Létrehozva: 2023.03.05.

Ki is az az Eva Kaili?

Elképesztő életrajz, ijesztő részletek.

Eva Kaili már évekkel ezelőtt gyanús ügyletekben vett részt, a Politico valóságos regényt közölt a letartóztatott Európai Parlamenti alelnökről. Ilyen a brüsszeli korrupció közelről.

A december elején elfogott négy személy közül Kaili volt messze a leglátványosabb, a legmagasabb rangú és politikailag a legambiciózusabb. A politikusnő szerepe a botrányban azonban továbbra is kevéssé tisztázott. Pier Antonio Panzerivel ellentétben ő még nem ismerte el, hogy bűncselekményt követett volna el.

Kaili több mint két hónappal a letartóztatása után is börtönben van, a hatóságok pedig nem bocsátották feltételesen szabadlábra, mivel félő, hogy megszökik vagy manipulálja a bizonyítékokat

 

– írja a brüsszeli lap.

Kaili ügyvédjei állítják, védencük az ügyben érintett másik két gyanúsított, nevezetesen Panzeri és Francesco Giorgi áldozata, akik kihasználták a nő rangját és státuszát anélkül, hogy ő tudott volna erről.

A Politico által megszerzett letartóztatási parancsban az olvasható, hogy Kaili kulcsfontosságú tagja volt az összeesküvésnek, aki tisztában volt azzal, hogy illegálisan szerzett készpénzt tárolnak az otthonában, sőt, megpróbálta figyelmeztetni bűntársait Giorgi letartóztatása után, valamint közeli kapcsolatban volt a katari munkaügyi miniszterrel, Ali bin Samikh Al Marrival, akit az ügy kulcsfigurájaként emlegetnek.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Beismerés után nyomkövetővel figyelik a korrupt brüsszeli tisztviselő élettársát

Szabadlábra kerül, de nyomkövetőt kell viselnie Francesco Giorginak, a brüsszeli korrupciós botrány miatt letartóztatott Eva Kaili élettársának.

Az EP volt alelnökének múltjában rengeteg sötét folt van. Ezeket gyűjtötte össze a lap. Leírják, sok élvonalbeli görög politikussal ellentétben Kaili nem született nagy vagyonnal vagy politikai kapcsolatokkal, édesapja, Alexandrosz Kailisz az 1960-as évek közepén érkezett Thesszalonikibe, miután Törökország kiutasította Isztambul görög lakosságát.

Miközben építészmérnöki diplomát szerzett, Kaili apja a politikával kezdett foglalkozni, és elmondások szerint „szélsőjobboldali aktivistaként” kezdte pályafutását, majd csatlakozott a Pánhellén Szocialista Mozgalomhoz (PASOK), amikor az Görögország meghatározó politikai erejévé vált.

Lánya, Eva Kaili fiatalon kezdett érdeklődni a politika iránt, már 14 évesen csatlakozott a párt ifjúsági szárnyához, 15 évesen pedig megválasztották a gimnáziumi diáktanács elnökévé. A későbbi EP-alelnök a Szaloniki Arisztotelész Egyetemen tanult építészetet.

Nem sokkal később jelentkezett a szaloniki városi tanácsba, és 2002-ben fel is vették, amivel ő lett a tanács legfiatalabb tagja.

Két volt egyetemi professzora is elmondta, sűrű időbeosztása nem sok időt hagyott a tanulmányaira, politikusi teendőire hivatkozva felmentést kért az órák látogatása alól.

Ennek a kérésnek – a két tanár állítása szerint  – csendben eleget tettek. A professzorok állítását Kaili ügyvédje rágalomnak nevezte.

Nagy ugrás volt, amikor kilépett az országos politika színpadára. Különös, de annak ellenére, hogy a PASOK színeiben a 2004-es választásokon nyert Szalonikiben, székét tarthatta meg, mivel a pártelnöknek kellett.

Kaili karrierje mindazonáltal felívelt: hiába nem rendelkezett újságírói tapasztalattal, 2004 és 2007 között az akkori legnagyobb görög csatorna, a MEGA egyik fő hírműsorvezetője lett. Miután országos ismertségre tett szert a televízióban, és a pireuszi egyetemen nemzetközi és európai tanulmányokból szerzett mesterdiplomát, 2007-ben ismét parlamenti mandátumhoz jutott, amit most át is vehetett.

2012-ben ugyan megint nyert a választásokon, de mandátumáról a pártelnök javára újfent le kellett mondania; kiszorult az országos politikából, majd különböző görög média- és gyógyszeripari cégeknek kezdett dolgozni tanácsadóként.

A Politico szerint az éjszakai élet egy ismert figurájává vált, a politika és az üzleti élet különböző „nehézsúlyú személyiségeivel” került közeli viszonyba, például Ivan Szavidisz görög-orosz milliárdos médiamogullal.

Hatalmas lépésnek számított, amikor 2014-ben megválasztották EP-képviselőnek. A technológiai kérdések vezető szószólója lett Brüsszelben, érdeklődni kezdett a kriptovaluták iránt, és benyújtotta az Európai Parlament első blokkláncra vonatkozó jogalkotási javaslatát, amelyet el is fogadtak.

Testvérével ekkor kezdődtek gyanús ügyleteik.

Mantalena Kaili létrehozott egy szervezetet, amelynek fókusza gyakran átfedésben volt a húga karrierjével, és amely komoly összegeket kapott uniós pénzekből olyan projektekre, amelyek viszont Eva támogatását élvezték.

Az átfedések legegyértelműbb példái akkor tűnnek fel, amikor Eva Kaili kísérleti projektjeit vizsgáljuk, írja a brüsszeli portál. 2016 és 2022 között Eva Kaili nem kevesebb, mint 26 kísérleti projektet hagyott jóvá, amelyek közül legalább egy végül Mantalena vállalkozásának kedvezett.

A Kaili által javasolt és 2017-ben jóváhagyott kísérleti projekt a „Művészet és a digitális világ” nevet kapta, és 1 millió eurót különített el a Bizottság pénzéből a művészetre és a technológiára összpontosító kezdeményezésekre az egész EU-ban. Ez csak egy példa a partnerségükre. 2022-ben, amikor már tombolt az ukrajnai háború, Eva Kaili bemutatott egy kísérleti projektet, mely olyan alkalmazás kifejlesztését célozta, ami a kísérő nélküli ukrán kiskorúak nyomon követésére szolgál, mintegy 850 ezer eurós (mintegy 320 millió forintos) költségvetéssel. Erre testvére cége több mint 100 ezer eurós (40 millió forintnyi) támogatást kapott.

A Politico szerint ugyanakkor egyetlen vállalkozás sem bizonyult olyan sorsdöntőnek Kaili számára, mint a Katarral való kapcsolata. A politikus már 2020-ban elutazott az emirátusba Giorgi és Panzeri társaságában, de miután 2022 januárjában az EP alelnöke lett, további látogatásokat tett az Öböl-menti országba. 2022 októberének végén például ismét Dohában járt, ahol a katari munkaügyi reformokat méltatta, miután sikeresen elérte, hogy az európai parlament elnöke, Roberta Metsola hozzájárulását is megszerezze az utazáshoz.

A lap által megszerzett e-mailek szerint Kaili hónapokon át győzködte Metsolát, hogy engedje el őt Katarba és Kuvaitba. Egy tavaly júliusban küldött e-mailben Kaili azt írta Metsolának:

„Meggyőződésem, hogy az EP-nek erősebb szerepet kell játszania az Öbölben”.

Ebben az e-mailben Kaili az Öböl-menti országok és az EP közötti parlamenti közgyűlés létrehozását, valamint egy uniós csúcstalálkozót szorgalmazott az Öböl Menti Együttműködési Tanáccsal, azon regionális csoporttal, amelyet Bahrein, Kuvait, Omán, Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek alkotnak.

Ez persze messze nem az egyetlen erőfeszítése volt Katar érdekében.

Mint ismert, számos kritika érte Katart a világbajnokságra való készület során alkalmazott vendégmunkások rossz munkakörülményei miatt. A november végén kezdődő torna miatt a tét nagy volt a dohaiak számára – a negatív hírverés beárnyékolhatta volna azt a képet, amelyet a világbajnokság hivatott hirdetni az országról.

Kaili és a szocialista frakció más törvényhozói kedvezően nyilatkoztak Katar munkaügyi helyzetéről, azzal érvelve, hogy az Öböl menti ország reformokkal kezelte az aggályokat.

Az EP-ben azonban nem mindenki érezte úgy, hogy Katar megérdemli a dicséretet. Lara Wolters holland törvényhozó, aki ugyanahhoz a képviselőcsoporthoz tartozik, mint Kaili, Katar egyik legnyíltabb bírálója volt.

A november 14-i meghallgatás előtt, amelyen Ali bin Samikh Al Marri katari munkaügyi miniszter – akit a belga ügyészek később a befolyásszerzésért kapott pénzért cserébe rendszer egyik kulcsfigurájaként emlegettek –, Kaili irodája többször is felkereste Wolters-t egy találkozó érdekében. Amikor Wolters irodája nem tett eleget a kéréseknek, Kaili a Parlament folyosóin presszionálta őt – mondta az ügy egy meg nem nevezett közvetlen ismerője a Politicónak.

A szocialista alelnök utolsó nyilvános fellépése Katar mellett a letartóztatása előtt néhány nappal történt. Az Öböl-menti állam lobbizott az EU-nál, hogy állampolgárai vízummentesen léphessenek az unió területére, és a Parlament polgári szabadságjogi bizottságának a javaslatról szóló jelentésről kellett volna szavaznia.

Annak ellenére, hogy Kaili nem volt a bizottság tagja, sőt még csak póttagja sem, megjelent és a jelentés mellett szavazott. Bár ez nem ellentétes a parlamenti szabályokkal, a törvényhozóknak tájékoztatniuk kell a kollégákat és a munkatársakat arról, hogy beugranak a szavazásra. Kaili ezt nem tette meg.

Különleges akcióját Kaili már nem tudta megmagyarázni, mert mielőtt erre sor kerülhetett volna, letartóztatták.

Milliós küldetés?

Tavaly decemberben a belga rendőrség mintegy 1,5 millió eurót foglalt le, amikor felfedte az Európai Parlament (EP) szocialista képviselőihez köthető korrupciós ügyet.

A belga rendőrség által 2022. december 14-én közzétett kép a hatóságok által lefoglalt közel 1,5 millió euró készpénzről. A pénzt a brüsszeli régióban házkutatások során foglalták le az EP szocialista alelnökét érintő korrupciós ügyben. Eva Kaili szocialista EP- képviselőt, az EP alelnökét december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított vizsgálati nyomozás részeként, azóta fogságban van (Fotó: MTI/AP/Belga rendőrség)

Ebbe az összegbe beletartozik a letartóztatott Eva Kaili, az EP volt alelnöke lakásán talált 150 ezer euró, az apjánál lefoglalt ugyanekkora összeg, illetve hétszázezer euró, amelyre egy volt EP-képviselőnél, Pier Antonio Panzerinél bukkantak.

A rendőrség decemberi akciója során megriadt görög alelnök felvette a kapcsolatot az édesapjával, aki éppen Belgiumba látogatott. Mivel tudta, hogy az élettársánál, Francesco Giorginál nagy összegben van otthon készpénz, Kaili segítséget kér az apjától – akit nem sokkal később letartóztattak egybőröndnyi, ötveneurós címletű bankjegyekkel.

A Politico ugyanakkor betekintést nyert a letartóztatott Eva Kaili ellen kiadott elfogatóparancsba, amelyből kiderült: a lefoglalt 1,5 millió euró készpénzköteg csak a jéghegy csúcsa lehet.

Eva Kailit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én (Fotó: MTI/AP/Európai Parlament)

A dokumentum szerint ugyanis több millió eurót kaptak a korrupciós botrány fő gyanúsítottjai, a jelentősebb pénzösszegeket titokban adták át nekik katari és marokkói tisztviselő. Ez pedig arra utal, hogy az érintettek további kifizetéseket kaptak jóval nagyobb összegben, amelyet még nem sikerült megszerezniük a hatóságoknak.

Kaili több mint két hónapja van őrizetben korrupció, pénzmosás és bűnszervezetben való részvétel vádjával, annak a nyomozásnak a részeként, amely azt vizsgálja, hogy külföldi országok, köztük Katar és Marokkó törvénytelenül befolyásolták a parlament munkáját.

Brüsszeli székhelyű hálózat

Ez az információ csak egyike az elfogatóparancs figyelemfelkeltő részleteinek. A dokumentum megemlít egy brüsszeli székhelyű hálózatot, amely a katari munkaügyi miniszter, Ali bin Samikh Al Marri nevében dolgozik 2021 óta. Katar állítólag a szintén letartóztatott és vádalku keretében törvényhozók megvesztegetését beismerő Pier Antonio Panzerin keresztül irányította a műveleteket.

Panzeri és Kaili között a fő közvetítő a görög politikusnő élettársa, Francesco Giorgi volt.

Szabadlábra kerül, de nyomkövetőt kell viselnie Francesco Giorginak, a brüsszeli korrupciós botrány miatt letartóztatott Eva Kaili élettársának. Az olasz származású Giorgi nemcsak élettársa volt az Európai Parlament alelnökeként dolgozó szocialista Kailinak, hanem tanácsadója is a szintén vád alá helyezett Andrea Cozzolinó és Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselőknek.

Az azóta kiszivárgott elfogatóparancs szerint Katar a szintén letartóztatott és a vesztegetést beismerő volt EP-képviselőn, Piere Antonio Panzerin keresztül irányította a műveleteket. Panzieri 2021 májusában összesen 8 millió dollárt – több mint 3 milliárd forintot – kapott.

Eva Kaili élettársa, Francesco Giorgi ebben az időben Panzeri tanácsadója volt az Észak-Afrikát és a Közel-Keletet érintő ügyekben. A Le Soir szerint ezt azt jelentette, hogy fordított az angolul nem beszélő Panzerinek, amikor a képviselő a katariakkal tárgyalt.

Pier Antonio Panzeri (Forrás: Facebook)

Giorgi az első vallomásában menteni próbálta élettársát. Azt mondta, hogy ő működött együtt Panzerivel, és a kapott pénznek semmi köze sincs élettársához, Kailihez.

Ennek ellentmondani látszik az a tény, hogy az EP volt szocialista alelnöke, Kaili azóta beismerte, hogy ő kérte meg az apját, hogy rejtsen el pénzzel teli bőröndöket. Vallomásában azt is mondta, hogy

tudott a pénzzel teli bőröndök létezéséről, de származásáról nem. Azt gondolta, hogy az élettársa ilyen jól keres.22. december 14-én közzétett kép a hatóságok által lefoglalt közel 1,5 millió euró készpénzről. A pénzt a brüsszeli régióban házkutatások során foglalták le az EP szocialista alelnökét érintő korrupciós ügyben. Eva Kaili szocialista EP- képviselőt, az EP alelnökét december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított vizsgálati nyomozás részeként, azóta fogságban van. (Fotó: MTI/AP/Belga rendőrség)

Francia lapok információi szerint

Francesco Giorgi beismerte, hogy része volt a brüsszeli korrupciós hálózatnak, és ezért kerülhet most nyomkövetővel szabadlábra.

Eva Kaili ügyvédje is kérte védence szabadlábra helyezését. A belga ügyészség azonban a fogva tartását a múlt héten két hónappal meghosszabbította.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Amerikai hírszerzők szerint Ukrajna összeomlásával lesz vége a háborúnak

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

vg.hu

Új üzemanyagárak: megtörte a kereskedőket a kormány fenyegetése – szerdától sokkal olcsóbb adják a dízelt

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye