Létrehozva: 2023.03.22.

Lakóházakra nyitottak tüzet az oroszok

Zaporizsja romokban.

Az orosz erők tüzet nyitottak szerdán a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja városra, ahol rakétákkal eltaláltak két kilencemeletes lakóházat, aminek következtében a legfrissebb információk szerint egy ember meghalt, 25-öt sérülésekkel kórházba szállítottak – közölte Anatolij Kurtyev, a város önkormányzatának titkára a Telegramon.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közösségi oldalakon videofelvételt tett közzé az eltalált lakóházakról.

„Oroszország brutális kegyetlenséggel bombázza a várost. Lakóépületeket talált el, amelyekben hétköznapi emberek, gyerekek élnek. Egy terrorista ország igyekszik elpusztítani városainkat, államunkat, népünket. Ez nem válhat szokásos hétköznappá sem Ukrajnában, sem máshol Európában, vagy a világon. Nagyobb egységre és eltökéltségre van szükségünk világszerte, hogy mielőbb legyőzzük az orosz terrort, és megvédjük az életet” – írta az államfő a videó mellé fűzött megjegyzésében.

Viktorija Ruban, az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat Kijev megyei részlegének szóvivője közben arról tájékoztatott, hogy négyre nőtt a főváros közelében fekvő Rzsiscsiv települést ért éjszakai orosz dróntámadás halálos áldozatainak száma.

A negyedik áldozat holttestét az eltalált kollégium romjai alól ásták ki.

Viktorija Ruban, az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat Kijev megyei részlegének szóvivője közben arról tájékoztatott, hogy négyre nőtt a főváros közelében fekvő Rzsiscsiv települést ért éjszakai orosz dróntámadás halálos áldozatainak száma. Később Andrij Nyebitov Kijev megyei rendőrfőnök a Telegramon közölte, hogy hétre emelkedett a halottak száma. A holttesteket az eltalált kollégium romjai alól ásták ki.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál kormányzói hivatalok jelentéseiből készített összefoglalójában kiemelte, hogy szerdára virradó éjjel orosz dróntámadás érte a nyugat-ukrajnai Zsitomir megyét is, ahol egy infrastrukturális létesítményben keletkeztek károk. Az ukrán légvédelem három orosz drónt semmisített meg.

Személyi sérülésről nem érkezett hír. Kedd este a déli Odessza megyét érte orosz rakétatámadás.

Egy rakéta eltalálta a moszkvai patriarchátus fennhatóságát elismerő ukrán ortodox egyház egyik kolostorának háromemeletes épületét, négy ember sérült meg.

Zelenszkij szerdán Donyeck megyében tett munkalátogatást, amelynek keretében felkereste az orosz erők által ostromlott Bahmut irányában létesített, előre tolt ukrán állásokat, és kitüntetéseket adott át katonáknak. Az elnöki iroda tájékoztatása szerint az államfő jelentéseket hallgatott meg a hadműveleti helyzetről, és a harcok állásáról.

Orosz támadásban legalább négy ember meghalt és öt megsérült a kelet-ukrajnai Donyeck megyében – közölte Pavlo Kirilenko kormányzó szerdán a Telegramon.

A hevesen ostromlott Bahmutból is érkezett hír halálos áldozatokról és sebesültekről – tette hozzá Kirilenko, az áldozatok számának ismertetése nélkül.

Az ukrán hadsereg szerdára virradóra az orosz ellenőrzés alatt álló Donyeck városa ellen intézett rakétatámadást. Egy Tocska-U rakéta a helyi vízművek közigazgatási épületébe csapódott, és egy gázvezeték is megrongálódott – közölte Telegram csatornáján Alekszej Kulemzin, a város polgármestere. Áldozatokról nem tett említést.

Hárman meghaltak és heten megsérültek Kijev megyében orosz dróncsapásokban éjszaka – közölték ukrán tisztségviselők szerda reggel.

A kijevi katonai igazgatás Telegram-csatornáján azt írta, hogy károk keletkeztek egy civil létesítményben, és a helyszínen mentőcsapatok dolgoznak.

Eközben a mentőcsapatok arról számoltak be, hogy egy szakközépiskolát és kollégiumot ért találat, amelyben hárman meghaltak és ketten megsérültek. Egy embert sikerült megmenteni, és vélhetően négyen rekedtek az épület romjai alatt.

Az Oroszország által annektált Szevasztopol kormányzata szerdán bejelentette, hogy felfüggesztette a Krím félsziget déli részén fekvő kikötőváros körüli kompjáratokat, miután a kormányzó közlése szerint a légvédelem elhárított egy ukrán dróntámadást.

Mihail Razvozsajev a Telegramon arról tájékoztatott, hogy három eszközt semmisítettek meg, és a Szevasztopolban állomásozó Fekete-tengeri Flotta nem szenvedett károkat.

Kedden robbanás történt a félsziget északi részén fekvő Dzsankojban, amelyért helyi tisztségviselők egy ukrán drónt tettek felelőssé.

Az Egyesült Államok nincs abban a helyzetben, hogy újjal mutogasson Kínára, még kevésbé, hogy hibáztassa Kínát – jelentette ki kedden a kínai külügyi szóvivő.

Vang Ven-pin ezt arra válaszul mondta, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn úgy fogalmazott: Hszi Csin-ping kínai elnök moszkvai látogatásával „diplomáciai fedezéket” nyújt a háborús bűnök oroszországi elkövetéséhez.

Nem Kína idézte elő az ukrajnai válságot. Nem is részese a válságnak, és egyetlen félnek sem adott fegyvereket” – jegyezte meg Vang. Mindezt kiegészítette azzal, hogy szinte nincs olyan konfliktus Európában és a világon, amelyhez az Egyesült Államoknak ne lenne köze. „A béke védelmezőjeként tünteti fel magát, miközben folyamatosan juttat fegyvereket a csataterekre„ – jegyezte meg a szóvivő.

Vang ismét elmondta, amit szerinte Peking már többször hangoztatott, hogy az ukrajnai kérdésben egyre nagyobb a béke és a racionalitás iránti igény. Az országok többsége a feszültségek enyhítését támogatja, béketárgyalásokat akar és ellenzi, hogy olajat öntsenek a tűzre.

Az Egyesült Államoknak objektív nézőpontból kellene megítélnie Kína és a nemzetközi közösség erőfeszítéseit a béketárgyalásokra, ahelyett, hogy görcsösen ragaszkodik a hidegháborús mentalitáshoz, egyúttal tartózkodnia kellene a konfliktus elhúzódásának és eszkalációjának elősegítésétől„ – húzta alá a szóvivő.

Hszi Csin-ping oroszországi látogatása azt sugallja:

Kína nem érez felelősséget abban, hogy számon kérjék az elnököt az Ukrajnában elkövetett atrocitásokért

– jelentette ki Blinken Vlagyimir Putyinra utalva hétfői washingtoni tájékoztatóján.

Ugyanott arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok örömmel fogadna minden olyan békekezdeményezést, amely ”az igazságos és tartós békét segíti elő„, és támogatja Kína 12 pontos javaslatának egyes elemeit is, beleértve a polgári lakosság védelmét és a nukleáris biztonság biztosítását.

A harcok leállítására irányuló minden terv alapvető eleme azonban „Ukrajna szuverenitásának és területi egységének fenntartása” kell, hogy legyen – mondta, és világossá tette, hogy Washington számára „minden olyan terv, amely nem helyezi előtérbe ezt a kritikus elvet, a legjobb esetben is késleltetési taktika, vagy csupán egy igazságtalan végeredmény elérését segíti elő.”

Változatlanul heves harcok zajlanak a Donyeck megyei Bahmutnál, az orosz csapatok Bahmut központja felé igyekeznek előrenyomulni, de az ukrán erők feltartóztatják őket – közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka kedden a Telegramon.

Folytatódik Bahmut védelme, heves harcok zajlanak a teljes arcvonalon a keleti erőcsoport felelősségi övezetében” – fogalmazott a parancsnok, aki ehhez még hozzátette, hogy az orosz erők jelentős veszteségeket szenvednek a térségben, katonákat, felszerelést és fegyverraktárakat is beleértve. Kifejtette, hogy a 24. dandár tüzérsége erőteljes csapásokat mér az orosz állásokra, a 80. dandár deszantosai pedig visszatartják az ellenség támadásait.

Az ukrán határőrszolgálat kedden arról számolt be, hogy lelőttek egy orosz megfigyelő drónt Bahmut légterében.

Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy az elmúlt nap során két civil vesztette életét Bahmutban, illetve Avgyijivkában, a két településen ezen felül hárman sérültek meg. Az általa ismertetett adatok szerint az orosz invázió tavaly februári kezdete óta mostanáig az orosz erők támadásai következtében 1420 helyi lakos halt meg a régióban, és 3244-en szenvedtek sérüléseket.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy

az elmúlt nap folyamán mintegy 960 orosz katona halt meg Ukrajnában, velük együtt az orosz hadsereg embervesztesége elérte a hozzávetőleg 166 570 főt.

Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek között 15 orosz harckocsit és kilenc tüzérségi fegyvert.

Rokszolana Pidlasza, az ukrán parlament költségvetési bizottságának elnöke közölte, hogy a törvényhozás 537,2 milliárd hrivnyával, azaz körülbelül 5121 milliárd forinttal megnövelte a védelmi kiadásokra elkülönített összeget az állami költségvetésben.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megalázta Szoboszlai csapatát a sportvilág 17 éves szupertehetsége

origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

„Isten veled” - súlyos döntést hozott a Házasság első látásra szerelmespárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert