Létrehozva: 2023.05.02.

Gyurcsány vállon veregette Karácsonyt

Most éppen elégedett vele...

Karácsony Gergely három és fél év alatt csődbe vitte a fővárost, a kormányt pedig egész egyszerűen azért támadja minden alap nélkül, mert igazi főnöke, Gyurcsány erre utasította. A főpolgármester kisdiák módjára meg is csinálta a házi feladatot, ugyanis nemrégiben bejelentette, hogy nem fizeti be a szegényebb önkormányzatok megsegítésére szolgáló szolidaritási adót. Ennek az az oka, hogy Karácsony 2024-ben Gyurcsány támogatásával szeretne főpolgármester-jelölt lenni. Nos, most Gyurcsány Ferenc éppen elégedett vele, megdicsérte Karácsonyt a viselkedéséért egy, az RTL-nek adott interjúban. Úgy fogalmazott: amit Karácsony Gergely gondol a világról, az beilleszthető abba, amit mi gondolunk a világról.

Mint ismert, Gyurcsány még a Spirit FM-nek adott interjújában beszélt arról, hogy

ELVÁRJA, HOGY KARÁCSONY VIGYE BELE A FŐVÁROST A KORMÁNY ELLENI HARCBA, MERT EGYÉBKÉNT TALÁLNAK MÁS FŐPOLGÁRMESTER-JELÖLTET.

Karácsony megértette főnöke üzenetét. És azonnal, úgymond megfenyegetve a kormányt  közölte, hogy

A BALOLDALI VÁROSVEZETÉS NEM HAJLANDÓ BEFIZETNI A SZEGÉNYEBB ÖNKORMÁNYZATOK MEGSEGÍTÉSÉRE SZOLGÁLÓ 58 MILLIÁRDOS BUDAPESTI SZOLIDARITÁSI ADÓ TELJES ÖSSZEGÉT. PÉNZE VAN A FŐVÁROSNAK, AZ EGÉSZ CIRKUSZ NYILVÁNVALÓAN ARRA JÓ: MEGSZORÍTÁSOKRA KÉSZÜL BUDAPESTEN A BALOLDAL.

Gyurcsány  ezután azonnal megdicsérte Karácsonyt

Gyurcsány Ferenc ezek után azonnal kifejezte örömét, és a DK majálisán az RTL Híradónak adott interjúban dicsérte meg Karácsonyt. Azt mondta, hogy abban nincsen vitám főpolgármester úrral, hogy természetesen az alapfeladat, hogy működjön a város. És ez azt hiszem, hogy nem vitatható.

Amiben vitánk van, hogy ezzel a kormánnyal szemben mi a helyes politikai magatartás, hogyan lehet ebből a kormányból kipréselni azt, ami a budapestieknek jár.

Ebben több megközelítés van. Nyilván ez részint habituális különbség is, részint politikai megfontolásbeli különbség, de ez nem azt jelenti, hogy mi nem ismerjük el mindazt, amit a fővárosért a főpolgármester úr tett.

Ha választani kell, hogy a fővárosiak éljenek jól, vagy a kormány, akkor én a fővárosiakra szavazok.

AZT HISZEM, HOGY HELYESEN DÖNTÖTT A VÁROSVEZETÉS

– reagált arra, hogy a főváros nem fizeti be a szolidaritási adót a kormányzati elvonások miatt.

Amit Karácsony Gergely gondol a világról, az beilleszthető abba, amit mi gondolunk a világról

– mondta Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány ráparancsolt Karácsonyra

Ahogyan írtuk is, Gyurcsány a Spirit FM rádióműsorában felszólította Karácsony Gergelyt, hogy sokkal erőszakosabban támadja a kormányt. Karácsony ezt teljesítette. Gyurcsány korábban úgy fogalmazott, hogy

A FŐPOLGÁRMESTER NEM HAJLANDÓ TELJESÍTENI HAZAFIAS KÖTELESSÉGÉT, MERT NEM ELÉGGÉ VISZI BELE BUDAPESTET A KORMÁNY ELLENI HARCBA.

A vicces nevű "árnyékkormányinfón" ezután a bukott tévésből lett képviselő, Kálmán Olga elégedetten megdicsérte a szófogadó főpolgármestert. Kálmán Olga dicsérete így szólt:

Egy főváros főpolgármesterének az a dolga, hogy képviselje az ott élők életét (...) Akkor ezt nem tudjuk másképp értékelni, mint hogy az egy helyes cselekedet volt politikailag.  

Úgy látom, hogy a jelenlegi városvezetés inkább egy ideológiai küzdelmet folytat, semmint együttműködne a kormánnyal, és az ellenzéki média jelentős részének a támogatása mellett a főpolgármester úr leginkább abból él, hogy egy folyamatos csatát folytat a kormánnyal – jelentette ki Tarlós István az Origo megkeresésére azzal kapcsolatban, hogy a főváros közel 20 milliárd forintos hitelt akart felvenni. A volt főpolgármester, aki 2010 és 2019 között vezette sikeresen Budapestet, megkeresésünkre elmondta, mit gondol arról, hogy Karácsony Gergely a kormányt próbálja hibáztatni azért, hogy a baloldal csődbe vitte Budapestet közel három és fél év alatt és megszorításokat hajt végre. Tarlós István miniszterelnöki megbízott kifejtette, hogy Karácsonyék önálló teljesítménye nagyon szerény.

Szerdán döntött a Fővárosi Közgyűlés a megszorításokról. Ez azt jelenti, hogy Budapest vezetése majdnem húszmilliárdos hitelt szeretne felvenni egy banki konzorciumtól. Ön közel egy évtizedig vezette a fővárost. Mi a véleménye a mostani városvezetés döntéséről?

Ez nem tekinthető döntésnek, hanem inkább szándéknak, tekintettel arra, hogy az önkormányzat hitelt csak kormányzati engedéllyel vehet fel, anélkül nem. Tehát egyelőre nem tudni, mi lesz az ügy vége, de egyelőre csak azt tudjuk, hogy a fővárosi önkormányzat hitelt szeretne felvenni, amelyről nem tudjuk, hogy a kormány hozzájárul-e majd vagy sem.

Az Ön által vezette kabinet 214,2 milliárd forintos megtakarítással adta át a főváros vezetését három és fél évvel ezelőtt Karácsony Gergelyéknek. Azóta lépten-nyomon pénzhiányra hivatkozik a baloldali városvezetés. Hová tűnt ez a rengeteg pénz azóta?

Az teljesen egyértelmű – és erről már többször nyilatkoztam jómagam és Dr. Bagdy Gábor, a pénzügyi helyettesem is –, hogy 160 milliárd forint értékű értékpapírt – amely azonnal mobilizálható volt – és 40 milliárd forint készpénzt 2019. október 13-án otthagytunk az új városvezetésnek. Az Ön által is említett 214,2 milliárd forinthoz képest van egy 14 milliárd forintos különbség, amely abból adódhat, hogy az az adat már az év végi, december 31-i adat. De ami a lényeg: Hogy hová költötték el a pénzt, azt én nem tudom megmondani. Mindenesetre három és fél év eltelt az átadás óta. Kívülről nyilván nem akarok olyat mondani, hogy törvénysértő módon használták volna fel, de az, hogy mennyiben felelt meg az észszerűségnek és a főváros valós igényeinek a költés, az már egy másik kérdés. A főpolgármester nyilván azt mondja, hogy a legjobb meggyőződése szerint használta fel, de vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy ezzel kapcsolatban jócskán tehetőek fel kérdések...

Karácsony Gergelyék módosították a 2023-as fővárosi költségvetést, megszorításokra készülnek, sőt, felülvizsgálják a közösségi közlekedés finanszírozását is. Ez mit jelenthet a fővárosnak, hogyan érintheti a mindennapi működést? Milyennek értékelhető a főváros gazdálkodása?


Én annak idején nagyon nagy működési hiánnyal vettem át a főváros vezetését, és a város működési hitele 0 forint volt, amikor átadtuk. Azt, hogy a főváros 2020 óta gyakorlatilag folyamatosan működési problémákkal küszködik, az én pozíciómból már nehéz azt megmondani, hogy ez mennyiben alátámasztható és mennyiben nem, de az, hogy az iparűzési adó rendkívüli mértékben megnőtt azóta – tehát itt a szolidaritási adót az állami támogatással hasonlítgatják össze, és teljesen figyelmen kívül hagyják az iparűzési adó jóval több mint 100 milliárd forintos növekményét –, ez nyilvánvalóan nemcsak hogy nem korrekt, de szakmailag nem is állja meg a helyét.

EZ A MŰKÖDÉSI HIÁNY EREDHET SOK MINDENBŐL: EREDHET TÚLKÖLTEKEZÉSBŐL IS – NEM TUDNI, HOGY MENNYI ÖNKÉNT VÁLLALT FELADATOT FINANSZÍROZTAK ÉS MIKOR VOLTAK AZOK –, ÉS EREDHET ABBÓL IS, HOGY A VÁROSVEZETÉS NEM IGAZÁN IGYEKEZETT A KORMÁNNYAL EGYÜTTMŰKÖDNI.

Karácsony Gergely harcol a kormánnyal

FORRÁS: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

Nekem is voltak annak idején vitáim a kormánnyal, és azokat házon belül rendeztük. Az már más kérdés, ha valaki veszélyezteti az együttműködést, mert az nem túl jó ötlet a város érdekei szempontjából.

Én úgy látom, hogy a jelenlegi városvezetés inkább egy ideológiai küzdelmet folytat, semmint együttműködne a kormánnyal, és az ellenzéki média jelentős részének a támogatása mellett főpolgármester úr – akinek elképzelhető, hogy Budapesten van még népszerűsége – leginkább abból él, hogy egy folyamatos csatát folytat a kormánnyal, ami nem észszerű magatartás, és egy főpolgármesternek nem is ez a dolga.

AZ ÖNÁLLÓ TELJESÍTMÉNYE NAGYON SZERÉNY, DE ÚGY TŰNIK, HOGY A VÁROSVEZETÉS A KORMÁNNYAL VALÓ KARDOZÁSBÓL – LEGALÁBBIS BUDAPESTEN – VISZONYLAG JÓL MEGÉL POLITIKAI ÉRTELEMBEN.

Ami egy kicsit furcsa, de nagyon úgy tűnik, hogy így van.

Gyurcsány Ferenc Karácsonyt a kormány támadására felszólító rádióinterjúját követően a főpolgármester látványosan elkezdett harcolni a kormánnyal, és abszurd módon a kormányt hibáztatja azért, hogy csődbe vitte a baloldal a fővárost. Mennyire vehető komolyan a fővárosi városvezetés az elmúlt évek teljesítményét nézve?

Főpolgármester úr jelentős mértékben kommunikációs eszközökkel igyekszik érvényesülni. Erősen feltételezhető, hogy a DK elnökének nyilatkozata is segített abban, hogy a főpolgármester úr ráerősítsen erre a küzdelemre.

A szolidaritási adónak annak idején én sem örültem, de fontos, hogy a mostani városvezetés nem mond igazat, mert a mi ciklusunk utolsó évében pontosan dupla annyi szolidaritási adót fizettünk be, mint amit Karácsony Gergely emleget.

AZ, HOGY A FŐPOLGÁRMESTER EZEN ADÓ BE NEM FIZETÉSÉVEL FENYEGETŐZIK, TARTALOM NÉLKÜLI, VIRTUÁLIS ERŐFITOGTATÁS,

mert a kormányoldal nem domborítja ki ezt, de a Magyar Államkincstárnak jogában áll ezt az összeget visszatartani, így nem tudom, hogy a főváros mit fizet vagy nem fizet abból, amely esetleg hozzá sem került, merthogy a Kincstárnak lehetősége van arra, hogy át se utalja: tehát, ami nem kerül a fővároshoz, azt aligha tudja kifizetni, vagy nem kifizetni. Ebben tehát van egy nagy adag blöff, ami azt hivatott mutatni, hogy a főpolgármester úr mennyire harcos típus lenne, és hogy kiállna a városért, de azt mindenki tudja, hogy

KARÁCSONY GERGELY NEM EGY HARCOS TÍPUS, ENNEK ELLENÉRE AZ ELLENZÉKI MÉDIA MÉG LEFESTHET RÓLA EGY ILYEN KÉPET, CSAK NEM KELLENE OLYANOKAT MONDANI, AMIKRŐL ESETLEG KÉSŐBB KIDERÜL, HOGY EGYÁLTALÁN NEM FOGANATOSÍTHATÓ INTÉZKEDÉSEK.

Azt nem tudom, hogy a Kincstár él-e majd ezzel a lehetőséggel, mindenesetre élhet, és ha visszatartja ezt a pénzt, akkor ez az egész egy blöffként értékelhető, mint ahogyan az is blöff, hogy a főváros finanszírozza az államot. Ez csak abban az esetben lenne igaz, hogyha az iparűzési adót teljes mértékben figyelmen kívül hagynánk, de hát az állam részéről az végül is egy átengedett adó az önkormányzat számára.

Az egész történetben azt sem értem, hogy 2019-ben valósággal harsogott az ellenzéki média, hogy Karácsony Gergely majd mindent ki fog harcolni, amit én nem tudtam, azonban a megválasztása óta csak panaszkodást hallok.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 1.: a Szűz hallgasson a megérzéseire, a Bak kapcsolódjon ki

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak