Létrehozva: 2023.04.02.

Ferenc pápa jön Magyarországra!

Kijött a kórházból.

Ferenc pápa szombaton elhagyta a kórházat, ahol az utóbbi napokban hörghuruttal kezelték – jelentették hírügynökségek. Az egyházfő a La Repubblica című lap tudósítójának megerősítette, hogy az eddigi tervnek megfelelően április végén Magyarországra látogat.

A 86 éves katolikus egyházfőt légzési nehézségekkel szerdán szállították be a Gemelli-klinikára. Orvosai közlése szerint az állapota gyorsan javult az alkalmazott intravénás antibiotikumkúra hatására, így három nap után visszatérhetett vatikáni rezidenciájára.

Távozása előtt köszönetet mondott a klinika igazgatójának, valamint az összes orvosnak és ápolónak, aki gondját viselte. Beszélt és imádkozott egy házaspárral, amelynek az előző éjszaka ott a kórházban meghalt a lánya, valamint „dedikálta” egy karja törött fiú gipszkötését.

A kórház előtt egy fehér Fiat 500-as autó és kísérőkocsik vártak rá szombaton reggel, majd menet közben a konvoj megállt, az egyházfő kiszállt a Fiatból, botra támaszkodva, de önállóan járt, és üdvözölte a láthatására összegyűlt embereket, valamint nyilatkozott az odasereglett újságíróknak.

„Nem éreztem jól magam, de nem ijedtem meg, és még élek, láthatják!”

– jelentette ki.

A Vatikán közleménye szerint Ferenc pápa jelen lesz a húsvéti nagyhét szertartásain, és személyesen szeretné felolvasni húsvét vasárnapi üzenetét, valamint elmondani az Urbi et Orbi áldást Róma városára és a világra.

A virágvasárnapi misét a Vatikánban a bíborosi testület dékánhelyettese, Leonardo Sandri mutatja be, a húsvét vasárnapi szentmisét pedig Giovanni Battista Re. Nem ez az első eset, hogy a bíborosok vezetik a szertartásokat.

Giovanni Battista Re, a bíborosi kollégium dékánja pénteken elmondta: már hetekkel ezelőtt úgy tervezték, hogy a húsvéti szertartásokat a bíborosi testület tagjai celebrálják, de az egyházfő jelen lesz. A virágvasárnapi misét a Vatikánban a bíborosi testület dékánhelyettese, Leonardo Sandri mutatja be, a húsvét vasárnapi szentmisét pedig Giovanni Battista Re.

A La Repubblica című lap tudósítója szombaton az utcán megkérdezte a már ismét az autójában ülő Ferenc pápától, hogy az eddigi tervnek megfelelően Magyarországra látogat-e április 28-a és 30-a között, amire ő igennel válaszolt.

Ferenc pápa budapesti látogatásának minden részletéről beszámol a közmédia.

Ferenc pápa április 28-án érkezik Budapestre és 30-ig lesz Magyarországon. Látogatásának csúcspontja az április 30-ai, vasárnapi szentmise lesz a Kossuth téren, ahová tízezreket várnak. A Szentatyával való találkozást szerte a Kárpát-medencéből várják a fiatalok.

A tanórán és azon kívül is minden a pápalátogatásról szól az M1 Híradó riportjában bemutatott nagyváradi Katolikus Líceumban.

Több osztály is jelentkezett a zarándokútra. A diákok legfőbb vágya, hogy személyesen is találkozzanak a Szentatyával.

„Minden fiatalhoz el kell érjenek a Szentatya szavai, a közvetlensége, hogy minden fiatal megtapasztalhassa azt a hitet, hogy minden keresztény életében ott legyen az a hit, Jézus követése, és hogy Jézus tanítása szerint éljünk”

– mondta Seres Enikő Alíz.

Csak ebből az iskolából 50 fős busz indul Budapestre. Az iskolalelkész szerint ez életre szóló alkalom mindannyiuknak.

„Ami egészen új dolog lehet, hogy a pápa olyan kérdésekre fog válaszolni amit a fiatalok tesznek fel, ami a fiatalokat érdekli. S ő erre választ próbál adni, valamit próbál útmutatást adni a fiatalok számára, bátorítást adni”

– mondta Orosz Roland, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum iskolalelkésze.

A csíkszeredai katolikus gimnáziumból 25 fiatal várja türelmetlenül az utazást. De olyan sokan érdeklődnek, hogy valószínűleg újabb buszt is kell majd rendelniük.

„Akarunk menni, hogy kapjunk egy új eligazítást, biztatást, megnyugtató szavakat most ebben a zűrzavaros időben, szóval szükségünk van erre az erkölcsi útmutatásra és támaszra”

– mondta Simó Gáspár, a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium lelkivezetője.

Ferenc pápa április 28-án érkezik Budapestre és 30-ig lesz Magyarországon. Látogatásának csúcspontja az április 30-ai, vasárnapi szentmise lesz a Kossuth téren, ahová tízezreket várnak.

A pápalátogatás eseményeit a közmédia csatornáin is követhetik a nézők és a hallgatók. A budapesti látogatás minden részletéről beszámolunk. A közmédia célja, hogy a Szentatya napi tanításait közelebb hozzák a nézőkhöz és a hallgatókhoz. Ebben segítenek majd az MTVA műsorai.

A pápalátogatásról készülő valamennyi műsor felkerül majd az internetre. Így bárki visszanézheti ezeket a tartalmakat később a közmédia online felületein is.

Élő közvetítésekkel, egy új ismeretterjesztő sorozattal és a lelki felkészülést elősegítő, gazdag vallási műsorkínálattal készül a közmédia a katolikus egyházfő április 28. és 30. közötti budapesti lelkipásztori látogatására. Az eseményt megelőző műsorokról Barlay Tamás, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője beszélt az M1 aktuális csatornán.

Minden nyilvános programot élőben közvetít az M1, a Duna és a Kossuth Rádió Ferenc pápa magyarországi látogatásáról. A Szentatya érkezéséig ismeretterjesztő- és vallási műsorok nyújtanak betekintést a katolikus egyház múltjába és jelenébe, amelyekből mélyebben megismerhető a Vatikán elzárt világa, az Apostoli Szentszék, valamint a katolikus egyházfő és az ő mindenkori jelentősége.

Krisztus a jövőnk címmel Magyarország és a Szentszék közös történetéről új sorozat is készült, amely húsvétvasárnaptól lesz látható minden hétköznap az M1 aktuális csatornán, a Dunán, a Duna Worldön és az M5 kulturális csatornán is – mondta az M1-en Barlay Tamás, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője.

A 15 epizódból álló sorozatban neves szakértők segítségével mutatják be a vatikáni állam és hazánk közös évszázadainak fontosabb eseményeit, illetve felidézik a korábbi magyaroroszági pápalátogatásokat. Erhardt Ágoston a széria szerkesztője, amelynek részeit hazánk mellett Rómában is forgatták.

A történelmi jelentőségű vallási eseményre való lelki felkészülést az új sorozat mellett a közmédia sokszínű műsorkínálata is támogatja állandó vallási műsoraival, valamint az alkalomhoz illő, kereszténységről szóló dokumentum- és játékfilmekkel.

A Mindennapi című reggeli, napindító műsorunk már a ráhangolódás szellemében telik, megjelennek benne a Szentatya katekizmusai, valamint az általános kihallgatások alkalmával elmondott tanításai is, annak érdekében, hogy nézőink jobban belehelyezkedhessenek Ferenc pápa gondolatvilágába” – hangsúlyozta a televíziós szerkesztő, hozzátéve, hogy a püspöki konferencia sajtótájékoztatóján Michael Wallace Banach apostoli nuncius nyomatékosította, hogy ez az első olyan alkalom, amikor Ferenc pápa – Olaszországon kívül – visszatért egy olyan országba, ahová már korábban ellátogatott.

Barlay Tamás, az MTVA műsorvezetője kiemelte, fontos a ráhangolódás Ferenc pápa érkezésére: erre külön vallási dokumentumfilm-sorozattal készülnek.

„Ahhoz, hogy talán jobban képbe kerüljünk, hogy mit jelent az, hogy Vatikán, a Szentszék, ki a pápa személye, a mindenkori pápa személye, mi az ő jelentősége, ezért készül a szintén Krisztus a jövőnk címet viselő sorozatunk, ez majd húsvéttól lesz látható esténként a Dunán, az M1-en, meg az M5-ön is, meg a Duna Worldön, ez tizenöt darab öt perces kisfilmből áll” – mondta Barlay Tamás.

A közmédia vallási témájú tartalmai online is elérhetők, a Médiaklikk mellett a Bizony, Isten! YouTube-csatornán is.

Ferenc pápa Magyarországon – kövesse a Szentatya útját április 28. és 30. között a közmédia csatornáin!

 

origo.hu

Kiderült Koncz Zsuzsa titka, ezért lett ő „európai hazafi"

origo.hu

Amerikai kiadhatja világháborús parancsot, egész Európát érinti

borsonline.hu

Zokoghatnak Madeleine McCann szülei: lezárták az ügyet, azonosították a gyereket

magyarnemzet.hu

Fordulópont Brüsszelben: Magyarország nyerhet Von der Leyen kapitális hibája után

ripost.hu

Ezt a három csillagjegyet nagy szerencse éri, míg a Nap és az Uránusz együtt áll

vg.hu

Óriási a baj az iváncsai akkugyárban: se megrendelés, se termelés az elektromos autóipar válsága miatt

origo.hu

Magyar Péterék szerint agymosottak a magyarok

travelo.hu

Ősztől közvetlen járat repít a popzene bölcsőjébe

ripost.hu

Feje tetejére áll a világ, de 4 csillagjegy számára fantasztikus időszak következik Európa főboszorkánya szerint

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Jákob Zoli üzent a Ferrariját összetörő Herczeg Csabinak: "ez nem teszi semmissé a 2-3 milliós kárt"

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Németország: 10-ből 6 bűncselekmény a migránsokat terheli

POLITIK

Készen állnak a világháborúra az oroszok

POLITIK

Mire jó a kínai kapcsolat?

POLITIK

Zelenszkij napjai meg vannak számlálva?