Létrehozva: 2023.04.15.
Módosítva: 2023.04.15.

Így kapcsolódik egybe Gyurcsány titkosszolgálata és az USA-követ kampányembere

Szép kis kapcsolati háló.

Nézzük, ki is az a Szabados Krisztián!

Az amerikai plakátkampányt megrendelő Nyugati Pályán Facebook-oldalt annak a Szabados Krisztiánnak a kft.-je üzemelteti, aki a balliberálisoktól számos vaskos megbízásban részesülő Political Capital alapítója. Gyurcsány Ferenc kormányzása idején  kétszázmilliós megbízást kapott az oroszoknak való kémkedés gyanújába keveredett Galambos Lajos és Laborc Sándor által vezetett Nemzetbiztonsági Hivataltól a David Pressman plakátkampányát amerikai pénzen megrendelő internetes platform üzemeltetőjének volt cége.

 

A titkosszolgálati tanácsadásban is kipróbálhatta magát Gyurcsány Ferenc kormányzása idején annak a cégnek a vezetője, amelyik közvetve részt vesz a David Pressman amerikai nagykövet közvetítésével amerikai pénzen megrendelt politikai plakátkampányban 

– tudta meg a Magyar Nemzet. Mint ismert, az USA nagykövetének kampánya, amely az 1956-os szabadságharcot hasonlítja össze az orosz–ukrán háborúval, a Nyugati Pályán nevű Facebook-oldal megbízásából készült, amelyet a Flow PR Kft. üzemeltet. Az utóbbi társaság vezérigazgatója pedig nem más, mint Szabados Krisztián, aki Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején, a szabad demokraták jó kádereként és egykori sajtófőnökeként vaskos megbízásokat kapott tanácsadásért a balliberális kormánytól. Pontosabban az általa és Somogyi Zoltán által alapított tanácsadó cég, a Political Capital (PC) vehetett részt 2004-ben Gyurcsány Ferenc kormányprogramjának megírásában, de később az MSZP-nek, illetve az MDF-nek, valamint Bajnai Gordonnak és számos minisztériumnak is adtak tanácsokat. 
A legnagyobb botrányt azonban az okozta, amikor a Magyar Idők megírta, hogy a PC 2006 és 2010 között összesen 432,2 millió forint állami megbízást kapott. Ebből az összegből pedig nagyjából 190 millió forint értékű megbízásuk a Nemzetbiztonsági Hivataltól (NBH) – az Alkotmányvédelmi Hivatal jogelődjétől – érkezett. 

Szabadosék tehát annak a polgári elhárításnak dolgozhattak külsős megbízottként, ahol akkoriban egy ideig Galambos Lajos, majd Laborc Sándor volt főigazgató, akikről többször felmerült az is, hogy politikai megrendeléseket teljesíthettek Gyurcsány minden hájjal megkent titokminiszterének, Szilvásy Györgynek. 

Laborc egyes nyomozati dokumentumok szerint pél­dául még Portik Tamás olajmaffiózóval is találkozott, ahol a bűnöző a támogatásáért cserébe azt ígérte, hogy lejárató információval tud szolgálni fideszes politikusokról. A Szabadosékat megbízó NBH egykori főigazgatója azonban más törvénysértések gyanújába is belekeveredett, megvádolták például kémkedéssel az elődjével együtt, mert a gyanú szerint bolgároknak álcázott orosz „szakembereket” engedtek be a polgári titkosszolgálat épületébe, hogy hazugságvizsgálókkal ellenőrizzék a munkatársak „megbízhatóságát”. A kémkedés vádja alól ugyan felmentették Laborcékat, de az NBH épületében történteket azóta sem cáfolta senki. A Laborcéknak dolgozó PC egykori alapítójának amerikai megbízása ezért is pikáns, mert a Szabados Krisztiánék által üzemeltetett oldal kampányának fő szlogenje úgy szól: Ruszkik haza! Arról nem is beszélve, hogy a kampányhoz kapcsolódóan a napokban többek között éppen azért sújtották szankciókkal az amerikaiak az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank három vezetőjét, mert az Egyesült Államok szerint Oroszországnak kémkedhettek. 

Ennek fényében az sem lehet véletlen, hogy Szabados Krisztián éppen Kreko Péternek adta át a stafétabotot a PC-ben. A Political Capital jelenlegi tulajdonosának és ügyvezetőjének ugyanis a fő kutatási témája a dezinformáció, az orosz politikai befolyás Nyugaton, és ennek kapcsolata az európai populizmussal és radikalizmussal. 2015-ig az Európai Unió radikalizáció-megelőző hálózat Prevent munkacsoportjának társelnöke volt. A PC egyébként már 2006 és 2010 között is hasonló témákban adhatott tanácsokat a magyar elhárításnak, legalábbis ez derült ki a Magyar Idők által kikövetelt tájékoztatásukból. A közreadott dokumentumok szerint 53 tájékoztató anyagukból 18 foglalkozott a „szélsőségesekkel”, szemmel tartották a Jobbik megmozdulásait, tüntetéseit, lakossági fórumait.

Egy furcsa Facebook-oldal

A Nyugati Pályán elnevezésű oldal kizárólag a közösségi médiában, a Facebookon és az Instagramon van jelen, nagyjából harmincezer követővel rendelkezik (ez egyáltalán nem kiemelkedő szám egy Facebook-oldal esetében), 2020 FEBRUÁRJÁBAN HOZTÁK LÉTRE ÉS AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK BUDAPESTI NAGYKÖVETSÉGÉNEK TÁMOGATÁSÁVAL A FLOW PR KFT. KOMMUNIKÁCIÓS ÜGYNÖKSÉG ÜZEMELTETI, AMELY A SPLENDIDEA COMMUNICATIONS KFT. INTEGRÁLT VÁLLALATI KOMMUNIKÁCIÓS KAMPÁNYOKAT VÉGZŐ DIVÍZIÓJA.

Az oldal azzal a közhellyel hirdeti magát, hogy célja: „hogy megszólítsa azokat, akiket érdekel Magyarország jelene és jövője”. Szerintük Magyarországnak a nyugati pályán érdemes folytatnia. „Ehhez szolgáltatunk érveket, és erről szeretnénk meggyőzni minél több magyart” – írják. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bemutatják, mennyire kecsegtető a nyugat, az EU és a NATO, szemben a kelettel.

Százmilliós hirdetések

A Nyugati Pályán a Facebookon és az Instagramon a 2020. februári alapítása óta közel 139 millió forintot költött hirdetésekre. Ezzel a tizenharmadik helyet foglalják el a legtöbbet hirdető oldalak rangsorában. A baloldali szereplők közül egyedül az Erősítő (272 millió), és a guruló dollárokból finanszírozott Ezalényeg.hu (228 millió) költött náluk többet hirdetésekre.

Az amerikai támogatású propagandaoldalt működtető Splendidea Communications Kft. 2002. szeptember 20-án jött létre, jelenleg 24 főt foglalkoztat és fő tevékenysége PR, kommunikáció. A legutóbbi pénzügyi adatok szerint 2021-ben közel 300 millió forint nettó árbevételt értek el, ami 27,58 százalékkal haladta meg az előző évit. Az adózás előtti eredményük is 28,91 százalékkal, 26 millió forintra nőtt.

Nem ez volt a legsikeresebb évük, hiszen 2017-ben több mint 341 millió forintos nettó árbevételt értek el, de nem lepődnénk meg, ha a 2022-es adatok ezt is túlszárnyalnák.

Gyurcsány bizalmi emberei

A Splendidea korábban Privy Council Tanácsadó Kft. néven működött és több szálon is kapcsolódik a posztkommunista-baloldali elithez. A Privy része volt annak a Capital Group Zrt-nek, amely cégcsoport egyik oszlopos tagja volt a Political Capital. Utóbbi az egyik legismertebb baloldali politikai tanácsadó intézet, amely 2002-től előbb az egykori SZDSZ-hez állt közel, majd a balra tolódó MDF útját egyengette egészen a szakadékig. A Világgazdaság 2007-es cikke szerint a Capital Group Zrt. alá tartozó Privy Council PR-ügynökség felelt a cégcsoport árbevételének több mint 75 százalékáért.

A Political Capital ügyfelei közé tartozott ekkor az MDF, amely számára a 2004-es európai parlamenti kampány óta nyújtottak politikai tanácsadást. Érdemes felidézni, egy 2005-ben beadott parlamenti kérdést, amelyet az akkor ellenzékben politizáló fideszes képviselő, Erdős Norbert intézett Hiller Istvánhoz, az akkori Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetőjéhez.

EBBŐL UGYANIS KIDERÜLT, HOGY A SPLENDIDEA JOGELŐDJE 13.920.000 FORINTOT KAPOTT STRATÉGIAI, KOMMUNIKÁCIÓS TANÁCSADÁSRA GYURCSÁNYÉKTÓL.

A Heti Válasz 2005. szeptember 8-án írt arról, hogy az akkor baloldali vezetésű Fővárosi Önkormányzat a Privy-t bízta meg az útfelújítási ("dugókommunikátori") feladatokkal kapcsolatos kommunikáció ellátására. Ez bruttó 28,6 millió forintot jelentett nekik, amely a Capital csoport bevételének közel egytizede volt. A cikk egyébként már csak a Wayback Machine nevű oldalon keresztül érhető el.

Az SZDSZ-től a Jobbikig

A cégcsoport két kulcsembere két régi szabad demokrata káder, Szabados Krisztián és Somogyi Zoltán. Utóbbi korábban a Splendidea ügyvezetője és a Political Capital egyik alapítója volt Szabados mellett.

A szociológus végzettségű jelenleg filozófiát is hallgató Somogyi 1990-ben, 17 évesen pártoló tagként belépett az SZDSZ-be, majd 1999-ben megszüntette párttagságát, mert üzleti pályára lépett. A Political Capital mellett az MDF kampányfőnökeként és Dávid Ibolya tanácsadójaként is ténykedett, nem túl sikeresen, hiszen a 2010-es választásokon kivezette a rendszerváltó pártot a parlamentből.

A POLITICAL CAPITAL-CSOPORT EGYÉBKÉNT 2006 ÉS 2010 KÖZÖTT RENGETEG MEGBÍZÁST KAPOTT A MÁSODIK GYURCSÁNY-KORMÁNYTÓL, ÍGY A CÉGHEZ 432,2 MILLIÓ FORINT KÖZPÉNZ ÉRKEZETT. ENNEK EGY RÉSZE, 190 MILLIÓ FORINT A NEMZETBIZTONSÁGI HIVATALTÓL JÖTT.

Az akkori kormányfőhöz fűződő bizalmi viszonyt igazolja az is, hogy Somogyi részt vett Gyurcsány Ferenc 2004-es kampányprogramjának megírásában. Jelenleg éppen a Jobbik környékén bukkant fel, tanácsadóként és elemzőként a párt közeli Civitas Intézet munkatársa.

Az egykori gyurcsányista kulcsember tanácsaira máshol is van kereslet, hiszen 2022-ben Kész Zoltánnal, a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyik vezetőjével együtt részt az úgynevezett Polgári Platformban, amely egyik digitalizációs tanulmánya a baloldali összefogás választási programjába is bekerült. Somogyi 2021 decemberében maga jelentette be, hogy megállapodás született Márki-Zay Péter és a Polgári Platform civil szervezet között.

Somogyi Zoltán és Márki-Zay Péter összefog

Az amerikai pénzből indított mostani plakátkampányt kivitelező Splendidea ügyvezetője Szabados Krisztián, aki már 2007 óta a cégnél van és jelenleg a Flow PR Kft. ügyvezető igazgatója is, 2001-2019 között pedig a Political Capital tulajdonosa és igazgatója volt. A Splendidea cégvezetője Sajti Botond Péter, aki karrierjét az RTL Klubnál kezdte – online szerkesztőként 2002 és 2003 között –, majd a Splendidea elődjénél, a Privy Council Communications-nál dolgozott 2003 és 2010 között, azóta pedig a Flow PR munkatársa.

A Privy Council Kft. 2008-ban névváltozáson ment keresztül és egészen 2010-ig Privy Council Communications Tanácsadó Kft. néven folytatta tevékenységét. Ezt követően, 2010 és 2013 között Flow Public Relations Kft. néven működött a cég, majd 2013. június 7-től a máig hatályos Splendidea Communications Kft. néven üzemel.A CÉG SZÉKHELYE 2021 ÓTA EGY BELVÁROSI HÁZBAN TALÁLHATÓ. EZ AZÉRT ÉRDEKES, MERT SZABADOS KRISZTIÁN ÉS SOMOGYI ZOLTÁN TÖBB CÉGE IS IDE VAN BEJEGYEZVE.Ezek közül talán a Kommunikáció és Imázs Intézet Kutató és Szolgáltató Kft. a legérdekesebb, amely 2022-ben 80,1 millió forintos nettó árbevételt ért el, ami 18,92 százalékos növekedést jelent. Somogyi a cégben tavaly 20 millió forint osztalékot vett fel.

A cégadatbázisban szereplő kapcsolati háló jól mutatja, hogy a Nyugati Pályán oldalt működtető Splendidea alá tartozik a Political Capital Kft. is.

A Nyugati Pályán az óriásplakátokon túl már a Facebook oldalán is beindította a „Ruszkik Haza” kampányát, bár még a hirdetésekben nem jelent meg.

FORRÁS: FACEBOOK/NYUGATIPÁLYÁN

A fentiekből megállapítható, hogy az USA budapesti nagykövetsége által támogatott háborúpárti kampányban kulcsszerepet vállalnak a Gyurcsány-korszak bizalmi emberei.

David Pressman és Gyöngyösi Márton (középen Heisler András) FORRÁS: TWITTER

Talán az sem véletlen, hogy a kampányt vezénylő cég egyik volt vezetője, Somogyi Zoltán újabban a Jobbik háza táján tűnt fel, majd a párt elnökét – a súlyosan antiszemita kijelentéseiről ismert Gyöngyösi Mártont – a napokban meghívták az Egyesült Államok nagykövetségén rendezett széderestre.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiket az áprilisi rózsaszín hold alapjaiban változtat meg

magyarnemzet.hu

Telitalálat! Pár órával a Magyar Nemzet cikke után Magyar Péterék eltüntették a honlapjukról a datadatos szálat

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt