Létrehozva: 2023.05.11.

Bábkormány lesz Szlovákiában?

Sajátos helyzet, annyi biztos...

Ezt a kormányt mindenki Caputová bábkormányának fogja tartani, s ezer okot fog találni rá, hogy ne támogassa – hangsúlyozta Csáky Pál felvidéki író, volt miniszterelnök-helyettes, aki felvázolta, milyen nehézségekkel kell szembenéznie majd az Ódor Lajos által vezetett szlovák hivatalnokkormánynak.

Portálunk is beszámolt róla, hogy Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank jelenlegi alelnöke fogja vezetni a szakértői kormányt. Szlovákia rövid történetében először fordul elő, hogy magyar nemzetiségű miniszterelnök irányíthatja az országot, sajtóhírek szerint a kabinet pénzügyminisztere a szintén magyar nemzetiségű Horváth Mihály lesz.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

A szlovák kormányválság után magyar nemzetiségű miniszterelnöke lehet Szlovákiának

Felmentését kérte Zuzana Caputová államfőtől Eduard Heger ügyvezető szlovák kormányfő, aki ezt Pozsonyban, vasárnapi sajtótájékoztatóján jelentette be. Döntését megelőzte, hogy a héten kormányának két minisztere is bejelentette távozási szándékát. A köztársasági elnök a kialakult kormányválságra a megbízott miniszterelnök egyik megoldási javaslatát sem találta elfogadhatónak. Részletek az M1 tudósítójától, Bartal Tímeától.

A szlovák kormányválság után magyar nemzetiségű miniszterelnöke lehet Szlovákiának

Felmentését kérte Zuzana Caputová államfőtől Eduard Heger ügyvezető szlovák kormányfő, aki ezt Pozsonyban, vasárnapi sajtótájékoztatóján jelentette be. Döntését megelőzte, hogy a héten kormányának két minisztere is bejelentette távozási szándékát. A köztársasági elnök a kialakult kormányválságra a megbízott miniszterelnök egyik megoldási javaslatát sem találta elfogadhatónak. Részletek az M1 tudósítójától, Bartal Tímeától.

Magyar lehet a pénzügyminisztere is Szlovákiának

Először az ország történetében magyar nemzetiségű miniszterelnöke lehet Szlovákiának.

prev

next

A hivatalnok kormányt már most számtalan kritikával illetik. Csáky Pál felvidéki magyar író és politikus szerint komoly ellenszélben kell majd kormányoznia Ódor Lajosnak, Robert Fico volt szlovák kormányfő pedig úgy véli, Soros György mozgatja a szálakat a színfalak mögött.

 

„Ódor kiváló szakember és alkalmas a miniszterelnöki poszt ellátására. Sokkal inkább, mint Matovic vagy Heger”

– szögezte le közösségi oldalán a szlovák szakértői kormánnyal foglalkozó írásában Csáky Pál.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Magyar lehet a pénzügyminisztere is Szlovákiának

Először az ország történetében magyar nemzetiségű miniszterelnöke lehet Szlovákiának.

A felvidéki magyar író és egykori miniszterelnök-helyettes szerint azonban szakmai rátermettség helyett sokkal inkább politikai taktikai érzékre lesz szüksége Szlovákia első magyar nemzetiségű miniszterelnökének.

 

 

 

Csáky rámutatott, milyen kihívások nehezíthetik majd az Ódor-kormány működését. Kiemelte, hogy Szlovákia parlamentáris demokrácia, tehát az Ódor-kormánynak is el kell készítenie a programját és bizalmat kell kérnie a parlamenttől.

Caputová bábkormánya?

„Ezt a kormányt politikailag mindenki Caputová bábkormányának fogja tartani, s ezer okot fog találni rá, hogy ne támogassa”

– hangsúlyozta Csáky Pál, aki szerint az az Ódor, aki a költségvetési szigor egyik élharcosa volt, megélheti azt is, hogy regnálása alatt a parlament jócskán szétzilálja még a közpénzeket.

„Itt most persze elmondható, hogy Szlovákia (és a köztársasági elnök) ezt a lépést is amatőr módon, átgondolatlanul tette meg” – fogalmazott Csáky, utalva a cseh és magyar szakértői kormányokra. Felidézte, hogy Csehországban 1997-ben politikai egyesség alapján – amelyben Josef Lux kulcsszerepet játszott – neveztek ki egy hivatalnokkormányt Josef Tosovsky vezetésével, amely fél évig vitte sikeresen Csehország ügyeit.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Képes lesz az új szlovákiai miniszterelnök, Ódor Lajos úrrá lenni a belpolitikai káoszon?

A belpolitikai válságok sorozatának hatására története során először alakul szakértői kormány Pozsonyban, melyet az államfő vasárnapi bejelentése alapján a magyar származású közgazdász, Ódor Lajos vezet majd.

Bajnai egy évig elevickélt

Emlékeztetett rá, hogy Magyarországon az analógiát Bajnai Gordon kormánya szolgáltatja, amely több mint egy évig volt hatalmon. Ám Bajnai mielőtt elvállalta volna a miniszterelnöki posztot, az Országgyűlés kormánypárti képviselőivel (a képviselők több mint ötven százalékával) aláíratta, hogy támogatni fogják átmeneti kormányát és nem szavaznak meg olyan előterjesztést, amelyet ő és kormánya nem támogat.

„Így el lehetett evickélni egy évig”

– emlékeztetett rá Csáky Pál, aki hangsúlyozta, hogy Szlovákiában nem világos, mit fog szólni a teljesen szétzilálódott parlament Ódor kormányához. „Érdekes hullámverések jöhetnek” – prognosztizálta a felvidéki magyar író, politikus.

Fico szerint Soros György mozgatja a szálakat

Jóval élesebb kritikát fogalmazott meg a hivatalnokkormánnyal kapcsolatban Robert Fico, Szlovákia volt miniszterelnöke, aki szerint Caputová egy Soros György által irányított, a globális elit kegyeit kereső bábkormányt akar felállítani.

„Caputová az idegen érdekek köztársasági elnöke” – szögezte le közösségi oldalán a Smer elnöke.

„A hivatalnokkormány Ódor Lajossal az élén nem a köztársasági elnök javaslata, hanem Soros választása”

– állította Fico.

„Tanít a bécsi CEU-n, és Soros-szervezetek környezetében dolgozott” – magyarázta a köztársasági elnököt és a leendő miniszterelnököt élesen bíráló Robert Fico.

A szlovák államfő hazugsággal vádolta Ficót és a Facebook-oldalán jelentette be, hogy jogi lépéseket tesz a volt szlovák kormányfő nyilatkozatai miatt.

Az Új Szó felidézte, hogy Zuzana Čaputová szlovák államfő a Boris Kollár (Sme rodina) házelnökkel és az Eduard Heger (Demokraták) leköszönő miniszterelnökkel történő találkozót követően vasárnap délután hivatalosan is bejelentette, az előre hozott választásokig hivatalnokkormányra bízza az ország irányítását.

A szakértői kormányt Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank jelenlegi alelnöke fogja vezetni.

Újabb magyar a szakértői kormányban

Kiszivárgott néhány név, kik lehetnek a szakértői kabinet további tagjai. A pénzügyminiszteri széket a lap szerint a jegybank vezető közgazdásza, Horváth Mihály, míg a gazdasági tárcáét a jelenlegi államtitkár, Peter Švec veheti át, a Topky.sk azonban úgy értesült, hogy az utóbbi minisztérium élére Peter Blaškovitšot, a Szlovák Innovációs és Energiaügynökség korábbi igazgatóját nevezhetik ki.

A lap értesülései szerint Eduard Heger (Demokraták) leköszönő kormányfő külpolitikai tanácsadója, Miroslav Wlachovský lesz a külügyminiszter, aki komoly diplomáciai múlttal rendelkezik, dolgozott már az amerikai, a dán és a brit nagykövetségen is. A portál azt írta, az egészségügyi tárca élére a jelenlegi államtitkár, Michal Palkovič patológus kerülhet, aki Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) távozása után válságmenedzserként tevékenykedett a minisztériumnál.

A beruházásokért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős minisztérium (MIRRI) vezetője Jana Dubovcová volt gyermekjogi ombudsman lehet, aki korábban a PS–Spolu koalíció színeiben indult.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar diákokat fenyegettek meg iszlamisták

origo.hu

Magyar Péteren röhög a fél internet

borsonline.hu

Fokozódik a botrány: máris megjött T. Danny válasza az exének, Kecskés Enikőnek

hirtv.hu

Paláver – Rost Andrea egyelőre megúszta: Magyar Péter arra utasította a világhírű énekest, hogy tempósabban énekeljen + videó

metropol.hu

Most érkezett: baleset történt, erre készüljenek a 4-es 6-os villamos utasai

origo.hu

Intim helyzetben fotózták a Házasság első látásra legmegosztóbb házaspárját

mindmegette.hu

Megállíthatatlanul terjed a magyarok körében, egyre többen isszák ezt reggelire

ripost.hu

Magyar Péter így váltogatja álláspontját szinte mindenben

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.beol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Zelenszkij elleni merényletet hiúsítottak meg?

POLITIK

Gyurcsány emberei Karácsony csapatában

POLITIK

Az utolsó órában vagyunk, hogy kikerüljünk a háborús őrületből

POLITIK

Akár minden második szavazatot a Fidesz kaphat a választáson