POLITIK

Szerző Ripost

2 hónapja

Beindult az árverseny a hazai boltokban

De most már lefelé araszolnak az árak.

Éves összehasonlításban – már csökken a fogyasztói árindex. Sőt, havi összevetésben már tavaly októbertől fékeződik az infláció.

A tendencia a következő hetekben felgyorsulhat, hiszen a forint erősödésének köszönhetően hamarosan a műszaki és elektronikai termékek ára is csökken. Ezeknek az árucikkeknek a zömét ugyanis külföldről és euróért veszik meg a kereskedők, és ha erősödik a forint a közös valutához képest, akkor kevesebbe kerülnek.

Szinte naponta jelentik be a kereskedők, hogy mit és mennyivel adnak olcsóbban, mint korábban. A hét elején két áruházlánc is arról számolt be, hogy több száz termék árát csökkentik, ami komoly változás az elmúlt hónapok folyamataihoz képest.

„Az élelmiszerboltok forgalma mennyiségben, volumenben múlt év második felében minden hónapban csökkent az előző év azonos időszakához képest” – mutatott rá az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György.

Próbálják visszacsábítani a boltokba a vásárlókat

Az elszabadult a háborús inflációra a vásárlók a fogyasztás visszafogásával reagáltak, emiatt a kereskedőknek át kellett gondolniuk árpolitikájukat. Vámos György az M1-en azt mondta: ennek következménye az, hogy most az élelmiszerüzletekben egymást követik az akciók.

A szakember szerint a leárazásokhoz nagyban hozzájárul, hogy az átadási árak, vagyis amennyiért a gyártók eladják termékeiket a kereskedőknek, érezhetően csökkentek az elmúlt hetekben. De maguk az üzletláncok is úgy gondolják: itt az ideje, hogy visszacsábítsák a boltokba a vásárlókat.

„Áldoznak is arra, hogy olcsóbban tudjanak adni valamit, hiszen akkor az árbevétel egy részéről lemondanak, és ez egyfajta bizalmat is jelent a piacon. Minden szereplő abban bízik, gyártó és kereskedő is, hogy az infláció a következő hónapokban mérséklődni fog” – magyarázta Vámos György.

A műszaki cikkek ára is csökkenhet

Meg is volt már a trendforduló, hiszen februárban – éves összehasonlításban – már csökkent a fogyasztói árindex. Sőt, havi összevetésben már tavaly októbertől fékeződik az infláció. A tendencia a következő hetekben felgyorsulhat, hiszen a forint erősödésének köszönhetően hamarosan a műszaki és elektronikai termékek ára is csökken. Ezeknek az árucikkeknek a zömét ugyanis külföldről és euróért veszik meg a kereskedők, és ha erősödik a forint a közös valutához képest, akkor kevesebbe kerülnek.

Hétfőn egyébként létrejött az a munkacsoport, amely az online árfigyelő rendszert készíti elő. Ezzel is fel akarja venni a harcot az infláció és a drágulás ellen a kormány. A munkacsoport feladata a megfelelő jogi környezet megteremtése, az adatbázis mielőbbi létrehozása.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a fogyasztói árak összehasonlíthatósága fokozhatja a kereskedők közötti versenyt, erősíthetik a vásárlói tudatosságot. És persze tovább csökkentik az inflációt.

A bolti árak ismerete fontos információ lehet a vevőknek, akik oda mennek vásárolni, ahol olcsóbban kapják meg az általuk kiválasztott termékeket.

Ez még akkor is így van, ha a korábbiakhoz hasonlóan, most januárban is emelkedtek a bérek. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb elemzéséből kiderül, hogy a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete megközelítette az 530 ezer forintot. Ez azt jelenti, hogy a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset pedig csaknem elérte a 365 ezer forintot. Ez nagyjából 16 százalékos emelést jelent az egy évvel korábbi számokhoz képest.

Bár a bérek emelkedése a fogyasztást, ezzel együtt az infláció emelkedését erősítheti, de a Híradónak nyilatkozó elemző szerint ennek semmi realitása nincs. A fogyasztói árindex ugyanis biztosan tovább csökken majd.

Felgyorsulhat az infláció csökkenése

„Azok a hatások, amelyek 2022-ben leginkább megemelték az inflációt, tehát a növekvő energiaárak, a nagyon aszályos mezőgazdasági év, a forint árfolyama, ezek 2023-ban nem jelentkeznek, hiszen a forint azóta jelentősen erősödött, az energiaárak lejjebb jöttek, vélhetően még egy olyan rossz mezőgazdasági év nem lesz, mint 2022-ben, s mindezek a hatások eredményezték azt, hogy már elkezdődött az infláció csökkenése. És, hogyha mindezek a tényezők tartósak maradnak, akkor ez az inflációs csökkenés felgyorsulhat” – részletezte Tóth Levente a BANK360-csoport vezető elemzője.

Ez azt jelenti, hogy már az év első felében 20 százalék alá mehet, és onnantól kezdve pedig egyre nagyobb ütemben egy számjegyűvé válik az év végére.

A folyamatot erősítik a kormány inflációt csökkentő intézkedései és a jegybank kamatpolitikája, aminek eredményeként a monetáris tanács továbbra is 13 százalékon tartotta az alapkamatot, mert a Magyar Nemzeti Bank elsődleges célja az árstabilitás.

A Lidl hétfőn közleményben tájékoztatta vásárlóit, hogy az év első három hónapjában náluk is csökkent 400 termék ára. Legfőképp pékárukról, tejtermékekről és baromfiárukról van szó, de a tisztálkodószerek és babaápolási termékek is érintettek az árcsökkenésben.

És egymás után hirdeti meg akcióit a CBA és az Aldi is.

A szakértők szerint mivel egyre több termék ára csökken, a februári ígéretes adatok után a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció.

Nagyon sokat csökkenhet az infláció szintje csak az élelmiszerárak csökkenésén keresztül” – fogalmazott Sebestyén Géza, a Corvinus Egyetem közgazdásza.

Az Alapjogokért Központ előrejelzése is azt mutatja, hogy a következő hónapokban felgyorsulhat az infláció csökkenése, elérve év végére a kormány célját: vagyis az egy számjegyű inflációs értéket. Az Alapjogokért Központ szerint ebben szerepet játszanak a gazdasági versenyhivatal fogyasztóvédelmi vizsgálatai, a kormány által bevezetett árstopok és a rezsivédelmi politika is.

Orbán Viktor miniszterelnök már év elején azt mondta, hogy ha fokozatosan is, de év végére letörik az inflációt.

Úgy számolok, hogy valamikor február, március tájékán kezd csökkeni az infláció, és év végére egy számjegyű lesz” – mondta Orbán Viktor.

Hamarosan elindul a kormány árfigyelő rendszere is, aminek segítségével a lakosság nyomon követheti, hogy melyik boltban hogyan alakulnak az árak.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Budapest egyik nagy rejtélye: van egy rettenetes terület, amely nincs rajta a térképen

borsonline.hu

Nem tudják halottá nyilvánítani Suhajda Szilárdot

mandiner.hu

Gryllus Dorka Rákay Philipnek: Legyünk büszkék Schilling Árpádra és Sárosdi Lillára!

ripost.hu

Baba Vanga újabb félelmetes jövendölése került elő: nagyhatalmi háborúk és globális feszültség jöhet

magyarnemzet.hu

Előkerült egy korábbi interjú Suhajda Szilárddal, érdemes meghallgatni

origo.hu

Előkerült Curtis, így magyarázkodott az eltűnéséről

mindmegette.hu

Ezután te sem fogod kidobni a maradék lekvárt! Így használd fel és egy csepp sem veszik kárba

ripost.hu

Szoboszlai és magyar társa ugyanahhoz a sztárcsapathoz kerülhet

ripost.hu

Szívszaggató fotókon a Dollyéktól kimentett ebek, ilyen állapotban vannak

life.hu

A hólyaghurut leggyakoribb okai: nem mindig a hideg a ludas(x)

ripost.hu

Mentőt hívott magára az Omega zenésze

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Novák Katalin a Swiss Economic Forumon tart előadást

POLITIK

Kiderítettük: több helyen is zajlanak az illegális gyorsulási versenyek - videó

POLITIK

A Nemzeti Összetartozás Napja: Ez ad erőt a magyarságnak!

POLITIK

Berágtak a lengyelek Brüsszelre: "Ez már a botrány kategóriája"

POLITIK

Felejthetetlen programok ingyen! Ezzel vár a Generali Gyerek Sziget

POLITIK

Döbbenetes: késsel esett neki alvó gyermekének egy részeg nő Bács-Kiskunban

POLITIK

Putyin szerint szándékosan élezik ki az ukrán konfliktust

POLITIK

Brit miniszterelnök: Nem biztos, hogy az oroszok robbantottak