Létrehozva: 2023.04.16.

Hadifoglyokat engedtek el az oroszok

Az ortodox húsvét alkalmából.

Százharminc ukrán hadifoglyot engedtek szabadon az ortodox húsvét alkalmából – közölte vasárnap egy magas rangú ukrán elnöki tisztviselő. A most bejelentett csere volt a második nagy fogolycsere az elmúlt héten.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegramon közölte, hogy a fogolycserével újabb százharminc ukrán katona térhet haza orosz fogságból. Hozzátette, hogy a fogolycsere több szakaszban zajlott az elmúlt napokban.

Az nem derült ki, hogy hány orosz katona szabadult.

Jermak szólt arról is, hogy a hazatérők között katonák, határőrök, a nemzeti gárda tagjai, tengerészek és az állami határőrség alkalmazottai is vannak.

A most bejelentett csere volt a második nagy fogolycsere az elmúlt héten. Hétfőn Oroszország és Ukrajna közölte, hogy nagyszabású fogolycserét hajtottak végre: 106 orosz hadifoglyot engedtek szabadon 100 ukránért cserébe.

Ukrajna pénteken arról is beszámolt, hogy 82 katonájának holttestét is visszaszerezte az oroszok által ellenőrzött területről.

A húsvét ünnepén külön imáinkat intézzük Istenhez a háborús övezetben élőkért” – olvasható az orosz ortodox egyház honlapján közzétett üzenetben, amelyben a pátriárka reményét fejezte ki, hogy Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország testvéri népeinek tartós béke adatik.

,,Bármi történjék is a változó, olykor viharos és konfliktusokkal teli világban, bármilyen nehézségek és megpróbáltatások is érnek bennünket, mi tudjuk, hisszük és hirdetjük: a mi feltámadt Megváltónk húsvéti öröme hervadhatatlan és mindent legyőző marad” – fogalmazott a pátriárka.

Az ortodox hívők ezen a vasárnapon ünneplik a húsvétot, a legfontosabb keresztény ünnepet – írta meg az oroszhirek.hu.

A hirado.hu megírta, hogy nehéz derűlátónak lenni azzal kapcsolatban, hogy merre tart a háború. Az emberi veszteségek és a gazdasági költségek óriásiak, és tovább fognak emelkedni. A Foreign Affairs szerint az egyik legjobb megoldás egy olyan, kétirányú stratégia, amelynek célja először Ukrajna katonai képességének megerősítése, majd Moszkva és Kijev átterelése a csatatérről a tárgyalóasztalhoz.

Megoldás továbbá az lehet még, ha a nyugati országok felgyorsítják a fegyverek Ukrajnába történő áramlását, ami megerősíti Ukrajna védelmét, miközben a lehető legsikeresebbé teszik a közelgő offenzívát, súlyos veszteségeket okozva Oroszországnak, csökkentve Moszkva katonai lehetőségeit és növelve hajlandóságát a diplomáciai rendezés megfontolására.

A Nyugat stratégiájának második fontos eleme lenne, hogy még az idei évben kidolgozza a tűzszünet és a konfliktus végleges lezárását célzó békefolyamat közvetítésére irányuló tervet. Hozzátette, hogy bár mindkét fél visszautasíthatja ezt, a háború költségei folyamatosan nőnek, és egyre közelebb kerülünk, ahhoz, hogy patthelyzet alakuljon ki a harctereken. Ezért is kell sürgetni a tartós tűzszünetet, amely megteremtheti a tartós béke alapjait.

A mostani harci időszak végére az Egyesült Államoknak és Európának is jó oka lesz arra, hogy felhagyjon azzal a kinyilvánított politikájával, hogy Ukrajnát „addig támogassa, amíg szükséges”, ahogy Joe Biden amerikai elnök fogalmazott.

Közölték: tekintettel a háború várható alakulására, az Egyesült Államoknak és partnereinek már most el kell kezdeniük a diplomáciai végjáték kialakítását. Még akkor is, amikor a NATO-tagok növelik Ukrajna katonai támogatását, hogy elősegítsék a közelgő ukrán offenzívát. Washingtonnak konzultációkat kell kezdenie európai szövetségeseivel és Kijevvel egy diplomáciai megoldás kezdeményezéséről.

E megközelítés szerint Ukrajna nyugati támogatói tűzszünetet javasolnának, amint Ukrajna közelgő offenzívája eléri a határait. Ideális esetben mind Ukrajna, mind Oroszország visszavonná csapatait és nehézfegyverzetét az új érintkezési vonalról, gyakorlatilag egy demilitarizált övezetet hozva létre. Egy semleges szervezet pedig megfigyelőket küldene a tűzszünet és a visszavonulás ellenőrzésére és betartatására.

Megírták, hogy a Nyugatnak más befolyásos országokat, köztük Kínát és Indiát is meg kellene szólítania, hogy támogassák a tűzszüneti javaslatot. Ez bonyolultabbá tenné a diplomáciai folyamatokat, de Peking és Újdelhi támogatása növelné a Kremlre nehezedő nyomást.

Az esetleges tűzszünet kihirdetése után, béketárgyalásoknak kellene következniük. Ezeknek a tárgyalásoknak két párhuzamos szálon kell zajlaniuk. Egyrészt Ukrajna és Oroszország között közvetlen tárgyalások folynának a béke feltételeiről, amibe nemzetközi közvetítőket is bevonnának. Ezzel párhuzamosan a NATO-szövetségesek stratégiai párbeszédet kezdenének Oroszországgal a fegyverzet-ellenőrzésről és a tágabb európai biztonsági struktúráról.

Úgy látják, a tűzszünet stabilitásának megtartása érdekében a Nyugat felajánlhatna némi korlátozott enyhítést a szankciók alól, cserébe azért, ha Oroszország hajlandó betartani a tűzszünetet, beleegyezik egy demilitarizált övezet létrehozásába és érdemben részt vesz a béketárgyalásokon. Oroszország válaszától függetlenül a Nyugat továbbra is biztosítaná Ukrajnának a hosszú távú önvédelemhez szükséges fegyvereket, és gondoskodna arról, hogy a harcok szüneteltetéséből ne kovácsolhasson előnyt Oroszország. Amennyiben pedig Oroszország elutasítaná a tűzszünetet vagy megszegné azt, akkor hajthatatlansága elmélyítené diplomáciai elszigeteltségét, megerősítené a szankciórendszert, és erősítené az Egyesült Államok és Európa Ukrajnának nyújtott támogatását. Egy másik lehetséges kimenetel, hogy Oroszország látszólag beleegyezne a tűzszünetbe azért, hogy megszilárdítsa  területi nyereségeit, de valójában nem áll szándékában tárgyalni egy tartós békés rendezés érdekében.

Ukrajna feltehetően úgy lépne be a tárgyalásokba, hogy követelné a legfontosabb prioritásait: 1991-es határainak helyreállítását, jelentős jóvátételt és a háborús bűnökért való felelősségre vonást. Mivel azonban Putyin ezeket a követeléseket minden bizonnyal azonnal visszautasítaná, így egy elhúzódó diplomáciai patthelyzet alakulna ki, ami gyakorlatilag egy új, befagyasztott konfliktust eredményezne.

Ideális esetben a tűzszünet kitartana, és olyan status quo alakulna ki, mint amilyen a Koreai-félszigeten uralkodik, amely 70 éve formális békeegyezmény nélkül is nagyjából stabil maradt. Ciprus is hasonlóan megosztott, de évtizedek óta stabil. A portál szerint viszont ez nem ideális eredmény, de jobb, mint egy évekig tartó, nagy intenzitású háború.

Az Egyesült Államok világossá tenné Kijev számára, hogy ha Putyin megsérti a tűzszünetet, miközben Ukrajna tiszteletben tartja azt, Washington tovább fokozza a fegyverszállításokat.

További ösztönzőként a Nyugatnak egy hivatalos biztonsági paktumot kellene felajánlania Ukrajnának. A paktum, bár nem jelentene szigorú biztonsági garanciát, hasonlíthatna Izrael és az Egyesült Államok védelmi kapcsolatához, vagy ahhoz a kapcsolathoz, amelyet Finnország és Svédország ápolt a NATO-val, mielőtt úgy döntöttek, hogy csatlakoznak a szövetséghez. A paktum a NATO-szerződés 4. cikkéhez hasonló rendelkezést is tartalmazhatna, amely konzultációra szólít fel, ha bármelyik fél úgy ítéli meg, hogy veszélybe került területi integritása, politikai függetlensége vagy biztonsága.

Globális hatalomként az Egyesült Államoknak el kell ismernie, hogy a háborúban kockán forgó érdekek olyan politikát eredményeztek, amely egyre inkább ellentétbe kerül más amerikai érdekekkel. A Nyugatnak most többet kellene tennie annak érdekében, hogy segítse Ukrajnát abban, hogy megvédje magát és előbbre jusson a harctéren, és ezáltal a lehető legjobb helyzetbe kerüljön a tárgyalóasztalnál még ebben az évben. Addig is Washingtonnak olyan diplomáciai irányt kell kijelölnie, amely biztosítja Ukrajna biztonságát és életképességét a tényleges határain belül – miközben hosszú távon az ország területi integritásának helyreállításán dolgozik – írta a hiradó.hu. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Ez még Hamiltonnál is nagyobbat szólhat, elképesztő átigazolásra készül a Red Bull

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

travelo.hu

Húsvét közeledtével virágba borul az Adria Királynője Horvátországban

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút