Létrehozva: 2023.02.23.

Változatlan a kormány álláspontja a háború ügyében

Erősödni fog a ránk nehezedő nyomás.

Változatlan a kormány álláspontja a háború ügyében, ami példaértékű, hiszen sok európai állam már engedett az amerikai nyomásnak, és csatlakozott a háborúpárti táborba – erről beszélt lapunknak Deák Dániel. Az elemzőt a miniszterelnök Balatonfüreden elmondott beszédéről kérdeztük, melyben Orbán Viktor kijelentette: Magyarország kimarad a háborúból.

– Orbán Viktor ismételten egyértelművé tette, hogy a külföldi nyomás ellenére is fenntartja Magyarország a békepárti álláspontját. Ez egy következetes, a háború kitörése óta változatlan álláspont, miközben Európa sok országának változott a véleménye amerikai hatásra – jelezte lapunknak Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzőjét a miniszterelnök frakcióülésen elmondott beszéde kapcsán kérdeztük. Szerda este lapunk hozta nyilvánosságra a kétnapos kihelyezett frakcióülésen elhangzottakat, Orbán Viktor kijelentése szerint a háborúnak nem lehet győztese, a magyarok pedig ki akarnak maradni belőle, a kormány pedig fenn fogja tartani ezt az álláspontot a jövőben is.

Orbán Viktor: Magyarország ki fog maradni a háborúból!
Orbán Viktor: Magyarország ki fog maradni a háborúból!

– A magyar álláspont változatlansága példaértékű, hiszen hatalmas nyomás nehezedett a kormányra annak érdekében, hogy csatlakozzon a háborúpárti táborhoz. A háború elhúzódása miatt arra lehet számítani, hogy 

ez a nyomásgyakorlás tovább fog erősödni, ezzel szemben újabb politikai támasz lehet a parlament elé terjesztendő határozati javaslat,

amellyel szintén erősíteni akarják a békepárti álláspontot a kormánypártok – mondta ezzel kapcsolatban Deák Dániel. 

Magyarország ellenáll

Az elemző emlékeztetett, a mostani amerikai befolyásolási kísérlet kísértetiesen hasonlít a 2014-esre, amelynek szintén sikerült ellenállni. – Az amerikai vezetés felmondta a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást, miközben még Oroszországgal is hatályban van egy ilyen megállapodásuk, emellett az amerikai nagykövet a diplomáciában nem megszokott módon támadja a magyar kormányt, a USAID (az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatala) emberei pedig kormányellenes csoportokat támogatnak – sorolta a nyomásgyakorlási eszközöket Deák Dániel.

Az elemző értékelése szerint Magyarország addig tud kimaradni a háborúból, amíg stabil a nemzeti kormány pozíciója és a külföldi destabilizációs kísérletek kudarcot vallanak. 

Mint mondta; a mostani nagyban hasonlít a 2015-ös migrációs válságra reagáló magyar „testtartásra”. – Emlékezhetünk, akkor is szinte teljesen egyedül volt Magyarország az álláspontjával Európában, majd szépen lassan bővült a bevándorlást elutasító politikai vezetők tábora. Ugyanez fog bekövetkezni most is – vetítette előre az elemző. 

Csökken a háború támogatottsága

Deák Dániel elmondta; minden felmérés azt mutatja, hogy a nyugati társadalmakban is folyamatosan csökken a háború és a szankciók támogatottsága. – Ebből fakadóan – a bevándorlási krízishez hasonlóan – csupán ki kell várni, hogy az uniós országokban választásokat tartsanak, és leváltsák a háborúpárti kormányokat – vélekedett. Hozzátette: 

legkorábban a szomszédos Szlovákiában lesz előre hozott választás,

ahol minden előrejelzés szerint elsöprő győzelmet fognak aratni Magyarország szövetségesei (Robert Fico és Peter Pellegrini volt miniszterelnökök koalíciója), akik a háború és a szankciók ügyében százszázalékosan osztják a magyar kormányfő álláspontját.

A közös európai hadsereg terve

Emlékeztetett arra is, hogy Orbán Viktor már évekkel ezelőtt a közös európai hadsereg fontosságát hangsúlyozta. – Minden bizonnyal a mai helyzet hatására felerősödik majd a vita ezzel kapcsolatosan, így elképzelhető, hogy Európa országai ismét előveszik ezt a tervet. Ez nagyban függetlenítené Európát az Egyesült Államoktól, de könnyen lehet, hogy 

az amerikai befolyás alatt álló európai politikusok nem fogják sürgetni a közös hadsereg létrehozását,

ugyanis az ellentétes lenne az amerikai érdekekkel – mutatott rá Deák Dániel.

Az inflációról az elemző azt mondta: közgazdászok szerint most tetőzik, innentől már csökkenni fog majd a mértéke. 

A kormány a jegybankkal együttműködve tud ezzel szemben fellépni, amely például történelmi magasságokba emelte az ország devizatartalékát, ennek köszönhetően a forint árfolyama is stabilizálódott, ami jelentősen csökkentette az inflációs nyomást. 

Deák szerint a szankciók okozzák a legnagyobb inflációnövekedést, ezek ellen európai szövetségesek kellenek, ehhez az általa említett politikai fordulatokon keresztül vezet az út.

Borítókép: Deák Dániel elemző. Fotó: Facebook/Deák Dániel oldala

Háború, meggyengült Európa, szankciós infláció, Magyarország képviseli az egyedüli józan hangot – ezek voltak Orbán Viktor Balatonfüreden elmondott beszédének legfontosabb gondolatai. A Fidesz elnöke ezúttal is világos politikai utat jelölt ki képviselőtársainak, lefektetve a következő politikai szezon alappilléreit.

 

Hirdetés

Szombati évértékelő beszédét követően Orbán Viktor szerdán a Fidesz–KDNP-frakciószövetség tagjaihoz szólt Balatonfüreden a hamarosan kezdődő tavaszi ülésszak előtt. Kérdés volt, hogy a Fidesz pártelnöke szombati évértékelője után tud-e újat mondani, illetve szükséges-e, hogy újat mondjon képviselőtársainak. 

A Magyar Nemzet információi szerint Orbán Viktor egyértelmű, világos alapokat fektetett le a következő időszakra. 

A miniszterelnök beszédének leghangsúlyosabb része lapunk értesülése szerint a háborúról szólt. Orbán Viktor elmondta a frakciótagoknak, hogy a kormány a háromnapos kihelyezett ülésen Sopronban megvitatta, kell-e módosítani a háborúhoz való magyar hozzáálláson. Beszámolója szerint a kormány arra a döntésre jutott, hogy nem kell, mert a magyar nemzeti érdek ma is azt kívánja, hogy az ország maradjon ki ebből a háborúból. 

A magyar emberek így döntöttek áprilisban, nem szállítunk fegyvert, nem csatlakozunk semmilyen háborús koalícióhoz 

– erősítette meg a miniszterelnök. Értesüléseink szerint Orbán Viktor felszólalásában hangsúlyozta: nem szurkolunk senkinek, mert ennek a háborúnak nem lehet győztese. Véleménye szerint nem győzhet Oroszország, mert Ukrajna mögött felsorakozott az egész nyugati világ. Oroszország pedig atomhatalom, és egy atomhatalmat nem lehet sarokba szorítani, mert atomháborút robbanthat ki. A Fidesz pártelnöke újra megerősítette, hogy álláspontja szerint az egyetlen erkölcsileg helyes pozíció a háborúban a Fidesz–KDNP állásfoglalása, mert életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet, ezért azonnal tűzszünet kell és béketárgyalások kellenek. 

 

Európa meggyengült

A kormányfő értékelése szerint Európa az elmúlt egy évben meggyengült, mert a Biden-adminisztráció korlátlanul érvényesíti az érdekeit Brüsszelben az európai érdekek rovására. A háborúra adott válaszok, a szankciócunami elkezdte gyengíteni az európai gazdaságot, miközben az olcsó energiában gazdag Amerikát mindez meg sem érinti. 

Végül arról beszélt, hogy gyengülni kezdett Európa katonai ereje is, mert a háború az európai hadseregek készleteit csökkentette, pótlásukról azonban nem gondoskodtak. 

Összességében tehát Orbán Viktor szerint Európa alig egy év alatt elvesztette függetlenségét, gazdasági és katonai erejét. Ebben a helyzetben a miniszterelnök szerint Magyarországnak a saját érdekeit kell képviselnie, mert akkor kerülhet ki sértetlenül és megerősödve a háborús időszakból. A kormányfő szerint ehhez három dolgot kell megtenni:

meg kell védeni Magyarország függetlenségét, ami azt jelenti, hogy meg kell védeni a békepárti álláspontot a Biden-adminisztrációval és Brüsszellel szemben. 

A második pont szerint meg kell őrizni a magyar gazdaság erejét, ami azt jelenti, az infláció ellen kell háborút indítani, meg kell védeni a munkahelyeket, meg kell védeni a családokat és az időseket, illetve a munkából élőket. És végül, de nem utolsósorban, erősíteni kell Magyarország katonai erejét, hiszen a békéhez erő kell. 

 

Betegség, szankció a neved

A szombati évértékelőhöz hasonlóan a Fidesz elnöke ez alkalommal sem hagyta szó nélkül az infláció kérdését. Orbán Viktor megerősítette: a bajt Brüsszel szabadította Európára, köztük Magyarországra is. A betegség neve szankciós infláció, a vírus pedig a brüsszeli szankció. 

A szankciókkal Oroszországot célozták meg, de Európát találták el. 

A kormányfő véleménye szerint azonban a szankciós infláción Oroszország és a nyugati multik kerestek nagyon sokat, hiszen 2022-ben az előrejelzések szerint a világ olaj- és gáziparának profitja 500 milliárdról 834 milliárd dollárra nőtt. Orbán Viktor beszédében világossá tette, hogy extraprofit jelenik meg a hazai energiavállalatoknál, bankoknál, a kereskedelmi multiknál, a gyógyszercégeknél. Ebből a pénzből van a rezsivédelmi alap, ebből tudják fenntartani a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztás erejéig. Információink szerint a kormányfő fontosnak tartotta és világosan leszögezte: „mi nem nézzük tétlenül az extraprofit keletkezését, elvesszük és visszaadjuk az embereknek.”

 

Három ellenfél

A politikai szezon indítása természetesen nem maradhatott el anélkül, hogy a pártelnök megnevezte volna a Fidesz–KDNP ellenfeleit. Az elmondottak alapján három csoportot nevezett meg: a háborúpárti nemzetközi érdekcsoportokat, amelyek a Biden-adminisztrációból, a háborúpárti brüsszeli bürokratákból és háborúpárti politikusokból állnak, a Gyurcsány vezette dollárbaloldalt, amit Orbán Viktor szerint kilóra megvettek, és csak azt teszik, amit a megbízóik kérnek. 

Harmadik csoportként pedig a nemzetközi spekulánsokat nevezte meg, akik a háborús időkben haszonra akarnak szert tenni. 

Ők pénzelik a dollárbaloldalt, emblematikus alakjuk Soros György, aki már évekkel ezelőtt megírta, hogy a közép-európai országokat kell felhasználni egy proxyháborúra Oroszország ellen, mert a közép-európaiak jobban tűrik a háborúval együtt járó emberáldozatokat, mint a Nyugat. Beszédét végül azzal zárta Orbán Viktor, hogy a Fidesz–KDNP-szövetséget az elmúlt években nem tudták megtörni, mert helyén volt a szívük. Szavai szerint 2023-ban is azt várja el képviselőtársaitól, amit eddig is: szorgalmat, csapatszellemet és bátorságot.

 

 

origo.hu

Óriási támadáshullám indult a Facebookon

ripost.hu

Nem akármivel büszkélkedett Orbán Ráhel az Instagramján

borsonline.hu

Most adták ki az előrejelzést: eddig kell még kibírni a kánikulát!

magyarnemzet.hu

Dalba foglalták Magyar Péter viselt dolgait, a Hej, Vargáné! hasít az interneten + videó

mindmegette.hu

Lassan teljesen eltűnik Tóth Gabi: így néz ki Krausz Gábor karján az exnejét ábrázoló tetoválás

vg.hu

Óriási meglepetés érik inflációs fronton, erre sem a kormány, sem a jegybank nem számított

ripost.hu

"Senki sem hiszi el, hány éves vagyok valójában, hála egy Lidl-ben kapható terméknek"

mindmegette.hu

Gyújts meg egy babérlevelet, és búcsút mondhatsz ezeknek a betegségeknek

ripost.hu

Rémálom az Anfield Roadon; Szoboszlai sorsa megpecsételődött Liverpoolban

ripost.hu

A tudósok is elsápadtak attól a hátborzongató mutáns lénytől, ami megjelent előttük

ripost.hu

Kiverte a biztosítékot Sarolta hercegnő beszólása, szülei is belepirultak

ripost.hu

Újabb emberen taposott át a siker érdekében Balázs Kicks

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktort rövid időn belül világhatalmak vezetői fogadták - diplomáciai siker a békemisszió

POLITIK

Alig néhányan voltak kíváncsiak Magyar Péterre, próbálta kidumálni a diszkóbotrányt

POLITIK

Donald Trump: ennek a háborúnak soha nem lett volna szabad elkezdődnie

POLITIK

Jó hír a nyugdíjasoknak, ennyivel nő a nyugdíjak reálértéke

POLITIK

A békemisszió miatt akarnak bosszút állni Magyarországon

POLITIK

Ujjongva fogadták Trumpot a merénylet után

POLITIK

Magyar Péter fűt-fát ígért, aztán jól becsapta a választóit

POLITIK

A Trump elleni merénylet az uszító politikai kultúra része