Létrehozva: 2023.05.16.

Dróntámadás érte Kievet

Az orosz erők csapást mértek az ukrán fővárosra.

Nagy intenzitású légitámadás érte Kijevet kedd hajnalban – számolt be a The Kyiv Independent angol nyelvű ukrán hírportál.

A Kijevi Városi Katonai Igazgatóság közlése szerint a rakéta- és dróntámadást az orosz erők mérték a fővárosra. Eddig három sebesültről érkezett jelentés.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere kedden a Telegramon közölte: légiriadó van érvényben a Kijevi régió teljes területén, valamint Boriszpil településtől délre.

Az ukrán vezérkar közlése szerint az oroszok fő erőfeszítéseiket változatlanul a Donyeck megyei Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka irányára összpontosítják, az említett településeknél 37 katonai összecsapás volt a nap folyamán.

Bahmut és Marjinka városok továbbra is a harci cselekmények epicentrumában vannak. Bahmut irányában az orosz erők továbbra is támadó műveleteket hajtanak végre, heves harcok folynak a városért – fejtette ki a vezérkar. Hozzátette, hogy az ukrán erők számos támadást visszavertek Marjinka környékén.

Hozzátették, hogy az Oroszország által még 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigeten az orosz belügyminisztérium és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) razziákat tart a vasút- és autóbusz-állomásokon, ahol főleg a krími tatárokat vetik alá ellenőrzésnek.

Az ukrán erők több mint tíz orosz állást foglaltak el a Donyeck megyei Bahmutnál – közölte Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes a Telegramon.

Változatlanul nyomulunk előre Bahmut peremvidékén. Egységeink ma több mint tíz ellenséges állást foglaltak el Bahmut külvárosának északi és déli részén, és megtisztították az Ivanyivszkij település környéki erdők jelentős részét az orosz erőktől. Különböző helyszíneken orosz katonákat ejtettek foglyul az ukrán alakulatok” – írta Maljar. Hozzátette, hogy Bahmuton belül továbbra is súlyos a helyzet. „Az ellenség összegyűjtötte ott minden erejét, és megpróbál előre törni, mindent elpusztítva, ami az útjába kerül. A heves csaták tovább folytatódnak” – fogalmazott a miniszterhelyettes.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója a Bild című német lapnak adott nyilatkozatában – amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett – kijelentette, hogy Bahmut az ukrán ellentámadás „előjátéka”. „Ukrajna saját kezébe vette a kezdeményezést. Ez nem jelenti azt, hogy Bahmut holnap felszabadul, de a heves harcok folytatódnak, és Oroszország harci képessége tovább romlik. Tágabb értelemben Bahmut az ellentámadás előjátéka. Ez az az ajtó, amely megnyitja Ukrajna előtt az utat egy sikeres ellentámadás megindításához” – fejtette ki Podoljak.

Arra a kérdésre, mikor kezdődik az ukrán ellentámadás, Podoljak azt válaszolta, hogy „nemcsak egy eseményről van szó, amely ma kezdődött és holnap véget ér, hanem sok műveletről, több száz akcióról, amelyek közül néhányat már el is kezdtek végrehajtani”. Megjegyezte, hogy az orosz logisztikai támogatás intenzív ukrán ágyúzása csökkenti az orosz hadsereg képességeit. „A donyecki régió egyes részein kisebb helyi sikerek már vannak” – jegyezte meg a tanácsadó.

Az orosz hadsereg visszaverte a Bahmut környékén indított összes ukrán ellentámadást, emellett nagy hatótávolságú, légi és tengeri indítású, precíziós fegyverekkel mért csapást az ukrán élőerőre és hadfelszerelésre a Dnyipropetrovszk megyei Ternopil és Petropavlivka közelében – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasekov elismerte, hogy a Bahmut környékén vívott harcokban elesett két orosz ezredes. Az orosz tábornok által ismertetett hadijelentés szerint az ukrán fegyveres erőknek a szoledari-bahmuti frontszakaszon az elmúlt nap folyamán több mint négyszáz katonája halt meg vagy sebesült meg, továbbá 12 harckocsit, 18 gyalogsági harcjárművet, két páncélozott harcjárművet, valamint egy D-20-as tarackot veszítettek. Az orosz napi összesítés értelmében az ukrán élőerőveszteség mintegy hétszáz fő volt.

Az orosz katonai tárca összesítése szerint a háború kezdete óta 1100 sorozatvető semmisült meg.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok vasárnap ukrán tüzérségi támadást.

Az oroszországi Brajnszki területen ukrán drónok két bombát dobtak le egy olajtárolóra Klinci városban. Ezek a hivatalos jelentés szerint üres tartályok közé zuhantak le, jelentősebb kárt és személyi sérülést nem okozva.

Az orosz légvédelem a felelős az Ukrajnával határos oroszországi Brjanszki területen szombaton történt légi szerencsétlenségekért – jelentette ki Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője egy vasárnapi tévéműsorban a TSZN ukrán hírtelevízió internetes kiadványa szerint.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása alapján a szóvivő kifejtette, hogy az eddigi információk szerint összesen öt légi eszközt, három helikoptert és két repülőgépet lőttek le. Ihnat közlése szerint az orosz katonai gépek azért szálltak fel, hogy támadásokat hajtsanak végre Ukrajna területén.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy szombaton a Kremlhez hű orosz sajtóorgánumokban különböző adatok jelentek meg előbb egy helikopter, majd kettő, majd egy vadászrepülőgép lezuhanásáról. Orosz részről azt közölték, hogy az egyik helikopter motortűz miatt zuhant le, és a fedélzetén lévő mindkét ember életét vesztette. Később elismerték, hogy két helikopter és egy repülőgép azért zuhant le, mert találatot kapott, de „ukrán szabotőröket” tettek felelőssé a történtekért.

Az Ukrajinszka Pravda helyi kormányzói hivatalok beszámolóiból készült vasárnapi összeállításában kiemelte, hogy szombaton és vasárnap reggel az ország területének több mint felét kitevő 14 ukrajnai megyét ért orosz támadás drónokkal, rakétákkal, tüzérséggel és rakéta-sorozatvetőkkel. Donyeck megyében az elmúlt nap alatt hét civil vesztette életét és 16 sérült meg. A déli Herszon megyében hat helyi lakos, a keleti országrészben lévő Harkiv megyében két civil, a nyugat-ukrajnai Ternopil megyében pedig szintén két helybeli szenvedett sérüléseket az orosz támadások következtében.

Az ukrán vezérkar legfrissebb vasárnapi összesítése szerint az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége mintegy 620-szal hozzávetőleg 198 880 főre nőtt. Szombaton az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett öt orosz harckocsit, 21 tüzérségi rendszert és 31 drónt.

 

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn bejelentette, hogy „megnyitotta a kaput” ukrán vadászpilóták kiképzése előtt, egy nappal azután, hogy munkavacsorán fogadta hivatalában Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Ezt több, erre hajlandó európai országgal tesszük. Úgy hiszem, hogy tárgyalások folynak az amerikaiakkal is” – mondta a köztársasági elnök a TF1 francia kereskedelmi televíziónak adott interjúban. Emmanuel Macron ugyanakkor úgy vélte, hogy harci repülőgépek esetleges jövőben szállítása Kijevnek elméleti vita lenne.

Most a képzés megkezdésére van szükség, ebben állapodott meg több európai ország” – tette hozzá, de a kiképzés folyamatáról nem szolgált részletekkel.

Párizs mostanig arra hivatkozva napolta el harci gépek esetleges átadását Ukrajnának, hogy a pilóták kiképzése hosszú hónapokat venne igénybe. A kiképzés megkezdése elemzők szerint arra utal, hogy hosszú távon megnyílt a lehetőség a harci repülőgépek átadására.

A fegyvereket illetően az államfő nem kívánta elmondani, hogy milyen új ígéretek hangzottak el francia részéről az ukrán elnök vasárnap esti látogatásán.

Újabb lőszerek szállításáról döntöttünk” – jelezte Macron. Azt is megemlítette, hogy azon ukrán csapatok képzése, amelyek feladata az ellentámadás és az ellenállás lesz, a járművek, az ágyuk javítását érinti.

Erre is szüksége van Ukrajnának” – hangsúlyozta a francia elnök válaszul azokra a bírálatokra, miszerint Franciaország jóval elmarad az ukrajnai fegyverszállítások terén Németországhoz vagy Nagy-Britanniához képest.

Emmanuel Macron úgy vélte, „Franciaország stratégiája egyszerű: segíteni Ukrajnát ellenállni, és megszervezni az általa választott pillanatban az ellentámadást annak érdekében, hogy mindenki a tárgyalóasztalhoz üljön, olyan feltételekkel, amelyeket Ukrajna választ meg egy számára tartós béke létrehozásához”.

A vasárnapi esti munkavacsorát követően a francia és az ukrán elnök közös közleményt adott ki, amelyben a két ország bejelentette, hogy Franciaország több ukrán zászlóaljat képez ki tucatnyi páncélos járművel és könnyű harckocsikkal, köztük AMX-10 RC típusúvak.

Párizs az év elején jelentette be, hogy növelni kívánja a Kijevnek nyújtott segítséget AMX-10 RC típusú könnyű harckocsik szállításával, de azok számát soha nem hozta nyilvánosságra.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Verstappen még sosem tett olyat, mint a Miami Nagydíj időmérőjén

origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

magyarnemzet.hu

Szoboszlai barátja tett róla, hogy Liverpoolban már ne reménykedjenek

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

hirtv.hu

Nógrádi György is úgy látja, hogy egy világháború küszöbén állunk

origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

astronet.hu

Májusi pénzhoroszkóp 2024.: bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

ripost.hu

„Pénzt kérek a pasimtól, amikor nálam van: a víz nincs ingyen”

ripost.hu

„Nem csinálsz semmit, a szüleid nyakán élősködsz 33 évesen” – keményen beleszálltak az influenszerbe

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Egy hét alatt 380 orosz támadás Ukrajnában

POLITIK

Magyarországra küldené a migránsokat egy francia politikus

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart

POLITIK

A konzervatív erők felkészüléséről szólt a CPAC HUNGARY