Létrehozva: 2023.03.07.

A svéd és finn politikusok a zsarolástól sem riadtak vissza...

Csak méltányosságot kérünk.

Magyarországon is múlik, hogy Svédországot és Finnországot felveszik-e a NATO-ba, ám a két északi ország az elmúlt években többször is nyomást helyezett hazánkra, hogy hagyja el a magyar kormány által védelmezett hagyományos értékeket. A svéd és finn politikusok ennek érdekében a zsarolástól sem riadtak vissza.

Kedden Svédországban, szerdán pedig Finnországban tárgyal a magyar parlament delegációja, hogy tisztázza a vitás kérdéseket, mielőtt az Országgyűlés szavazna a két északi ország NATO-csatlakozásáról.

Mint ismert, a kormánypárti frakciók egy része – ahogy Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazott – nem túl lelkes, hiszen az említett államok az elmúlt években kemény támadásokat intéztek Magyarország ellen.

A svédek és a finnek átfogó offenzívát indítottak annak érdekében, hogy Magyarország jogrendszerét a maguk liberális képére formálják, ennek érdekében hazánk politikai rendszerét több ízben diktatórikusnak nevezték, kritizálták a médiaviszonyokat, a következetes bevándorlásellenes politikát, és támadták a magyar kormány intézkedéseit, melyekkel a hagyományos családi értékeket erősítette meg.

Utóbbi terén kifejezetten erős támadáshullámot kellett elviselnie hazánknak, a finn és svéd politikusok ugyanis a magyar gyermekvédelmi törvény visszavonását akarták kikényszeríteni az uniós pénzek visszatartásával.

Így tett például Miapetra Kumpula-Natri finn szocialista európai parlamenti képviselő, aki nem mellesleg Finnország kormányfőjének, Sanna Marinnak a párttársa.

Kumpula-Natri 2021 júliusában úgy fogalmazott:

„Orbán kormánya egyre távolabb került az EU alapértékeitől. A legutóbbi példa erre az ország LMBT törvényhozási kezdeményezése, amely korlátozná a szexuális kisebbségek jogait. (…) Magyarország arra számít, hogy a következő hetekben megkapja a rá eső részt az EU gazdaságélénkítő pénzéből. A bizottság teljesen jogosan halasztotta el a pénz elosztását.”

A baloldali EP-képviselő, aki szerepel az évekkel ezelőtt kiszivárgott, Soros György nemzetközi tőzsdespekuláns megbízható embereit összegyűjtő adatbázisban, 2020 áprilisában amellett érvelt, hogy Magyarországot el kell távolítani az unióból, mondván: „egy nyílt diktatúrát egyszerűen nem lehet tagállamként elfogadni”.

„Ez a törvény a szisztematikus diszkriminációról és rasszizmusról szól, ami teljes ellentétben áll közös értékeinkkel.

Szeretném elmondani a bizottságnak és a tanácsnak, hogy többé nincs szükségünk szép beszédekre közös értékeink fontosságáról. Most cselekedetekre van szükségünk értékeink védelmében. Vannak eszközök, vannak eszközök, de az akarat hiányzik. Cselekedetek nélkül a szavak nagyon üresen csengenek”

– ezt szintén egy baloldali finn politikus, Silvia Modig mondta a magyar gyermekvédelmi törvényről az EP-ben 2021 júliusában.

A melegjogok liberális értelmezése mellett kardoskodott maga Sanna Marin is,

amikor 2019-ben úgy fogalmazott: „Hangsúlyoztam Orbán Viktornak az emberi jogok és a társadalmi nyitottság fontosságát. A társadalomnak nem szabad diszkriminálnia a kisebbségeket. Fenntartom, hogy a szexuális és genderkisebbségek esetében az alapvető jogoknak érvényesülnie kell minden tagállamban”.

A gyermekvédelmi törvény miatti zsarolásokkal és fenyegetésekkel a svédek sem fukarkodtak. Jessika Roswall, 2021 júniusában az akkori ellenzéki Mérsékelt Párt EU-ügyi szóvivője, jelenleg Svédország európai minisztere azt mondta:

„Magyarország legutóbbi LMBTQI-ellenes szabálya az utolsó csepp kell hogy legyen. Az EU-nak határozottan kell cselekednie, és az új kondicionalitási mechanizmuson keresztül befagyasztani minden Magyarországnak járó uniós forrást”.

Alice Bah Kuhnke, a svéd Zöldek EP-képviselője a Stockholm Pride-ot megnyitó beszédében 2021 augusztusában úgy fogalmazott: „Magyarország nem demokratikus vezetője, Orbán Viktor megpróbálja betiltani minden, LMBTQI-ról szóló információ terjesztését, amit ő homoszexuális propagandának nevez (…) és egy hónapja,

sok munka után, elértük, hogy az EP többsége elítélje az új, visszataszító magyar törvényt, ami egyenlőségjelet tesz a homoszexualitás és a pedofília közé”.

Mint ismert, nemrég botrány robbant ki, mert egy budapesti általános iskola közel negyvenéves férfi pedagógiai asszisztense azzal büszkélkedett nyilvános TikTok-videójában, hogy egy tizenöt éves fiúszeretőt tart, és ha valaki emiatt bármilyen hatóságnál feljelenti, akkor rágalmazási pert indít, amiben olyan szervezetek fogják képviselni mint a TASZ, a Helsinki Bizottság vagy éppen a PDSZ.

Az esetre Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője úgy reagált: „A gyermekvédelmi törvényünket megtámadták és megsértették, a harc folytatódik tehát. Két gyermek apjaként és a törvény egyik szerzőjeként kijelenthetem: ameddig akár csak egyetlen pedofil is keresi a jogi kiskapukat, vagy ha a hárommillió-hatszázezer magyar népszavazáson kinyilvánított akaratával szemben meg akarják semmisíteni a törvényünket, addig dolgunk van. Küzdeni fogunk a gyermekeink védelméért.”

A gyermekvédelmi szabályok további megerősítése mellett a magyar társadalom jelentős többsége is kiáll. A Századvég egy nemrég készített kutatásában a megkérdezettek 68 százaléka azt mondta, szigorítást vár el. Ezzel egybecsengve Kocsis Máté nemrég a a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában szintén azt hangoztatta, hogy a kiszolgáltatott gyermekek védelmét szolgáló törvény szigorítására van szükség.

A Magyar Nemzet összegyűjtött egy csokor gyalázkodást, amit finn és svéd politikusok hangoztattak.

Itt olvasható néhány finn megszólalás:

Antti Rinne miniszterelnök budapesti látogatását megelőzően tett nyilatkozata:

A nettó befizető Finnország szeretné előmozdítani ezeket a kérdéseket, remélem, az ősz folyamán, amikor a többéves uniós költségvetést tárgyaljuk, sikerül is megoldani. Így Magyarország, Lengyelország és a többi, a jogállamiságot megsértő tagállam tisztában lesz azzal, hogy cselekedetei hatással lesznek az uniós kifizetésekre is

Sauli Niinistö köztársasági elnöknek álmatlan órákat okozhatott hazánk politikája, amikor azt mondta: 

Természetesen, az irány, amit láthattunk az elmúlt időben Lengyelországban és Magyarországon, szintén aggodalmat kelt a tagállamokban.

Sanna Marin miniszterelnök az LMBTQ-témakörben tett sokakat felháborító kijelentést: 

Hangsúlyoztam Orbán Viktornak az emberi jogok és a társadalmi nyitottság fontosságát. A társadalomnak nem szabad diszkriminálnia a kisebbségeket. Fenntartom, hogy a szexuális és gender kisebbségek esetében az alapvető jogoknak érvényesülnie kell minden tagállamban.

Jyrki Katainen volt miniszterelnök, a SITRA agytröszt elnöke: 

Magyarországon az állam korlátozta a bíróságok függetlenségét és a sajtó szabadságát. Ez egy olyan fejlődés, aminek nem szabad folytatódnia. A helyzet odáig fajult, hogy már megkérdőjelezhető, függetlenek-e a bírósági eljárások ezekben az országokban, független-e a média, és az emberek szabadon élhetik-e azt az életet, amit akarnak.

Petri Sarvamaa EP-képviselő:

Orbán kemény dió, meg kell hagyni. Ahogy félelemkeltéssel és az emberek elbizonytalanításával építi a hatalmát, rendkívül gusztustalan.

Ezen túlmenően a magyar hatóságok rendszeresen elmulasztják a korrupció kivizsgálását, különösen magas rangú kormányzati tisztviselők esetében. Ugyanakkor a magyar igazságszolgáltatás és a bírák egyre inkább ki vannak téve a politikai nyomásnak. A bírák kinevezésénél is a kormánypárthoz közel álló embereket helyezik előtérbe.

Itt pedig pár svéd nyilatkozat látható:

Annika Strandhäll volt szociáldemokrata szociális ügyi miniszter: 

Riasztó, ami Magyarországon történik. Most azt akarja Orbán, hogy több igazi magyar gyermek szülessen. A politika bűzlik a 30-as évektől, és jobboldali populistaként ködösíteni kell, hogy ez a fajta politika milyen következményekkel jár arra az önállóságra nézve, amiért a nők küzdöttek.

Evin Incir, a volt szociáldemokrata kormánypárt EP-képviselője a jogi nemmel kapcsolatos magyar jogszabály-módosításról: 

szélsőjobboldali Fidesz-kormánynak a polgári szabadságok és jogok elleni keresztes hadjáratát testesíti meg a 33. szakasz elfogadása. A 33. szakasz egyetlen helye a szemetes.

Malin Björk, az ellenzéki svéd Baloldali Párt EP-képviselője a migrációs politika kapcsán:

A magyar és lengyel rasszista kormányok úgyis mindent ellenezni fognak, ami nem a menekülő emberek előtti falak építéséről szól.

Jessika Roswall, az akkori ellenzéki Mérsékelt Párt EU-ügyi szóvivője, jelenleg Svédország európai minisztere:

Magyarország legutóbbi LMBT-ellenes szabálya az utolsó csepp kell hogy legyen. Az EU-nak határozottan kell cselekednie, és az új kondicionalitási mechanizmuson keresztül befagyasztani minden Magyarországnak járó uniós forrást.

Alice Bah Kuhnke, a volt kisebbik kormánypárt, a Zöldek EP-képviselője (jelenleg is EP-képviselő) a Stockholm Pride megnyitó beszédében LMBTQ-témában: 

Magyarország nem demokratikus vezetője, Orbán Viktor megpróbálja betiltani minden, LMBT-ről szóló információ terjesztését, amit ő homoszexuális propagandának nevez.

[…] és egy hónapja, sok munka után, elértük, hogy az EP többsége elítélje az új, visszataszító magyar törvényt, ami egyenlőségjelet tesz a homoszexualitás és a pedofília közé.

A radikális jobboldali Svédországi Demokratákat támadva a következőket mondta: 

egy év múlva választás lesz országunkban […] remélem, hogy mindenki felfogja, hogy ez egy olyan párt, amely képviselőinek a példaképe a fasiszta, homofób és antidemokrata Orbán Viktor politikája.

Stefan Löfven volt szociáldemokrata miniszterelnök egy parlamenti pártvezetői vitanapon a radikális Svédországi Demokratákkal kapcsolatban megfogalmazta, hogy Magyarországot és Lengyelországot tekinti példaképnek: 

őket a Lengyelországhoz és Magyarországhoz hasonló országok inspirálják, és azok a folyamatok, amelyeket ezekben az országokban látunk, ahol a demokráciát lépésről lépésre kiüresítik. A szabad médiát és az akadémiát korlátozzák, ahol a klímaválság tagadását és összeesküvés elméleteket terjesztenek, ahol a nők és LMBT-személyek jogait behatárolják, és ahol a zsidók és más csoportok elleni fenyegetés növekszik.

 

 

origo.hu

Ezek a világ leggazdagabb családjai

origo.hu

Döbbenetes látogatást tett Zelenszkijné, erre senki sem számított

borsonline.hu

„Még nincs saját lakásom 25 évesen” – Dárdai Blanka csúnyán kifakadt

vg.hu

Ezt nem várta senki: újabb rendkívüli üzemanyagár-változást jelentettek be Magyarországon – véget ért az általános árcsökkentés

ripost.hu

Heti TOP5: Társra lelt a Házasság első látásra sztárja, Kőgazdag Aurélt nem engedték érettségizni és Jákob Zoli is elmondta a véleményét

vg.hu

Hiába másfél milliós álomfizetés, négy hónapja nem talál megfelelő embert egy állásra a Lidl

magyarnemzet.hu

Mutyitérkép: Elkészült a kispesti botrányos ügyek atlasza

travelo.hu

Egy teljesen újjászületett fürdő színesíti a hazai kínálatot

ripost.hu

Rózsaszínre festette az eget a sarki fény! Ha lemaradtál róla, van egy jó hírünk: ekkor lesz újra látható - Galéria!

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Nyugati katonák Ukrajnában? Megszólalt a NATO-főtitkár és az orosz kémfőnök

POLITIK

Kijev elismerte az orosz erők sikerét

POLITIK

Ebben a bűnbandában csalt S. Mária, Magyar Péter segítője

POLITIK

8 éves rekordszinten a bűncselekmények száma Németországban

POLITIK

Ijesztő közelségben az atomháború