Létrehozva: 2023.04.01.
Módosítva: 2023.04.03.

Zsarolni próbált a főváros a BKV-val

Újabb leleplező dokumentumok.

A Karácsony Gergely-féle budapesti városvezetés attól sem riadt vissza, hogy a BKV leállításával zsarolja a kormányt – erről írt cikket a Magyar Nemzet a magát Anonymusnak nevező álarcos alak több mint tízórás hangfelvételének leirata alapján. Az újabb részletekből kiderül, hogy az ügy egyik kulcsfigurája, a baloldali üzletember Gansperger Gyula szerint a BKV finanszírozási ügyét hisztériakeltésre és zsarolásra kellene felhasználni a főpolgármesternek. A lap felidézte: ez később így is történt.

Kép a leleplező videóból.

 

Még 2021 őszén robbant ki a Városháza körüli botrány, amikor egy magát Anonymusnak hívó álarcos alak közölt olyan hangfelvételeket, amelyeken a baloldali városvezetéshez köthető üzletemberek a Városháza épületének lehetséges eladásáról egyeztettek. A hanganyagon többször megszólalt az ügy egyik kulcsszereplője, Gansperger Gyula, aki a Városháza eladása kapcsán a fővárosban működő maffialogikára épülő jutalékos rendszerről beszélt.

De mondott mást is.

A több mint tízórányi hangfelvétel tartalma miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda indított eljárást. A nyomozati anyag leirata most a Magyar Nemzet birtokába került. Ezekből többek között az is kiderült, hogy Gansperger Gyula már a 2021 nyarán nyilvánosságra került felvételeken arról beszélt, hogy Karácsony Gergelyék készek a BKV leállításával zsarolni a kormányt, hogy hozzájussanak 10 milliárd forinthoz.

Majd megállítja a BKV-t, ő nem fog sz*rozni” – mondta az üzletember a főpolgármesterről.

Mire a beszélgetőtársa figyelmeztette, ez óriási kiszúrás a budapestiekkel, és ilyet nem lehet csinálni. Erre Gansperger úgy reagált, „mindent lehet.”

Ezután a baloldali vállalkozó azt is kifejtette, nem azonnal állítanák le a budapesti tömegközlekedést.

Hanem azt mondom, hogy két hét múlva leállítják a BKV-t, ha nem kap 10 milliárd költségvetési támogatást” – fogalmazott Gansperger. A beszélgetőpartnere azt felelte, „Ez meg zsarolás”, amit az üzletember is elismert.

A Magyar Nemzet felidézi, néhány hónappal később valóban bekövetkezett, amit Gansperger Gyula előrevetített. 2021 novemberében ugyanis Karácsony Gergely levelet írt Orbán Viktornak, hogy az állam azonnal utaljon 12 milliárd forintnyi támogatást a BKV működésére. Ez után Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az RTL KLUB híradójában beszélt arról, hogy nagyjából egy héten belül elfogy a BKV arra az évre tervezett pénze, és – ahogy azt Gansperger Gyula javasolta – kilátásba helyezte, hogy korlátozásokat vezetnek be a közösségi közlekedésben.

Ezt követően az Innovációs és Technológiai Minisztérium emlékeztette a fővárost, hogy

már hónapokkal korábban biztosíthatta volna a BKV finanszírozását, ha Karácsony Gergely aláírja az állami támogatáshoz szükséges szerződést, de mivel nem tette meg, csúszott a kifizetés is.

Egy héttel később aztán Karácsony Gergely aláírta a megállapodást, így a botrány a fővároshoz köthető üzleti körök szándéka ellenére elült.

Gyurcsány Ferenc egy bunkó paraszt, érted?! – fogalmazott Gansperger Gyula a Városháza eladásával összefüggésben folytatott egyeztetések egyikén. Ez azokból a vágatlan hangfelvételekből derül ki, amelyeket korábban Anonymus juttatott el a hatóságokhoz, és amelyeknek a leirata a jelenleg zajló büntetőeljárás nyomozati anyagainak részét képezik. Az iratokat azonban megszerezte a Magyar Nemzet.

A Városháza-ügy azt követően robbant ki, hogy Anonymus, egy álarcos alak, 2021 őszén több hanganyagot is nyilvánosságra hozott. A szerkesztőségeknek elküldött felvételekből az derült ki, hogy a rendkívül értékes Városháza-épületegyüttest és a hozzá tartozó telket a Karácsony Gergely-féle balliberális városvezetés alatt többmilliárdos kenőpénzért cserébe, titokban akarták eladni. Az ingatlan kapcsán orosz, olasz, amerikai és izraeli befektetőknél is házalt egy baloldalhoz köthető személy.

Karácsony Gergely főpolgármester és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (MTI/Balogh Zoltán)

A Magyar Nemzet szerint az orosz befektetőkkel, azok közvetítőivel folytatott egyeztetéseket valamelyik résztvevő rögzítette. A hanganyagok alapján az a kép rajzolódott ki, hogy a fővárosban az ingatlanértékesítésekre szakosodva, egy jól behatárolható kör korrupciós, úgynevezett jutalékos rendszert működtetett, így bizonyos személyekhez csúszópénzek kerültek.

Mint azt a hirado.hu is megírta, a történtek miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított, a rendőrök pedig tavaly ősszel befolyással üzérkedés gyanúja miatt három embert is kihallgattak. A Városháza-ügyben meggyanúsították a fővárosban működő korrupciós rendszer kulcsfigurájának tartott és a baloldalhoz szorosan köthető Berki Zsoltot, valamint testvérét, Berki Józsefet. Előbbi keresett meg a Városháza adásvételével kapcsolatban több, Magyarországon ismert üzleti kört, utóbbiról pedig érdemes megemlíteni, hogy éppen abban az időben dolgozott a néhai Kiss Péter mellett, amikor a volt MSZP-s miniszter titkárságvezetője Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes volt.

Az ügyben már egy koronatanút is kihallgatott a rendőrség, amely folytatja a büntetőeljárást. A nyomozati anyagok részévé vált az a sajtóban még meg nem jelent, közel tíz órányi felvétel, amelyet Anonymus vágatlan formában a hatóságokhoz juttatott el. A Magyar Nemzet birtokába került a szóban forgó hanganyagok leirata. Mint kiderült, a Városháza és más fővárosi ingatlanok értékesítése mellett az egyeztetések kötetlenebb részeiben számos érdekes történet, megállapítás, háttérinformáció hangzott el.

Bajnai Gordon és Karácsony Gergely
(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ilyen például az a részlet, amelyben Gansperger Gyula két volt kormányfőről alkotott véleményt. Azt a hirado.hu is megírta, hogy miként vélekedik Bajnai Gordonról: „Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött, ugye, én azt gondolom, a külföldi erők és finanszírozók állnak. […] Ugye kik ezek az erők? Ugye egyik része ez a Soros-birodalom, fogalmazzunk így. A másik része azok a nagytőkés csoportok, Németország, az Egyesült Államok főleg, akik itt szeretnék, hogyha befolyással rendelkeznének. Én azt gondolom, hogy ezeknek az embere a Gordon” – fogalmazott Gansperger, aki éveken keresztül együtt dolgozott Bajnaival a Wallisnál, akit ő váltott a vezérigazgatói székben.

Szerinte Bajnai nagyon elfogadott ember, nagyon jól beszél angolul, németül, mindenkivel, még Merkellel is jóban volt annak idején. Arra a felvetésre, hogy Gyurcsányt mennyire fogadják el, azt mondta: „Az egy bunkó paraszt, érted?! Össze sem lehet hasonlítani őket. Ellentétben Gyurcsánnyal, Bajnaira nem lehet azt mondani, hogy megvett az államtól valamit, és magáévá tette három forintért. Meg nem százával csinálta a Sutyi Bt.-ket”. Szerinte Gyurcsány a látszatra sem ügyelt: „Hát az lesz…rta, majd a Klárikáék (Dobrev Kláráék – a szerk.) elsimítják neki […]. Hát és azért el is simították, mindent megúsztak” – ecsetelte Gansperger Gyula.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (MTI/Mohai Balázs)

A Magyar Nemzet szerint a baloldali üzletember Gyurcsánynak vélhetően azokra az ügyleteire utalt, amikor agyafúrt konstrukciók útján privatizálta például a Parlament közelében lévő, meglehetősen értékes Szalay utcai ingatlant, illetve a balatonőszödi kormányüdülőt. A két adásvételben az volt a közös, hogy végeredményben egy fillérjébe sem kerültek az ingatlanok. És akkor még nem is beszéltünk a Mosonmagyaróvári Timföldgyár (Motim) 1995-ös megvásárlásáról, amelyhez éppen az a Magyar Kereskedelmi és Hitelbank folyósította a hitelt, amelynek felügyelőbizottságában ott ült Dobrev Klára édesanyja, Apró Piroska – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

magyarnemzet.hu

Így omlik össze a hatalmas híd, miután nekimegy egy nagy hajó + videó

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat