Létrehozva: 2023.04.11.
Módosítva: 2023.04.11.

Végre kiderülhet az igazság Tordai Bence botrányos házáról

Igazságügyi szakértőt rendeltek ki.

Szerző Ripost

Igazságügyi szakértő tart ma helyszíni szemlét Tordai Bencének, a Párbeszéd társelnökének budai villájánál – értesült a Magyar Nemzet. A szakember annak eldöntésében működhet közre, hogy a baloldali politikus szabálytalanul építtette-e II. kerületi, 150 millió forintra taksált házát. Az építkezés miatt több eljárás is zajlik. Tordai perben áll a kormányhivatallal, amely éppen a bírósági procedúra miatt függesztette fel az ügyben korábban megindult építésügyi eljárást. A villát felhúzó kivitelező ellen pedig a rendőrség vizsgálódik csalás és más bűncselekmény miatt.

 

Tordai Bence még 2016-ban vásárolt egy II. kerületi, Attila utcai telket, az ingatlanon akkor parasztház állt. A Párbeszéd társelnöke eredetileg ezt a lakóingatlant akarta átépíttetni úgy, hogy az eredeti épületből számos elem megmaradjon. Ehhez képest a telken látszólag teljesen új házat alakítottak ki. 

A történet jól rávilágít Tordai személyiségére, hiszen a politikus a botrány kirobbanását megelőzően a milliárdos Csipak Péter szintén szabálytalannak tűnő építkezését támadta, ám azóta inkább más témákat próbál napirenden tartani.

Megtagadták a ház hatósági bizonyítványának kiadását. (Fotó: Metropol)

Így építkezik Tordai

A politikus által megbízott kivitelező 2017 novemberében kezdett dolgozni, ekkor egyszerű bejelentést tett az Országos építésügyi nyilvántartáson keresztül arról, hogy az ingatlan hátsó kertjében meglevő lakóépületet átépítené, bővítené. A munkálatok 2022 áprilisában befejeződtek, Tordai hatósági bizonyítványért folyamodott Budapest Főváros Kormányhivatalához. A dokumentum beszerzése azt a célt szolgálta, hogy az építtető jelezze a hatóságoknak: az ingatlan elkészült, a munkálatok befejeződtek. Ez az irat azért fontos, mert például a bankok ennek bemutatása után folyósíthatják egy építkezésre felvett hitel utolsó részletét, de a csokhoz és egyéb támogatásokhoz is elengedhetetlen a hatósági bizonyítvány megléte.

Itt az alap, hol az alap?

Miután Tordai benyújtotta igénylését, a kormányhivatal szemlét tartott az ingatlanon, majd a szakemberek átnézték az építési e-naplót, kikérdezték a kivitelezőt és légifelvételeket kértek be a területről a II. kerületi önkormányzattól. 

 

Az adatok alapján 2022 augusztusában megtagadják a hatósági bizonyítvány kiadását. 

 

Azzal érveltek, hogy bár az ingatlan méreteit és megjelenését tekintve az egyszerű bejelentési dokumentációban szereplő épületet húzta fel a kivitelező, ám a korábbi házból nem annyi maradt meg, mint amennyi a tervekben szerepelt. 

A kormányhivatal vizsgálata megállapította, hogy egyes falakat az alapokig visszabontottak, illetve bizonyos helyeken még a régi alapot is elbontották, miközben a tervdokumentációban nem ez szerepelt.

Tordai Bence a kerületi építési szabályzat ellen is vétett, ugyanis az előírás alapján az ingatlanon önálló épület nem létesíthető a hátsó kertben, kivéve, ha azt a kiegészítő előírás megengedi, ám ez esetben nincs szó ilyesmiről.

Kíváncsi a bíróság

A szabálytalan építés miatt a kormányhivatal az elutasító határozat kiadásával egyidejűleg építésfelügyeleti eljárást indított, ám ezt egyelőre felfüggesztették, ugyanis Tordai a Fővárosi Törvényszéken támadta meg a hatósági bizonyítvány kiadásának megtagadásáról szóló döntést.

A perben 2022 decemberében tartották az első tárgyalási napot. Úgy tudjuk, Tordai több ponton is igyekszik támadni a kormányhivatal döntését a bíróság előtt. A politikus és jogi képviselője azt az álláspontot terjesztette elő, hogy a hatósági bizonyítvány kiadása iránti eljárásban nem lehetett volna ezt megtagadni építésrendészeti problémák miatt.

Tordaiék szerint a kormányhivatal csak egy, a párhuzamosan indított építésrendészeti eljárásban állapíthatta volna meg az épület szabálytalanságát.

A hatóság a bíróság előtt jelezte, hogy nem ért egyet mindezzel. Az irat kiadásának előfeltétele szerintük ugyanis az, hogy a hatóság megvizsgálja: az építmény a jogszabályoknak megfelelően valósult meg. 

Tordai továbbá próbálta elfogultnak feltüntetni a kormányhivatalt, ám úgy tűnik, hogy a bíróság nem volt vevő a képviselő érveire. A per következő tárgyalási napja várhatóan áprilisban lesz.

A Fővárosi Törvényszék szakértői bizonyítást rendelt el Tordai Bence budai villájának ügyében. Úgy tudjuk, az igazságügyi szakértő ma tart helyszíni szemlét a politikus II. kerületi háznál.

A bíróság nem volt vevő a képviselő érveire. (Fotó: Metropol)

Nyomoz a rendőrség is

A Tordai-villa ügyében a feljelentéseiről elhíresült Tényi István fordult a hatóságokhoz 2022 júliusában, majd a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség asztalára került a csalás és más bűncselekmény ügyében tett feljelentés. Innen a Budapesti Rendőr-főkapitányságra került a feljelentés, mivel első körben nem a politikus felelősségét vizsgálják, hanem a kivitelezőét. A rendőrség addig nyomozhat, amíg esetlegesen fel nem merül a párbeszédes politikus felelőssége.

A Metropol derítette ki, hogy a baloldali politikus parasztháznak hazudta a vadonatúj épületet.

Lebonthatják Tordai Bence illegálisan épült villáját /Fotó: Magyar Nemzet

Tordai Bence villabotrányát  a Metropol robbantotta ki, miután megírta, hogy az erőszakos akcióiról elhíresült Tordai, a hatóságokat megtévesztve épített magának emeletes álomvillát a II. kerület kertvárosában. A Párbeszéd társelnöke ugyanis parasztháznak próbálta álcázni a legalább 150 milliós új ingatlant. A baloldali politikus a kérdéses telekre a szigorú előírások miatt nem kaphatott volna engedély új épület felhúzására, ezért úgy döntött, megtéveszti a hatóságokat. Azt hazudta, hogy csak felújítja a területen eredetileg álló parasztházat. Aztán fogta magát és önkényesen beköltözött. Az ügy pikantériájához tartozik, hogy miközben Tordai jogsértő módon építgette kacsalábon forgó házát, a lehető legharsányabban támadta az ugyancsak engedély nélkül építkező milliárdost, Csipak Pétert.

Később Tordai azt hangoztatta, hogy minden engedély megvolt az építkezéshez, de a Mediaworks Hírcentrum megtudta, hogy a kormányhivatal már meg is állapította: a lakóépület jogszerűtlen és szakszerűtlen.

A 150 milliós házat parasztháznak hazudta a politikus

 

A villa szabálytalan építési tevékenységgel valósult meg

 

A Kormányhivatal megállapította, hogy az egyszerű bejelentés alapján épült ingatlan „jogszerűtlen és szakszerűtlen”. A hivatal mindezek miatt Tordainak a házra vonatkozó hatósági bizonyítvány iránti kérelmét elutasította, a hatósági bizonyítvány kiadását megtagadta. Ezzel egyidejűleg pedig építésrendészeti eljárást indított a szabálytalanul épített villa miatt. Tordai háza körül a rendőrség is nyomoz. Tényi István feljelentő ugyanis a nyomozó hatóságokhoz fordult. Az ügyben hivatali visszaélés miatt indítottak nyomozást.

Parasztház-felújításnak hazudhatta az új villa felhúzását Tordai Bence

 

Tordai azt állította, csak felújítja az eredeti házat, de közben teljes bontás történt

 

A Metropol információi szerint az építkezéseken kötelező, az építés fázisait nyomon követő úgynevezett e-naplóból kétséget kizáróan kiderül, hogy a régi házat teljesen elbontották és géppel egy újnak ástak alapokat. A szakértői vizsgálat azt is feltárta, hogy „a terveken szereplő meglévő, megmaradó falak nem találhatók meg, helyette teljesen új vázkerámia lett kivitelezve”. Az e-napló azt is tartalmazza, hogy „teljes bontás és gépi alapásás” történt. Vagyis a ház engedély nélküli, illegális építkezésnek minősül, és mint ilyet, egyértelműen le kell bontani.

 

origo.hu

Mini Bora Bora, Jurassic park és bbq-lángos – lenyűgöző kalandok a Dunakanyarban

ripost.hu

Hűha: Szarvas Andi megmutatta a luxusotthonát - Videó

metropol.hu

Most jött: súlyos vonatbaleset történt Magyarországon, még mentenek

vg.hu

Megölték a katonákat kritizáló nacionalista ukrán képviselőt, Irina Fariont

ripost.hu

Lecsapott az özönvízzel érkező vihar Magyarországra, mutatjuk képeken

magyarnemzet.hu

Itt vannak a legfrissebb részletek a Trump elleni merényletkísérletről

ripost.hu

„Ha annyira gazdag, miért mindig ugyanaz a cucc van rajta?!” - hazugsággal vádolják a 21 éves magyar milliomost

mindmegette.hu

Itt a Duna-hullám receptje: ettől a süteménytől a menyasszony is táncra perdül a lagzin

ripost.hu

Meglepő pletyka! Teljes titokban szakíthatott a magyar sztárpár

ripost.hu

Melyik állatot láttad meg először a képen? Lelked titkait árulja el ez a személyiségteszt

ripost.hu

"Harry és Meghan szakadatlan nyafogása felidegesítette Amerikát - a tündérmese véget ért"

ripost.hu

Akikért hiába teszel meg bármit: ez a 4 csillagjegy a leghálátlanabb mind közül

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Friss információk Magyar Péter szexbotrányáról

POLITIK

Donald Trump hatalmas fordulatot tervez az ukrajnai háborúban

POLITIK

Megkongatták a vészharangokat: Németország megvágja az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt

POLITIK

Tízpontos Orbán-terv a vérontás befejezésére, a brüsszeli elit homokba dugja a fejét

POLITIK

Egyre nagyobb a nyomás Joe Bidenen, lépjen végre vissza

POLITIK

A CIA beismerte, hazudott Joe Biden fiáról

POLITIK

Meloni pártja ezért nem szavazott Ursula von der Leyenre

POLITIK

Az ukránok lépése elfogadhatatlan!