Létrehozva: 2023.04.05.

Trump nem ismerte be a bűnösségét

Soros ügyész a támadások mögött.

Donald Trump mind a harmincnégy ellene felhozott vádpontban tagadta bűnösségét a magyar idő szerint kedden este, New Yorkban megtartott ügyészségi meghallgatásán, amely során kampányfinanszírozási szabályok megsértésével vádolták. A korábbi amerikai elnök politikai boszorkányüldözésnek, valamint a 2024-es választásokba való beavatkozásnak tartja az ügyet.

A New York Manhattan városrészében – az amerikai exelnök tulajdonában álló és a nevét viselő Trump Tower irodaépülettől nem messze – megtartott tárgyaláson harmincnégy vádpontot soroltak fel Donald Trump ellen, aki akár 136 év éves börtönbüntetést is kaphat.

Trumpot a kampányfinanszírozási szabályok megsértésével vádolták, ezek szerint

2016-ban a kampány során – ügyvédjén keresztül – pénzt juttatott el Stormy Daniels felnőttfilmesnek annak érdekében, hogy a nő a nyilvánosság előtt hallgasson a közötte és Trump között feltételezett korábbi intim együttlétről.

A hetvenhat éves politikustól, aki önként jelent meg a bíróság előtt, ujjlenyomatot is vettek, mielőtt megkezdődött volna a zárt ajtók mögötti meghallgatása.

Trump szürreálisnak nevezte az ügyet, és korábban Truth Social nevű platformján azt írta: „Atyaég! Letartóztattak. Hihetetlen számomra, hogy az Egyesült Államokban mindez megtörténhet.”

Trump megfogalmazása szerint „az egyetlen bűn, amit elkövetett az, hogy megfélemlíthetetlenül védelmezi az országot azoktól, akik el akarják pusztítani”.

Az egyórás bírósági meghallgatást követően Trump nem válaszolt a sajtó kérdéseire. A bíróság épületéből kilépve beszállt egy fekete autóba, amely a New York-i LaGuardia nemzetközi repülőtérre szállította, ahonnan floridai birtokára repült.

Juan Merchan szövetségi bíró a következő tárgyalási napot 2023. december 4-re tűzte ki,

a további tárgyalás pedig 2024. januárjában kezdődhet, amely egybeesik az amerikai előválasztások kezdetével.

Az Egyesült Államok történelemben egyedülálló üggyel kapcsolatban Donald Trump – aki már korábban bejelentette, hogy 2024-ben újra indul az elnöki székért a Republikánus Párt színeiben – azt közölte: politikai boszorkányüldözésnek és a választásokba való beavatkozásnak tartja az ellene felhozott vádakat.

 Ügyvédei elítélték a kedden nyilvánosságra hozott vádiratot, „kiábrándítónak” nevezve a tartalmát.

Ez nem egy szép nap – nem hittem, hogy ez megtörténhet ebben az országban” – mondta a New York Post tudósítása szerint Todd Blanche, Trump egyik ügyvédje, miután kilépett a manhattani bíróság tárgyalóterméből.

Maga a vádirat egy formális szöveg. Igazán kiábrándító. Szomorú, és harcolni fogunk ellene” – tette hozzá.

A volt elnök ügyvédi csapatának másik tagja hasonlóképp vélekedett a dokumentumról,

szerinte a Trump elleni vádiratban „nincsenek tények”.

Arra a kérdésre, hogy Trump hogyan fogadta a vádakat, Blanche azt mondta, a volt elnök „pontosan úgy reagált, mint ahogy bárki más tette volna, ha ez vele történik meg. Frusztrált, feldúlt, de motivált”. „Ez nem fogja megállítani őt” – hangsúlyozta az ügyvéd.

A Fox News rámutatott, a vádak alapján a Trumpra kiszabható büntetés elérheti a 136 évet is.

A New York-i kerületi ügyész, Alvin Bragg vizsgálata nyomán a vádesküdtszék csütörtökön szavazta meg az amerikai politika történetében példátlan vádemelést.

Donald Trumpot azzal vádolják, hogy 2016-ban, az elnökválasztási kampány idején akkori ügyvédjén, Michael Cohenen keresztül 130 ezer dollárt juttatott el Stormy Daniels felnőtt filmes színésznő számára, hogy hallgasson a kettőjük között állítólag tíz évvel korábban zajlott intim kapcsolatról. Donald Trump tagadja a kapcsolat tényét a nővel.

Donald Trump múlt hét csütörtökön közleményben reagált a vádemelésre, amelyet a legmagasabb fokú politikai üldöztetésnek és a választásokba való beavatkozásnak nevezett. Azt írta, hogy az Egyesült Államok volt elnöke elleni vádemelés visszaüt majd, és bűnösnek nevezte a demokratákat abban, hogy visszaélnek a jogrendszerrel annak érdekében, hogy politikai ellenfelüket megbüntessék. Úgy vélte, hogy

a radikális baloldali demokraták már hivatalba lépése előtt boszorkányüldözésbe kezdtek ellene.

Furcsa módon jobb helyzetbe hozta Donald Trumpot a republikánusok elnökjelöltségért folytatott versenyében az, hogy a múlt héten vádat emeltek ellene. A konzervatív szavazók úgy látják, a volt elnök régóta folyamatos politikai támadásoknak van kitéve, és a legutóbbi eset után már sokan elkezdtek visszapártolni hozzá.

A Reuters által megkérdezett, önmagát republikánus konzervatívnak valló Larry White elmondta, azon gondolkodott, hogy Ron DeSantisra szavaz pártja előválasztási versenyében, mert úgy vélte, a floridai kormányzónak nagyobb esélye van arra, hogy legyőzze a demokratákat, mint Donald Trump volt elnöknek.

Aztán március 30-án jött a hír, hogy Trump ellen New Yorkban vádat emeltek egy felnőttfilmesnek fizetett hallgatási pénzzel kapcsolatos vádak miatt, és ezzel ő lett az első volt amerikai elnök, aki ellen büntetőeljárás indult.

Most már feltétlenül Trumpra szavazok” – mondta a 75 éves zeneszerző.

„A vádemelés volt számomra az utolsó csepp a pohárban, mert Trumpot annyi politikai gáncsoskodás érte. Szerintem ő a legerősebb jelölt, aki szembeszáll azzal, amit a baloldal művel. Teljesen mellette vagyok.”

White dühe és visszatérése Trumphoz DeSantis helyett, sok republikánus aktivista és szavazó érzését tükrözte, akikkel a Reuters Nevadában beszélt. A nyugati állam korán szavaz az elnökjelölési folyamatban, így kiemelkedő szerepe van abban, hogy melyik jelölt nyerjen lendületet a 2024-es választáson.

A megkérdezett 35 republikánusok többsége a vádemelésig hajlandó volt hátat fordítani Trumpnak, és más jelöltet választani, mivel úgy vélték, hogy túlságosan „elhasznált” és hangos ahhoz, hogy jövőre megnyerje a republikánusoknak a választásokat.

A 2024-es amerikai elnökválasztáson újra induló Donald Trump volt amerikai elnök támogatói sorban állnak a texasi Waco városban tartott kampányrendezvény előtt 2023. március 25-én. (Fotó: MTI/AP/Julio Cortez)

A New York-i büntetőjogi vádak mindezt megváltoztatták, felborítva a republikánus előválasztási versenyt, jelentős lökést adva Trumpnak és a Tegyük újra naggyá Amerikát (Make America Great Again) mozgalmának a Fehér Házba való visszatérés érdekében. Jogi szakértők szerint a tárgyalásig még több mint egy év van hátra, ami azt jelenti, hogy Trump a kampány ideje alatt esküdtszéki tárgyalás elé kerülhet.

A republikánus szavazók azt mondták, elítélik a vádiratot, azt a volt elnök elleni politikai lejárató kampány részének tekintik. Ugyanakkor 35-ből 20-an azt mondták, hogy elgondolkodtak azon, hogy hátat fordítsanak Trumpnak és DeSantist támogassák. Közülük 14-en pedig úgy nyilatkoztak, hogy a vádemelés megváltoztatta a gondolkodásukat.

Szerintem azok az emberek, akik korábban semlegesek voltak, most be fognak állni mellé. Ez a legijesztőbb dolog, amit valaha láttam az Egyesült Államokban” – mondta Pepe Kahn egy hendersoni republikánus klub szombati összejövetelén.

Trump kampánycsapata vasárnap támogatóknak küldött e-mailben azzal büszkélkedett, hogy a vádirat bejelentése óta több mint négymillió dollárt gyűjtöttek össze. Steven Cheung, Trump szóvivője a Reutersnek küldött e-mailben azt írta, hogy a vádak „megdobták” az egykori elnök támogatottságát.

„Az amerikaiaknak – függetlenül attól, hogy milyen háttérrel rendelkeznek – elegük van abból, hogy az igazságszolgáltatási rendszert fegyverként használják Trump elnök és támogatói ellen”

– jelentette ki Cheung.

Erősödött Donald Trump támogatottsága a republikánus párti szavazók körében legnagyobb vetélytársa, Ron DeSantis floridai kormányzó előtt, a demokrata szavazók megosztottak Joe Biden újraindulását tekintve – derül a FoxNews szerdán publikált közvéleménykutatásából.

Az országos hírtelevízió reprezentatív felmérése szerint a republikánus párt előválasztásán részvételüket ígérők körében Donald Trump népszerűsége 54 százalék a februári 43 százalék után, miközben Ron DeSantis támogatottsága országos szinten 28-ról 24 százalékra mérséklődött. A harmadik helyen 6 százalékkal Mike Pence volt alelnök áll.

A közvéleménykutatás republikánus szakértője,

Daron Shaw szerint Donald Trump erősödésében szerepe van annak a másfél hete lábra kelt híresztelésnek, hogy a volt elnök ellen egy New York-i ügyész vádat emelhet.

A demokrata választók Joe Biden jelenlegi elnök újraindulását tekintve továbbra is megosztottak. 52 százalék szeretne mást látni a demokraták jelöltjeként a 2024-es elnökválasztáson. Az elnök pártjára szavazók 42 százaléka támogatja a februári 37 százalék után, hogy Joe Biden ismét megméresse magát.

A felmérésben közreműködő demokrata szakértő, Chris Anderson úgy nyilatkozott, hogy

az elmúlt év során nem volt érdemi elmozdulás Joe Biden megítélésében, ugyanakkor az látszik, hogy tartja a lépést.

A FoxNews országos közvéleménykutatása március 24. és 27. között készült, a hírcsatorna havi rendszerességgel készít hasonló felméréseket.

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

mindmegette.hu

Ma ünnepli születésnapját Borbás Marcsi: legjobb receptjeivel köszöntjük

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

hirtv.hu

Rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg az Egyesült Államok Oroszországgal szemben

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

travelo.hu

A világ egyik legszebb túrája a híres, két sziklafal közé szorult kőtömbre vezet

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

"Droidok" – Kiakadt a megcsalással vádolt énekesnő, Marics Peti tagad

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak