Joe Biden 5 millió dollár kenőpénzt kapott egy ukrán oligarchától!

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Gaál József

2 hónapja

Zelenszkij fél attól, hogy Joe Biden és a demokraták elvesztik az elnökválasztást

Nagyon szeretné az ukrán elnök, hogy ne történjen hatalomváltás a jövőre esedékes amerikai elnökválasztáson.

Szerző Gaál József

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban az Associated Press (AP) hírügynökségnek adott interjújában, hogy a jövőre esedékes amerikai elnökválasztáson hatalomváltás történik Fehér Házban, és csökken Washington hazájának nyújtott támogatása. Noha Zelenszkij gondosan ügyelt arra, hogy ne említsen név szerint egyetlen politikust sem, egyértelműen azon republikánus elnökjelöltek esetleges hatalomra jutására célzott, akik korábban többször kijelentették: nem tartják helyesnek Ukrajna korlátlan támogatását.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (Fotó: Efrem Lukackij)

Az AP szerint Ukrajna kizárólag a nyugati, azon belül is elsősorban az amerikai fegyverszállításoknak köszönhetően tudott sikeresen ellenállni eddig Oroszország inváziójának. Éppen ezért Zelenszkij részéről jogos az a félelem, hogy az Ukrajna mellett végletekig elkötelezett Joe Biden jövőre megbukik, és helyét egy Ukrajnával szemben jóval kritikusabb republikánus jelölt veszi át.

Ron DeSantis floridai kormányzó, a republikánusok egyik legesélyesebb jelöltje a hónap elején azt mondta a Fox News hírcsatornának megküldött kommentárjában, hogy az Egyesült Államok számára nem létfontosságú nemzeti érdek, hogy még jobban belekeveredjen az Ukrajna és Oroszország közötti területi vitába.

"Az Egyesült Államoknak számos létfontosságú nemzeti érdeke van - a határok biztosítása, a katonai felkészültség megerősítése, az energiabiztonság és függetlenség, a Kínai Kommunista Párt gazdasági, kulturális és katonai hatalmának megfékezése. De az Ukrajna és Oroszország közötti területi vitába való további belekeveredés nem tartozik ezek közé"

- fogalmazott a republikánus politikus, aki azt is hozzátette, hogy Joe Biden elnök "kormányzata gyakorlatilag biankó csekk formájában finanszírozza ezt a konfliktust, amíg csak szükséges, meghatározott célok és elszámoltathatóság nélkül, ami elvonja a figyelmet országunk legsürgetőbb kihívásairól". 

Republican Governor DeSantis holds 2022 U.S. midterm elections night party in Tampa, Florida
Ron DeSantis floridai kormányzó, a Republikánus Párt egyik legesélyesebb elnökjelöltje (Fotó: MARCO BELLO)

DeSantis emellett leszögezte: az USA elsődleges célja Ukrajnában, a béke kell hogy legyen. Mint fogalmazott, a Biden-adminisztrációnak nem szabad olyan fegyverekkel szállítani Zelenszkijnek, melyek amerikai csapatok bevetését eredményezhetik, valamint határozottan meg kéne tiltania az ukrán hadseregnek, hogy hadműveleteket hajtson végre Oroszország területén. 

"Az F-16-os vadászgépeket és a nagy hatótávolságú rakétákat le kell venni az asztalról. Ezek a lépések azt eredményezhetik, hogy az Egyesült Államokat bevonják a konfliktusba, és közelebb visznek bennünket a világ két legnagyobb atomhatalma közötti forró háborúhoz. Ez a kockázat elfogadhatatlan"

- tette hozza a republikánus kormányzó, aki azzal vádolta Biden külpolitikáját, hogy „Oroszországot de facto szövetségbe kényszeríti Kínával”.

Noha Ron DeSantis hivatalosan még nem jelentette be, zárt körben állítólag már elismerte, hogy jövőre elindul az amerikai elnökválasztáson – értesült korábban a New York Post. A lap úgy tudja, a republikánus kormányzó bizalmasai körében nemrég úgy fogalmazott: még az idén kampányt indít a Fehér Házért. A Post emlékeztetett, hogy DeSantist tavaly novemberben nagy fölénnyel választották újra Floridában. De várhatóan csak az állami törvényhozás májusi ülésszakának vége után jelenti be, hogy beszáll a jövőre esedékes elnökválasztási versenybe. A közvélemény-kutatások szerint DeSantis a legerősebb riválisa Donald Trump volt elnöknek a Republikánus Párton belül.

TRUMP, Donald
Donald Trump korábbi amerikai elnök (Fotó: David Maxwell)

Szintén kritikusan fogalmazott Ukrajna támogatását illetően Donald Trump, aki azt mondta, hogy Kijevnek számítania kell arra, hogy kevesebb pénz érkezik Amerikától, ha újra megválasztják.  Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államoknak támogatnia kellene-e a rendszerváltást Oroszországban, a korábbi elnök azt felelte: "Nem. Az Egyesült Államokban kellene rendszerváltást támogatnunk, ez sokkal fontosabb. A Biden-kormányzat az, amely ebbe a zűrzavarba belesodort minket."

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

30 évvel fiatalabb énekesnővel jött össze a 72 éves színész - fotó

borsonline.hu

Jézus időutazó lehetett, egy festményen találtak rá a bizonyítékra – Fotó

ripost.hu

Fertőzött virslit hív vissza a Nébih, akár agyhártyagyulladást is okozhat

vg.hu

Megszólalt Putyin az ukrán ellentámadásról: óriásiak a veszteségek

origo.hu

Bizonytalan a gázellátás jövője

astronet.hu

Napi horoszkóp 2023. június 10.: Nagyon érzelmes nap lehet a szombat

ripost.hu

Ennek a négy csillagjegynek most különös üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Ezt a trükköt vesd be, ha lótetű pusztítja a palántaidat

delmagyar.hu

Vérplazmát adni menő! Legyél te is donor!(x)

origo.hu

A HANGSZÓRÓ, AMI ÖRÖKRE SZÓL(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

8 millió forintot akar fizettetni a be nem fogadott migránsok után Brüsszel

POLITIK

A genderlobbi betámadta a közlekedési táblákat is

POLITIK

Novák Katalin a Swiss Economic Forumon tart előadást

POLITIK

Kiderítettük: több helyen is zajlanak az illegális gyorsulási versenyek - videó

POLITIK

Putyin: az ukrán támadás elkezdődött

POLITIK

Rövidesen megkezdődik az atomfegyverek telepítése Fehéroroszországba

POLITIK

Orbán Viktor fontos szerepet játszhat az EU Kína-politikájában

POLITIK

Meddig tarthat és terjedhet még a háború?