Létrehozva: 2023.03.22.

DeSantis is elindul az elnöki székért?

Beszédes interjút adott a floridai kormányzó.

Ron DeSantist tavaly csaknem kétharmados többséggel választották újra Florida állam kormányzójává, jövőre pedig akár az elnöki székért is versenybe szállhat – méghozzá komoly esélyekkel –, ami kellemetlen helyzetbe hozhatja Donald Trumpot. Egy interjúban a népszerű republikánus politikus a Donald Trumppal való viszonyáról mesélt, és kritikát is megfogalmazott a hajdani elnök vezetési stílusával kapcsolatban Ron DeSantis.

 

„Szerintem túl nagy fába vágta a fejszéjét, és sok kárt okozott” – mondta Florida republikánus kormányzója egy friss, az amerikai Fox Nation csatornának adott interjúban.

 

Ron DeSantis azt is hangoztatta, hogy az ő vezetői stílusából hiányzik a „mindennapi dráma”, mivel igyekszik a nagy egészre koncentrálni.

A floridai kormányzó háttérzajnak nevezte Donald Trump vele kapcsolatos kritikáit, és megjegyezte, el akarja kerülni a közösségi médiában zajló harcokat, mivel az szerinte semmit sem használ az általa képviselt embereknek.

DeSantis arra is visszaemlékezett, amikor még kongresszusi képviselő volt, jó kapcsolatot ápolt Donald Trumppal,

azon kevés képviselők egyike volt, aki végig kiálltak az elnök mellett, és nevetségesnek nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint Trump összejátszott volna az oroszokkal.

A kormányzó szerint amikor 2018-ban megválasztották Florida kormányzójának, Trump – akkor még elnökként – gratulált neki. Kettejük viszonyát DeSantis nagyarányú 2022-es újraválasztása változtatta meg, továbbá az, hogy ez után nem volt hajlandó egyértelműen kijelenteni, hogy nem indul az amerikai elnöki székért 2024-ben.

Mint ismert,

Ron DeSantist csaknem kétharmados többséggel választották újra Florida szövetségi állam kormányzójává, ami az egyik legnagyobb arányú republikánus győzelem volt tavaly a novemberi választásokon az Egyesült Államokban.

Sokan esélyesnek tartják DeSantist a 2024-es elnökválasztás republikánus jelöltjeként, hivatalosan azonban egyelőre nem jelentette be indulási szándékát.

A riporter rákérdezett, valóban tervezi-e az indulást, erre DeSantis annyit válaszolt, „stay tuned”, ami egy angolszász televíziós és rádiós műsorvezetők által gyakran használt kifejezés, és magyarul annyit tesz: maradjanak velünk.

Az interjú nem maradt visszhang nélkül. A korábbi elnök fia, Donald Trump Jr. közölte: „Miközben a radikális demokraták vádat emelnek (Donald) Trump ellen és tönkreteszik nemzetünk szövetét rendőrállami módszerekkel, DeSantis szánalmas módon a liberális médiához rohan a RINO Establishment (Republican in Name Only, azaz csak névleg republikánus – a kifejezést gúnynévként használják azokra a republikánus politikusokra és befolyásos szereplőkre, akik valójában nem jobboldali értékeket vallanak – a szerk.) tulajdonosainak utasítására, hogy támadja az apámat.”

DeSantis egyébként korábban Trump exelnökkel szemben indított eljárással kapcsolatban azt mondta, hogy a Soros György által finanszírozott ügyész politikai célokra használja fel a hivatalát.

A Magyarország szomszédságában zajló háborút illetően a floridai kormányzó úgy fogalmazott, az Egyesült Államok számára nem létfontosságú nemzeti érdek a nagyobb ukrajnai szerepvállalás.

Ahogy arról korábban a hirado.hu-n is beszámoltak róla:

DeSantis kormányzóként fegyvert fogott a kultúrharcban. Intézkedései között szerepelt az LMBTQ-lobbi kitiltása a floridai iskolákból, a woke-vállalatok hatalmának visszavágása, valamint Soros György befolyásolási kísérletei elleni kampányok megszervezése. Mindezek mellett megalkuvást nem tűrő migrációellenes politikát képvisel.

Nem létfontosságú nemzeti érdek az Egyesült Államok számára, hogy „még jobban belekeveredjen” az Ukrajna és Oroszország közötti „területi vitába” – jelentette ki hétfőn ismertetett kommentárjában Ron DeSantis floridai kormányzó, aki az amerikai elnökjelöltségre is pályázik.

„Az Egyesült Államoknak számos létfontosságú nemzeti érdeke van – a határok biztosítása, a katonai felkészültség megerősítése, az energiabiztonság és függetlenség, a Kínai Kommunista Párt gazdasági, kulturális és katonai hatalmának megfékezése. De az Ukrajna és Oroszország közötti területi vitába való további belekeveredés nem tartozik ezek közé” – fogalmazott DeSantis közleményében.

Joe Biden elnök „kormányzata gyakorlatilag biankó csekk formájában finanszírozza ezt a konfliktust, amíg csak szükséges, meghatározott célok és elszámoltathatóság nélkül, ami elvonja a figyelmet országunk legsürgetőbb kihívásairól” – tette hozzá.

A közvélemény-kutatások szerint a republikánus párton belül DeSantis a legerősebb riválisa Donald Trump volt elnöknek a 2024-es amerikai elnökjelöltséget illetően.

A Fox News műsorvezetője, Tucker Carlson hétfőn a Twitteren tette közzé a republikánus jelöltek és lehetséges esélyesek válaszait egy kérdőívre az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államoknak támogatnia kellene-e a rendszerváltást Oroszországban, Donald Trump azt írta: „Nem. Támogatnunk kellene a rendszerváltást az Egyesült Államokban, ez sokkal fontosabb. A Biden-kormányzat az, amely ebbe a zűrzavarba belesodort minket.”

Trump korábban a konfliktus mielőbbi befejezését szorgalmazta. Más republikánus amerikai elnökjelöltek – Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet és Mike Pence volt alelnök – támogatják az Ukrajnának nyújtott támogatás növelését, és bírálják Joe Bident, amiért nem nyújt elegendő segítséget Kijevnek.

Novák Katalin köztársasági elnök Florida állam kormányzójával, Ron DeSantisszal a hagyományos értékek és a családok védelméről folytatott megbeszélést március második hetébenTallahassee-ban.

Novák Katalin Florida állam fővárosában találkozott az amerikai republikánusok egyik legnépszerűbb kormányzójával, akinek több politikai intézkedését, főként gyermekvédelmi lépéseit a magyar kormány politikájához hasonlítják.

Farkas Vajk, a Köztársasági Elnöki Hivatal kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a köztársasági elnök és a floridai kormányzó most találkoztak személyesen először, amelyre Novák Katalin amerikai útja adott alkalmat. A jó hangulatú, bizalmat megalapozó beszélgetés kiindulópontját az adta, hogy Floridában és Magyarországon nagyon hasonló módon viszonyulnak a társadalmi és gazdasági kihívásokhoz. A köztársasági elnök és a floridai kormányzó ugyanúgy kiállnak a hagyományos értékek, mint a család védelme, a szülők neveléshez való jogának biztosítása vagy éppen a határvédelem mellett – hangsúlyozta a Sándor-palota kommunikációs vezetője, aki beszámolt arról is, hogy Novák Katalin gratulált a kormányzónak politikai, valamint Florida felvirágoztatásában elért sikereihez. Elmondta, hogy Ron DeSantis elismeréssel szólt Magyarország eredményeiről és elnök asszony eddigi munkásságáról, külön kiemelve a családok védelmében tett erőfeszítéseit. A köztársasági elnök megbeszélést folytatott a kormányzó feleségével, Casey DeSantisszal is.

Novák Katalin azt követően érkezett Florida fővárosába, hogy New Yorkban felszólalt az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottsága (CSW) éves ülésén az ENSZ székházában.

Ron DeSantist csaknem kétharmados többséggel választották újra Florida szövetségi állam kormányzójává, ami az egyik legnagyobb arányú republikánus győzelem volt tavaly novemberben az Egyesült Államok választásain, és esélyesnek tartják a 2024-es elnökválasztás republikánus jelöltjeként, miközben hivatalosan egyelőre nem jelentette be indulási szándékát.

A floridai politikus, a magyar államfővel tartott megbeszélése előtt tartotta Florida állam helyzetéről szóló évértékelőjét, amely egyben megnyitotta a floridai törvényhozás ülésszakát. Ron DeSantis beszédében első kormányzói ciklusának sikerei közé sorolta az adócsökkentés politikáját, a szülők jogainak védelmét az oktatásban, valamint az oltási kötelezettség elleni fellépést. Azt ígérte, hogy Florida a következő években is megmarad elsőnek az Egyesült Államok szövetségi államai között. Elsőnek mondta államát az országon belüli költözési célpontként, valamint a turizmust tekintve, illetve a nagyobb méretű amerikai szövetségi államok között elsőnek a gazdasági növekedést illetően. Emellett kiemelte a rekord alacsony munkanélküliséget és a floridai költségvetés rekordmértékű többletét.

Florida államban tavaly tavasszal fogadták el a kormányzó kezdeményezésére a gyermekek védelmében a szülői jogok biztosításáról szóló törvényt, amelyet sokan a magyar gyermekvédelmi törvényhez hasonlítottak, és amely megtiltja a gyermekek genderalapú érzékenyítését az állam által működtetett oktatási intézmények alsó osztályaiban.

Ron DeSantis ma a Republikánus Párt egyik legnagyobb hatású politikusa, akit esélyesként emlegetnek a 2024-es elnökválasztásokon mint a konzervatívok jelöltjét. Ron DeSantis a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy az elnökválasztást illető szándékairól csak a floridai törvényhozási ülésszak után nyilatkozik arra hivatkozva, hogy addig még sok a tennivaló, de a közelmúltban közölt szlogenjét, hogy „Tegyük Amerikát Floridává”, sokan egyfajta „puha kampánykezdetnek” értékelik.

A politikus egyben könyvszerző, akinek legutóbbi munkája február végén jelent meg, Merni szabadnak lenni című életrajzi könyvében a politikai döntéseinek hátteréről is írt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Együtt töltötte az estét A Nagy Ő és a Házasság első látásra két legmegosztóbb szereplője

origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

hirtv.hu

Nem állnak ki Varga Judit mellett + videó

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett