Létrehozva: 2023.04.13.

Miért érthetetlenek az USA követség plakátjai?

Az USA 56-ban cserben hagyott minket...

Szerző Ripost

Több helyen is kikezdhetőek az Amerikai Nagykövetség plakátjai – jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel a Kossuth Rádióban. A hirdetéseken egy 1956-os fénykép is látható, amelyen a „Ruszkik haza!” felirat olvasható, így vonva párhuzamot az 1956-os magyar forradalom és a jelenlegi ukrajnai helyzet között. A Nézőpont Intézet vezetője emlékeztetett: akkor az Egyesült Államok épphogy nem segített Magyarországnak, mert épp elnökválasztási kampány volt, és Eisenhower elnök félt egy esetleges harmadik világháborútól.

 

„Béke akkor lehet Ukrajnában, ha az orosz megszálló hadsereg kivonul” – olvasható az Amerikai Nagykövetség óriásplakátjain, amelyek kedden jelentek meg az ország nagyvárosaiban. A hirdetéseken szerepel a „Ruszkik haza!” felirat is, amellyel a megbízó párhuzamot von az 1956-os magyar forradalom és a jelenlegi ukrajnai helyzet között.

 

1956-ban a magyarság teljes egyetértésben festette a falakra ezt az ellentmondást nem tűrő két szót. Tették ezt úgy szüleink és nagyszüleink, hogy hittek abban, hogy az Egyesült Államok majd jön, és segít. Nem jött, fontosabb volt a szuezi válság.

Amikor 56-ban zúgott a „Ruszkik haza!”, akkor az amerikaiak szavak szintjén hangosan mellénk álltak, a háttérben viszont nyugtatták Moszkvát, hogy felesleges még csomagolniuk, mert az Egyesült Államoknak nem áll érdekében Magyarországot kiszakítani a bolsevik birodalomból.

A magyarok melletti kiállás a harmadik világháborúhoz vezetett volna, és néhány évtizeddel később úgy tűnik, már

nem zavarja az amerikaiakat egy újabb világégés réme, sőt mintha egyenesen ez lenne a céljuk. És most sem akarnak idejönni, vívja csak meg helyettük néhány tíz millió kelet-európai.

Az pedig, hogy 2023-ban van képük nem csak a szavakat, de egy 1956-os fotót felhasználva politikai gúnyt űzni egy nép szenvedéséből és halottaiból, az minden határon túlmegy.

1956 őszén az USA-nak és a Nyugatnak egyszerűen nem ért annyit Magyarország, hogy egy esetleges beavatkozással fegyveres konfliktusba keveredjenek a Szovjetunióval – erről beszélt Mráz Ágoston Sámuel a Kossuth Rádióban.

„Az ötvenhatos forradalmunk alatt az Egyesült Államokban elnökválasztási kampány volt. Eisenhower újraindult a mandátumáért, és nem nagyon kívánt belebonyolódni egy harmadik világháborúba. Ezért távolságot tartott.” – mondta Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője.

A plakátkampány tovább erősíti a belpolitikába való beavatkozás szándékát, ugyanakkor a magyar kormány nem változtat az álláspontján – jelentette ki szerdán Gulyás Gergely. A lehető leghamarabb legyen tűzszünet, és legyenek béketárgyalások – tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter, kiemelve: nincs az a szövetségesi, diplomáciai, akár baráti nyomás, amelynek Magyarország ne állna ellent.

„Az amerikai diplomácia nem tett le arról, hogy Magyarországot belepréselje abba a háborúpárti álláspontba, amelyet kétségkívül sok szövetségesünk oszt”

– közölte Gulyás Gergely.

Az amerikai baloldal csírájában akarja elfojtani a magyar békepárti álláspontot, mert nem szeretnék, hogy az Európában elterjedjen – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője az M1-en.

„A magyar álláspont szemmel láthatóan nem tetszik a háborúpárti politikai erőknek. Az Amerikai Egyesült Államok már többször is jelezte a balliberális jelenlegi kormányzat, adminisztráció részéről, hogy azt szeretnék, hogy ha Magyarország változtatna a békepárti álláspontján. Ennek a része most ez a plakátkampány”

– mondta.

Deák Dániel szerint vissza kellene térni azokhoz az időkhöz, amikor a Trump-kormányzat idején a két Magyarország és az Egyesült Államok viszonya kifejezetten jó volt. Azt mondta: a magyar kormányfő személye, a magyar álláspont azóta sem változott, az amerikai fél hozzáállása lett más.

Az amerikai nagykövet az antiszemita és kirekesztő mondatai miatt hívta meg Jobbik vezetőjét a zsidó szervezetek vezetőinek részvételével tartott vacsorára – erről David Pressman beszélt szerdai sajtótájékoztatóján. Bár a baloldali médiumok már napokkal korábban arról írtak, hogy Amerika több magyar kitiltására készül, ez végül nem történt meg.

Az amerikai kormány új intézkedést tervez a magyar kormány megbüntetésére, például felmerült, hogy szankciót vetnek ki befolyásos  személyekre – erről írt már hétfőn a 444 nevű balliberális portál. Az Egyesült Államok tervezett szankcióinak hírét a baloldali lapok már az amerikai nagykövet szerdai sajtótájékoztatója előtt megszellőztették.

A dollármédia szinte minden cikkben arra utalt, hogy a büntetőintézkedések a magyar kormány tagjait is érinthetik. A hírt elsőként megíró 444 „több, egymástól független diplomáciai forrásra” hivatkozott, példaként pedig azt hozták fel, hogy az elmúlt időszakban az amerikai nagykövet és Szijjártó Péter külügyminiszter szerintük többször egymásnak feszült. A cikket aztán több hírportál is átvette: a 444 alapján a magyar kormány ellen tervezett szankciókról írt például a Telex, a napi.hu, a 24.hu és az Index is.

Utóbbi egy másik külföldi forrásra hivatkozva azt is hozzáfűzte, hogy három magyar személy ellen is hoznának intézkedéseket, és szerintük már márciusban szó volt arról, hogy az Egyesült Államok kormányközeli, sőt egyenesen kormányzati személyeket tiltana ki.

Szerdai sajtótájékoztatóján David Pressman végül

egyetlen kormányzati személy ellen sem jelentett be szankciót, három helyett pedig csak egy magyar érintettről, az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank alelnökéről beszélt.

Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ elemzője a sajtótájékoztató után az M1-en azt mondta: a dollármédia napok óta azon dolgozott, hogy pánikot és félelmet keltsen az emberekben, de mint kiderült: csak saját magát járatta le.

„A magyar baloldali médiumok megint borzasztóan elkalkulálták magukat, és azt hiszem, hogy a saját közönségük előtt, az olvasótáboruk előtt járatták le magukat, illetve bohócot csináltak magukból”

– fogalmazott.

David Pressman a büntetőintézkedések bejelentésekor arra hivatkozott, hogy Magyarország az Egyesült Államok szerint nem támogatja eléggé Ukrajnát az Oroszországgal vívott harcokban. Néhány nappal korábban viszont az a Gyöngyösi Márton, aki néhány éve még aktívan oroszbarát politikát képviselt, az asztalfőnél, közvetlenül a diplomata mellett kapott helyet egy, a nagykövetség által szervezett, zsidó húsvétot ünneplő vacsorán – erre már a Magyar Nemzet hívta fel a figyelmet.

A Jobbik-Konzervatívok elnöke 2015-ben megfigyelőként vett részt a Krím elcsatolását legitimálandó népszavazáson, és úgy vélte, Oroszország reményt adott a kisebbségek jogaiért vívott küzdelemben, a referendum pedig rámutatott az Egyesült Államok kétszínűségére

– emlékeztet a lap.

Mindez azonban láthatóan nem zavarta David Pressmant a széderesti vacsorán, ahogy az sem, hogy Gyöngyösi Márton korábban több súlyosan antiszemita tartalmú kijelentést is tett.

2012-ben az Országgyűlésben követelte a zsidó származású képviselők listázását, akiket akkori felszólalásában nemzetbiztonsági kockázatnak nevezett.

Ezt a véleményét egy Magyar Nemzet birtokába jutott felvétel szerint egy jobbikos lakossági fórumon is kifejtette:

„Tehát ez az Izrael, és ennek az Izraelnek minden egyes állampolgára – meggyőződésem szerint – járjon bárhol a világon, nemcsak Magyarországon, ab ovo, tehát már ránézésre és messziről, és anélkül, hogy tudnám, hogy kiről van szó, meggyőződésem szerint nemzetbiztonsági kockázat.”

Az amerikai nagykövet szerdán korábbi kijelentései ellenére védelmébe vette Gyöngyösi Mártont és azt állította: a Jobbik-Konzervatívok elnöke éppen azért kapott meghívást a vacsorára, mert zsidógyűlölő.

„Gyöngyösi Mártont nem annak ellenére, hanem éppen azért hívtam, mert visszataszító, gyomorforgató antiszemita és LMBTQ-ellenes kijelentéseket tett. Nagy jelentősége van annak, hogy ezektől mostanra ő is elhatárolódott, és kész volt az asztalomhoz ülni, kipát viselni a zsidó és homoszexuális közösség tagjaival körülvéve, és ezekről a témákról beszélgetni”

– magyarázta David Pressman.

A vacsorán részt vevő zsidó közösségek vezetői viszont tapintatlannak és udvariatlannak nevezték Gyöngyösi Márton meghívását. Heisler András, a Mazsihisz elnöke utólag azt mondta: Gyöngyösi Márton személye zsidó körökben különösen nemkívánatos.

Köves Slomó az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője pedig az Index megkeresésére úgy fogalmazott, idézzük:

„Gyöngyösi Márton a pészahi széderasztalnál körülbelül olyan, mint egy pedofil díszvendég az óvodai nevelésről szóló konferencián.”

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

vg.hu

Halálos tömegbaleset Budapesten: őket körözi a rendőrség – fotó

ripost.hu

Kiszivárgott: sürgősen költözne Katalin hercegné, az is kiderült, hová!

vg.hu

Itt nyitja meg új, budapesti üzletét a Penny

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Drámai dolog történt a vonaton: sikoltozva kért segítséget gyermekéhez az anya

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra

POLITIK

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül

POLITIK

Az oltásellenesség mindannyiunk biztonságát veszélyezteti