenően a Crevocorp Kft. végezte a kiadvány nyomdai munkáit. Salgótarjánt Fekete Zsolt MSZP-s polgármester vezette a mostani és az előző ciklusban – olvasható a Magyar Nemzetben.

Mindeközben a Republikon Intézet legfrissebb pártpreferencia-kutatása szerint csökkenni kezdett a DK támogatottsága, a Fidesz–KDNP támogatottsága azonban továbbra is stabil.

Az április 21–28. között végzett felmérés eredményei szerint a Fidesz–KDNP változatlanul 34 százalékon állt a teljes népesség körében. A pártválasztók körében 48 százalék a koalíció támogatottsága, egy százalékponttal magasabb, mint márciusban. A Fidesz–KDNP a téli visszaesése után tehát stabilizálódni tudott; a múlt hónapban szintén 34 és 47 százalékot mértek a pártszövetségnek.

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népesség körében 2, a pártválasztóknál 3 százalékpontot zuhant, jelenleg 12, illetve 17 százalék szavazna a pártra. Mivel 2022 óta ilyen visszaesés nem történt, a Republikon szerint ennek hátterében az állhat: nem tetszett áprilisban a választóknak, hogy Gyurcsány Ferenc és a DK nyíltan támadta Karácsony Gergely főpolgármestert, és meglebegtette, hogy ellenjelöltet indítana Budapesten.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek