Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2023.04.14.
Módosítva: 2023.04.14.

Az amerikaiak próbálnak minket is "belepréselni" a háborúba

Egyre intenzívebb a nyomásgyakorlás.

Az egyre intenzívebbé váló nyomásgyakorlás első lépése volt David Pressman szerdai nyilvános tájékoztatója, hogy a magyar kormány megváltoztassa az álláspontját a háborúval kapcsolatban, és elfogadja a háborúpárti alapállást, amit az amerikai kormány elvár tőle - minderről Boros Bánk Levente beszélt az Origónak. A Nézőpont Intézet elemzési igazgatója hozzátette: az amerikaiak nem lesznek sikeresek, egy szuverén kormány, amelyet a nép választott, és a népet képviseli, holmi külföldi, idegen érdekek miatt nem adja fel a háborúellenes álláspontját. 

Joe Biden embere, David Pressman hónapok óta próbálja elérni, hogy Magyarország változtassa meg békepárti álláspontját, és szálljon be az ukrajnai háborúba. Az amerikai nagykövet már kinevezése előtt is mindenféle konkrétumok nélkül folyamatosan támadta a kétharmados többséggel megválasztott magyar kormányt, de Budapestre érkezése óta még magasabb fokozatba kapcsolt. Mindezek mellett folyamatosan utasítja és ellenőrzi az Amerikából finanszírozott dollárbaloldalt, amely az amerikai érdekeket képviseli.

Szerdán kiderült, hogy az Egyesült Államok szankciós listára vette a Nemzetközi Beruházási Bank három vezető tisztviselőjét - ezt jelentette be David Pressman, Joe Biden embere. Köztük egy magyar van, Laszlóczky Imre. Mellette két orosz állampolgár, Nikolaj Koszov és Georgij Potapov került a listára.

David Pressman fokozza a nyomásgyakorlást

FORRÁS: AFP/ATTILA KISBENEDEK

Az amerikai diplomácia nem tett le arról, hogy Magyarországot belepréselje a háborúpárti álláspontba, Magyarország azonban továbbra is meg van győződve arról, hogy a béke a közös érdek – jelentette ki korábban a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte: az elmúlt napokban az utcákon mindenki szembesülhetett azzal, hogy most már nem az ellenzék folytat amerikai pénzből kampányt, hanem közvetlenül az amerikai nagykövetség indított kampányt Magyarországon. Ez „szokatlan, szövetségesek között különösen is szokatlan" – fogalmazott a tárcavezető, aki a legnagyobb bajnak azt nevezte, hogy az amerikai kampány háborúpárti kampány. Gulyás egyúttal közös érdeknek nevezte, hogy a lehető leghamarabb legyen tűzszünet és legyenek béketárgyalások.

Elbukott a dollármédia

A történelem ismétli önmagát belpolitikai értelemben, mivel a dollármédia minden hasonló alkalomkor, amikor egy külföldi szereplőbe vetették a bizalmukat, akkor az adott esemény előtt valóságtól elrugaszkodott találgatásokba kezdett, és hisztériakeltést indított - minderről Boros Bánk Levente beszélt az Origónak David Pressman sajtóeseményét követően. A Nézőpont Intézet elemzési igazgatója szerint érdemes felidézni a Mike Pompeo, korábbi amerikai külügyminiszter látogatása előtti helyzetet, amikor szintén arról cikkeztek, hogy komoly bírálatot kap majd Magyarország, míg a valóságban ez nem történt meg.Ez a vágyvezérelt gondolkodás a dollármédia részéről - mivel önmagukban tehetségtelenek, ezért külföldi szereplőkbe vetik a bizalmat, hogy megkapják a támogatást - egy csúnya felsülés volt az esemény az előkészítés fényében.   

Az elemzési igazgató kifejtette, mind formailag, mind tartalmilag más lett a végkifejlett, amire számítottak, mert egyrészt ezek Oroszországgal szembeni intézkedések. Viszont nyilvánvaló politikai üzenetet hordoznak Magyarország felé, mert egy magyar állampolgár került a listára, bár az sem kormányzati szereplő - tette hozzá. A formai felsülés, hogy ugyan sajtótájékoztatónak hívták, de a Kormányinfóhoz szokott ellenzéki újságírók is meglepődhettek azon, hogy három kérdés után otthagyta őket a nagykövet, szemben a Kormányinfóval, ahol több órán keresztül lehet kérdezni Gulyás Gergelyt és Szentkirályi Alexandrát. 

A háborúba tolnák Magyarországot

FORRÁS: AFP/SERGEI SUPINSKY

 

A háborúba tolnák Magyarországot

Boros Bánk Levente felhívta a figyelmet arra, hogy a belpolitikai üzenet mindezek mellett teljesen nyilvánvaló, mivel egy egyre intenzívebbé váló nyomásgyakorlás első lépése ez a mostani akció, hogy a magyar kormány megváltoztassa az álláspontját a háborúval kapcsolatban, és elfogadja a háborúpárti alapállást, amit az amerikai kormány elvár tőle - tette hozzá.Tehát a háború irányába tolja Magyarországot. 

Mégiscsak elindult egy plakátkampány, szokatlan módon tartott az amerikai nagykövet egy sajtóeseményt, mivel ilyen rendezvényre nem került sor eddig. Korábban a közösségi médiában üzent, és kétoldalú találkozók voltak, de ilyen esemény nem volt. Üzenetértékű, hogy ilyen formában közölte a közlendőjét - mondta az elemző. 

Egy háború, és a biztonságpolitika nem játék, Magyarország és magyar emberek létéről beszélünk. Ez nem egy olyan szakpolitikai kérdés, ami véleményes lehet- hangsúlyozta Boros Bánk Levente. Ilyen típusú külső nyomásnak nem lehet engedni, mert ez szuverenitási és létbiztonsági kérdés.Egy szuverén kormány, amit a nép választott, és a népet képviseli, az holmi külföldi érdekek miatt, nem adja fel a háborúellenes álláspontját.A végsőkig ki fog tartani a békepárti álláspontja mellett a magyar kormány - mondta az elemző. 

Magyarország a végsőkig kitart a háborúellenes álláspontja mellett

FORRÁS: AFP/GENYA SAVILOV

Amerikát zavarja a szuverenista Orbán-kormány

A Nézőpont Intézet elmezője szerit Magyarország több ok miatt is a nemzetközi figyelem előterében van, és nem kizárólag az orosz-ukrán háborúba képviselt álláspontja miatt. Elsősorban a háborúról a mostani küzdelem, de vannak belpolitikai és nemzetközi kapcsolódási pontok is.A belpolitikában teljesen nyilvánvaló, hogy a nyugati világ balliberális elitje nem nézi jó szemmel az Orbán-kormányok belpolitikai sikereit, és nem nézi jó szemmel, hogy a szuverenista álláspontot képviseli az Unión belül és a háborús konfliktus kapcsán is -fejtette ki az elemző. Azaz az ország érdekeit helyezi előtérbe, és nem más célokat vagy érdekeket. 

Van egy belpolitikai küzdelem az Egyesült Államokban, mivel indul az elnökválasztási kampány, és már többször használták az amerikai nyilvánosságban Orbán Viktort, mint legyőzendő politikai gonoszt Trumppal összefüggésben. A Biden-adminisztráció nem először összekapcsolja a belpolitikai ügyeket a nemzetközi biztonsági és háborús kérdésekkel - hangsúlyozta Boros Bánk Levente. Ez az egész csomag lehet az, amely ilyen lépésekre ösztönözte az amerikai külügyminisztériumot, és így a budapesti amerikai nagykövetet is.  

Árukapcsolás

A szerdai esemény egy árukapcsolás volt. Egyrészt, hogy erősítse a nyomást a magyar kormányon, hogy lépjen be a háborúba. Másrészt pedig a belpolitikai helyezkedés is megjelent, mert felmerült a Gyöngyösivel kapcsolatos kérdés,és nem határolódott el tőle a diplomata.Mindez pedig azt jelenti, hogy elindult egy újabb mosdatása a Jobbiknak, hogy szalonképessé akarják tenni.Mindenki több hangszeren próbál játszani a kormánnyal szemben, mert a korábbi kísérletek felsültek - mondta Boros Bánk Levente. Már korábban is a külföldi szereplők Márki-Zay Péterre tettek, és elbuktak vele. Most van idő, mert 2024-ben lesz egy helyosztó az ellenzéki oldalon, majd pedig 2026-ban egy esélyesebb kihívóval tudjanak kiállni a kormánypártokkal szemben.

MOST MINDENKI AZON SPEKULÁL A NEMZETKÖZI TÉRBEN, HOGY KIRE ÉRDEMES TENNI A KORMÁNYELLENES OLDALON- tette hozzá. Nem adták fel azt, hogy különböző belpolitikai szereplőket, pártokat, mozgalmakat, politikusokat támogassanak, emeljenek ki, hátha sikerül nekik, mert 13 éve egyetlen próbálkozás sem vezetett eredményre - zárta szavait az elemző. 

Napokon át próbálta fokozni a várakozásokat a dollármédia Biden emberének, David Pressmannak tegnapi sajtótájékoztatója előtt. Egyre vadabb spekulációkat, pletykákat és mendemondákat terjesztettek, aztán - elnézést, ezt most tényleg nem tudjuk finomabban mondani - pofára estek. A szánalmas és a maga nemében rendkívül szomorú kampányt az amerikai háborúpárti álláspont kritikátlan átvétele és a magyar önrendelkezés teljes semmibevétele jellemezte. 

„Brutálisabb amerikai lépésre számíthatott a Fidesz, mert most nem igazán tud min felháborodni" – írta szerda este, David Pressman sajtótájékoztatóját követően a Szauer-féle szélsőbaloldali lap, a hvg,hu. A dollármédia egyik legerőszakosabb képviselőjének címadása valójában a hvg mérhetetlen csalódottságát próbálja leplezni, ugyanis - Soros blogja, a 444 és a volt indexesek Telex nevű blogja mellett - a hvg.hu volt az, amelyHATALMAS MENNYISÉGBEN TERMELTE A CIKKEKET AZ ÁLTALUK REMÉLT BRUTÁLIS AMERIKAI LÉPÉSEKRŐL, ÉS ANNAK LEHETSÉGES KÖVETKEZMÉNYEIRŐL.

Mint kiderült, minden alap nélkül.

 

Kedd reggel a Soros-blog indította el a baloldali tömeghisztériát, reggel hat óra után három perccel közölt, „Hetek óta magyarok elleni szankciókról találgatnak nyugati diplomaták" című írásával. Jellemző, hogy a Telex feltűnően "éber" volt, és már 06:36-kor szemlézte a cikket - gyanús, hogy már készen állt, előre meg volt tervezve a kampány. 

A cikkben egyebek mellett azt állították, hogy „a 2014-es kitiltásokhoz hasonló ügyről is lehet szó, amikor korrupció vádjával tiltottak ki hat magyar állampolgárt az USA-ból". Biden embere, David Pressman végül semmi ilyesmit nem jelentett be.

A Soros-blog egy másik találgatása sem jött be: „Egy külföldi forrásunk szerint három magyar személy ellen hoznának intézkedéseket. Pressman nagykövet szerda délutánra sajtótájékoztatót hirdetett, lehetséges, hogy éppen ebben az ügyben (a sajtótájékoztató témáját nem hozták nyilvánosságra)" – írták egy nappal a bejelentések előtt. Sőt, azt is írták, hogy „egy másik forrásunk szerint már márciusban keringtek pletykák a nyugati szövetségesek között arról, hogy valamifajta szankció érhet kormányzati, vagy a kormányhoz közel álló személyeket."

 

Érdekes, hogy 06:41-kor már az RTL cikke is kész volt, majdnem ugyanazzal a címmel („Befolyásos magyarokra vethet ki szankciókat Amerika") foglalták össze a Soros-blog írását, mint a Telex („444: Szankciót vethet ki az USA befolyásos magyar személyekre"). Úgy tűnik, a "befolyásos" volt a kulcsszó, ezt találták ki a dollármédia irányítói.  

UGYANAZNAP REGGEL 9.01-KOR A TELEX MÁR AZ AMERIKAI HÁBORÚPÁRTI PLAKÁTKAMPÁNYRÓL IS CIKKET JELENTETETT MEG.A legnevetségesebb az volt, hogy a cikket egy vidéki városban található plakáttal illusztrálták. Pontosabban nem részletezték, hol készült, a leírás szerint a Telex munkatársai Egerben, Gyulán és Miskolcon is láttak ilyet. Vagyis a Telex-dolgozók röpke néhány óra alatt beszáguldották az egész országot. Hogyne, életszerű...

A Telex cikkében közölt fotó a plakátról.

A címnek ezt adták: "Ruszkik, haza!" – ellenplakátkampányt indított a Nyugati Pályán nevű csoport amerikai pénzből". A gond csak az, hogy Nyugati Pályán nevű csoport, vagy Facebook-csoport, vagy éppen arcokkal rendelkező közösség nem létezik. Később ugyan bevallják, hogy „az USA budapesti nagykövetségének támogatásával a FLOW PR (Splendidea Communications Kft.) kommunikációs ügynökség üzemelteti" az oldalt, csak a lényegről nem beszéltek. Azt már nem tették hozzá, hogy a Splendidea mögött ugyanaz a bukott politikus, Márki-Zay egykori tanácsadója, Somogyi Zoltán áll, aki nemrég a Gyöngyösi-féle Jobbik névváltása mögött álló cégnél is felbukkant. A szálak pedig a dollármédia számára egy roppant kínos ponton állnak össze: az antiszemita Gyöngyösit ugyanis éppen az óriásplakátokat pénzelő nagykövet, Joe Biden embere, David Pressman látta vendégül a nagykövetség széderesti vacsoráján.

Ezután a szintén külföldről finanszírozott hvg folytatta a találgatást, egy nappal a 444 után. Cikkük a következő címmel jelent meg: "A Fidesz-tábort erősítheti, az országot elszigetelheti az, ha Washington odacsap Orbánéknak". Ők már így hallucináltak: „Miniszterek és a kormánypropagandát irányító figurák Egyesült Államokból kitiltásáról is beszélnek diplomáciai körökben, de mindenki csak találgat arról, milyen bejelentésre készülnek ma a budapesti nagykövetségen. (...) az eddig - főként diplomáciai forrásokból - kiszivárgott információk alapján alegtöbben arra számítanak, hogy Washington beutazási tilalommal sújt több, magas pozícióban dolgozó magyar állampolgárt,de vannak, akik azt mondják, az sincs kizárva, hogy ezen személyekhez kötődő amerikai bankszámlák vagy pénzeszközök befagyasztását jelentik be."

A lap annyira elragadtatta magát az álmodozásban, hogy eddig jutott: "Ha valóban igazak a diplomáciai körökben terjedő pletykák, miszerint akár még tavasszal kitilthatnak az Egyesült Államokból kormánytagokat, esetleg az igazságszolgáltatásban magas rangú pozícióval bíró személyt (merthogy ilyenről is hallani), az Magyarországot a közép-európai térség leggyengébb, legvédtelenebb és leginkább sérülékenyebb államává teszi."

Ismert, hogy a szerdai sajtótájékoztatón ebből gyakorlatilag semmi sem valósult meg, csak egy, a közvélemény számára szerdáig teljesen ismeretlen magyar bankár szankcionálását jelentette be Biden embere, azt is egy szélesebb körű nemzetközi intézkedés keretében.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Bayern München edzőjével egyeztet az Újpest

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

borsonline.hu

"Ez már csak kapálózás" – alig szeretné valaki Tóth Andit az X-Faktorba mentornak

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra