Létrehozva: 2023.04.29.

Ferenc pápa a fiatalok jelentőségéről szólt a Papp László Arénában

Senki sem veheti el helyeteket az egyház és a világ történetében.

Az álmok és a célok szerepéről, a közösség, a csapatjáték, mások szolgálata, a csend és az ima fontosságáról beszélt Ferenc pápa a fiataloknak, akikkel szombat délután találkozott a Papp László Budapest Sportarénában.

„Senki sem veheti el a helyeteket az egyház és a világ történetében, senki sem képes arra, amire csak ti vagytok képesek” – mondta Ferenc pápa a fiataloknak.

A katolikus egyházfő barátainak nevezve a fiatalokat úgy fogalmazott:

„ti mind értékesek vagytok Jézus számára és számomra is”.

Azt kérte tőlük, segítsenek egymásnak elhinni, hogy szeretik őket, értékesek, és nagy dolgokra vannak teremtve.

Szólt arról is: Jézus nem prédikál, hanem utat nyit. Azt akarja, hogy tanítványai ne a leckét ismételgető iskolások legyenek, hanem szabad és úton lévő fiatalok, egy olyan Isten társai, aki meghallgatja szükségleteiket és odafigyel álmaikra.

Jézus nem rombolja le, hanem kijavítja az álmokat. Egy dologhoz azonban ragaszkodik: az ember nem attól lesz nagy, hogy mások fölé emelkedik, hanem attól, hogy leereszkedik másokhoz, nem mások kárára, hanem mások szolgálatával.

A tevékeny szeretet nyelvét folyékonyan beszélő egyházra van szükség – hangsúlyozta Ferenc pápa Budapesten, a Rózsák terei Szent Erzsébet-templomban, ahol a magyar katolikus egyház segítő szervezeteivel, menekültekkel és szegényekkel találkozott.

A katolikus egyházfő megköszönte a magyar egyháznak a tevékeny szeretet melletti elkötelezettségét, és köszönetet mondott az ukrajnai háború elől menekülők nemcsak nagylelkű, hanem lelkes befogadásáért is.

Hangsúlyozta: az evangélium középpontjában a szegények és a rászorulók állnak, mert Jézus azért jött, hogy „örömhírt vigyen a szegényeknek”.

Ez izgalmas kihívás elé állít bennünket, hogy „az általunk vallott hit ne legyen egy életidegen szekta foglya” és ne váljon áldozatává egyfajta „lelki egoizmusnak” – fogalmazott.

Az igazi hit „kényelmetlen”, „kockáztat”, „kilép a világba, hogy találkozzon a szegényekkel és képessé tesz arra, hogy saját életünkkel a szeretet nyelvét beszéljük” – mondta Ferenc pápa.

Kitért arra: a tevékeny szeretet nyelvét beszélte Szent Erzsébet, akit a magyar nép annyira tisztel és szeret.

Szent Erzsébet, a király leánya fényűző és kiváltságos környezetben nőtt fel, mégis, megérintve a Krisztussal való találkozástól, elutasította a világ gazdagságát és hiúságait, hogy ezekről lemondva a rászorulókról gondoskodjon. Ez a tevékeny szeretet nyelve – nyomatékosította az egyházfő.

A hajléktalanok, szegények, betegek segítéséről szólva Ferenc pápa hangsúlyozta: nem elég csak kenyeret adni, ami a gyomrot táplálja, hanem az ember szívét is táplálni kell! A tevékeny szeretet nem pusztán anyagi és szociális segítségnyújtás, hanem az egész emberre figyel és Jézus szeretetével talpra akarja őt állítani: „olyan szeretet, amely segít visszanyerni szépségünket és méltóságunkat”.

Megjegyezte: a tevékeny szeretet bátorságot és ránézést jelent, nem lehet ugyanis segíteni úgy, ha közben másfelé nézünk. Nem lehet táplálékot adni távolról, érintés és odanézés nélkül – mondta.

Az érintéssel és a ránézéssel egy út kezdődik azzal a nélkülöző emberrel, aki „segít neked megérteni, hogy te magad is nélkülöző ember vagy Isten szemében és kezében” – fogalmazott Ferenc pápa.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Mutatjuk Ferenc pápa szombati programját

Részletesen mutatjuk a szentatya háromnapos magyarországi látogatásának második napi programját.

Az egyházfőt Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Katolikus Karitász elnöke köszöntötte.

A szeretetszolgálat munkáját bemutatva felidézte: Magyarországon 1931-ben alapították meg a Katolikus Karitászt, amely nagy lendülettel végezte munkáját 1950-ig, amikor a kommunista rendszer betiltotta működését. Szinte titokban élt tovább a plébániákon a munka egészen 1991-ig, amikor hivatalosan újraindulhatott a segélyszervezet.

A szeretetszolgálat sok ezer önkéntessel és sok hivatásos segítő szakemberrel gondozza az időseket és a betegeket, segíti a rászoruló családokat, a fogyatékkal élőket, kiveszi részét a szenvedélybetegek gyógyításából, segíti a hajléktalanokat, a hátrányos helyzetű kisebbségekhez tartozókat, támogatja az üldözött keresztényeket, a menekülteket és a humanitárius katasztrófák áldozatait.

Hozzátette: a Katolikus Karitász mellett más szeretetszolgálatok is működnek Magyarországon, így a Máltai Szeretetszolgálat, különböző katolikus intézmények és lelkiségi csoportok, közösségek, illetve más hitvallású szervezetek is. A találkozón Ferenc pápa beszéde előtt tanúságtételek hangzottak el.

Elsőként a Nyíregyházi Egyházmegye területén, Máriapócson élő roma asszony, Fürtösné Kanalas Brigitta számolt be arról, hogyan segítette őt nehéz helyzetében a görögkatolikus egyház, munkát és otthont biztosítva neki és gyermekeinek.

A második tanúságtevő az ukrán Oleg Jakovlev és családja volt. A héttagú család a Budapesttől 1500 kilométerre lévő Dnyipropetrovszkból menekült Magyarországra 2022 májusában.

A családfő felidézte: több napig tartó út után érkeztek Magyarországra, ahol szállást és segítséget kaptak. Később a Katolikus Karitász integrációs központjában is szeretettel fogadták őket – mondta, hozzátéve, kézzelfogható anyagi segítséget, utalványokat is kaptak, ami „életmentő volt” a családnak és „bátorítást, reményt is adott”.

Számunkra és gyermekeink számára Magyarország egy új élet kezdetét, egy új esélyt jelentett. Itt befogadtak bennünket és új otthonra leltünk” – fogalmazott Oleg Jakovlev. A család gyermekei egy dallal köszönték meg a Katolikus Karitász munkáját és köszöntötték az egyházfőt.

Végül Kunszabó Zoltán diakónus és felesége, Kunszabóné Pataki Anna, a hajléktalanokat segítő Csak Egyet Szolgálat alapítói beszéltek munkájukról. Kunszabó Zoltán elmondta: Budapesten 2246 ember lakik hajléktalanszállókon és 436 él az utcán.

A hajléktalanságtól veszélyeztetettek száma azonban ennél sokkal nagyobb: vendégeik között vannak volt állami gondozottak, pszichiátriai problémákkal, szenvedélybetegségekkel küzdők, börtönből szabadultak, és vannak közöttük a gyermekeiket egyedül nevelő édesanyák és idősek is.

A tanúságtételek és Ferenc pápa beszéde után az egyházfő vezetésével elimádkozták a Miatyánkot, majd Ferenc pápa megáldotta a részvevőket. A találkozó végén szendrőládi romák zenéltek.

Ferenc pápa a templomba érkezésekor és távozásakor is hosszan üdvözölte a padsorokban ülő szegényeket és a roma közösség képviselőit.
Az egyházfő az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomból a szintén a Rózsák terén álló görögkatolikus Istenszülő oltalma-templomba ment, hogy találkozzon a görögkatolikus közösséggel.

Flashmobot tartottak reggel Ferenc pápa tiszteletére a Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonának közelében. A környéken lévő plébánia tagjai kiálltak az egyik kereszteződéshez, és egy keresztet formálva integettek a katolikus egyházfőnek. És megtörtént az, amit mindenki csak remélt: Ferenc pápa kiszállt hozzájuk, és mindenkivel kezet fogott. Monostori László esperes plébános az M1-en arról beszélt, Ferenc pápa nagyon jól érzi magát Magyarországon.

 

Reggel óta gyakoroltak az Istenhegyi Szent László plébánia közösségének tagjai a Mátyás király út egyik kereszteződésénél. Tudták, hogy ezen az úton érkezik Ferenc pápa a Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonába, ezért kiálltak az egyik mellékutcához, és sárga-fehér, vatikáni zászlós pólókba öltözve egy keresztet formáltak. Azt remélték, ahogy elhalad előttük a Szentatyát szállító autó, a katolikus egyházfő majd észreveszi őket.

A kereszt az isteni szeretetnek olyan jele, amely közösséget teremt az emberek között, hiszen próbálni kellett, föl kellett kelni ma reggel, el kellett jönni, tehát kifejezzük a mi kicsi kis áldozatainkat azért, hogy mennyire örülünk annak, hogy ő meglátogat minket” – mondta Kocsis István, az Istenhegyi Szent László plébánia plébánosa.

Ferenc pápa már az odaúton lelassított mellettük és integetett nekik. Visszafelé pedig megállíttatta a fehér Fiat 500-ast, és szólt a biztonságiaknak, hogy hozzák oda a botját. Kiszállt az autóból, közelebb lépett a hívekhez, majd a plébános átadta neki az ajándékukat: egy ikont, amely Máriát ábrázolja a Kisjézussal. Ekkor mindenki azt hitte, hogy a Szentatya visszaül az autójába és megy tovább, de nem így történt.

Több, mint tíz percen keresztül, egyesével fogott kezet a gyerekekkel és a felnőttekkel, és mindenkinek adott egy kis ajándékot.

Még a közmédia riporterének is.

Azt kérdeztük, hogy érzi magát Magyarországon, amire azt válaszolta, hogy Isten áldását kéri.

Már tegnap is sokakat megdöbbentett Ferenc pápa, amikor felállt a kerekeszsékéből és gyalog ment le a lépcsőn, hogy személyesen köszöntse a Szent István téren összegyűlt embereket.

Ezután intett, és jelezte, hogy szeretne még közelebb menni az emberekhez.

Még a Duna élő műsorán is módosítani kellett, hiszen mindenki azt várta, hogy Ferenc pápa visszaindul a térről a szállására, de nem így történt. Vagyis a pápa az első adandó alkalommal módosított az előre egyeztetett programon, hogy még több időt tölthessen az emberekkel.

Marti Zoltán, a közmédia tudósítója nem sokkal később azt írta: több olyan szempont is van, amelyből le lehet mérni, hogy Ferenc pápa hogyan érzi magát egy adott országban. Például, ha eltér az előre megírt beszédtől. Márpedig a Szentatya többször is így tett. A Szent István Bazilikában sokszor elkalandozott, humoros mondatokat szőtt a beszédébe és külön gondolatokat is mondott.

Látható, hogy a pápa nagyon jól érzi magát Magyarországon – erről Monostori László beszélt. A plébániai kormányzó szerint a pápa nem csupán egy szokásos hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra, hanem a szívéhez nagyon közel álló emberekhez érkezett.

Még magyarul is beszélt hozzánk néhány mondatot, és azt hiszem, hogy ezek a gesztusok mind arról szólnak, hogy ő nemcsak, hogy felkészült erre az utazásra, ő nem egyszerűen egy országba a sok közül ment. Hát ő ismer minket, magyarokat. Többször hivatkozott arra, hogy még Argentínában fiatalkorában milyen nagyszerű magyarokkal ismerkedett meg, például nővérekkel, vagy a rendtársait is szokta emlegetni. Tehát ő felkészülten jött, kifejezetten hozzánk jött, és ez a gesztusaiban, a megnyilvánulásaiban is megmutatkozik” – mondta Monostori László.

A pápai látogatás azt a megerősítést és üzenetet hordozza, hogy nem lehet delegitimálni azokat az országokat, amelyek a konfliktus diplomáciai rendezése, a béketárgyalások mellett teszik le voksukat – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában Nico Spuntoni. Az Il Giornale olasz napilap Vatikán-szakértője Ferenc pápa budapesti látogatásának diplomáciai vetületéről nyilatkozott.

Komoly üzenetértéke van annak, hogy Ferenc pápa a kórházból való hazatérését követően azonnal megerősítette utazási szándékát. Ez az apostoli látogatás kitűnő példa arra, amit a múltban a törékenység tanítóhivatalának hívtak. Ez azt jelenti, hogy Krisztus üzenete semmit sem veszít erejéből, még akkor sem, ha egy fizikailag meggyengült személy hirdeti – mondta Nico Spuntoni. Hozzátette: Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy éve hivatalos látogatást tett a Vatikánban, és személyesen találkozott Ferenc pápával.

Gyerekek fogadják Ferenc pápát a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren 2023. április 28-án. Az egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. Ferenc pápa mögött jobbról Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (MTI/Kovács Tamás)

A magánkihallgatás témái között központi helyet foglalt el az Ukrajna és Oroszország között kirobbant konfliktus. Ferenc pápa megdicsérte a magyarok készséges áldozatvállalását, a menekültek befogadásában nyújtott odaadó segítségnyújtást. Orbán Viktor egyben a szentatya segítségét kérte, hogy támogassa a magyar kormány béketörekvéseit.

Mint fogalmazott: „talán erre a kérésre kíván válaszolni a pápa jelenlegi utazásával. Bár az apostoli utazásoknak inkább spirituális, mint politikai indíttatásuk van, az azonban tagadhatatlan, hogy egy ilyen igen nehéz történelmi pillanatban és kontextusban tett felkérésre adott pozitív válasz azt jelenti, hogy Ferenc pápa egyetértett a magyar kormányfő háborúval kapcsolatos nézőpontjával.” Az olasz szakértő érdekes egybeesésnek tartja, hogy az apostoli látogatásra olyan időszakban kerül sor, amikor Magyarország és a nyugati országok közötti eltávolodás egyre hangsúlyosabb.

Róma püspöke több alkalommal fogalmazott meg nyílt kritikát a nyugati országok fegyverszállító politikájáról, de állást foglalt a migráció kezelésével kapcsolatban is.

Ha a szentatya ez alkalommal is a béketörekvésekről szól és nyilvánosan megdicséri a magyarok menekültek iránti befogadó szeretetét, az egyértelmű kritikának minősül mindazokkal szemben, akik mindeddig támadni próbálták Magyarország álláspontját” – mondta.

Nico Spuntoni szerint „nem véletlen, hogy ma péntek reggel újra Budapest repülőterén ért földet a pápai gép, két évvel a szentatya korábbi látogatását követően. A jelenlegi igen súlyos történelmi pillanatban a békekötésre irányuló törekvések mindennél fontosabbak a pápa számára. Azt hiszem, a pápai út azt a megerősítést és üzenetet hordozza, hogy nem lehet delegitimálni azokat az országokat, amelyek a konfliktus diplomáciai rendezése, a béketárgyalások mellett teszik le a voksukat” – mondta Nico Spuntoni, az Il Giornale olasz napilap Vatikán-szakértője a Magyar Nemzetben olvasható cikkben.

 

origo.hu

Ezek a világ leggazdagabb családjai

origo.hu

Bejelentették: Putyin Kínába látogat

mindmegette.hu

Túl sok az eper? Ezzel a módszerrel fagyasszuk le, hogy egész évben élvezhessük

hirtv.hu

Kizavarták és provokálták a HírTV stábját egy önkormányzati rendezvényen Gyöngyösön + videó

ripost.hu

Átveszik az irányítást az égiek, 3 csillagjegy élete fenekestül felfordul!

mandiner.hu

Nem bírja már a MÁV: meglépi a cég, amit sokan vártak tőlük

origo.hu

Megverte és leköpte a párja a Házasság első látásra szereplőjét

mindmegette.hu

Mostantól akár félmilliós büntetést is kaphat, aki a strandon sörözik

ripost.hu

Slágergyanús cukkinirecept: tarol a scarpaccia

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Feje tetejére áll a világ, de 4 csillagjegy számára fantasztikus időszak következik Európa főboszorkánya szerint

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Németország: 10-ből 6 bűncselekmény a migránsokat terheli

POLITIK

Készen állnak a világháborúra az oroszok

POLITIK

Mire jó a kínai kapcsolat?

POLITIK

Zelenszkij napjai meg vannak számlálva?