Létrehozva: 2023.03.23.

Készülnek a szigorító jogszabályok a guruló dollárok ügyében

Ne lehessen kilóra megvenni a baloldalt.

Két, két és fél hónapja van a jogalkotás szervezeteinek arra, hogy átírják a jövő évi önkormányzati választás szabályait – derült ki a csütörtöki Kormányinfón. A változtatás célja, hogy külföldről civil szervezetek se kaphassanak pénzt a kampányra, azaz ne ismétlődhessen meg újra a dollárbaloldal tavalyi botránya.

Folyik ilyen munka – ezt válaszolta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón, amikor a Mediaworks arról érdeklődött: elkezdődött-e annak a jogszabálynak a kialakítása, amely megakadályozná, hogy a jövő évi önkormányzati választásokon külföldről finanszírozott civil szervezetek is jelöltet indíthassanak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ráadásul arról is beszámolt, hogy az új szabályok kialakításával hamarosan végeznek. – Nem árulunk zsákbamacskát, az a célunk, hogy minden jelölőszervezetnél érvényesítsük a párttörvénynek azt az 1989 óta változatlan szabályát, hogy külföldről nem lehet pénzt elfogadni – jelentette ki a tárcavezető.

Hozzátette: jövő május végén vagy június elején, az európai parlamenti választásokkal egy időben lesznek a helyhatósági voksolások, így a következő két-két és fél hónap áll rendelkezésre a szükséges jogalkotási munkához. Ragaszkodnak ugyanis annak az elvnek a megtartásához, hogy a szavazások előtti utolsó egy évben nem nyúlnak a választási szabályokhoz.

A jogalkotás azt akadályozná meg, hogy a guruló dollárokhoz hasonló botrány még egyszer megtörténhessen idehaza. A jelenlegi szabályok szerint a parlamenti választásoknál a jelölőszervezetek külföldről nem fogadhatnak el anyagi támogatást. Ehhez képest a tavalyi országgyűlési voksolás idején mintegy négymilliárd forint érkezett külföldről különféle baloldali szereplőkhöz.

Ebből a pénzből a Márki-Zay Péter korábbi baloldali kormányfőjelölt által gründolt Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz (MMM) 1,8 milliárd forintnyi dollár folyt be Amerikából, az Action for Democracy nevű alapítvány közvetítésével. Az MMM nem párt, de egyes adatok és nyilatkozatok szerint a mozgalom fizette a szivárványkoalíció bizonyos kampánykiadásait, amivel jogsértést követhettek el.

A Magyarország szuverenitását is sértő külföldi befolyásgyakorlás körülményeinek feltárásáért titkosszolgálati vizsgálat indult, erről több részjelentés is napvilágot látott már. A kutakodás azonban nem ért véget, s eljárásba fogott az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is. Erről egyelőre annyi tudható, hogy az ÁSZ olyan számlákra is bukkant, amelyek alapján felmerül a gyanú, hogy az elszámolások nemcsak a pártfinanszírozási törvényt, hanem az adózás rendjét is sértik. A számvevőszék ezért az adóhivataltól kér információkat. Hétfőn több részlet is kiderülhet, az Országgyűlés gazdasági bizottsága ugyanis akkor tart ülést, s első napirendi pontként tárgyalja az ÁSZ elnökének beszámolóját a dollárbaloldal ügyében lefolytatott vizsgálatról.

Feltételezhető egyébiránt, hogy a 2024-es önkormányzati választáson az MMM-hez hasonló szervezetek akár tucatjai támogathatnak majd indulókat. Az önkormányzati választáson ugyanis nem csak pártok indíthatnak jelölteket, ahogy a parlamenti voksolásokkor, hanem a civilek is. Jó példa erre, hogy az előző helyhatósági választáson különböző civil szervezetek összesen nyolc megyei jogú városban indítottak jelölteket. Az MMM 2019-ben is megtalálható volt a Márki-Zay Pétert jelölő szervezetek között, de ilyen minőségben aktivizálta magát a Botka László polgármestert az újrázásban támogató Összefogás Szegedért Egyesület, valamint az Éljen Szombathely! is, amely több párt mellett az MSZP-s Nemény András mögött állt.

– A magyarországi dollárbaloldal csak fokozza a háborús hisztériakeltést, amivel nyilvánvalóan megrendelést teljesít: ez lehet a külföldi finanszírozás ára – erről írt az Origó. A portál összeállítása arra is rávilágított, hogy milyen érdekek állnak a dollárbaloldal háborúpártiságának hátterében.

 

– Ha a tavaly áprilisi választásokon Gyurcsány Ferencék győztek volna, akkor minden brüsszeli elvárást teljesítenek, és Magyarország fél lábbal már a háborúban állna – ezt állapította meg az Origó mai cikkében. Szerintük ezt a következtetést az idézett, erőszakosan háborúpárti megszólalásokon túl több olyan fejlemény igazolja, amelyek magyarázatot adnak arra is, hogy a dollárbaloldal miért megy szembe látványosan a magyar emberek többségének akaratával. 

dollárbaloldal
A dollárbaloldal vezetői 2021 októberében. Fotó: Kurucz Árpád

Ahogyan arról a lapunk is beszámolt: a 2022-es választási kampányra összesen négymilliárd forintnak megfelelő dollárt kapott a baloldal, nagyrészt az Egyesült Államokban bejegyzett Action for Democracy nevű alapítvány közvetítésével, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester és Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnök bizalmi embere, Korányi Dávid vezet. 

Ez a szervezet közvetlenül a magyar választás előtt jött létre, és feladata az volt, hogy befolyásolja a hazai belpolitikát a kormányváltás érdekében. A pénzekből részesült a Márki-Zay Péter volt miniszterelnök-jelölt vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom, de jelentős, milliárdos nagyságrendű összeg érkezett a baloldali kampányt lebonyolító DatAdat nevű céghez és a szintén Gyurcsány–Bajnai-tengelyhez köthető, és médiahálózatot is működtető Oraculum 2020 Kft.-hez. 

Dollárbaloldal: Vajon mit kértek a támogatásért cserébe? 

A portál szerint a törvénysértés gyanúját is felvető külföldi finanszírozás arra enged következtetni, hogy valamilyen megrendelést is teljesíteniük kellett a pénzért cserébe a baloldali pártoknak. – Innen nézve már érthető, 

miért ragaszkodnak a választói akarattal ellentétes háborúpárti politikához,

és miért akarják a brüsszeli és washingtoni instrukcióknak megfelelően belesodorni Magyarországot az orosz–ukrán háborúba – fejtegette az Origó. 

Gyöngyösi: Brüsszel azt várja, hogy álljunk be a sorba

A következtetést több, azóta elhangzott baloldali nyilatkozat is erősíti. A Jobbik elnöke és európai parlamenti képviselője, Gyöngyösi Márton március 5-én a Hit Rádió műsorában egyértelműen kijelentette, hogy Magyarországnak be kell állnia abba a sorba, amit Brüsszel vezet. A műsorvezető kérdésére köntörfalazás nélkül elmondta, hogy mit várnak hazánktól Brüsszelben:

Nagyon világosan álljon be a sorba, tartsa a sort.

Az Origó szerint Gyöngyösi válaszából tehát egyértelművé vált, hogy az uniós döntéshozók és a mögöttük álló érdekcsoportok azt akarják: 

Magyarország adja fel a békepárti álláspontját, és ha úgy kívánják Brüsszelből, akkor küldjön fegyvert, vagy vezessen be ész nélkül mindenféle energiaszankciót. 

Ez utóbbit is megerősítette Gyöngyösi, hiszen a műsorban hangsúlyozta, hogy szerinte a szankciók működnek, úgy látja, nincs más lehetőség az oroszok megbüntetésére, ezért teljes körű gazdasági szankciókat követel Oroszország ellen.

Karácsony: Budapest Ukrajna mellett áll!

A guruló dollárok közvetítésében kulcsszerepet vállalt Korányi Dávid volt főnöke is harciasan kiállt Ukrajna fegyveres támogatása mellett. Karácsony Gergely főpolgármester a háború egyéves évfordulóján úgy fogalmazott:

Budapest a béke mellett áll, Budapest Ukrajna mellett áll, Budapest az euroatlanti együttműködés és szolidaritás mellett áll, és ebből nem enged.

A főpolgármester szerint akkor lesz béke, ha Ukrajna győz. „A békét Ukrajna nemzeti szuverenitásának és területi integritásának biztosítása hozza el, ennek pedig ma az euroatlanti együttműködés és szolidaritás erősítése a feltétele” – fogalmazott Karácsony. 

„Világos szavak, nyilvánvaló üzenet a baloldal finanszírozói felé, hogy teljes erőbedobással támogatják Brüsszel és Washington háborús politikáját” – tette hozzá az Origó. 

Gyurcsány: Magyarországnak kötelessége támogatni Ukrajna háborúját

A cikkben arra is emlékeztetnek, hogy a Fidesz–KDNP békepárti javaslatát is nagy erőkkel támadta a baloldal. „A Momentum a fegyverszállításokat hiányolja a nyilatkozatból, a szocialisták és a Párbeszéd teljesen átírná a nyilatkozatot, Gyöngyösi Márton pedig arról beszélt parlamenti felszólalásában, hogy a békepárti javaslat nem a magyarok érdeke. Gyurcsányék eközben saját határozati indítványt nyújtottak be, amivel kifejezték, hogy nem értenek egyet a kormánypárti nyilatkozattal” – sorolta az Origó. A portál szerint „mindez nem meglepő, hiszen a dollárbaloldal főnöke, Gyurcsány Ferenc – mint azt korábbi cikkünkben idéztük – már a kezdetekkor egyértelművé tette:

A háború pártján áll, szerinte ugyanis pocsék ember, aki nem hal meg Ukrajnáért.”

A baloldal vezére a háború egyéves évfordulóján a közösségi oldalán szégyenletesnek nevezte a kormány békepárti politikáját. Sőt, Gyurcsány ennél is továbbment, a közös európai célt is meghatározta a háború kapcsán. Teljesen az ukránok helyzetébe képzelve magát lényegében a fegyveres harcok folytatása mellett foglalt állást. Azt írta ugyanis, hogy 

az oroszok kiűzése a közös európai cél, és ehhez Magyarországnak kötelessége támogatni Ukrajna háborúját.

A Momentumtól is idézték azt az álláspontot, mely szerint nem szabad tűzszünetet kötni, illetve, hogy politikusaik többször kiálltak a fegyverszállítások szükségessége mellett is. Hasonlóan járt el a Párbeszéd társelnöke, Tordai Bence is, aki direkt fegyverszállítmányok elindítását sürgette. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

55 éves Renée Zellweger, így néz ki most - fotó

origo.hu

Háborús üzenetet küldött Oroszország Amerikának

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

origo.hu

G.w.M hatalmas titkot árult el születendő kisfiáról

travelo.hu

Mától nem látogathatjuk hazánk egyik legismertebb barlangját

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert