Létrehozva: 2023.03.09.

Kiderül valaha? Ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?

Mintha csak a nyomok eltüntetése zajlana...

Sokak szerint A GÁZVEZETÉK FELROBBANTÁSÁRA AZ AMERIKAI ELNÖK személyesen ADTA MEG A PARANCSOT.

Az Északi Áramlat elleni támadás komoly gondokat okozott, hiszen Európa gázellátása nagyban függött az Oroszországból érkező gáztól. Bár az ukrajnai háború kitörése óta Németország még inkább próbálja függetleníteni magát az orosz energiahordozóktól, a gázvezeték meghibásodása (felrobbantása) így is komoly anyagi kárt jelent.

A legfrisebb hírek szerint ukránbarát csoportok állhatnak az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantása mögött, írta meg – mivel különböző forrásokra hivatkoztak, ezért gyanúsan egyszerre – az amerikai és a német sajtó. Néhány héttel ezelőtt egy amerikai Pulitzer-díjas újságíró arról írt, hogy titkosszolgálati információk szerint maga Joe Biden amerikai elnök adta ki az utasítást a támadásra. Az Origo összeszedte mit lehet tudni eddig a robbantásokról, milyen bizonyítékok és információk láttak napvilágot.

Tavaly szeptember végén történtek robbantások a Balti-tenger alatt futó gázvezetékeken, az Északi Áramlat vezetékein, amelyek Oroszországból szállítottak gázt Németországba. A támadást azóta többen terrortámadásnak minősítették, és rengeteg új információ is napvilágot látott, amelyek szerint az is felmerült, hogy

AMERIKA VAGY UKRAJNA ÁLL AZ ÉSZAKI ÁRAMLAT ELLENI TÁMADÁS MÖGÖTT.

Az Északi Áramlat elleni támadás komoly gondokat okozott, hiszen Európa gázellátása nagyban függött az Oroszországból érkező gáztól. Bár az ukrajnai háború kitörése óta Németország még inkább próbálja függetleníteni magát az orosz energiahordozóktól, a gázvezeték meghibásodása (felrobbantása) így is komoly anyagi kárt jelent.

Joe Biden amerikai elnök személyesen rendelte meg a támadást?

Bombaként robbant a hír idén februárban, hogy

A GÁZVEZETÉK FELROBBANTÁSÁRA AZ AMERIKAI ELNÖK ADTA MEG A PARANCSOT.

Erről Seymour Hersh, többszörösen díjazott amerikai oknyomozó újságíró írt cikkében, amelyben részletesen taglalta, hogy az Egyesült Államok kormánya a CIA-vel együttműködve hogyan tervezte meg az Északi Áramlat 2 gázvezeték felrobbantását, hogyan hajtották végre az akciót az amerikai különleges alakulatok, és hogyan próbálták meg kezelni a robbantás utóhatását.

Hersh cikkében leírta, hogy a robbantást komoly, hónapokig tartó tervezés előzte meg, 2021 vége óta – tehát már az ukrajnai háború előtt - dolgoztak az ügyön. Hersh szerint a Biden-kormányzat mindent megtett, hogy elkerülje a kiszivárogtatásokat, a CIA pedig már 2022 elején jelentette Bidennek, hogy megtalálták a megfelelő módszert a gázvezeték felrobbantására.

Hersch szerint

BIDEN 2022. FEBRUÁR 7-ÉN TÁJÉKOZTATTA OLAF SCHOLZ NÉMET KANCELLÁRT, AKI NÉMI HEZITÁLÁS UTÁN ELFOGADTA A TERVET.

A tervet részletezve az újságíró kifejtette, hogy 21 éve minden júniusban az amerikai hatodik flotta hadgyakorlatot szervez a Balti-tengeren, amely kapóra jött az amerikaiaknak. Hersh szerint a norvégok azt javasolták, hogy ez lenne az ideális fedezék a robbanóaknák elhelyezésére. Az amerikaiak erre kitalálták, hogy a C4-tölteteken lenne egy 48 órás időzítő, az első robbanás előtt pedig már az összes amerikai és norvég rég elment volna. Végül még ennél is óvatosabbak voltak, és azt találták ki, hogy a robbanótölteteket szonárokkal robbantanák fel. Mint ahogy azt Hersh írta, végül

2022. szeptember 26-án a norvég haditengerészet P8-as felderítő repülőgépe látszólag rutinrepülést végzett, és ledobott egy szonárbóját, ami végül aktiválta a robbanószerkezetet.

Hersh információit több korábbi nyilatkozat is alátámasztotta.

Már a robbantás előtt, azon a bizonyos Biden-Scholz találkozón is elhangzott olyan kijelentés, ami utólag bizonyíthatja, hogy az Egyesült Államok áll a vezeték felrobbantása mögött.

Ekkor, február 7-én, néhány héttel a háború kezdete előtt, Joe Biden az Északi Áramlat „végét" ígérte orosz támadás esetén, egy újságírói kérdésre válaszolva. Az amerikai elnök akkor úgy fogalmazott:

HA OROSZORSZÁG INVÁZIÓT INDÍT, TANKOK ÉS KATONÁK LÉPNEK ÁT UKRAJNA HATÁRÁN, NEM LESZ TÖBBÉ ÉSZAKI ÁRAMLAT 2. VÉGET FOGUNK VETNI NEKI.

Majd megerősítette: „Ígérem, hogy képesek leszünk rá”. Vagyis ekkor már tudhatta, hogy akár lesz háború, akár nem, a vezetéket fel fogják robbantani.

Joe Biden amerikai elnök személyesen rendelte meg a támadást?

FORRÁS: ANADOLU AGENCY VIA AFP/2022 ANADOLU AGENCY/SWEDISH COAST GUARD / HANDOUT

De közvetlenül a robbantás után is született olyan nyilatkozat, amely nemcsak sejtette, hanem egyértelműen az amerikaiak számlájára írta a robbantást.

Az Egyesült Államoknak hálálkodott ugyanis Radek Sikorski is. A volt lengyel külügyminiszter egy meglepő bejegyzést tett közzé hivatalos Twitter-oldalán, amiben azt írta:

Köszönjük, USA!

Ráadásul Antony Blinken amerikai külügyminiszter is úgy beszélt a gázvezeték megsemmisüléséről, hogy az jó a Nyugat számára.

EZ EGY ÓRIÁSI LEHETŐSÉG

– fogalmazott. Szerinte a vezetékeket ért támadás ugyanis remek lehetőséget nyitott arra, hogy „egyszer és mindenkorra" megszűnjön az orosz gáztól való függőség, és Vlagyimir Putyin ne tudja használni „az energiát fegyverként".

Ukrajna áll a támadás mögött?

Ezek után hosszú csend következett, majd újabb információk láttak napvilágot, amely szerint ukránbarát csoportok állnak a robbantások mögött. Az amerikai The New York Times kedden arról számolt be, hogy

AMERIKAI HÍRSZERZÉSI TISZTVISELŐK OLYAN INFORMÁCIÓKAT KAPTAK, AMELYEK EGY "UKRÁNBARÁT CSOPORT" RÉSZVÉTELÉRE UTALNAK AZ OROSZORSZÁGBÓL NÉMETORSZÁGBA FÖLDGÁZT SZÁLLÍTÓ ÉSZAKI ÁRAMLAT 1 ÉS 2 VEZETÉKEKET MEGRONGÁLÓ ROBBANTÁSOKBAN.

A jelentés nem fedte fel a hírszerzés forrását, az amerikai tisztviselők azonban azt mondták, hogy nincs bizonyítékuk arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek köze lenne a robbantásokhoz.

A HÍRSZERZÉS SZERINT A TÁMADÓK "VLAGYIMIR PUTYIN OROSZ ELNÖK ELLENFELEI" VOLTAK  

- írja az amerikai lap.

Közben, gyanúsan egy időben jelentek meg a német média különálló vizsgálatai is, amelyek szintén arra utalnak, hogy Ukrajnának köze van a robbanásokhoz.

Az ARD és az SWR német közszolgálati műsorszolgáltatók, valamint a Die Zeit című napilap közös riportjai a támadás előkészítéséről is több információval szolgáltak.

A beszámolók szerint azonosítottak egy jachtot, amelyet egy lengyelországi székhelyű cégtől béreltek, és a nyomozók megállapították, hogy az "nyilvánvalóan két ukráné".

Ukránok robbantottak?FORRÁS: ANADOLU AGENCY VIA AFP/2022 ANADOLU AGENCY/SWEDISH COAST GUARD / HANDOUT

A robbantásokat vizsgáló német hatóságok úgy vélik, hogy az ismeretlen csoport öt férfiból és egy nőből állt, akik hamis útleveleket használtak - áll a jelentésekben.

A Die Zeit szerint a hatóságok Németországban, Svédországban, Dániában, Hollandiában és az Egyesült Államokban is vizsgálódnak az ügyben.

A német sajtó arról írt, hogy

A ROBBANÓTÖLTETETEKET MINTEGY 80 MÉTER MÉLYEN ELHELYEZŐ BÚVÁROKAT SZÁLLÍTÓ JACHTOT EGY LENGYELORSZÁGI SZÉKHELYŰ, DE KÉT UKRÁN ÁLLAMPOLGÁR NEVÉN BEJEGYZETT CÉGTŐL BÉRELTE A KOMMANDÓ, MELY ÖT FÉRFIBÓL ÉS EGY NŐBŐL ÁLLT, AKIK HAMISÍTOTT ÚTLEVELEKKEL UTAZTAK LENGYELORSZÁGBA, ÉS EZEKET BEMUTATVA BÉRELTÉK KI A JACHTOT.

A nő volt a különítmény orvosa, emellett egy kapitány, két búvár és két búvárasszisztens szállította a robbanóanyagokat a tetthelyekre. Állampolgárságuk egyelőre nem ismert, és az sem világos, milyen szervezethez, csoportosuláshoz tartoznak.

Az akcióhoz szükséges felszerelést egy teherautó szállította Rostockba, ahonnan szeptember 6-án hajóztak ki. Az akció után a hajót, meglepő hanyagságról tanúbizonyságot téve, alapos takarítás nélkül vitték vissza tulajdonosához, ezért a nyomozók a fedélzeten meg is találták a szabotázs helyszínén is felfedezett robbanóanyag nyomait – olvasható a cikkben.

Ki volt az elkövető?

Láthatóan tehát több elképzelés is létezik arra nézve, hogy ki követte el az Északi Áramlat elleni merényletet. Ráadásul

KÜLÖNÖSEN GYANÚS, HOGY AZ AMERIKAI ÉS A NÉMET MÉDIA EGY IDŐBEN KAPOTT INFORMÁCIÓKAT AZ ÜGYRŐL.

Miközben az ukránok rendre tagadják, hogy közük lenne a támadáshoz, az amerikai sajtó egyre inkább ellenük fordult, ami szintén felveti a kérdést, hogy

AMERIKA ÁLL A GÁZVEZETÉKEK FELROBBANTÁSA MÖGÖTT, AMIVEL AZ A CÉLJA, HOGY SAJÁT GAZDASÁGI ÉRDEKEIT ERŐSÍTSE, ÉS EZÉRT MÉG UKRAJNÁT IS HAJLANDÓK BEFEKETÍTENI.

Ukrajna egyébként szintén tagadta érintettségét. Ez azonban szintén több kérdést felvet, tekintve, hogy Ukrajna akkor sem vállalta a felelősséget, amikor egy légvédelmi rakéta Lengyelország területén csapódott be két lengyel civil életét követelve.  

Hozzá kell tenni: nem képzelhető el, hogy egy ilyen akciót egy magányos csoport végre tud hajtani, és az is megmosolyogtató lenne, ha az ukrán titkosszolgálatok az amerikaiak meg a németek tudta nélkül csinálták volna. Vagyis az is lehetséges, hogy ukrán állampolgárok amerikai segítséggel és támogatással robbantottak.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb drámai lépés a világháború felé: Európának be kell szállnia az orosz-ukrán háborúba, már ezt követeli Macron

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

mindmegette.hu

Az itthon kapható legolcsóbb lisztet, tejet és párizsit vizsgálták, problémát találtak

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

hirtv.hu

Íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott