Létrehozva: 2023.03.20.
Módosítva: 2023.03.20.

Letartóztatják Donald Trumpot?

A hír nagy vihart kavart.

Közösségi média oldalán jelentette be tegnap Donald Trump korábbi republikánus elnök – kiszivárgott információkra hivatkozva –, hogy kedden New Yorkban letartóztatják. A híveit tiltakozásra szólította fel. Republikánus párttársai mellé álltak, „hatalommal való visszaéléssel és a demokrácia leépítésével” vádolva az ügyészséget. A demokraták azonban helyeselték a Trump elleni vizsgálatokat, szerintük „felelnie kell a tetteiért és megszólalásaiért”. Hollywoodi hírességek sem takargatták a mondandójukat: sokan szociopatának, rasszistának és bűnözőnek nevezték a volt elnököt – írja cikkében az mno.hu. 

Vezető republikánus politikusok álltak ki Donald Trump mellett, miután az egykori elnök azt posztolta a Truth Social közösségi oldalán, hogy „kedden le fogják tartóztatni”, amiért állítólagosan 130 ezer dollárnyi kampánypénzzel fizette le Stormy Daniels felnőttfilmes sztárt a 2016-os elnökválasztási kampány során.

Trump a vádakat, a manhattani ügyészség a vádemelés tényét tagadta. Az ügyészség most tanúként hallgatná meg a volt elnököt, noha jogi szakértők szerint ez esetben az már a vádemelés előszobája.

Trump ügyvédje leszögezte: „A nyilatkozat a médiában megjelent híreszteléseken alapul” – utalt arra, hogy az egykori elnök egy illegális szivárogtatót jelölt meg ügyészségi forrásának.

Republikánus védelem, demokrata támadás

Az Egyesült Államok korábbi elnökének vádemelése nemcsak engem, hanem több tíz millió amerikait is mélyen aggaszt – mondta az ügy kapcsán Mike Pence korábbi alelnök. A politikus az elmúlt hónapokban „nem bánt kesztyűs kézzel” egykori főnökével szemben, sokan a következő hetekben várják tőle, hogy hivatalosan is bejelenti a republikánus elnökjelölti ambícióit.

A képviselőház republikánus elnöke, Kevin McCharthy szerint a vádemelés „hatalommal való visszaélés és politikai bosszú lenne” az ügyészség részéről. Továbbá az illetékes bizottságot felszólította, hogy vizsgálja ki, hogy a New York-i ügyészség felhasznál-e szövetségi pénzeket a „demokrácia felforgatására és a választásokba való beavatkozásra a politikai vádemelése során”.

McCharthy elődje, a demokrata Nancy Pelosi azonban „meggondolatlansággal” vádolta Trump nyilatkozatát, és szerinte a volt elnök „csak a címlapokra akar felkerülni és nyugtalanságot szítani a támogatói között”. Hozzátette: 

Nem bújhat el a törvénysértések, a választások semmibevétele és az erőszakra való uszítás elől.

„Donald posztja kísértetiesen hasonlít a 2021. január 6-i csatakiáltására, beleértve a tiltakozásra való felszólítást” – fogalmazott a New York Postnak Michael Cohen, Trump korábbi ügyvédje, aki 2018-ban elismerte, hogy kampánypénzből fizette ki a felnőttfilmsztárt a hallgatásért cserébe.

Hozzátette, „abban reménykedik, hogy újra felbujthatja a bázisát, erőszakos összecsapásoknak lehet tanúja és újabb adományokat kérhet”.

Nem csak politikusok szólaltak meg

Elon Musk, a Twitter-mikroblog, a Tesla autógyár és a SpaceX űrkutatási vállalat tulajdonosa is megszólalt az ügyben. mint írta: „Ha ez megtörténik, akkor Trumpot elsöprő arányban választják újra.”

Az elnök fia, Donald Trump Jr. Twitter-bejegyzésében azt írta: „Ha őt eltávolítják, akkor egy lépéssel közelebb kerülnek ahhoz, hogy elvegyék a te szabadságodat, úgy tűnik, végig ez volt a terv.”

Ellenben hollywoodi hírességek, mint Chrissy Teigen, Rob Reiner, Jeffrey Wright, Michael Kelly vagy a regényíró Stephen King Trump ellen szólaltak fel. Utóbbi „szociopatának és bűnözőnek” jellemezte a volt elnököt, míg Rob Reiner „kórosan hazug nőgyűlölő rasszistának”.

Trump a bejegyzésben azt írta, hogy a manhattani ügyészségről származó, „illegálisan kiszivárgott információk” arra utalnak, hogy „az utcahosszal vezető republikánus jelöltet és az Egyesült Államok korábbi elnökét a jövő hét keddjén letartóztatják”. Trump azt nem közölte, milyen vádak alapján intézkednének ellene, csak arra utalt, hogy „semmiféle bűncselekményt nem tudnak rábizonyítani”, és „korrupt és erősen átpolitizált” hivatalnak nevezte a manhattani kerületi ügyészséget. A volt elnök egyúttal felszólította támogatóit, hogy tiltakozzanak – idézte bejegyzését az MTI.

Az érintett ügyészség szóvivője egyelőre nem reagált az újságírói megkeresésekre. Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész az év elején bizonyítékokat kezdett bemutatni annak a vádesküdtszéknek, amely annak kapcsán vizsgálódik, hogy Michael Cohen, Trump korábbi ügyvédje 130 ezer dollárt fizetett Stormy Daniels pornószínésznőnek a 2016-os elnökválasztási kampány idején. Daniels azt állította, hogy évekkel korábban viszonya volt Donald Trumppal, és a pénzt azért kapta, hogy hallgasson az ügyről.

Cohen 2018-ban elismerte, hogy a Stormy Danielsnek és egy másik nőnek címzett pénzátutalásokkal megsértette a szövetségi kampányfinanszírozási szabályokat. Azt állította, hogy Trump utasította őt a kifizetésekre. Donald Trump tavaly novemberben jelentette be, hogy 2024-ben újra indul az Egyesült Államok elnöki tisztségéért. Egy februári közvéleménykutatás adatai szerint egyelőre ő a legnépszerűbb a lehetséges republikánus párti elnökjelöltek között a párt szavazói körében.

A volt elnök a CPAC amerikai konzervatív konferencia záróbeszédében két hete Washingtonban arról beszélt, visszavonná Joe Biden intézkedéseit. Az Egyesült Államok végtelen háború felé való további sodródásának megállítását ígérte Donald Trump újbóli elnökké választása esetére.

Nagy visszhangot kiváltó beszédet mondott szombaton Donald Trump  a CPAC amerikai konzervatív konferencia záróbeszédében Washingtonban. Az előző elnök, aki tavaly novemberben hivatalosan is bejelentette újraindulását, szónoklatában az ukrajnai háborúra utalva az amerikai történelem legveszélyesebb időszakának nevezte a jelenlegit. Kijelentette, ha ő lett volna az elnök tavaly februárban, Oroszország nem támadja meg Ukrajnát, és hozzátette, meg tudna akadályozni egy harmadik világháborút.

Óriási hibának nevezte, hogy Oroszországot és Kínát egymás mellé sodorták az Egyesült Államok jelenlegi vezetésének hozzájárulásával. Megjegyezte, hogy 2017 és 2021 közötti regnálása idején Oroszország nem indított katonai akciót, Kína tiszteletben tartotta az Egyesült Államokat, és Iránt sikerült elszigetelnie. A 2024-es elnökválasztási kampányának kulcsmondataként említette, hogy az emberek harcosa és igazsága lesz, sőt, az ő nevükben büntetéseket is ígért.

Donald Trump a Joe Biden vezette kormányzatot az Egyesült Államok történetének legkorruptabb vezetőjének, az elnököt és fiát, Hunter Bident bűnözőknek nevezte. Azt mondta, hogy megválasztása esetén eltávolítja hivatalukból a nem választott bürokratákat, akik a szövetségi hatóságokat politikai fegyverként használják.

Beszédében hatékony határvédelmet ígért, a déli fal meghosszabbítását, és azt, hogy hivatalba lépésének első napján intézkedik a határőrség megerősítéséről, valamint a kitoloncolások felgyorsításáról. Bírálta a demokrata adminisztrációt és a demokrata városvezetőket a puha büntetőpolitikáért, amely véleménye szerint okozója a nagyvárosi bűnözés növekedésének.

Azt mondta, harcolni fog a szülők jogaiért, és törvényt ígért arról, hogy az iskolavezetőket kötelezően a szülők válasszák meg. Minden olyan jogszabály eltörlését is kilátásba helyezte, amely a Biden-adminisztráció idején született, és amely lehetővé teszi a gyerekek nemváltó beavatkozásait. A korábbi elnök kijelentette, hogy befejezi, amit hivatalban elkezdett, és Amerikát ismét naggyá teszi - ami utalás a korábbi kampányszlogenjére, a Make America Great Again mondatra.

A CPAC-konferencián hagyomány, hogy a résztvevőket szavaztatják arról, kit látnának legszívesebben elnöknek. A szombati zárónapon, nem sokkal Donald Trump beszéde előtt hozták nyilvánosságra a szervezők, hogy a Washingtonban tartott esemény több ezer látogatójának hatvankét százaléka voksolt Donald Trumpra, míg húsz százalék Ron DeSantis floridai kormányzóra, akit esélyes kihívónak tartanak, bár eddig hivatalosan nem jelentette be indulását. 

 

origo.hu

Élő adásban szenvedett halálos balesetet a híres brit versenyló - videó

origo.hu

Fürdőruhában mutatta meg gigantikus melleit a magyar szépség

borsonline.hu

Kínai horoszkóp: összesúgtak az égiek, 5 jegy szerelmi élete lobban be hamarosan!

magyarnemzet.hu

Zidane sokatmondóan reagált a Real győzelmére a Bayern München ellen

ripost.hu

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

mandiner.hu

Kiszivárgott: Magyarországot is érintő terve lenne Trumpnak, ha megválasztják

origo.hu

Egy szál bugyiban, az ágyon, hatalmas terpeszben fotózták Cinthya Dictatort

mindmegette.hu

Ezeket jó, ha tudod a paprikaültetésről, ha bőséges termést szeretnél

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

„Telepatikusan felvettem a kapcsolatot az idegenekkel, akik megmentették az életemet!”

ripost.hu

Lehull a lepel, a korábbi csapattárs elárulta, milyen lesz Szoboszlai jövője a Liverpoolnál

ripost.hu

A Házasság első látásra szereplője hű társra lelt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarországon

POLITIK

Az ukránok megtámadtak egy orosz olajfinomítót

POLITIK

Orbán Viktor: Magyarország és Kína stratégiai partnerek

POLITIK

Magyar Péter migrációpárti képviselőt küldene Brüsszelbe