Létrehozva: 2023.04.06.

Külföldi pénzekből buszoztatott a dollárbaloldal

Ausztriából is jött a lé.

Ezt már követni is nehéz! Keresztbe-kasul bízták meg egymást buszoztatással az ellenzéki kampány szereplői -írja a Mandiner.

A DatAdat-csoport osztrák tagja, a DatAdat GMBH 200 000 eurót fizetett magyarországi anyavállalatának, a DatAdat Professional Kft-nek, mégpedig buszos utaztatásra tavaly márciusban, a kampányfinisben

– értesült lapunk a hatósági vizsgálatra rálátó forrásból. Az összeg nagyjából 72 millió forintnak felel meg.

Ez az értesülésünk csak tovább bonyolítja a tavalyi baloldali buszoztatásról eddig megismert információk nyomán kirajzolódót képet. (A tisztánlátás kedvéért megkeresést küldtünk a bécsi és a budapesti DatAdatnak is, ha érkezik reakció, természetesen közöljük.)

Megírtuk: a Bajnai Gordonhoz és Ficsor Ádámhoz köthető DatAdat Professional összesen több mint 50 millió forintot, míg a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) mintegy 40 milliót költött buszos utaztatásra, illetve személyszállításra tavaly márciusban. Ez összesen 90 millió forint.

Emlékezetes: az MMM-nek mintegy 1,8 milliárd forintnyi támogatást biztosított az Egyesült Államokból az Action for Democracy (AD) nevű szervezet, de jutott a „guruló dollárokból” bőven a Bajnaihoz, Ficsor Ádámhoz és Szigetvári Viktorhoz köthető, a baloldali kampányba bedolgozó DatAdat-csoportnak is.

Beszámolt a Mandiner  arról is, valahogy nem jön ki a matek a megrendelések körül, ahogy arról is, a megbízott Fulvia Kft. – melynek ügyvezetője immár napok óta nem reagál a megkeresésünkre – alighanem alvállalkozók bevonásával oldhatta meg az összesen csaknem háromszáz, egyenként ötven fős busz biztosítását. (Az ügyben Tényi István bejelentést tett a NAV-nál, mi pedig kerestük az MMM-et is, egyelőre nem válaszoltak.)

Most a lapunk birtokába került számlából kiderül az is, hogy külföldről is érkeztek pénzek a buszügylet során: a bécsi DatAdat 200 000 eurót, tehát durván 72 millió forintot fizetett budapesti partnerének, méghozzá vezetővel való autóbusz-kölcsönzés szolgáltatásért. 

Miután mind az MMM-hez, mind a DatAdathoz bőven jutott az AD-féle amerikai kampánytámogatásból, továbbá az MMM a bécsi DatAdatnak is juttatott forrásokat százmilliós nagyságrendben,

egyre erősebb a gyanú, hogy a baloldal buszügyletei mögött is találhatunk amerikai pénzeket.

Az ügy pikantériája tehát az, hogy amerikai támogatók „guruló dollárjaiból” valakik bőven tehettek zsebre a baloldalon.

DatAdat Professional Kft. összesen több mint 50 millió forintot, míg a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) mintegy 40 milliót költött buszos utaztatásra, illetve személyszállításra tavaly márciusban. Az egyesült ellenzék kampányfinanszírozását vizsgáló hatósági eljárásra rálátó forrásból úgy értesültünk, a baloldalhoz köthető, az amerikai kampányfinanszírozási ügyben is érintett DatAdat az ellenzéki összefogás március 15-i, Donald Tusk közreműködésével megtartott kampányrendezvényével összefüggésben bízhatott meg egy személyszállítással foglalkozó vállalkozást autóbuszos szolgáltatással. Ugyanezzel a céggel márciusban – információink szerint – az MMM is szerződött.

Csakhogy valami nem stimmel a megbízások körül. A lapunk által megismert szerződés szerint a DatAdat és az MMM is a Fulvia Kft-t bízta meg a buszoztatás lebonyolításával.

A korábban Bajnai Gordonhoz köthető DatAdat 150, egyenként ötven fős buszt rendelhetett meg a már fentebb említett 50 millió forintért.

Márki-Zayék mozgalma 40 milliót költött buszos utaztatásra a Fulvia Kft-nél. Ez azt jelenti, hogy ha nagyságrendileg hasonló áron adta nekik a cég a szolgáltatást, mint a DatAdatnak, akkor az MMM körülbelül 120-125 ötvenfős buszt bérelhetett.

Honnan szerzett egy cég ennyi buszt?

Csakhogy a cég honlapja szerint a vállalkozás elsősorban mikrobuszok és személyautók kölcsönzésével foglalkozik, ami arra utalhat, hogy maguk nem lettek volna képesek az elvállalt szolgáltatás nyújtására. Az Opten adatbázisa szerint mindenesetre a gépjárműkölcsönzés szerepel a tevékenységi körükben. Kérdés tehát adódik: 

hogyan lennének képesek bőven több mint 200 ötvenfős autóbusz biztosítására?

Erre utalhat az is, hogy a vizsgálatra rálátó források szerint a Fulvia Kft. a megbízás „mérete” miatt alvállalkozókat vonhatott be, a közel százmilliós összeg nagy része a fővállalkozónál maradhatott.

Ugyancsak kérdéseket vet fel, hogy a tavalyi nemzeti ünnepen korántsem volt akkora tömeg az összellenzéki rendezvényen, ami indokolta volna a rengeteg járművet.

Számítasok szerint ugyanis egy ekkora járműflottával akár 13-15 ezer ember szállítására is képesek lettek volna, ehhez képest még a baloldali médiában is nagy polémia keletkezett arról, valóban kellően sokan voltak-e az egyébként meglehetősen szűk Műegyetem rakparton. Miután két szerződésről van szó, nem lehetetlen, hogy a cég mindkét fél irányába ugyanazt a szolgáltatást vállalta be. De az sem teljesen elképzelhetetlen, hogy a balos kampányszervezők a megbízás megosztásával akarták kvázi „fedezni” a költség volumenét.

origo.hu

Már a rendőrség is nyomoz a hatalmas botrányt okozó Magyar Péter miatt

ripost.hu

Exkluzív részleteket tudtunk meg ÉNB Joe esküvőjéről, itt vannak a szaftos részletek

borsonline.hu

Betelt a pohár, III. Károly király ultimátumot adott Harry hercegnek

magyarnemzet.hu

Miért épít luxusvillát Jürgen Klopp éppen Wiesbadenben? Jó oka van rá!

ripost.hu

Botrányosan viselkedett Magyar Péter, péntek hajnalban biztonsági őrök kidobták egy belvárosi szórakozóhelyről

hirtv.hu

Manfred Weber bevallotta, hogy büntetni akarja Magyarországot + videó

ripost.hu

Fehér koporsók egymás mellett: Egymás apró kezét fogva halt meg négy testvér

mindmegette.hu

Változik a boltok nyitvatartása, sok üzlet előbb nyit, és később zár – mutatjuk a részleteket!

ripost.hu

Zseni vagy, ha meg tudod oldani, sokakon kifog ez a teszt

ripost.hu

„Nagyon le van lakva szerencsétlen” – Kulcsár Edina felismerhetetlen, durván beszóltak neki a követői

ripost.hu

Mégsem a bíró a hibás! Egy mosdókagylóban dőlt el a magyarok sorsa az Eb-n

ripost.hu

A mai modern, sikkes nő frombrét visel, mutatjuk, hogy mi az

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Amerikai vadászgépeket kap Ukrajna

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

Botrányos részegség, Magyar Péter a padlón, négykézláb

POLITIK

Szemtanúk állítják: Magyar Péter megütött egy embert és erőszakkal ellopott egy telefont

POLITIK

Botrányosan viselkedett Magyar Péter, péntek hajnalban biztonsági őrök kidobták egy belvárosi szórakozóhelyről

POLITIK

Ezért tartóztatták le Óbuda volt MSZP-s alpolgármesterét