Létrehozva: 2023.04.21.

Miért buzdít törvénysértésre Karácsony Gergely?

Egyértelmű vélemény.

A főváros baloldali vezetése sem buzdíthat törvénysértésre senkit, mert az egy önkormányzati vezető, mint hivatalos személy részéről bűncselekmény - így reagált a Fidesz Karácsony Gergelyre is igaz az a Margaret Thatcher-i mondat, hogy a baloldallal az a baj, hogy előbb-utóbb mindig kifogy mások pénzéből - közölte a fővárrosi Fidesz. Köztudott, hogy Tarlós István 214,2 milliárd forintos megtakarítással adta át a főváros vezetését három és fél évvel ezelőtt. A főváros adóbevételei azóta jelentősen nőttek. 2021-ben 20, tavaly 30 milliárd forinttal, idén pedig 76,4 milliárd forinttal több az iparűzési adóból származó bevétele Budapestnek, a korábban tervezetthez képest. Karácsony Gergelyék az emelkedő adóbevételek ellenére a pénzügyi tartalékot mára felélték, 25,5 milliárd forintra csökkentették - tették hozzá. 

Hova lett a főváros pénze? Mire költötte el Karácsony Gergely?

A szolidaritási adó tervezett be nem fizetéséhez pedig csak annyit fűzött hozzá a budapesti Fidesz, hogy szerintük a törvényeket mindenkinek be kell tartani! A főváros baloldali vezetése sem buzdíthat törvénysértésre senkit, mert az egy önkormányzati vezető, mint hivatalos személy részéről bűncselekmény - tették hozzá. 

Wintermantel Zsolt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a főpolgármester azon Facebook-videójára reagált, amely szerint a fővárosi önkormányzat életre hívja az „első budapesti lakógyűlést", hogy a város működéséről és finanszírozásáról, valamint a Lánchídról véleménynyilvánítást kérjen a fővárosiaktól.

A frakcióvezető közölte: Karácsony Gergely elköltötte azt a 214 milliárd forintot, amelyet Tarlós István korábbi főpolgármester és a Fidesz-KDNP „hagyott itt neki a kasszában" és felélte azt a több mint 200 milliárd forinttal nagyobb adótöbbletet és adóbevételt, amelyet az elmúlt négy évben beszedett.

„Ennek következtében kiürült a kassza" – mondta Wintermantel Zsolt, aki úgy látja, hogy Karácsony Gergely most megszorításokra készül.

KIEMELTE: A FŐPOLGÁRMESTER NEM ELŐSZÖR VESZ EL A BUDAPESTIEKTŐL.  

„Háromezer köztéri kukát szerelt le, volt, amikor napokig nem vitték el a háztartásokból a szemetet, valamint advent idején lekapcsolták a karácsonyi díszkivilágítást” – sorolta a fideszes politikus, arra is emlékeztetve, hogy

KARÁCSONY GERGELY SZÜNTETTE MEG A TARLÓS ISTVÁN IDEJÉN BEVEZETETT DUNAI MENTREND SZERINTI HAJÓKÖZLEKEDÉST.  

Wintermantel Zsolt úgy fogalmazott: Karácsony Gergely most a budapestieket akarja megkérdezni, „a budapestiekkel akar takarózni abban az ügyben, hogy nem akarja megfizetni a törvény által kötelező adót".

Minden magyar állampolgárnak és önkormányzatnak teljesítenie kell a rá rótt kötelezettséget – jelentette ki, hozzáfűzve, ez esetben olyan szolidaritási hozzájárulásról van szó, amely – ha nem fizetik meg – nehezebb sorsú, rosszabb gazdasági helyzetben lévő önkormányzatoktól venné el a pénzt.

Véleménye szerint sokkal helyesebb lenne megkérdezni a budapestieket, jónak tartják-e, hogy Karácsony Gergely utasítására nem kötötték meg a reklámfelületek hasznosításával kapcsolatos szerződéseket, amivel elmondása szerint eddig

TÖBB MINT 3 MILLIÁRD FORINTOS KÁRT OKOZTAK BUDAPESTNEK.  

Úgy folytatta: arról is meg kellene kérdezni a fővárosiakat, helyesnek tartják-e azt a döntést, hogy a főpolgármester egy évre leállította a Lánchíd felújítását, valamint kisebb műszaki tartalommal, később, és ötmilliárd forinttal drágábban készül el a Lánchíd, illetve hogy elhúzódott a 3-as metró felújítása, ami több mint tízmilliárd forintos többletköltséget jelentett a városnak.

Megfenyegette a kormányt szerdán Karácsony Gergely, és azt közölte, hogy a baloldali városvezetés nem hajlandó befizetni a szegényebb önkormányzatok megsegítésére szolgáló 58 milliárdos budapesti szolidaritási adó teljes összegét. A főpolgármester szerint csupán annyit hajlandók leróni, amennyit a Fővárosi Önkormányzat az államtól támogatásként kapott, ez pedig 33 milliárd forint. A Világgazdaság megismerte a hivatalos adatokat, s ezek alapján világos: Karácsony nem mondott igazat. Mutatjuk a részletes számokat.
Drámainak szánt sajtótájékoztatót tartott szerdán a főpolgármester. Karácsony Gergely – saját megfogalmazása szerint – Budapest túlélőprogramját mutatta be, ennek pedig része az is, hogy a főváros baloldali vezetése nem fizeti be a Budapest szolidaritási adójának teljes összegét. A közteher idén 58 milliárd forint, Karácsonyék ebből 33 milliárd forintot rónának le, 25 milliárdot nem. Éspedig azért nem – érvelt a távirati iroda tudósítása szerint –, mert a befizetendő 58 milliárd 25 milliárd forinttal magasabb az összes állami támogatásnál, amit a Fővárosi Önkormányzat a közszolgáltatások ellátására kap. A főpolgármester magyarázatképpen hozzátette: az alaptörvény szerint az önkormányzatok saját bevételei nem vonhatók el, ezért a budapesti városvezetés csak annyit fizet be közteherként, amennyit az állam juttatott a számára.

FORRÁS: ORIGO

Véletlenül vagy szándékosan?

A Világgazdaság megismerte a Budapestnek járó idei állami támogatásokat, ezekből pedig kiderül, hogy Karácsony közlésével valami nem stimmel. Mégpedig a legfontosabb: az összeg.

Kérdésükre a Pénzügyminisztérium arról tájékoztatta a lapot, hogy a főpolgármester valótlan számot közölt a fővárosnak juttatott költségvetési támogatásokról,A KARÁCSONY ÁLTAL ISMERTETETT 33 MILLIÁRD FORINTTAL SZEMBEN A KORMÁNY UGYANIS KÖZEL 46 MILLIÁRD FORINTOT AD A FŐVÁROSNAK.A tárca részletekbe is bocsátkozott. Ezek szerint a főpolgármester említette 33 milliárd forint 21 milliárd forintos működési támogatásból és a BKV működtetését segítő 12 milliárdból adódik össze. Karácsony ugyanakkor további közel 13 milliárd forintnyi költségvetési összegről nem tett említést, ezt bérkiegészítésekre, valamint a fővárosi színházak támogatására kapja Budapest a kormánytól. „Így a főváros idén a központi költségvetésből nem 33, hanem közel 46 milliárd forint támogatáshoz jut. Összehasonlításképpen: ez az összeg 2019-ben 26 milliárd forint volt" – közölték a pénzügyi tárcánál.

Nem tudnak számolni?

„Karácsony Gergely úgy próbál a maga által teremtett gazdasági helyzetből kilábalni, hogy a saját feladatait másokkal akarja elvégeztetni" – erre jutott az ügy kapcsán a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, Wintermantel Zsolt, aki szerdán arra emlékeztetett, hogyTARLÓS ISTVÁN KORÁBBI FŐPOLGÁRMESTER 214,5 MILLIÁRD FORINT TARTALÉKKAL ADTA ÁT A VÁROS VEZETÉSÉT.Megjegyezte azt is, hogy a Karácsonyék alatt több mint 200 milliárd forinttal több iparűzési adó folyt be a főváros kasszájába.

Karácsony már kampányol

A csütörtöki kormányinfón az újságírók a miniszterelnökséget vezető miniszter véleményét is kikérték a főváros anyagi helyzetéről és Karácsony bejelentéséről. Gulyás Gergely először is rögzítette, hogy a szolidaritási adó nem a kormányé, hanem a szegényebb településeké, a kabinet ebből egyetlenegy fillért sem lát. A tárcavezető utalt rá, hogy Karácsonyék a Tarlós István által megtakarított vagyont elköltötték, lényegében felélték, majd hozzátette: a csőddel való fenyegetés a főpolgármester újraválasztásával kapcsolatos kampányhoz tartozik.

Nem várt fejlemény: még Tarlós Istvánnak se utalt olyan gyorsan a kormány, mint Karácsony Gergelynek

A Fővárosi Közgyűlés már jövő szerdán megszavazhatja a megszorításokat. Ha ez így is lesz, akkor is 41 milliárdos mínuszban marad Budapest.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

mandiner.hu

„Kedvelem játékosként de...” – a Fradi edzője elmondta a véleményét ifjabb Lisztes Krisztiánról

metropol.hu

Házasság első látásra: Bogi felfedte az igazságot

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

"Droidok" – Kiakadt a megcsalással vádolt énekesnő, Marics Peti tagad

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak