Létrehozva: 2023.04.20.

Budapest a csőd szélén

Karácsony most törvénysértéssel próbálkozik...

Miközben eddig nem látott mennyiségű pénz folyik be a főváros kasszájába az iparűzési adóból, Budapest mégis a csőd szélére került – erre lehet következtetni Karácsony Gergely főpolgármester szerdai bejelentéséből, amelyben a helyettese által összeállított „túlélőprogramot” ismertette. A terv mindenképpen fokozná a kormány-főváros-ellentétet, Gyurcsány Ferenc pedig éppen ezt a Karácsony Gergellyel szembeni elvárását fejtette ki nemrég nagy nyilvánosság előtt.

 

Nem ismerik el a szolidaritási adó törvényességét, ezért annak csak a szerintük törvényes részét fizetik be az államnak

– jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján a vg.hu tudósítása szerint.

Ahogy arról korábban a hirado.hu is beszámolt, főpolgármester a múlt héten felkérte egy „túlélőprogram” elkészítésére Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest, mert a prognózisok szerint augusztusra 76 milliárd forintos hiánya lesz a fővárosnak. Ezt ismertette most Karácsony.

A lépés a vg.hu értékelése szerint politikai értelemben kifizetődő lehet, hiszen fenntartja a kormány-főváros szembenállást. Csakhogy jó eséllyel jogszabálysértő, ráadásul nem oldja meg Budapest működési finanszírozását fenntartható módon.

Emlékezetes,

Gyurcsány Ferenc nemrég a Spirit FM-nek adott interjújában azt fejtegette, Karácsony Gergely nem hajlandó a kormánnyal szembeni politikai küzdelembe belevinni a várost.

Karácsony Gergely szerdai sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy közigazgatási pert indítanak a magyar állammal szemben, mert szerintük a szolidaritási adó alaptörvény-ellenes.

A vg.hu arra hívta fel a figyelmet, a csőd szélén álló Budapest vezetése ritkán beszél arról, hogy az iparűzési adó bevételeik évről-évre rekordot döntenek: 2019-ben még 164 milliárd forint fölött rendelkezhetett a városháza, az idén már viszont csaknem 272 milliárdot terveztek be.

A főváros 2023-as évi költségvetési rendelete azzal számol, hogy idén 76,4 milliárd forinttal növekszik az iparűzési adóból befolyó bevétele a tavalyihoz képest.

Arra, hogy Budapest adóbevételei minden korábbinál magasabbak, nemrég Varga Mihály is rámutatott. A pénzügyminiszter által a Facebookon megosztott,

a Magyar Államkincstár adatait ismertető diagramból az is kiderül, hogy Karácsony Gergelyék 2019-ben még 214,2 milliárd forint megtakarítással vették át a kasszát, amely 2022-re a növekvő adóbevételek ellenére 25,5 milliárd forintra karcsúsodott.

A vg.hu tudósítása szerint a főváros vezetése további megszorításokról is döntött:

  • a fővárosi cégeknél szigorú likviditási követelményt vezet be, összesen 15 milliárd működési kiadást átütemez 2023 utolsó negyedévére,
  • a BKK 24 milliárd forint éven belüli hitelt vesz fel magas kamattal, amit szeptember folyamán fognak törleszteni (ekkor érkezik be a következő iparűzési adó előleg),
  • Budapest létező fejlesztési projektjeinek pénzügyi teljesítést átsorolják az év utolsó negyedévébe, ez érinti a Lánchíd felújítását is,
  • és maga a fővárosi önkormányzat is felvenne 16,6 milliárd forintnyi fejlesztési hitelt, de ehhez a kormányzat engedélye is kell.

Szintén emlékezetes, hogy április elején a Városháza-botrány kulcsfigurája Karácsony Gergely helyetteseiről rántotta le a leplet azon a hangfelvételen, amelynek leirata a Magyar Nemzet birtokába került. A lap azt írta: Gansperger Gyula a Városháza eladását előkészítő informális beszélgetések során mások mellett az MSZP-s Tüttő Katát, a DK-s Gy. Németh Erzsébetet, valamint a Momentumos Kerpel-Fronius Gábort bírálta.

Budapest főpolgármestere levélben fordult a pénzügyminiszterhez, amelyben a szolidaritási hozzájárulás fizetésének átütemezését kéri 2024-re. A gazdagabb önkormányzatok ezen keresztül járulnak hozzá a szegényebb települések működtetéséhez – tudatta Varga Mihály közösségi oldalán.

A pénzügyminiszter azt írta: „Válaszlevelemben felhívtam a főpolgármester figyelmét arra, hogy a főváros iparűzési adóból származó bevételei három és félszer nagyobb mértékben emelkedtek, mint a szolidaritási hozzájárulás. A fővárosnak kiemelkedő bevételi lehetőségei vannak, ezért a szegényebb településeket is képes támogatni a szolidaritási hozzájáruláson keresztül. A fizetés átütemezését a jogszabályok nem teszik lehetővé.”

Varga Mihály hozzáfűzte, hogy Budapest adóbevételei minden korábbinál magasabbak, a városvezetés mégis felélte a 2019-ben átvett megtakarításokat.

Karácsony Gergely helyetteseiről rántja le a leplet a Városháza-botrány kulcsfigurája azon a hangfelvételen, amelynek leirata a Magyar Nemzet birtokába került. A lap azt írta: Gansperger Gyula a Városháza eladását előkészítő informális beszélgetések során mások mellett az MSZP-s Tüttő Katát, a DK-s Gy. Németh Erzsébetet, valamint a Momentumos Kerpel-Fronius Gábort bírálta. Az üzletember szerint a főpolgármester pártkötődésű helyettesei sem csinálnak semmit, gyakorlatilag nem dolgoznak, s a városvezetői teendők helyett a jó fizetés és a szolgálati autó foglalkoztatja őket.

Karácsony Gergely főpolgármesterhez hasonlóan a pártkötődésű helyettesei sem csinálnak semmit, gyakorlatilag nem dolgoznak, s a városvezetői teendők helyett a jó fizetés és a szolgálati autó foglalkoztatja őket – idézi Gansperger Gyulát a Magyar Nemzet, a lap birtokába került Anonymus-hangfelvételek nyomozati leiratából.

A Városháza-ügy kulcsfigurája – a lap szerint – a Fővárosi Önkormányzat eladását előkészítő informális beszélgetések során mások mellett az MSZP-s Tüttő Katát, a momentumos Kerpel-Fronius Gábort és az azóta már városházát a parlamentre cserélő DK-s Gy. Németh Erzsébetet bírálta.

„Miért, szerinted a Tüttő Kata dolgozik? Nem. Kerpel-Fronius dolgozik? Nem. Gy. Németh Erzsike hova jár? Elmegy a Gyurcsányhoz, meghallgatja, hogy mi a feladat, és elmondja a Gergőnek. Hát ezt, mást nem csinál. Hát érted”

– jelentette ki beszélgetőpartnerének a Városháza-gate kulcsfigurája, amelyről írt a cikk szerzője, aki szerint Gansperger Gyula Karácsony főpolgármesterségéről is lesújtó véleményt fogalmazott meg:

„Milyen vezetés az, ahol van egy főnök, aki szintén nem dolgozik, és a többiek sem csinálnak semmit. Hát ők ott vannak. Jó a fizetés, szolgálati autó, meleg van, telefon, laptop.”

A Magyar Nemzet megjegyzi: a főpolgármester-helyettesek a szakmai hozzáértésük helyett leginkább a fényűző életmódjukkal, a tájékozatlanságukból és az alkalmatlanságukból eredő szerencsétlen elszólásaikkal vagy éppen a semmittevésükkel hívták fel magukra is figyelmet.

A cikk szerzője emlékeztet: humán területekért felelős főpolgármester-helyettesként Gy. Németh tevékenysége leginkább annak kapcsán került előtérbe, hogy 2021-ben a koronavírus-járvány kitörését követő hetekben a Pesti úti, fővárosi fenntartású idősotthonban feltűnően nagy számban haltak meg a gondozottak. A kormányhivatal vizsgálatot indított, amely során több higiéniai szabálytalanságot tártak fel, mindeközben Gy. Németh Erzsébet azzal igyekezett kezelni a problémát, hogy tagadta az idősotthonban meglévő higiéniai problémák létezését.

Tüttő Kata a Városháza-botrány kirobbanásának évében azzal került be a hírekbe, hogy a görögországi nyaralása alatt luxusszolgáltatásnak minősülő tengeri lovagláson vett részt, s a közösségi médiában még egy videót is megosztott arról, ahogy a habok közül a partra nyargalt. A főváros baloldali vezetése ugyanekkor súlyos forráshiányokra panaszkodott és azt állította, hogy a kormány kivérezteti Budapestet.

Kerpel-Fronius Gábor nem sokkal a Városháza-botrány kitörése után az ATV-ben elismerte, hogy részben ő volt az előterjesztője annak a dokumentumnak, amely a Fővárosi Önkormányzat épületének értékesítését is felvetette. A Magyar Nemzet szerint ezzel Karácsony Gergely helyettese megerősítette a műemlék épületegyüttes eladásáról szóló terveket, amelyek létezését Karácsonyék eközben váltig tagadták.

Egy magát Anonymusnak hívó álarcos alak 2021 őszén közölt olyan hangfelvételeket, amelyeken a fővárosi városvezetéshez köthető baloldali üzletemberek a Városháza épületének lehetséges eladásáról egyeztettek külföldi befektetőkkel. A hanganyagon többször megszólal az ügy egyik kulcsszereplője, Gansperger Gyula üzletember.

A lap korábban arról is írt, hogy Bajnai Gordon, korábbi miniszterelnök által csak harcostársnak nevezett Gansperger Gyula nemcsak a Fővárosi Önkormányzat mögött húzódó baloldali érdekkörökről, hanem a Karácsony Gergely vezette főváros közpénzkezelési gyakorlatáról és valós anyagi helyzetéről is lerántja a leplet. Az egyik hangfelvételen pedig azt mondja, hogy Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött külföldi erők és finanszírozók állnak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fertőzött gyümölcsöket hívnak vissza, egy terhes nő evett belőle, koraszülés indult meg nála

origo.hu

Kulcsár Edina reagált arra, bántalmazza-e férje, G.w.M - videó

mindmegette.hu

6 mosási baleset, amit mindenki ismer - így kerüld el őket!

magyarnemzet.hu

Női kézilabda-világbajnokság: a magyar álomból valóság lehet + videó

ripost.hu

Rejtélyes vírus terjed? Többen rosszul lettek Budafokon

mandiner.hu

Brüsszel beadta a derekát: tízmilliárd eurós kohéziós forrás jön Magyarországra

origo.hu

Váratlan fordulat: Zelenszkij beismerte, nincs remény Ukrajna számára

astronet.hu

Napi horoszkóp 2023. december 1.: A Kos nagy eredményeket ér el, a Bika nagy lépést tesz

borsonline.hu

A véres vizeletet véresen komolyan kell venni! (x)

origo.hu

MEGÚJULT AZ INTERSPORT ÜZLETE VECSÉSEN A MARKET CENTRAL FERIHEGYEN(x)

life.hu

Túl sokat stresszelsz? A szervezeted jelzi, ha ideje megállni(x)

life.hu

A PMS-barát étkezés, ami a súlykontrollban is segítségedre lehet(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Terrorriasztás, ezer rohamrendőrt vezényeltek a legnagyobb karácsonyi vásár védelmére

POLITIK

6 milliárddal kéne elszámolnia a másik baloldali ügyvédnek

POLITIK

Sokmilliárdos kárt okozott az embereknek von der Leyen vakcinamutyija

POLITIK

Ferrarival, pénzkötegekkel provokáltak a mogyoródi adócsalók

POLITIK

Karácsonyi terrorveszély Németországban

POLITIK

Mindent megteszünk újabb két magyar túsz kiszabadításáért

POLITIK

Drónokkal is támadják Izraelt

POLITIK

Izrael elutasította a tartós tűzszünetet