Létrehozva: 2023.03.19.

Gyurcsány agresszív és kirekesztő

A beszédét elemezték.

A Nézőpont Intézet elemzője szerint a bukott miniszterelnök beszédében teljesen szembement március 15 eszmeiségével. Miközben próbálta bizonygatni, hogy ő mekkora hazafi, megint több mint 3 millió magyar embert sértegetett. Rotyis Bálint az Origonak kifejtette, hogy a konzervatív, jobboldali gondolkodású magyarokat a bukott kormányfő emberszámba sem veszi, sőt rendszeresen és egyre kíméletlenebbül fenyegeti őket. A szakértő arról is beszélt: az, hogy a többi baloldali párt még egy kisebb, saját rendezvényt sem mert tartani, arra utal, hogy ezek a pártok nagyon rossz állapotban vannak. A politológus szerint Gyurcsány Ferenc célja az, hogy még azelőtt kész helyzet elé állítsa az ellenzéket, hogy egyáltalán elindulnának a tárgyalások a 2024-es választásokról. Amennyiben egy adott településen minden épkézláb politikus átlép a DK-ba, onnantól kezdve nincs miről tárgyalniuk, hiszen csak a DK tud majd jelöltet állítani.

Március 15-én a tavalyi évhez képest már csak a DK tartott nagyrendezvényt az ünnep alkalmából az ellenzéki oldalon. Mit üzen ez a baloldal állapotáról?

A nemzeti ünnepeknek a politikában több funkciója is van, ezek közül az egyik a támogatók felmutatása. Figyelembe véve, hogy a baloldalon belül nagyon komoly verseny van a politikusokért és a szavazókért, így érthető, hogy a Gyurcsány-párt elengedhetetlennek tartotta, hogy legyen saját rendezvényük. Miután idén nincs választás, így jól láthatóan nem a mozgósítás volt a fő szempont, ugyanakkor

AZ, HOGY A TÖBBI BALOLDALI PÁRT MÉG EGY KISEBB, SAJÁT RENDEZVÉNYT SEM MERT TARTANI, ARRA UTAL, HOGY EZEK A PÁRTOK NAGYON ROSSZ ÁLLAPOTBAN VANNAK.

Annak hátterében, hogy miért nem tartottak rendezvényt, az a félelem állhat, hogy a Gyurcsány-párthoz képest láthatóan kevesebb embert tudnának megszólítani és mozgósítani. Összességében visszaköszönt az a megállapítás, amit a közvélemény-kutatások is megerősítenek, hogy a baloldalon a Gyurcsány-pártot leszámítva mikropártok versengenek egymással.

A bukott miniszterelnök az évértékelő beszédéhez hasonlóan a március 15-i beszédében is szidta a Fidesz szavazóit, „talpnyalóknak és kollaboránsoknak" nevezte őket. Hogyan értékelhető Gyurcsány Ferenc beszédének tartalma és stílusa?

Gyurcsány Ferenc beszédében teljesen szembement március 15 eszmeiségével. Miközben próbálta bizonygatni, hogy ő mekkora hazafi, újfent több mint 3 millió magyar embert sértegetett. Eddig sem volt titok, hogy

A KONZERVATÍV, JOBBOLDALI GONDOLKODÁSÚ MAGYAROKAT A BUKOTT KORMÁNYFŐ EMBERSZÁMBA SEM VESZI, SŐT, RENDSZERESEN ÉS EGYRE KÍMÉLETLENEBBÜL FENYEGETI EZEKET AZ EMBEREKET.

Egy olyan politikus, akinek a demokrácia jelent valamit, sosem vetemedne arra, hogy több mint 3 millió honfitársunkat ellenségnek bélyegezze, akiket le kell győzni. Gyurcsány Ferenc haragja minden bizonnyal abból táplálkozik, hogy

MINDEN KÍSÉRLETE ELLENÉRE A MAGYAROK NEM ENGEDTÉK VISSZA A HATALOMBA, RÁADÁSUL A POLITIKAI ÉLETÚTJA ALATT SZÁMTALANSZOR BIZONYÍTOTTA, HOGY HATALOMVÁGYA NEM ISMER HATÁROKAT.

 

Mit üzen az, hogy a Gyurcsány házaspár egy színpadon beszélt? Kijelenthető, hogy nem tagadják tovább, hogy Gyurcsány a főnök a baloldalon, és ő mondja meg, kinek, mit kell csinálnia?

Gyurcsány Ferenc eddig is úgy tekintett magára, aki a baloldalt vezeti, ugyanakkor most már annyira megkérdőjelezhetetlenné vált a szerepe, hogy nyíltan fel is vállalja ezt a vezetői pozíciót.

MÁR NEMCSAK MEGGYŐZ, VAGY MEGVESZ EMBEREKET, HANEM AKÁR A VOLT SZÖVETSÉGESEIT IS NYUGODT SZÍVVEL FENYEGETI.

A március 15-ei beszédében is megüzente pár mondat erejéig, hogy nélküle senki se merjen ellenzéket szervezni, mert aki nem fogadja el a bukott miniszterelnök személyét, azt ki fogják túrni az ellenzéki térfélről. Azon persze kár csodálkozni, hogy Gyurcsány lett a baloldal főnöke, a jobboldal már évek óta figyelmeztetett erre mindenkit.

Hogyan értékelhető Gyurcsányné beszéde?

Gyurcsány Ferenchez hasonlóan szintén nem foglalkozott március 15-e szellemiségével. Mind a ketten ugyanazt az agresszív, politikailag kirekesztő beszédet tartották meg, amit bármely pártrendezvényen elmondhattak volna. Attól sem riadt vissza, hogy a beszédét hamis állítások sokaságával tűzdelje tele. Gyurcsányné visszatérő vádja volt, hogy a jelenlegi kormány ki akarja vezetni Magyarországot az Európai Unióból, mely állítást ezerszer cáfolták már.

A kormány nem akarja, hogy Magyarország egy európai birodalom alávetett tartománya legyen, helyette egy olyan Uniónak a tagságát tartja előnyösnek és szükségesnek, ahol megmarad a nemzetállamok szabadsága.

Természetesen, aki már hallotta a Gyurcsány házaspárt beszélni, az megszokhatta, hogy a legnagyobb hazugságokat is képesek rémisztő természetességgel és magabiztossággal terjeszteni.

 

Gyurcsány a beszédében „törvénytelennek és hazafiatlannak" titulálta a törvényesen megválasztott kormányt. Miért hergel a bukott miniszterelnök, mit akar ezzel elérni?

Gyurcsány Ferenc beszédei olyanok, mintha a DK közösségi oldalának kommentáradatát szerkesztették volna egy folyó szövegbe.

A BESZÉDEI HEMZSEGNEK A KIREKESZTŐ, FENYEGETŐ, AGRESSZÍV JELZŐKTŐL, BÁR A VÁDAK JELLEMZŐEN A VALÓSÁGGAL KÖSZÖNŐ VISZONYBAN SINCSENEK.

 

Gyurcsány az agresszív és modortalan stílussal a társadalom többségét fenyegeti, miközben ezzel azt a kisebbséget elégíti ki, akik elfogadják személyét. Ennek köszönhető az, hogy az ellenzéki térfélen egyedül a DK-nak van egy nem túl nagy, de rendkívül elkötelezett tábora. Bár ezt a tábort képes volt Gyurcsány egyben tartani, viszont eközben egyre nehezebbé, már-már lehetetlenné válik számára az, hogy képes legyen egy olyan mérsékelt hangnemet megütni, amivel legalább a baloldal egészét meg tudná szólítani.

Ráczné Földi Judit szerint nem történt erőszak a ParlamentbenFORRÁS: MANDINER

Ráczné Földi Juditot az eskütételkor magához szorította az Országgyűlésben Gyurcsány Ferenc, amely meglehetősen kellemetlen pillanat volt. A március 15-i ünnepségen Gyurcsányné megpuszilta és átölelte Rácznét. Mit akartak ezzel üzenni, van-e ennek valamilyen üzenetértéke?

Minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc botrányos jelenete a felesége figyelmét is felkeltette, és ennek a helyzetnek a tűzoltását láthattuk.

UGYAN A GYURCSÁNY HÁZASPÁR MAGÁNÉLETÉRE NINCS RÁLÁTÁSUNK, DE POLITIKAILAG JELENLEG EGYMÁSRA VANNAK UTALVA, ÍGY FONTOS SZÁMUKRA, HOGY A TÖKÉLETES PÁR KÉPÉT FENN TUDJÁK TARTANI A NAGYKÖZÖNSÉG ELŐTT.

Ettől függetlenül az a vélekedés, hogy Gyurcsány Ferenc egyre nehezebben tudja saját viselkedését és annak következményét mérlegelni, megállja a helyét. Gyurcsányné tűzoltása legfeljebb a legelhivatottabb DK-szavazók lelkét tudja csak megnyugtatni.

Azzal, hogy a bukott miniszterelnök a saját pártját jelölte meg, mint az egyedüli igazi ellenzéki formációt, egy dilemma elé kívánta állítani a baloldali politikusokat, akiknek most el kell dönteniük, hogy hisznek-e még a saját politikai közösségükben, van-e még jövőjük a saját pártjukkal, vagy jobban járnak, ha inkább követik Gyurcsány Ferencet

FOTÓ: LADÓCZKI BALÁZS - ORIGO

Egyre több baloldali politikus igazol át a DK-ba, és Gyurcsány Ferenc maga mondta el a sajtónak, hogy továbbiak várhatóak. Mi a hosszú távú cél ezzel, mire számíthatunk a DK berkein belül?

Gyurcsány Ferenc célja, hogy még azelőtt egy kész helyzet elé állítsa az ellenzéket, hogy egyáltalán elindulnának a tárgyalások a 2024-es választásokról.

AMENNYIBEN EGY ADOTT TELEPÜLÉSEN MINDEN ÉPKÉZLÁB POLITIKUS ÁTLÉP A DK-BA, ONNANTÓL KEZDVE NINCS MIRŐL TÁRGYALNIUK, HISZEN CSAK A DK TUD MAJD JELÖLTET ÁLLÍTANI.

Ezzel a stratégiával Gyurcsány el tudja érni, hogy a 2024-es választásokat követően letisztuljon a pálya, és rajta kívül ne maradjon politikai erő az ellenzéki térfélen. Azzal, hogy a bukott miniszterelnök a saját pártját jelölte meg, mint az egyedüli igazi ellenzéki formációt, egy dilemma elé kívánta állítani a baloldali politikusokat, akiknek most el kell dönteniük, hogy hisznek-e még a saját politikai közösségükben, van-e még jövőjük a saját pártjukkal, vagy jobban járnak, ha inkább követik Gyurcsány Ferencet.

Gyurcsány és felesége mindent megtesznek, hogy felszalámizzák a baloldali pártokat

FOTÓ: LADÓCZKI BALÁZS - ORIGO

Miután az ellenzéki mikropártok vezetői képtelenek megakadályozni az árulók távozását, így elmondhatjuk, hogy

GYURCSÁNY FERENC NEMCSAK INFORMÁLISAN A BALOLDAL VEZETŐJE, HANEM FORMÁLISAN IS, NEKI VAN EGYRE TÖBB POLITIKUSA ÉS ALAPSZERVEZETE.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja