Létrehozva: 2023.03.03.

Meghosszabbították Eva Kaili és egyik társa letartóztatását

Még mindig veszélyeztetik a nyomozás menetét.

A brüsszeli korrupciós botrány gyanúsítottjainak továbbra is börtönben kell maradniuk – derült ki pénteken

Eva Kailinak, az Európai Parlament (EP) volt alelnökének még legalább további két hónapig, Marc Tarabella belga európai parlamenti (EP) képviselőnek pedig egy hónapig kell őrizetben maradnia a bíróság pénteki döntése alapján.

A szocialista politikusokat védő ügyvédek kedden kérték a korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel vádolt védenceik szabadlábra helyezését.

TARABELLA, Marc;
Marc Tarabella EP-képviselő távozik a testület plenáris üléséről 2023. február 2-án, mentelmi jogának felfüggesztését követően Fotó: Olivier Hoslet

Marc Tarabella mentelmi jogát február 2-án függesztették fel, majd az ügyészség tíz nappal később vádat emelt ellene és előzetes letartóztatásba helyezte. Eva Kailit a vesztegetési ügy kirobbanásakor, december 9-én tartóztatták le, miután a belga rendőrség lakásán 150 ezer euró készpénzt talált.

 Eva Kaili, az Európai Parlament (EP) volt alelnöke és élettársa, Francesco Giorgi Fotó: STR

Eva Kaili mellett decemberben tartóztatták le Pier Antonio Panzeri olasz volt szocialista EP-képviselőt – aki a vesztegetési hálózat feltételezett vezetője, a Fight Impunity nevű brüsszeli székhelyű civil szervezet vezetője –, az olasz Francesco Giorgit – Eva Kaili élettársát, aki egy belga szocialista EP-képviselő, Marie Arena asszisztenseként dolgozott – és Niccolo Figa-Talamancát, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatóját, akit február közepén kiengedtek a börtönből.

Szintén nemrég helyezték feltételes szabadlábra Francesco Giorgit elektronikus nyomkövető viselésének kötelezettségével, feltehetőleg a hatóságokkal mutatott együttműködő magatartása miatt.

 Kaili ügyvédje, Mihalisz Dimitrakopulosz már akkor kérvényezte, hogy a görög politikus is házi őrizetbe kerüljön, hogy együtt lehessen kétéves kislányával.

A brüsszeli feljebbviteli bíróság egyébként kedden vizsgálja meg azt a kérelmet, hogy zárják ki az ügyből Michel Claise főbírót. Nemrég Maxim Töller szólította távozásra a bírót, arra hivatkozva, hogy a Claise által kiadott elfogatóparancs sérti védence, Tarabella ártatlanságának vélelmét.

Rejtélyes pendrive miatt maradt Kaili a rácsok mögött

Eva Kaili lehallgatott telefonhívásaiból 16 oldalas jegyzőkönyv született, melybe az olasz La Republica mellett a görög Kathimerini hírportál megszerzett. A lapok beszámolója szerint mind közül  a legérdekesebb beszélgetés az volt, mely során Eva Kaili arra kérte a testvérét, Madalena Kailit, hogy "az athéni lakásában keressen meg a tükrös szekrényben egy USB-s pendrive-ot, amely a család számára létfontosságú információkat rejt." A belga hatóságok szerint az adathordozón a korrupciós botrány bizonyítékai lehettek, Kaili pedig ennek a megsemmisítését kérte.

Az előzetesben lévő EP-képviselő emellett ingatlanok bérbeadását is javasolta Madalenának, hogy a befolyt pénzből pótolhassa a család kieső bevételeit. Valamint azt tanácsolta neki, hogy zárja be, vagy változtassa meg a nevét és székhelyét a tulajdonában lévő Madegroup technológiai vállalatnak. Szerinte ugyanis a régi névvel a cégnek már nincs jövője.

A Kaili testvérék hosszasan vitáztak arról is, hogy felszámolják-e az "Estate Aria Properties” ingatlanügynökséget, amit Eva Kaili és élettársa, a korrupciós botrányban szintén gyanúsított Francesco Giorgi tavaly novemberben alapított. Nemrég épp a Metropol írta meg, hogy a görög ügyészség szerint ez a cég nyilvánvalóan pénzmosásra szolgált, Kaili ugyanis a szerződések szerint irreálisan alacsony áron vásárolt ingatlanokat, miközben a valódi vételár „zsebből zsebbe” vándorolt.

Eva Kaili (jobbra) és testvére, Madalena Kaili

Eva Kaili és édesapja jót nevettek pénzzel teli bőröndökön

A jegyzőkönyvek szerint gyanús beszélgetések zajlottak le Eva Kaili és édesapja, Alexandros Kaili között is, aki"sajnálatát fejezte ki lányának amiatt, hogy pánikszerűen próbálta meg eltüntetni azt az eurószázezrekkel teli bőröndöt a brüsszeli lakásából, mellyel később a belga rendőrség elkapta egy luxusszállodában. Alexander azzal viccelődött, hogy az elfogásáról készült felvételeket visszanézve olyan érzése van, mintha egy "sötét krimiben" szerepelt volna.

Az apa-lánya páros emellett többször beszéltek Eva Kaili férjéről is, az azóta szabadlábon lévő Francesco Giorgiról, akit többször "gyengeelméjűnek" neveztek. És azt mondták, hogy "meghajolt a hatóságok előtt a félelemtől", és a "tűzzel játszott" amikor beismerő vallomást tett.

Eva Kaili (jobbra) és testvére, Madalena Kaili, valamint édesapjuk, Alexandros Kaili

Ügyvédje nevetségesnek nevezte a vádakat

Miután a lehallgatásai jegyzőkönyvek nyilvánosságra kerültek, Eva Kaili védőügyvédje nevetségesnek nevezte az ügyészég részéről felmerülő vádakat. Michalis Dimitrakopulosz szerint az tény, hogy a belga hatóságok még a börtönben is lehallgatják a védencét, azt bizonyítja, hogy a hónapokig tartó nyomozás során nem gyűjtöttek össze ellenük elegendő bizonyítékot.

Szigorít a szabályain az Európai Bizottság, miután a brüsszeli Politico felfedte, hogy az uniós végrehajtó szerv vezető közlekedési tisztviselője ingyenes repülőutakat fogadott el a katari kormánytól, miközben csapata létfontosságú légi közlekedési megállapodásról tárgyalt az Öböl menti állam saját légitársaságával.

Henrik Hololei, az Európai Bizottság közlekedési osztályának főigazgatója kilenc alkalommal repült ingyen business osztályon a Qatar Airways légitársasággal 2015 és 2021 között. Két ilyen járatot közvetlenül a katari állam fizetett, ami felveti az összeférhetetlenség gyanúját.

Az Európai Bizottság szóvivője elmondása szerint már korábban elkezdték felülvizsgálni a munkavállalók utazásaira vonatkozó előírásokat, a nemrég napvilágot látott hírek azonban mindezt felgyorsították. 

A bizottság szigorítani fogja azokat a szabályokat, amelyek arra vonatkoznak, hogy egy külső rendezvényszervező fedezné a tisztségviselők kiküldetési költségeit. Ennek értelmében a vendéglátást csak az olyan nemzetközi szervezetektől fogadhatják el a bizottság munkavállalói, mint az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), a G7-ek vagy a G20-ak, illetve a tagállamoktól, kizárólag a hivatalos látogatások keretén belül.

A Politico egyébként megkereste a bizottságot, hogy adjon magyarázatot Hololei ingyenes repülőútjaira, amire válaszul a szóvivőjük közölte, hogy az utazások a szabályoknak megfelelően történtek, ám nem árult el részleteket arról az eljárásról, amelyen keresztül az esetleges összeférhetetlenséget kezelték.

Az elmúlt napokban egyre több felhívás érkezett a vizsgálat lefolytatására. Daniel Freund német európai parlamenti (EP-) képviselő azzal érvelt, hogy az ügyet át kellene adni az Európai Ügyészségnek vagy a blokk csalás elleni felügyelőszervének, az OLAF-nak.

Nem értem, hogy a bizottságban miért fogadja el bárki is a lobbiszervezetek által fizetett ingyenes repülőjegyeket. Egyszerűen nem értem, hogy ez hogyan áll összhangban a szabályokkal 

– mondta a Politicóval folytatott telefonbeszélgetésben.

Zöld frakcióbeli kollégája, Ciarán Cuffe ír EP-képviselő, aki az Európai Parlament közlekedési bizottságában is helyet foglal, úgy vélekedett, hogy a Politico cikkében szereplő leleplezések valódi aggodalmakat vetnek fel.

„Teljes körű tájékoztatást fogok kérni az Európai Bizottságtól az ingyenes repülőjegyekről vagy egyéb juttatásokról, amelyeket a légi közlekedési ügyleteken dolgozó alkalmazottaknak adnak” – írta Cuffe a közösségi médiában. Hozzátette: kulcsfontosságú, hogy ne alakuljanak ki összeférhetetlenségek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félelmetes katonai szövetség jött létre a NATO ellen

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

vg.hu

Rendkívüli bejelentés: újabb váratlan üzemanyagár-csökkenés jön napokon belül

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Akiknek végtelen a türelme: ez a négy csillagjegy sosem jön ki a sodrából

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél