Magyar Péter részeg balhéja: itt a teljes történet - fotók, videók!

INSIDER
Létrehozva: 2023.03.13.

Az oroszok egyre közelebb Bahmut központjához

Sokan már kivéreztetésről beszélnek.

Egyes katonai szakértők a bahmuti helyzet katonai lényegét az ukránok kivéreztetésében és felőrlésében látják.

A Wagner orosz zsoldoscsoport rohamosztagai több irányból támadják a Donyeck megyei Bahmutot, igyekeznek áttörni az ukrán védelmen a város központjáig, ugyanakkor jelentős veszteségeket szenvednek – közölte hétfőn Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka.

Hangsúlyozta, hogy az ukrán erők folytatják a város védelmét, tüzérségi tűzzel, harckocsikkal és egyéb fegyverekkel visszavernek minden ellenséges kísérletet Bahmut elfoglalására.

Volodimir Zelenszkij a közösségi oldalain közzétett legutóbbi nyilatkozatában kiemelte, hogy

kevesebb, mint egy hét alatt Bahmut környékén több mint 1100 orosz katona vesztette életét a harcokban, 1500 sebesült meg, és több mint tíz orosz lőszerraktár égett le.

Vitalij Kim, a dél-ukrajnai Mikolajiv megye kormányzója arról adott hírt a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, hogy reggel az orosz erők tüzet nyitottak a régió egyik településére, aminek következtében egy férfi és egy nő életét vesztette egy összeomlott ház alatt, hétéves gyermeküket pedig sérülésekkel kórházba szállították. Rajta kívül még két felnőtt szenvedett sérüléseket.

Az Ukrenerho áramszolgáltató vállalat hétfői közleményében azt írta, hogy

a múlt csütörtöki nagyszabású orosz rakétatámadás miatt a nyugat-ukrajnai Zsitomir és a keleti országrészben lévő Harkiv városok lakóinak egy része még mindig áram nélkül van.

Zsitomir és Harkiv megyékben ezért hálózati korlátozások vannak érvényben.

Miután az orosz hadsereg március 9-én hevesen ágyúzta Zaporizzsja és Dnyipropetrovszk megyéket, ezekben a régiókban továbbra is rendkívüli leállások vannak érvényben. A javítócsapatok mindent megtesznek a stabil áramellátás mielőbbi helyreállítása érdekében, de a munkálatok időt vesznek igénybe – jegyezte meg az Ukrenerho.

Az ukrán vezérkar hétfői helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt nap folyamán mintegy 710 orosz katona halt meg, velük együtt az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége megközelítette a 160 ezret. Az ukrán katonák megsemmisítettek egyebek mellett még nyolc orosz harckocsit és 16 tüzérségi rendszert.

Az eddigi szövetség dacára több magasrangú amerikai politikus közölte: nem folytathatják a végtelenségig a fegyverszállításokat a háborúban álló Ukrajnának. Kijev és Washington kapcsolatát több dolog terheli, amely kényelmetlenné kezd válni az amerikai vezetésnek: Volodmir Zelenszkij újabb és újabb fegyvereket követel, ráadásul a stratégiailag kevéssé fontos Bahmut városánál komoly veszteségeket szenvedett az ukrán haderő. Kevin Mccarthy, az amerikai képviselőház elnöke közölte: hazája „nem állít ki több biankó csekket” Ukrajnának.

Egyre több olyan vélemény lát napvilágot a 2022. február 24-én kirobbant orosz–ukrán háború fejleményeit illetően, amely szerint az Amerikai Egyesült Államok és Ukrajna között töredezni látszik az eddig prosperáló politikai és katonai egység.

Az amerikai Michael Mccaul republikánus kongresszusi képviselő szerint

Washingtonnak nincs világos politikai célja. „Jelenleg nem látom a győzelemre irányuló amerikai lépéseket”

– közölte a politikus.

A külügyi bizottság elnöki tisztét is betöltő képviselő lehetséges forgatókönyvként említette, hogy „az USA csak annyi segítséget nyújt Ukrajnának, hogy túléljen, de a győzelem elmaradjon.”

A két állam közötti szövetség megingása több ponton is tetten érhető:

Washington nehezményezi a stratégiailag nem kiemelt fontosságú Bahmut városának védelmére fordított ukrán energiát, valamint az oroszok által közel egy évtizede uralt Krím „felszabadítását” célzó hadműveleteket.

Több kormánytisztviselő szerint az ukrán hadvezetés teljesen feleslegesen pazarolja erejét a hónapok óta tartó bahmuti összecsapásokban, önmagát gyengíti Kijev, így egy jövőbeni sikeres ellentámadás esélye egyre kisebb. Ezzel kapcsolatban Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter közölte:

„Távol álljon tőlem annak a hatalmas erőfeszítésnek a lebecsülése, amelyet az ukrán katonák és a hadvezetés fejtettek ki Bahmut megvédéséért, ám ez sokkal inkább szimbolikus jelentőségű tett, mintsem hadászati jelentőségű.”

Nehezíti az együttműködést, hogy Kijev állítólag az orosz filozófus, Putyin-párti gondolkodó, Alekszander Dugin lánya ellen követett el merényletet, Washington ugyanis nem támogatja az ukrán területeken kívüli fegyveres akciókat.

Magukat megnevezni nem kívánó washingtoni tisztségviselők szerint, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok szállította a legtöbb fegyvert Ukrajnának, Kijev állandóan újabb fegyvereket követelt, ráadásul Volodimir Zelenszkij elnök „nem mutatkozott túl hálásnak” mindezért.

Bár a fegyverszállítások a közeljövőben is megmaradhatnak, az Egyesült Államok állítólag közölte Kijevvel:

a végtelenségig nem folytatják Ukrajna támogatását.

Kevin Mccarthy, az Amerikai Egyesült Államok képviselőházának elnöke, aki elutasította az ukrán fél meghívását egy kijevi látogatásra, a fennálló helyzettel kapcsolatban közölte:

„hazája nem állít ki több biankó csekket Ukrajnának”.

Az Oroszország által Ukrajnában kitűzött célokat jelenleg csak katonai eszközökkel lehet elérni – jelentette ki Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak.

„Számunkra továbbra is a kitűzött célok elérése az abszolút prioritás, és a továbbiakban is ez marad. Ezeket most csak katonai eszközökkel lehet elérni” – mondta. A szóvivő szerint a Kreml nem látja az előfeltételeit annak, hogy az ukrajnai helyzet békés mederbe terelődjön.

Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője, akit hétfőn fogadott Vlagyimir Putyin elnök, a találkozón azt hangoztatta, hogy a csecsenek egyöntetűen támogatják az ukrajnai „különleges hadműveletet”, úgy vélik, hogy annak céljait el kell érni, és készek a győzelemig harcolni.

Kadirov arról biztosította Putyint, hogy nem fogja cserbenhagyni őt. Az orosz elnök kijelentette, hogy efelől nincsenek kételyei, és méltatta a csecsen harcosok teljesítményét, akiknek köszönetet mondott.

Az RBK című gazdasági lap idézte Kadirov egy korábbi nyilatkozatát, amely szerint

az ukrajnai harcokban eddig több mint 21 ezer csecsen vett részt, akik több mint 9 ezren voltak egyszerre a fronton.

Apti Alaudinov vezérőrnagy, az Ahmat csecsenföldi különleges egység parancsnoka, a luhanszki „népi milícia” 2. hadtestének parancsnokhelyettese a Pervij Kanal tévécsatornán hétfőn azt mondta, hogy az ukrán hadsereg csapatösszevonást hajtott végre Artemivszk (Bahmut) körzetében, és kísérletet tett a város felmentésére.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve mintegy 440 főben nevezte meg az ukrán fegyveres erők emberveszteségét, akik közül nagyjából 190 katona a Donyeck környékén folytatott harcokban esett el. A megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között nevezett meg egyebek között egy Osza-AKM légvédelmi rakétát és három harckocsit.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek ukrán tüzérségi támadást. A donyecki régióban lévő

Volnovahát HIMARS-csapások érték, amelyek következtében két fiatal nő életét vesztette.

Donyeckben az 58. általános iskola két alkalmazottja sérüléseket szenvedett.

Az oroszországi Belgorod megyében a légvédelem négy ukrán rakétát lőtt le hétfőn. Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója közölte, hogy a belövések következtében egy nő megsebesült.

Továbbra sem csillapodnak a harcok Ukrajnában. A frontvonalakon nincs áttörés, ugyanakkor súlyos veszteségeket szenved mindkét fél a heves összecsapásokban. Bahmutot egyre jobban szorongatják az oroszok, de az ukrán védők nem adják fel, abban bíznak, hogy az ígért nyugati tankokkal sikerül majd visszaverniük az oroszt támadásokat.

Az orosz ellenőrzés alatt álló Donyeck városát vasárnap négy találat érte. Áldozatokról nem tudni, viszont többen megsérültek. Moszkva szerint ukrán rakétalövedékek csapódtak be, Kijev egyelőre nem reagált a vádakra.

Ukrán tank haladt a Bahmuttól nyugatra fekvő Csasohov Jar településen. A katonák új állásokat alakítanak ki, innen is megpróbálják támadni az előrenyomuló orosz csapatokat.

Az ukrán tüzérség is folyamatosan lövi az ellenség állásait.

Sok a dolgunk, nincs szünet, a nap bármely szakaszában ágyúzunk. Hogy milyen a hangulat? Pozitívnak kell lennie, mert a rossz hangulat veszélyes, nem tudsz koncentrálni” – mondta egy ukrán katona.

Mindeközben folytatódik a civilek evakuálása. Már csak néhány család maradt a településen, de most már ők is csomagolnak. Viszont még mindig van, aki maradni akar.

„Épp el akartam aludni, amikor elkezdődött az ágyúzás. Ki sem tudtam menni a házból. Így amíg feküdtem, arra gondoltam, jöjjön, aminek jönnie kell”

– mondta egy 82 éves asszony.

Egy másik Donyeck megyei helyszínen a katonák régi ukrán tankokat javítanak, készülnek az újabb bevetésre. A harckocsidandár parancsnoka szerint a nyugati tankok jelentősen megváltoztatják majd a háborús taktikát.

A nyugati harckocsi nagyobb lőtávolságú, más képességekkel, például digitális információs mezővel rendelkezik. Ha ezt a felszerelést megfelelően használjuk, megsemmisíthetjük az ellenséget, mielőtt az megközelíti a terepet” – mondta Leonyid Hoda parancsnok, és büszkén közölte, hogy társai hamarosan hazaérkeznek a külföldi kiképzésről.

Kijevnek több nyugati ország megígérte, hogy modern tankokat küld az orosz erők visszaszorítására. Lesz köztük német, brit és amerikai gyártmányú harckocsi is. Az viszont még mindig kérdés, hogy pontosan hány darab érkezik, és azok mire lesznek elegendőek.

Közben Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoscsapat vezetője azt mondta, hogy

csapatai már Bahmut közigazgatási központjának közelében vannak.

Ezt a brit hírszerzés is megerősítette. Az ukrán vezetés közben a Wagner egységei elleni sikeres támadásról számolt be.

Egyes katonai szakértők megkérdőjelezik a Bahmutért folytatott harc értelmét, de ukrán tisztviselők szerint a város elvesztése további orosz előretörésekhez vezethet, ezért kell mindenáron tartani az állásaikat.

 

 

 

origo.hu

Mutatjuk, hol várhatóak a legnagyobb felhőszakadások

ripost.hu

„Nem mernék így nyaralgatni” - Féltik a rajongók a várandós Kulcsár Edinát

borsonline.hu

Bereczki Zoltán felesége kitálalt férje és Szinetár Dóra lányával kapcsolatban

hirtv.hu

Kovács István sípszavára indul a számunkra sorsdöntő mérkőzés

ripost.hu

Zseni vagy? Csak az emberek 1 százaléka képes megoldani ezt a tesztet!

vg.hu

Fontos bejelentést tett Rómában Orbán Viktor

ripost.hu

Varga Barnabásnak üzent a legendás világsztár

mindmegette.hu

Kómába esett egy borsodi családapa, mert naponta 6 doboz energiaitalt ivott meg

ripost.hu

Kínos lebukás: Óriási kamu Kulcsár Edina és G.w.M rongyrázása

ripost.hu

A házi kedvenceink tudják, mikor halnak meg - szívszorító gesztussal búcsúznak tőlünk

ripost.hu

Őszinte vallomás: Szoboszlai édesapja lemondott a továbbjutásról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Lesből támadt a gyerekekre két szexragadozó a strandon

POLITIK

Világháborús veszély: Brüsszel katonai kiképzőket küldene Ukrajnába

POLITIK

Világháborús veszély: könnyebb lesz megnyomni az atomgombot

POLITIK

Orbán Viktor: Nem lenne háború, ha Angela Merkel maradt volna a kancellár

POLITIK

Agresszivitás, leginkább ez jellemzi Magyar Pétert

POLITIK

Zelenszkij a frontvonalra látogatott

POLITIK

Egyre népszerűbb a csok plusz és a falusi csok

POLITIK

Már kínai és indiai cégeket is sújtanak az EU-szankciók