Létrehozva: 2023.05.28.

Az orosz erők újabb éjszakai támadást intéztek Kijev ellen

"Masszív támadás volt"

Az orosz erők újabb éjszakai támadást intéztek Kijev ellen, egy ember meghalt a „masszív” támadásban – jelentette be vasárnap Vitalij Klicsko, az ukrán főváros polgármestere.

A Telegram üzenetküldő alkalmazásán az írta, hogy „a főváros Szolomjanszkij kerületében, egy benzinkút közelében becsapódó dróntörmelék miatt egy 35 éves nő kórházba került, egy 41 éves férfi pedig meghalt”. A polgármester korábban arról számolt be, hogy a kijevi légvédelem „több mint 20, a város felé tartó drónt” megsemmisített.

Klicsko „tömegesnek” nevezte a mostani támadást, és felszólította a lakosságot, hogy maradjon védett helyen, egyben figyelmeztetett a Kijevre „egyszerre több irányból” érkező újabb drónhullámokra.

Hozzátette, hogy tűz ütött ki egy vállalat telephelyén a Holoszijivszkij kerületben.

A városi elöljáró arról is beszámolt, hogy nem sokkal – hely idő szerint – hajnali két óra után hallatszottak az első robbanások, amelyek később folytatódtak. A főváros katonai közigazgatásának tisztviselői vasárnap a Telegram-üzenetükben azt írták, hogy több mint 40 drónt lőttek le Kijev légterében.

Kijevet májusban rendszeresen érték támadások. Pénteken a helyi polgári és katonai közigazgatás vezetője, Szerhij Popko azt mondta, hogy a fővárost a hónap eleje óta 13 esetben támadták éjszaka.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti kijevi videóközvetítésében megköszönte a szövetséges Németországnak, Finnországnak, Kanadának és Izlandnak a friss fegyverszállításokat.

A támogatás segíti Ukrajna légvédelmét és általános védelmi képességét az orosz terror ellen – mondta.

Egyúttal még keményebb szankciókat jelentett be Oroszország ellen, hogy véget vessen az ország Ukrajna elleni háborújának. „Ma egy újabb szankciók napja van” – mondta az elnök. Kétszázhúsz vállalatot és 51 embert vett fel arra a listára, amely a büntetőintézkedések körébe tartozókat tartalmazza. Ezen fegyvergyártó cégek, „a háborút kiszolgáló vállalkozások” vannak. Nem mindegyikük működik orosz földön, mondta, de mindegyikükre nemzetközi nyomást fognak gyakorolni.

Az ukrán hatóságok adatokat gyűjtenek azokról, akik támogatták Oroszország háborúját, és globális szinten kampányolnak a megbüntetésükért – mondta.

Az ukrán államfő a továbbiakban köszönetet mondott Japánnak, amely a héten szintén újabb szankciócsomagot bocsátott ki Oroszország ellen.

Több drón próbálta megközelíteni vasárnapra virradóra az oroszországi Krasznodar területen az Ilszkij olajfinomítót. Mindegyiket megsemmisítették, az üzem infrastruktúrája nem sérült meg és személyi sérülés sem történt – jelentették vasárnap a régió operatív parancsnokságának távirati csatornáján. A finomító területét május 4-én és 5-én már érte dróntámadás – közölték korábban a katasztrófavédelmi szolgálatok. Akkor a keletkezett tüzeket eloltották. Halálos áldozatok és sérültek nem voltak.

Légitámadásokról számoltak be több orosz határmenti területen is. Kurszk régióban egy ember meghalt, Pszkov megyében pedig megrongálódott egy olajvezeték. Közben az ukrán elnök a légvédelem fejlesztésére tett ígéretet, miután rakétatámadás ért egy kórházat Dnyipróban.

Egy hétköznapi, csomagszállító drónhoz rögzítettek bombát ukrán katonák a donyecki fronton, Marjinka közelében – a felvételt az AP hírügynökség tette közzé. A távolról irányított eszközzel viszonylag pontosan meg tudják célozni az orosz egységeket, hogy ledobják rájuk a robbanóeszközt. A nem hadi célokra fejlesztett drónok azonban – az ukránok szerint – gyorsan elhasználódnak – hangzott el az M1 Híradójában.

 

Egy gránátok ledobására használt drón két hét után már veteránnak számít, ami nagyszerű eredmény. Néha naponta három-négy drónt is elveszítünk” – mondta egy ukrán katona.

A Bahmutnál állomásozó Wagner-zsoldoscsoport vezetője közben azt közölte, hogy az orosz hadsereg egységei már megérkeztek a kelet-ukrajnai városba.

A védelmi minisztérium teljesíti a megállapodásokat, és dolgoznak katonáim leváltásán a harcállásokban. Ezért június 1–től Bahmut teljes mértékben a tárca fennhatósága alá kerül. Szervezett és tervezett módon vonulunk vissza, hogy újjáalakuljunk, új állományt vegyünk fel és további kiképzést végezzünk” – közölte a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin.

Prigozsin egy hete jelentette be a Donyeck megyei város teljes elfoglalását, bár állítását az ukránok nem erősítették meg. Nyugati elemzők szerint Bahmutnak kevés stratégiai jelentősége van, elfoglalása mégis fontos Moszkvának:

ez az első jelentősebb siker, amit az orosz hadsereg a háború első hónapjai óta elért.

Közben a front mindkét oldaláról jelentettek légicsapásokat. Az orosz védelmi minisztérium közölte: egy nap alatt két nagyhatótávolságú brit cirkáló rakétát, több rövid-hatótávolságú lövedéket és csaknem 20 katonai drónt semmisítettek meg. Az oroszországi Pszkov megye kormányzója szerint drón rongálta meg egy olajvezeték adminisztratív épületét az orosz-fehérorosz határtól alig tíz kilométerre.

Az Ukrajnával határos Kurszk régió vezetése pedig arról számolt be, hogy egy munkás életét vesztette bombázásban, amikor a határvédelem megerősítésén dolgozott.

Volodimir Zelenszkij emberiség elleni bűntettnek nevezte azt az orosz támadást, amelyben egy kórház épülete súlyosan megrongálódott a kelet-ukrajnai Dnyipróban.

A pénteki légicsapásban az ukrán hatóságok szerint több mint harmincan megsebesültek.

Egy idős járókelő életét vesztette, egy másik holttestet pedig a romok alatt találtak meg, miután sikerült megfékezni a lángokat. A tűzoltók munkáját nehezítette, hogy az épület belső szerkezete nagyrészt fából volt, emellett a rakétatámadások miatt több helyszínre kellett kivonulniuk egyszerre, így kevesebb embert vezényelhettek a kórházhoz.

Az ukrán elnök a támadás után ismét a légvédelem megerősítését ígérte.

Mindent megteszünk, ami lehetséges, sőt azt is, ami lehetetlen, hogy felgyorsítsuk a fejlett légvédelmi rendszerek szállítását Ukrajnába. Ezen a héten jelentős előrelépést értünk el a modern repülőgépek biztosítása terén is, amelyek légvédelmünk kulcsfontosságú elemeivé válnak” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

Az Egyesült Államok ugyanis újabb légvédelmi rendszereket és rakétákat szállít Kijevnek,

összesen 285 millió dollár értékben.

A Biden-kormányzat emellett engedélyt adott arra is, hogy bármelyik ország amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépeket adjon Ukrajnának. A holland miniszterelnök, Mark Rutte pénteken már arról beszélt: komolyan fontolóra veszik harcirepülők szállítását.

Újabb dróntámadásokról érkeztek hírek Ukrajnából. A károkról és az áldozatokról ezúttal is eltérőek a jelentések. Orosz források szerint Donyeckben több egészségügyi intézményt ért találat. A támadásnak halálos áldozatai is vannak. Az ukránok szerint Dnyipróban az oroszok is eltaláltak egy kórházat.

Katonazenekar köszöntötte pénteken az orosz haditengerészet egyik legfejlettebb felderítőhajóját Szevasztopol kikötőjében. A jármű kikötéséről a moszkvai védelmi tárca közölt felvételeket annak bizonyítékaként, hogy a hajó nem rongálódott meg súlyosan, miután az ukránok szerdán megtámadták a Fekete-tengeren.

 „Végrehajtottuk a parancsnokság által kijelölt feladatokat. Május 24-én reggel a hajót három személyzet nélküli motorcsónak támadta meg, azonban mindhármat sikerült megsemmisíteni” – nyilatkozta az orosz felderítőhajó kapitánya.

Ukrán jelentések szerint viszont az egyik úgynevezett vízi drón eltalálta a hajót. A háborúban mindkét fél gyakran használ távolról irányítható harci eszközöket, hogy csökkentsék az emberveszteséget.

Az ukrán erők nemcsak katonai drónokat vetnek be, hanem olyan szerkezeteket is, amelyeket általában csomagszállításhoz használnak. A Donyeck megyei fronton lövedékeket erősítenek a drónokra, amelyet aztán az orosz egységekre dobnak.

 „Egy gránátok ledobására használt drón két hét után már veteránnak számít. Ez nagyszerű eredmény. Néha naponta három-négy drónt is elveszítünk” – mondta egy ukrán katona.

Közben a front mindkét oldaláról jelentettek légicsapásokat. Donyeck városát a helyi orosz vezetés szerint pénteken órákon át rakétasorozatvetővel lőtték. A támadásban egy ember meghalt, több egészségügyi intézmény megrongálódott és egy benzinkutat is találat ért.

Hasonló károkról számoltak be az ukrán hatóságok Dnyipróban is, ahol egy orosz lövedék közvetlenül egy töltőállomás mellett csapódott be. A legnagyobb kár azonban egy kórház sürgősségi szárnyában keletkezett, amely kigyulladt és összedőlt.

 „Éppen takarítottam otthon, amikor a robbanás ereje a falhoz vágott. Körülnéztem és láttam, hogy eltűnt az erkély és az ablakok, minden összetört. Mit tehetnénk? Most a nyomozóhatóság embereit várjuk, akik feljegyzik a kárt és ennyi. Mikor lesz ennek vége?” – panaszolta egy közelben élő ukrán férfi.

A kórház elleni rakétatámadásban több mint harmincan megsebesültek, egy arra járó idős férfi életét vesztette, egy másik holttestet pedig a romok alatt találtak meg, miután sikerült megfékezni a lángokat. A tűzoltók munkáját nehezítette, hogy az épület belső szerkezete nagyrészt fából volt, ami táplálta a tüzet, emellett a légicsapások miatt több helyszínre kellett kivonulniuk egyszerre, így kevesebb embert vezényelhettek a kórházhoz. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök emberiség elleni bűntettnek nevezte a támadást és a légvédelem megerősítését ígérte.

 „Mindent megteszünk, ami lehetséges, sőt azt is, ami lehetetlen, hogy felgyorsítsuk a fejlett légvédelmi rendszerek szállítását Ukrajnába Ezen a héten jelentős előrelépést értünk el a modern repülőgépek biztosítása terén is, amelyek légvédelmünk kulcsfontosságú elemeivé válnak. Gyorsabban haladunk a védelmi modernizáció terén, mint azt hat hónappal ezelőtt meg lehetett volna jósolni” – fogalmazott az ukrán elnök.

Az Egyesült Államok ugyanis újabb légvédelmi rendszereket és rakétákat szállít Kijevnek összesen 285 millió dollár értékben. Emellett engedélyt adtak arra is, hogy bármelyik ország amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépeket adjon Ukrajnának. A holland miniszterelnök Mark Rutte pedig pénteken már arról beszélt, hogy komolyan fontolóra veszik a modern harcirepülők szállítását.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Forma-1 magyar reménysége csapatot és bajnokságot is vált

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

borsonline.hu

Megszakad a szív: holtan találták meg az eltűnt, 4 gyermekes nyíregyházi édesanyát

vg.hu

Brit címlapra került a Duna Aszfalt

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

hirtv.hu

Tüttő Kata szerint Víg Mór pénzt vehetett fel a Lánchíd felújítására szánt összegből + videó

travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

ripost.hu

Fontos bejelentést tett Csuti, fotóval mutatta meg

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

ripost.hu

Házasság első látásra: Nem hiszed el, milyen kínos titok derült ki Csabiról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában