Létrehozva: 2023.02.12.

Maffiaszerű bűnözés és szavazatvásárlás

Ez az EU-parlament,

Nápolyban tartóztatták le pénteken az olasz hatóságok Andrea Cozzolino EP-képviselőt, a brüsszeli korrupciós botrány egyik érintettjét. Cozzolino Katarnak és Marokkónak is tett gesztusokat az Európai Parlamentben, de korábban is keveredett már kétes ügyekbe. A V4NA arról ír, hogy maffiaszerű bűnözés és szavazatvásárlás is van a letartóztatott EP-képviselő múltjában.

Cozzolino letartóztatását a nápolyi Guardia di Finanza intézte a belga ügyészség felkérésére, mivel a belga rendőrség a pénteki házkutatás során nem találta a politikust brüsszeli otthonában.

AZ OLASZ HATÓSÁGOK A POLITIKUS NÁPOLYI LAKÁSÁT IS ÜRESEN TALÁLTÁK, MIVEL ORVOSI VIZSGÁLATOK MIATT A VÁROS EGYIK KLINIKÁJÁRA KERÜLT, ITT VETTÉK ŐRIZETBE.

Andrea Cozzolino és egy másik EP-képviselő, Marc Tarabella mentelmi jogát a múlt héten függesztette fel az Európai Parlament a belga hatóság kérésére. Tarabellát pénteken vették őrizetbe. Egy parlamenti jelentés szerint Cozzolino, aki januárig az Európai Parlament Maghreb-országokkal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségének elnöke volt, azzal gyanúsítható, hogy másokkal együtt részt vett egy olyan megállapodásban, amely az Európai Parlamentben a külföldi államok érdekeinek védelmére irányuló együttműködésről szólt, írja a belga közszolgálati média. A jelentés szerint a megállapodásban részt vevők

pénzösszegekért cserébe megakadályozták olyan parlamenti állásfoglalások elfogadását, amelyek sérthették volna ezen államok érdekeit.

Andrea Cozzolino

FORRÁS: EURONEWS

Dúl a korrupció az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament hatalmas korrupciós botrányának vizsgálata során a belga nyomozók 1,5 millió euró készpénzt foglaltak le Pier Antonio Panzeri, a történet központi figurájának számító, volt szocialista EP-képviselő és Eva Kaili görög szocialista EP-képviselő otthonában, valamint Kaili apjának bőröndjében. A belga titkosszolgálatok által összegyűjtött információkból az derült ki, hogy

ANDREA COZZOLINO ANTONIO PANZERIVEL ÉS FRANCESCO GIORGIVAL, KAILI ÉLETTÁRSÁVAL EGYÜTT KÖZVETLENÜL ABDERRAHIM ATMOUNTÓL, MAROKKÓ LENGYELORSZÁGI NAGYKÖVETÉTŐL IS KAPHATOTT PÉNZT.

A belga bírák által az olasz EP-képviselő ellen kiadott európai elfogatóparancs szövegéről az ANSA olasz hírügynökség számolt be. Eszerint Cozzolino, mint kifejtik, "közvetlen kapcsolatban" állt Atmounnal, és 2022. június 1-jén, a kettejük közötti varsói találkozón "egy kitüntetést és egy nyakkendőt is kapott, és állítólag megvitatták az EP EU-Marokkó vegyes bizottságában követendő irányvonalat".

Az olasz politikus Katarnak is tett gesztusokat, legalábbis erre enged következtetni, hogy az az e-mail, amit az egész S&D frakciónak küldött a katari labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatos, emberi jogokról szóló határozatról szóló november 24-i szavazás előestéjén. Ebben azt írta:

állítólag a FIFA visszaéléseknek és korrupciónak köszönhetően ítélte oda a világbajnokságot Katarnak. Az Európai Parlament nem vádolhat meg egy országot bizonyíték nélkül.

Ügyvédei egyébként újságíróknak azt mondták, hogy az olasz politikus soha semmilyen „kompenzációt" nem kapott külföldi hatalmaktól.

Cozzolino nem először keveredik kétes ügybe

Korábban gyanús módon nyert meg egy olaszországi előválasztást is, felmerült a szavazatvásárlás lehetősége, és még a maffiaellenes kerületi igazgatóság is vizsgálatot indított az ügyben.

A szóban forgó előválasztás során arra voksolhattak az olaszok, hogy ki legyen Cozzolino pártjának, a Demokrata Pártnak (PD) a nápolyi polgármester-jelöltje. A választást meglepő módon Andrea Cozzolino nyerte meg a szavazatok 37,3 százalékával, 1200 szavazat különbséggel a favoritnak vélt Umberto Ranieri előtt, főként a Secondigliano és Miano körzetekben összegyűlt szavazatokkal.

AZ EREDMÉNYT AZONBAN A TÖBBI POLGÁRMESTER-JELÖLT ASPIRÁNS MEGKÉRDŐJELEZTE. MINT KIDERÜLT, A SZAVAZÓKÖRÖKBEN TÖBB GYANÚS ESET IS ELŐFORDULT, FELTŰNŐ VOLT A KÍNAI KÖZÖSSÉG NAGY ARÁNYÚ RÉSZVÉTELE EGYES KÖRZETEKBEN, AMI FELKELTETTE A GYANÚT, HOGY MEGVÁSÁROLTÁK A SZAVAZATAIKAT.

Ráadásul éppen azokban a körzetekben szerzett kiugróan sok szavazatot Cozzolino, ahol a Camorra maffiaszervezet is aktív volt, ezért a botrányos választás után a maffiaellenes kerületi igazgatóság vizsgálatot indított a Lo Russo Camorra-klán befolyásolása miatt. Az előválasztást végül érvénytelenítették, és más neveztek ki jelöltnek a pártból.

Korábban még el akarta venni Katartól a futball-világbajnokság rendezési jogát Marc Tarabella a brüsszeli korrupciós botrányban letartóztatott EP-képviselő. Akkor még élesen kritizálta az országot, néhány utazással később azonban már ódákat zengett arról, hogy milyen hatalmas erőfeszítéseket tett Katar a munkavállalók jogainak biztosításáért – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Időközben letartóztatta a belga rendőrség az Európai Parlamentet érintő súlyos korrupciós botrány egyik főszereplőjét, Marc Tarabella belga európai parlamenti képviselőt. Információk szerint.

A belga hatóságok pénteken letartóztatták Marc Tarabella szocialista európai parlamenti képviselőt, akit az Európai Parlamentben kirobbant korrupciós botrányban való részvétellel gyanúsítanak.

Több helyen is razziát tartott a napokban a belga nyomozóhatóság a korrupciós botránnyal összefüggésben, így szemügyre vették a szocialista EP-képviselő Marc Tarabella bankszámláját is egy liège-i bankban, valamint több irodát Anthisnes városában – ahol Tarabella jelenleg is polgármester.

Miután az Európai Parlament múlt hét csütörtöki plenáris ülésén felfüggesztette Tarabella és képviselőtársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát, megnyílt az út a belga nyomozók előtt a kihallgatásukhoz. 

Marc TarabellaFORRÁS: © EUROPEAN UNION 2016 - Forrás: EP/MATHIEU CUGNOT

 

A parlamenti jelentések szerint a Tarabella és Cozzolino elleni vád korrupció, bűnszervezetben való részvétel és pénzmosás is lehet.

A korrupciós botrány három gyanúsítottja, Eva Kaili, az Európai Parlament volt alelnöke, élettársa, Francesco Giorgi és Pier Antonio Panzeri egykori európai parlamenti képviselő még mindig börtönben van.

TARABELLÁT KORRUPCIÓVAL, BŰNSZERVEZET MŰKÖDTETÉSÉVEL, ILLETVE PÉNZMOSÁSSAL GYANÚSÍTHATJA MEG A BELGA IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS.

Az őrizetbevétel mellett a hatóságok átkutatták Tarabella, a belgiumi Liege-ben lévő páncéltrezorját, valamint a vallon területen fekvő Anthisnes-ben lévő irodáit.

A SZOCIALISTA TARABELLA NEM MÁS, MINT A KORRUPCIÓS ÜGY KÖZÉPPONTJÁBAN ÁLLÓ VOLT OLASZ EP-KÉPVISELŐ, PIER-ANTONIO PANZERI EGYIK KÖZELI MUNKATÁRSA. 

Panzeri otthonában 600 ezer euró készpénzt foglaltak le.

Tarabella, akinek az otthonában szintén házkutatást tartottak, tagad minden érintettséget, ugyanakkor azt korábban már elismerte, hogy

2020 FEBRUÁRJÁBAN EGY KATAR ÁLTAL FIZETETT UTAZÁSON VETT RÉSZT – ANÉLKÜL, HOGY KÖTELEZETTSÉGÉNEK ELEGET TÉVE EZT AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK BEJELENTETTE VOLNA.

Marc Tarabella KatarbanFORRÁS: V4NA

A politikus ügyvédje korábban szintén elmondta, hogy Tarabella kétszer járt Katarban, ahol építkezésekre és a munkásoknak kialakított táborokba látogatott, és az emberi- és munkavállalói jogokkal, valamint a szólásszabadság kérdésével foglalkozott. Egy másik nyilatkozatában pedig Tarabella utazását úgy jellemezte, hogy a politikust „csak egy kongresszusra hívták meg".

Katar 2010-ben nyerte el a 2022-es futball-világbajnokság rendezési jogát, és hatalmas építkezésekbe kezdett, azonban a következő években kiderült, hogy brutális körülmények között dolgoztattak több százezer vendégmunkást.

AZ ÉPÍTKEZÉSEK SORÁN TÖBB EZER MUNKAVÁLLALÓ HALT MEG, SOKAKAT KÉNYSZERMUNKÁRA KÉNYSZERÍTETTEK, ÉS BÁNTALMAZTAK.

Marc Tarabella ezért korábban számos nyilatkozatában támadta a katari rendezést, és arra szólított fel, hogy vegyék el a rendezés jogát az országtól. Mint fogalmazott:a pályázat odaítélése Katarnak az etika megsértése.

Akkor úgy gondolta, hogy egy olyan nemzetközi sportesemény, mint a világbajnokság megrendezése az emberi jogok tiszteletben tartását biztosító szabályok betartásának csúcspontját kellene jelentenie, azonban éppen az ellenkezője történik. Hozzátette, emberek százait áldozták már fel ezért a szereposztási hibáért, ez megengedhetetlen.

Miután azonban Katarba látogatott, és legalább egy alkalommal úgy, hogy az utazását Katar fizette, homlokegyenesen megváltozott a véleménye.

A KORRUPCIÓS BOTRÁNYBAN LETARTÓZTATOTT SZOCIALISTA KÉPVISELŐ UGYANIS TAVALY MÁR AGYONDICSÉRTE KATART A MUNKAVÁLLALÓK HELYZETÉNEK JAVÍTÁSÁÉRT, ANNAK ELLENÉRE, HOGY AZ ÉPÍTKEZÉSEKEN TÖBB EZER MUNKAVÁLLALÓ VESZTETTE ÉLETÉT A RENDKÍVÜL ROSSZ KÖRÜLMÉNYEK MIATT.

Marc Tarabella tavaly novemberben a katari jogok helyzetének „pozitív alakulását” hangsúlyozta az EP-ben, és egy TV-műsorban bagatellizálta a haláleseteket is. „Voltak halálesetek, senki sem tagadja”, fogalmazott, de azonnal hozzá is tette mintegy mentegetőzve, hogy Katar az egyetlen ország az arab övezetben, amely valódi erőfeszítéseket tett a munkavállalói jogok terén.

Úgy tűnik tehát, Katarnak voltak eszközei arra, hogy meggyőzzék a politikust. Katar módszerei pedig egyre világosabbá válnak, ahogy a brüsszeli korrupciós botrányt deríti fel a belga hatóság:

AZ ORSZÁG SZÁMOS BALOLDALI EURÓPAI POLITIKUST VÁSÁROLHATOTT MEG,  hogy az Európai Parlamentben pozitív képet fessenek az országról.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péteren és a rikácsoló sorozatszínészen röhög az internet - mémek

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

Elfogadta a parlament: teljes mértékben betiltják a cigaretta árusítását

mandiner.hu

Meteorológusok: nem biztos, hogy természetes okból zúdult özönvíz Dubajra

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

hirtv.hu

Magyar Péter barátnőjének elszólása miatt vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Elnyílt a tulipánod? Mutatjuk, mit kell tenned a hagymával

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt